šerm & šermování

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod patrik » stř 09. čer, 2004 10:54

2jendis

oki, prokouks mě...

přiznávám... neláká mě to, protože se mi to nelíbí... líbí se mi tohle http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... cle&sid=55

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. čer, 2004 11:04

Já vím :wink: :wink: Jen jsem se zeptal.To já to asi vyzkouším.Ale článek si napsal pěknej. 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 09. čer, 2004 11:06

Jendis píše:Já vím :wink: :wink: Jen jsem se zeptal.To já to asi vyzkouším.Ale článek si napsal pěknej. 8)

to já nebyl, to já nepsal...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. čer, 2004 11:08

UUUuuupssss,chybička......stydím se a omlouvám autorovi :oops: :oops:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 09. čer, 2004 11:08

...ja tiež netvrdím, že to chcem cvičiť, no celkom sa mi to pozdáva...apsoň čo som videl a debatil, tak chalani boli v pohode...aj babenky... :lol: :twisted:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. čer, 2004 11:31

wushi píše:...ja tiež netvrdím, že to chcem cvičiť, no celkom sa mi to pozdáva...apsoň čo som videl a debatil, tak chalani boli v pohode...aj babenky... :lol: :twisted:

Jo,to většinou bývají,je to zábava.Ale nechci moc sklouznout do debaty o scénickém šermu,nebo ještě hůř,do dřeváren.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 09. čer, 2004 11:46

...scénický šerm má základy v šerme historickom, takže tie pohyby sa musia takčionak naučiť a trénovať ich, inak to zle dopadne...ešte som nevidel nejaké vážnejšie zranenia, takže natrénované to asi majú celkom dobre...
aby som sa vrátil k téme: veď šerm bol odpočiatku predvádzaný aj ako umenie, teda nejaké to divadielko, takže prečo nie scénický? a čo tá dreváreň? trošku mi ušiel zmysel....jasne, aby to nebolo len divadlo...to beriem, ale tie skupiny to niektoré berú dosť vážne, akože to naozaj trénujú, majú k tomu patričné výukové materiály, nejaké semináre a tak...viď ten príspevok o výuke boja s palicou (inak, hodilo by sa to aj do topicu o bo)...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. čer, 2004 12:08

Jasně,takhle ano......jen jsem nechtěl zabřednout do popisů vystoupení a tak.Technika je stejná,musí to být nacvičené,neznám moc lidí,kteří by byli schopni praktikovat "volný šerm" naostro,a zároveň tak bezpečně,aby nedošlo ke zranění.Nějaké škrábance k tomu patří,ale při některých technikách jde opravdu o hubu (v tom fofru).Jinak všechno v pohodě :wink: :lol:

No a dřevárny?®e bych byl příznivcem nějakého šmrdlání,to teda ne.Sice se mezi lidmi ze dřeváren najde pár dobrých,kteří jsou technicky na výši,ale jinak...tupé mlácení. Nicméně,dřevěné zbraně jsou velmi dobré pro nácvik,sparring....pokud něco zvořeš,jen Tě to bolí :wink: A ani s dřevěnou zbraní se nebodá....většinou :lol:

Příspěvek - Jojo,ten by se tam hodil!!!!!
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 09. čer, 2004 12:19

Jendis píše:No a dřevárny?®e bych byl příznivcem nějakého šmrdlání,to teda ne.Sice se mezi lidmi ze dřeváren najde pár dobrých,kteří jsou technicky na výši,ale jinak...tupé mlácení. Nicméně,dřevěné zbraně jsou velmi dobré pro nácvik,sparring....pokud něco zvořeš,jen Tě to bolí :wink: A ani s dřevěnou zbraní se nebodá....většinou :lol:

asi mluvíš o evropském šermu & dřevárnách...
:D
Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. čer, 2004 12:53

Tak trošku.....v kenjutsu také někteří spárují s bokeny.Ale dřevárny jsou trošku mimo.....já bych se o dřevárnách fakt nerad bavil.Pokud by to někoho zajímalo,může jít třeba na Hofyland nebo na Pevnost......možností je nepřeberně.S bojovým uměním to ale (dle mého) nemá nic společného,takže rychle od toho.

Ohledně bodání,pokud si narážel na to.....šerm kordem je hlavně o bodání,takže si ve volném boji moc neužiješ(pokud nemáš sportovní ochranu a zbraň).I s dřevěnou zbraní je to dost o hubu.....nehledě na to,že s dřevěnou zbraní spoustu technik prostě neuděláš.Fuj,už se do toho zaplétám...brrr,pryč!!!!!
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 09. čer, 2004 13:22

ne, ne... kordy jsou mi ouplně volný... pořád mluvím o tom svém...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. čer, 2004 13:37

Fajn....ale fuj,pryč od toho :lol: :lol: :lol:

Docela by mne také zajímala orientální šavle(např. scimitar).Někde jsem slyšel,že někdo přirovnává šerm s ní ke kenjutsu.Klasická katana je v podstatě šavle,takže by na tom něco být mohlo,ale netroufnu si to porovnat,protože o tom nic nevím....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » stř 09. čer, 2004 16:16

wushi: Sorry ze reaguju tak pozde - kdyz mluvis o "sermu" ve wushu, cvici se tam neco jako "skutecny" serm, nebo jenom sestavy pro jednoho a pro dva?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. čer, 2004 16:17

pokud mám vyjít z toho co jsem vyděl na vlastní oči a slyšel na přednášce mistra Kozy, tak japonská katana je spíš stejná jako jedenapůlruční meč v evropě. Stejně se drží, spousta technik je totožných, jen to stou japonskou katanou degenerovalo ještě do větších sra..k :?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. čer, 2004 16:23

Hak píše:pokud mám vyjít z toho co jsem vyděl na vlastní oči a slyšel na přednášce mistra Kozy, tak japonská katana je spíš stejná jako jedenapůlruční meč v evropě. Stejně se drží, spousta technik je totožných, jen to stou japonskou katanou degenerovalo ještě do větších sra..k :?

A ten pán, je mistrem čeho?

Nemyslím, že by japonský meč by bylo možné srovnávat s šavlý nebo třeba s jeden a půl ručním mečem...

Rozhodně bych netvrdil, že může někdo tvrdit, že se japonský meč drží stejně jako cokoliv jiného...

Nemyslím to nijak zle, jenom ty "techniky" jsou často zjednodušovány...

Patrik
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 09. čer, 2004 16:55

Hak píše:Stejně se drží, spousta technik je totožných, jen to stou japonskou katanou degenerovalo ještě do větších sra..k :?

Haku tohle neni pravda. Jedenapulrucni mec v evropskem sermu se drzi uplne jinak a napriklad zakladni seky jsou take odlisne od japoskeho stylu s katanou.

Muzu se o tom treba i rozepsat, pokdu budes mit zajem :-)

Nektere veci mohou byt podobne (je to zelezny a drzi se to za spodni konec) ale to co pises zrovna moc nesedi.

Co s japonskou katanou degenerovalo "ještě do větších sra..k "? Me to prijde celkem v pohode, zdegeneroval spise evropsky serm :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 09. čer, 2004 19:56

hmm no nechcem nikoho urazit, ale brat si rozum od p. Kozu ohladne japonskych b.u. je trosku smiesne. Je to pan ktory vie urobit dobru shou - ma nacvicene predstavenia pre divakov v tom je doma - robil nejake kaskaderske zalezitosti. Ale to je asi tak vsetko. Teda nie ze by to bolo malo ale v kontexte b.u. to vela neznamena neznamena.
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 5:53

Hak píše:pokud mám vyjít z toho co jsem vyděl na vlastní oči a slyšel na přednášce mistra Kozy, tak japonská katana je spíš stejná jako jedenapůlruční meč v evropě. Stejně se drží, spousta technik je totožných, jen to stou japonskou katanou degenerovalo ještě do větších sra..k :?

Já nemyslel techniku.....katana tvarově není meč,jde spíše o šavli(jednostranné ostří,mírně zahnutá čepel).Technicky bych to k evropské 1,5 ručce nepřirovnal,tímhle mečem "sekořez" jen tak neuděláš. :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 10. čer, 2004 6:02

Jendis píše:Já nemyslel techniku.....katana tvarově není meč,jde spíše o šavli(jednostranné ostří,mírně zahnutá čepel).Technicky bych to k evropské 1,5 ručce nepřirovnal,tímhle mečem "sekořez" jen tak neuděláš. :wink:

Osobně mi nejde ani tak o tvar, jako o to držení... jak už napsal Picard, když držím železo oběma rukama, ještě to není stejné, jako když držím železo oběma rukama...

Myslím, že je to popsaný i v "Knize 5 o" a nás to učej v kendó, kendžucu i iaidó... (tenouči) - malíčky a prsteníky tlačí do dlaně a ruka je (taknějak) vytvarovaná do správného úhlu... podpaždí zavřené... lokty jsou dole, ale ruce nejsou natažené... podle školy se liší výška v níž držíš meč před tělem, úhel a nasměrování čepele... ale jinak bych řekl, že je to držení nesrovnatelný...

Mno a potom je tu ta mechanika sekání/řezání, která by měla fungovat právě při tomhle držení a ne při jiném... viz filmové postoje...

Patrik
Naposledy upravil patrik dne čtv 10. čer, 2004 6:04, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:02

marvin píše:hmm no nechcem nikoho urazit, ale brat si rozum od p. Kozu ohladne japonskych b.u. je trosku smiesne. Je to pan ktory vie urobit dobru shou - ma nacvicene predstavenia pre divakov v tom je doma - robil nejake kaskaderske zalezitosti. Ale to je asi tak vsetko. Teda nie ze by to bolo malo ale v kontexte b.u. to vela neznamena neznamena.

Tak tady bych byl taky opatrnější.Co se týče japonských BU,tak máš možná pravdu,nicméně p.Koza je velmi uznávaným mistrem evropského šermu.Spousta lidí se k němu jezdí učit,např. oživil ©panělskou školu.Fakt je,že se učil z manuálů a knih....skládal ze střípků,ale dal to celkem pěkně do kupy.Ne každému zrovna sedí,to je fakt,ale má dost výborných žáků,kteří naučené dokážou předat dál a hlavně-převést do praxe(např.takový Borek Belfín-ten snad údajně měl i konfrontaci s V.Hotovcem - konfrontace evropského a japonského šermu.Hotovec prý byl docela překvapen :wink: :lol: .Osobně jsem u toho ale nebyl,takže jak to bylo..... :?: :?: )Ale je fakt,že p.Koza je uznávanou kapacitou umění meče.
Více info na www.Magisterium.cz
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...