alitranek píše:Poraďte mi, dělám několik let Taekwondo, chci se nyní věnovat nějakému stylu pro boj tělo na tělo, mám dilema zda si vybrat Zápas v sokole poblíž bydliště, anebo Jijitsu ve Vršovicích, jde mi o realitu, abych se mohl ubránit v reálu..............ve Volném stylu se nepoužívají páky, ale přesto se tam učí techniky pro kontrolu soupeře na zemi, ale zase Jiujitsu mi příjde se svýma technikama a pákama racionálnější i pro případ, že budu soupeřit o mnohem těžším a silnějším soupeřem........poraďte mi čemu se věnovat dál.....podle mne techničtějšímu Jiujitsu či silovějšímu Volnému stylu(zápas)??????????? DÍKY ZA PODNĚTY!!!!:)
Ahoj, ja se vratim k puvodnimu dotazu - zapas pro sebeobranu je dobry pouze jako zaklad bo ti tam budou chybet minimalne uderove techniky. Nicmene pokud se ti podari spojit tve Taekwondo se zapasem, nemusi to byt spatne, kasli na tradici

Paky v sebeobrane nejsou moc casto pouzitelne, nicmene neni spatne se je naucit, uz se mi parkrat stalo, ze jsem je uspesne aplikoval, takze uz k nim nejsem tak jednoznacne negativni. A protoze se venuji Jujutsu, ber nasledujici radky s rezervou bo budu asi malicko zaujaty
Na jujutsu osobne ocenuji to, ze je zde kompletni arzenal na vsechny vzdalenosti s i beze zbrani. Navic se mi libi, ze Matej Novak, ktery vede tento oddil (pozor ve Vrsovicich jsou dva s uplne rozdilnymi koncepty vnimani JJ, doporucuji vsak navstivit oba oddily, kazdy ma neco do sebe) cestou sebeobranneho vyuziti. Nejlepsi bude, pokud navstivis osobne vyse zminovane oddily, udelas si vlastni nazor a pak se rozhodnes. Treba ti nebude vyhovovat ani jeden a pak pujdes na WT ci MT, jak to tu uz zaznelo.