alitranek píše:...rád bych se po letech strávených u Taekwonda věnoval něčemu, kde bych se naučil boji na zemi, poradtě, jaké jsou vaše názory na ŘECKOŘÍMSKÝ ZÁPAS/volny styl a JUDO? plusy a mínusy těchto stylů, díky za vaš názory
Pokud se chceš opravdu naučit bojovat na zemi a máš možnost volit pouze mezi zápasem (řeckořímský/volný) a Judem, doporučil bych ti z vlastní zkušenosti 100% to Judo. Jak už zde někteří naznačili, pro reálný boj na zemi není zápas moc využitelný, na zemi v něm jde opravdu jen o to, dostat soupeře na lopatky, či ho alespoň přetočit. Judo se na zemi snaží alespoň o nějaké zakončení - tedy páčení, škrcení a eventuelně držení. Jinak zápas je proti Judu i více omezený co se týče možností dostat protivníka na zem, neboť si při hodech nepomáhá nohama. Přitom techniky hodů za pomoci nohou (například Harai Goši, Tai Otoši...) mohou být někdy jediným způsobem, jak hodit na zem i značně silnějšího protivníka. Jen pro zajímavost - kdysi jsme v rámci vzájemné rivality mezi oddílem Juda a zápasu uspořádali něco jako vzájemné přátelské utkání.

©lo o tři zápasy Judo vs. zápas, kdy měl vyhrát ten, jehož soupeř vzdá, či ten, který udrží soupeře na zemi v neměnné pozici po stanovený časový limit. Zvláště poslední možnost byla pro nás Judisty docela nebezpečná, protože zápasníci mají ukrutně silné ruce... Ale nakonec to dopadlo 3:0 pro Judo. 2x to byla úspěšná páka (nasazená už v hodu) a jednou škrcení (já!

) A to musím podotknout, že nikdo z nás Judistů tehdy neměl víc jak 2.KYU, zatím co dva ze zápasníků byli na úrovni reprezentace...
Ale pokud ti jde o plnohodnotný boj na zemi - i to Judo je přece jen omezeno pravidly, chybí údery... Stylů, které boj na zemi učí kompletně, bylo v předchozích příspěvcích uvedeno dost...
PS: Já sám v mládí řešil opačný problém než ty - po více jak osmi letech Juda jsem hledal něco, kde bych se pořádně naučil úderové techniky. Ačkoliv jsme s některými kamarády z Juda jako doplněk tréninku mimo Jiu Jitsu i trochu boxovali, nebylo to úplně ono... Takže jsem asi na 2 roky zkusil Karate. Ale to mi pro reálný boj připadalo příliš zkostnatělé a ortodoxní. Například mi bylo mimo jiné opakovaně vytýkáno, že při technikách nedržím hlavu vzpřímeně, ale sklápím bradu na hruď...

Takže jsem raději přešel k Muai Thai.