A letos na Setkání přátel TAJIQUAN ve VLA©IMI 9.9.2006 dělali ukázku capoera nějakí kluci, myslím z Brna, a ty skákali hezky.
...a pak se z toho neposer

Moderátor: Makoto
o je, slusne receno, hloupost. Vetsina lidi, kteri se podileli na DNESNI podobe capoeiry nejenze otroctvi nikdy nepoznalo, ale navic spousta z nich byli belosi.
Ani na ni neni nic takovyho znat - v cem by se to jako melo projevovat?
Tklive pohadky o otrocich jsou jen dalsi z pestre palety mytu, ktere se spolu s capoeirou prodavaji, aby to bylo romantictejsi.
A proc je lepsi do toho otroky netahat? Inu, hlavne proto, ze potom se lidi misto na to, co capoeira a capoeiriste dokazi DNES, zacnou soustredit na to, co (pry) dokazali nekdy nekde nejaci bajni otroci. Asi jako kdyz aikidiste basni o tom, jakej byl OSensei ranar - to je sice prima, ale jak to pomuze jim, aby to jejich aikido za neco stalo? Nijak.
Plnokontaktni=udery a kopy je mozno zasazovat plnou silou. Prinejmensim jsem v pravidlech nenasel nic, co by to zakazovalo. Na druhou stranu je trochu trapne, ze se tam nachazeji klauzule jako "zakaz uderu pesti a loktem" a "zakaz pouzivat techniky z jinych druhu boje" - ovsem to je, jak jsem napsal, zrejme jedinej zpusob, jak zabranit tomu aby se z toho nestal turnaj v kickboxu. Je to smutny ale je to tak.
Rekl bych ze se to projevuje treba tim ze jako otroci meli svazany ruce a proto v capuiere se na ruce klade min. podil jako na uderove plochy.
Coz by asi samovolnym vyvojem nevzniklo. Nenapada me zadny jiny bu kde by se pouzivaly kopy ve velke mire a ruce se takhle opomijely...
A to se muze tedy pouzivat jen otevrena dlan?? Kde si ty pravidla objevil??
Nikoliv, to s tema svazanyma rukama je dalsi z hlouposti, ktery se clovek o capoeire leckde docte, a ktery nemaji zadny pravdivy jadro. Nikdo nikdy capoeiru se svazanyma rukama nehral.
Mimo jine i proto, ze v capoeire (hlavne v te starsi) je spousta pozic, kde se opiras rukama o zem. Jak by to delali s tema svazanyma rukama?
Me jich par napada...savate, napriklad
Baxxse píše:Me jich par napada...savate, napriklad
Tak to rozhodne ne. V savate se pouzivaji k boji techniky pesti,nohou + obranych technik....Uz jenom to ze se v ringu zapasnici savate mlati v rukavicich je docela dobrej dukaz toho ze tam ruce pouzivaji!! Jinak ty pestni techniky se blizi hodne boxu...
Uvedes jinej priklad??
Tak nevim co je na tom pravdy...Odkud mas svou informaci ty??
Tak to rozhodne ne. V savate se pouzivaji k boji techniky pesti,nohou + obranych technik....Uz jenom to ze se v ringu zapasnici savate mlati v rukavicich je docela dobrej dukaz toho ze tam ruce pouzivaji!! Jinak ty pestni techniky se blizi hodne boxu...
Pestni techniky pridal do Savate az Lecour, a podobaji se boxu, protoze JSOU z boxu. Ale pred nim bylo Savate temer vyhradne bojovym style pouzivajicim nohy - viz historie Savate
http://www.savatekickboxing.ca/eng/hist-01.html
Jak asi chapes, v zadne knizce nenajdes napsany "Otroci NEMELI svazany ruce..." - nelze rozumne prokazat neexistenci.
Nicmene, ve vsech tech serioznich knihach a materialech, co jsem zatim o capoeire cetl, nikde jsem se nedocetl, ze "otroci meli svazane ruce, a proto se v capoeire pouzivaji nohy". Nikde - uz to o necem svedci. Naopak jsem se docetl, ze "ruce jsou v africkych kulturach povazovany za nastroje tvoreni, nohy za nastroje niceni, proto se v africkych bojovych systemech pouzivaji nohy".
Kdyz uz ti teda jako dukaz nestaci ten fakt, ze se svazanyma rukama se capoeira rozumne hrat neda.
Kdyz uz ti teda jako dukaz nestaci ten fakt, ze se svazanyma rukama se capoeira rozumne hrat neda.
Baxxse píše:Pestni techniky pridal do Savate az Lecour, a podobaji se boxu, protoze JSOU z boxu. Ale pred nim bylo Savate temer vyhradne bojovym style pouzivajicim nohy - viz historie Savate
http://www.savatekickboxing.ca/eng/hist-01.html
Nejak v tom clanku nemuzu dohledat zminku o tom ze ruce tam pridal az tenhle pan...mozna je to mou ubohou anglictinou ale muzes mi citovat konkretni vetu...
Tak tohle tema uz se teda spis tyka duveryhodnosti knih a jejich fakt...Ja se to docetl a ty ne...Fakt je ten ze jsem knihu zamerenou primo na capuieru necetl,ale par clanku jo a tam o tom byla zminka stejne tak jako v jiz citovane knize...
DMC píše:Jak asi chapes, v zadne knizce nenajdes napsany "Otroci NEMELI svazany ruce..." - nelze rozumne prokazat neexistenci.
DMC píše:Naopak jsem se docetl, ze "ruce jsou v africkych kulturach povazovany za nastroje tvoreni, nohy za nastroje niceni, proto se v africkych bojovych systemech pouzivaji nohy".
madmax píše:Myslim, ze to se da dokazat rozumnou uvahou. Proc by vlastne otrokum svazovali ruce??? Leda proto, aby se nemohli najist.
Predstavte si, ze vlastnite 100otroku, kteri pro vas kazdy den 12-14hodin pracuji. Kdo by jim tak asi kazdy vecer zavazoval ruce a rano je zase rozvazoval??? Misto toho je na noc proste vsechny zavreli do jedne budovy. Svazovani je pouzitelne jen pro presuny otroku na delsi vzdalenosti. A i tehdy nebyli otroci svazani samostatne, ale byli svazani k sobe navzajem, takze si neumim predstavit, jak skakali salta![]()
Velmi zajimava informace, nevis v ktere knizce to bylo? tu bych si urcite precetl.
Zpět na západní bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků