Jendis píše:Počkej,Láďo....oba mluvíte o tom samém...přijde mi,že jsi nepochopil smysl jeho příspěvku.Říká to,co Ty....
Teť to čtu znova jsem zas byl moc rychlej

No řeším moc věcí najednou
Moderátor: Makoto
Jendis píše:Počkej,Láďo....oba mluvíte o tom samém...přijde mi,že jsi nepochopil smysl jeho příspěvku.Říká to,co Ty....
Jendis píše:to "točení" má i bojový význam,adept bojující tímto nožem je během mžiku díky této "frajeřince" změnit pozici nože...jsou tak rychlí,že to ani nevidíte....najednou má v pacce blýskavé kolo a ........ braňte se![]()
Nemusí ani řezat,dosti bolestivé je už jen to,když tě mlátí jedním z "křídel".
Mantis píše:Na začátek, to číslo 007 na utonu má většina běžně prodávaných nožů uton a má symbolizovat výrobní číslo, je to tedy prodejní tah, neboť i u nožů existují limitované série (dražší) a pak ty další, můžou se lišit i použitým materiálem, ale v zásadě vypadají velmi podobně až k nerozeznání od originálu. Originály byly mnohdy dělány pro armádu (myslím všeobecně, utony jsou původně dělány pro armádu, ne však číslovaná řada všech nožů na světě, pochopitelně).
440, nebo mnohdy 440C je označení oceli - zpravidla se jedná o nerezovou ocel - nevím jestl to "C" je "Carbon" - tedy vyšší obsah uhlíku v oceli, čímž by se mohla čepel stát náchylnější na rez, ale to fakt nevím.
Běžně je tvrdost těchto ocelí-čepelí od 48-54HRC s tím, že nižší číslo udává možost lehkého nabroušení, ale čepel neudrží ostří tak dlouho - taková čepel je rovněž odolnější proti zlomení (dělají se tak např. cvičné vrhací nože, u kterých je lepší když se trochu zohnou než zlomí). Vyšší číslo má pak opak těchto vlastností.
Levné balisongy (tak do 500Kč) jsou většinou dělány z nekvalitních slitin a čepel bývá právě z oceli 440. Nicméně souhlasím, že na cvičení je to dostatečné.
Je možné, že do 2000Kč se dá sehnat kvalitní balisong, nicméně jsem jej nikdy neviděl. Já mám balisong cca za 900Kč, ale kupovaný před asi 5 lety, takže dnes by byla cena jiná. Ani tento se mi nezdá kvalitní, hlavně západka a ostří také není nic moc, rozhodně, pokud bych chtěl dnes kupovat, tak bych se díval v ceně mezi 3-4000 Kč, pokud ten nůž mám opravdu na boj i k užitku jako kapesní nůž. Toto cenové rozmezí je bohužel dnes běžné, ale vemte to tak, mobil také koupíte od 1500Kč až do 20.000, kolik lidí má mobil do 2000Kč? To je jen na každém z nás. Podle mého, kdo má levný balisong, nepočítá vážně s jeho bojovým použitím, ale spíš s hračkou. Představte si bojovníka, který se do boje vybaví tím nejlevnějším co je na trhu...?
To vše se ale samozřejmě komplikuje tím, kolikrát za život jsme my nucení použít zbraň na svou obranu? V tomto světle se opravdu vyplatí koupit si hračku, kterou můžu úspěšně použít možná jednou za život (a to je dobře), na svoji obranu.
Četl jsem, že balisong měl původně sloužit k rychlému otevírání jednou rukou a poté ihned zavřít. V podtstě se měřil čas od uchopení až po opětovné uschování, ale s EFEKTIVNÍM útokem!!! S tím souhlasím.
Všechny ty točení jsou super, ukazuje to, že člověk má pro ten nůž cit a jak se říká "má to v ruce", ale takhle se účinně bojovat nedá, ty "smrtelné údery, seky a výpady" při úchopu dvěma prsty??!!! Pěkně to bylo napsáno, ten předvádějící se díval na SVÉ nože, aby věděl, co s nimi má dělat, a to je fakt špatně, pokud ten druhý má také dva nože, byť "jen" obyčejné. Věřím, že šikovný adept běžného nože by uvítal takovou podívanou. Uznávám, že na světě může být pár machrů v balisongu, kterí i přes ty kejkle dokáží kontrolovat čepel a efektivně útočit, ale ono taky existuje i pár machrů na vrhání, boj s běžným nožem atd., tahkle bychom se nikam nedostali.
Zkuste si stoupnout proti např. pytli se zrním, který má na sobě omotané dvě útěrky(jako oblečení) a nechte si změřit čas, za jak dlouho nůž vyáhnete, otevřete a efektivně zaútočíte a pak jej zase ihned schováte, to je dle mého určitá míra poznání svých skutečných kvalit v bojovém použití balisngu. I když se cíl samozřejmě nehýbe a neútočí, ale to toto je dle mého základ.
Nožům zdar
Mantis
Ynseminator píše:Pokud k tomu aby ses ubránil nožem, potřebuješ kudličku za X tisíc tak asi něco není v pořádkunemyslím to nijak zle. Ale když použiju tvou analogii s mobilem, tak myslíš že s mobilem za 2000 se dovoláš méně kvalitně než s mobilem za 30000? nemluvím o extrému, kdy otevřeš balisong a čepel ti vypadne z rukojetí. Ale jsem přesvědčen o tom, že např. kvalita oceli apod. Dle mého názoru zrovna kvalita oceli nehraje ve skutečném střetu téměř žádnou roli
ty různé "parádičky a žonglování" jsou většinou blbě pochopený docela praktický věci. Ten nůž měl a má svoje specifický bojový využití stejně jako např.karambit. To že ho dnes lidi používaj na žonglování je už spíš degenerací původního záměru a třeba to s karambitem za pár let dopadne podobně. Např. jedna z preferovaných výhod bylo dobré použití v zavřeném stavu jako dulo, kdy se dá v průběhu úderů=defensivy velmi rychle otevřít do bojového stavu=protiutoku. Dále taky byl oceňovaná velmi rychlá změna v držení pakal/saksak nebo levá/pravá ruka. Tohle se na něm dřív docela cenilo, protože to byla v něčem výhoda proti pevným čepelím a tehdy žádný jiný stejně rychlý zavírací nože nebyly. Dnes už to je zase trochu jinak, ale balisong svoje místo mezi filipínskými noži má určitě zaručený nadosmrtiTongPa píše: V boji jde přece jen o to co nejrychleji otevřít, s kvalitním úchopem bodnout, případně seknout a ty "motýlkářské" parádičky pouze stojí čas a zvyšují riziko špatného úchopu, případně nepřipravenosti nože v potřebnou chvíli, nemluvě o horších fatalitách vlivem stresu...
Zpět na západní bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků