jestli máš na mysli KODOKAN JUDO, máš pravdu, dobrý základ pro sebeobranu, ovšem pokud jsi myslel to, co cvičí a v čem zápasí sportovci z klubů juda, tak máš můj "obdiv" , mám pocit, že nebereš v potaz, že ten kluk se potřebuje učit jak se bránit v dnešní realitě a nejspíš ho nezajímají způsoby k získávání sportovních úspěchů.Jistě kluby juda jsou tady na velmi vysoké úrovni, víme proč, kdyby to za komárů bylo jak v PL nebo H, tak už tu máme dávno kyokushin, aikijutsu, shorinji kempo, sanda etc.a bylo by z čeho vybírat
Většina z nás starších, kteří praktikují BU/BS si prošli buď karate nebo judo (můj případ), někdo zůstal, někdo "šel do světa", já nechtěl sportovat, chtěl jsem se učit bojovat a bránit se.
Svého času jsem od pána, ke kterému jsme se jezdili učit (4.Dan judo) slyšeli, že v 80-tých letech ČS svaz juda udělil nějaké čestné stupně 1.Dan a na tyto stupně někteří (dle slov toho pána) navázali a po revoluci je proměnili na stupně dan v jiu-jitsu, ju-jitsu a ji-jitsu, vesele vyučují jak bojovat

Co se týká karate-nevím, mám zkušenost jen se gosoku a kyokushinkai v PL, jak je to v ČR nevím-moc se neorientuji v těch osobnostech tady-kdo je sportovec a kdo fighter (snad mi to upřesníš

pamatuji si, jak se tvářil Petr Jákl jr., když se ho ptali, kde, jak a od koho má ty monokly....sám přiznal, že to co umí (je dzřitel 7.dan judo)mu moc nebylo platné-byli 4 útočníci (nějací jugoši-myslím makedonci)-myslím, že každý, kdo praktikoval WCh mi potvrdí, že prostorový boj, boj proti více útočníkům je úplně ideální v takové situaci.
Boj proti více útočníkům je součástí zkoušek na |STV v mnoha školách JJ vycházejících z juda, záleží jak si to dotyčný zk.komisař představuje, moje zkušenost:nage waza