šerm & šermování

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Picard » pát 06. srp, 2004 12:40

Onion píše:Nebylo to srovnávání kendo x němka , ale šermíř x šermíř na srovnání stylů by to byl nedostatečný statistický vzorek 8)

Hotovce znám osobně a mohu prohlásit, že to že se rozešel s českým kendo neznamená, že netrénuje :!:

stay sharp
www.gunting.cz

Nerikam ze netrenuje :) Co ja vim tak stale trenuje Iaido (a to pravidelne). Nerad bych se mylil, ale AFAIK Kendo uz aktivne nedela. Kendo kominita u nas je hodne mala, tak myslim, ze bych o tom musl neco vedet :) Myslim, ze se pokuosel zalozit si vlastni dodzo, naposledy snad nekde na Sparte, ale co vim, tak se to zatim nerealizovalo. Ale pokud mate nekdo presnejsi informace, tak sem s nimi.

Jeste aby nedoslo k obvykle mylce - Hotovcove jsou dva: Vladimir Hotovec, o kterem jsme zatim mluvili a pak je Miloslav Hotovec, prezident Ceske federace Kendo, ktery Kendo samozrejme trenuje doposud. (to vim urcite :-)) .

Prosim nepochopte to jako ze se snazim rict ze V. Hotovec Kendo neumi, opak je pravdou! Jeho zkusenosti jsou nezmerne a uroven jeho Kendo a jeho schopnosti jako ucitele jsou mimo veskere pochybnosti. Moje pointa byla v tom, ze k te porazce od Borka historickeho sermire musel urcite prispet nedostatek treninku. Asi mi date za pravdu, ze po nekolika letech minimalniho sporadickeho treninku je clovek trochu z formy.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 06. srp, 2004 12:51

Znovu opakuji, že nedostatek tréninku v tom nebyl. Bylo to v době kdy se v kendo angažoval naplno /nějaký ten pátek dozadu/ 8)

stay sharp
www.gunting.cz
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 06. srp, 2004 13:03

Takže,jak to chápu,V.Hotovec prohrál....fakt to někde není?Nebo to někdo nemáte natočené.....zajímá mne to,utkání dvou šermířů takové úrovně se jen tak nevidí :!: :!:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 06. srp, 2004 13:19

Kdyze k tomu souboji vlastne doslo?
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 06. srp, 2004 17:43

K "souboji" Hotovec x Borek Belfín:
(byl jsem mezi diváky - je to cca 2, 3 roky)

©lo spíše o přátelské oťukání (p. Hotovec vyzval přítomné, jestli si to nechce někdo zkusit, a po chvíli ticha se přihlásil... Borek (takže žádná domluvená konfrontace stylů)). Přičemž Borek, narozdíl od H., neměl kromě rukavic zbroj (H. tedy nemohl v plném nasazení bodat, ani sekat).
Borek precizně útočil a zasahoval (několik úspěšných bodů na krk!!), načež H. reagoval pouze nějakým úspěšným útokem na ruce (jelikož nikam jinam ani útočit nemohl).
Pointa:
Vzhledem ke skvělému a agresivnímu projevu B. (žáka p. Kozy, podmistra (Kozovi) německé školy (a jejího nejlepšího !praktika!, co znám)) se zdálo, že byl pan Hotovec poražen. To bych si vzhledem k podmínkám neodvážil tvrdit (omezení jsou zřejmá).
Naopak Borek dokázal že německá škola je plnohodnotné bojové umění.

Odvážnější závěry bych nedoporučoval...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 06. srp, 2004 17:53

Upřesním, že Borek něměl pouze přilbu - měl tedy i chrániče trupu a boků.
(V prvním příspěvku jsem trochu zamlžil.)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 06. srp, 2004 18:02

A ještě jsem si uvědomil, že je to spíše 3, 4 roky.
(A ještě jsem si vzpomněl, že jsem tam vůbec nebyl - to už je prdel (Wittgenstein by nade mnou zaplakal)).
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 06. srp, 2004 21:36

No jestli jsou to 3 az 4 roky, tak to myslim uz VH nekolik let predtim (tak minimalne 3) moc aktivne netrenoval, coz urcite musleo mit vyrazny negativni vliv. Ale nechme toho :) Nahodte nejake jine tema.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 13. srp, 2004 22:57

Naprosto me nastvalo, ze ze sermu na olypiade kde probiha asi 8 velikych turnaju v sermu daj v CT asi desetiminutovy sestrih a pak nic :-( Misto toho nutej koukat na takovy divacky trhaky jako treba hodinovy Litva - Portoriko v hazeny... To je fakt vopruz ... :cry: :? :x
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 14. srp, 2004 6:44

Picard píše:Naprosto me nastvalo, ze ze sermu na olypiade kde probiha asi 8 velikych turnaju v sermu daj v CT asi desetiminutovy sestrih a pak nic :-( Misto toho nutej koukat na takovy divacky trhaky jako treba hodinovy Litva - Portoriko v hazeny... To je fakt vopruz ... :cry: :? :x

Jedna z těch smutnejch věcí, který mě ale vůbec nepřekvapujou... i když, zrovna jsem si říkal, že bych rád viděl jak se hraje v Portoriku házená...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 14. srp, 2004 7:07

Picard píše:Naprosto me nastvalo, ze ze sermu na olypiade kde probiha asi 8 velikych turnaju v sermu daj v CT asi desetiminutovy sestrih a pak nic :-( Misto toho nutej koukat na takovy divacky trhaky jako treba hodinovy Litva - Portoriko v hazeny... To je fakt vopruz ... :cry: :? :x

Hele stačí se podívat do programu a zjistiš se šerm v televizi bude a bude ho dost. Celá olympiáda se vysílá na ČT2
http://sport.idnes.cz/oh2004/program.asp?den=&idsport=77%7E%9Aerm&vysledky=1&order=den&Zobrazit=Zobrazit&table=show&index=0&sampionat=8
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 14. srp, 2004 7:10

Ne, tak jsem kecal, pravdu máš ty.. myslel, jsem že bude přímý přenos celé olympiády, ale ne..nebude
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 15. srp, 2004 6:02

Kruci, tyhle všechny stránky než já přečtu :-D :-D

Jinak, Jendis... nelíbilo se ti mé tvrzení na foru "BOX"? Mé také ne... a stejně tak se mi nelíbilo tvrzení "tam někoho", že někdo porazil na hromadu různé východní šermíře evropským stylem přímo na východě. A že proto to ten východní šerm nestojí za nic.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 15. srp, 2004 7:19

Já to pochopil jinak....že evropský šerm je plnohodnotné BU srovnatelné i s japonským šermem.Hodně lidí se na evropská BU dívá dosti skepticky,přičemž mnohdy o nich ani nic neví.
Já se budu asi opakovat,ale myslím,že nezáleží na stylu,pouze na lidech :idea:
Pravdou je,že japonské "kenjutsu" má nepřerušený vývoj a linii...kdežto evropský šerm oživila hrstka nadšenců,kteří si mnohdy něco upravili,protože už nikdo neví,jak to vlastně přesně bylo........ale ani tento fakt neznamená,že evropští šermíři nejsou soupeři pro "japončíky".Mnohdy je to i naopak..... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 15. srp, 2004 9:34

Picard píše:
Jendis píše:
Jendis postni nejaky obrazky nebo vodea, jestli mas, nebo nejaky zkusenosti s rokokovym sermem.

2 Picard - Něco pro Tebe a každého,koho by to mohlo zajímat :wink:

http://www.militaria.cz/index.php?ac=cl ... 65725c4571

Ještě se mrkněte na :
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 15. srp, 2004 14:33

Jendis: já také o evropských BU nic nevím, což ovšem neznamená, že se o nich nechci nic dozvědět a že je zavrhuji. Pokud máš info, nějaké prozatím stručné, tak sem s ním .-)) Rád se něco dozvím.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 15. srp, 2004 14:38

nejen k fóru o "BOXU"

Aktuální fotky z jednoho pyžamového "šermu"... :wink:

http://www.tenshin.cz/images/Lignano2004/index.html

(byla tam hromada ©výcarů. Italů, Francouzů, Němcú, Rakušáků... a nějaký Češi a nikdo s jiným kulturními odlišnostmi neměl problém...)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 15. srp, 2004 15:12

Jendis píše:
Picard píše:
Jendis píše:
Jendis postni nejaky obrazky nebo vodea, jestli mas, nebo nejaky zkusenosti s rokokovym sermem.

2 Picard - Něco pro Tebe a každého,koho by to mohlo zajímat :wink:

Ještě se mrkněte na :

Moc hezky - ty delas francouzskou nebo italskou skolu? Pouzivate originalni terminlogii a povely? Co jsem pred par lety chodil na serm, tak se tam pouzivala takova smeska, neco fancouzsky(riposta, parada, fleche...), neco italsky (patinando...), neco cesky(posun, odsun, vypad...) ...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 15. srp, 2004 17:42

Picard - Já dělám italskou...používáme italskou terminologii smíšenou s češtinou :wink: Česky je to ale nejjednodušší......

Gino - Koukni třeba tady na BU na článek o boxu,nebo na ty linky,co jsem tu dal.Ještě něco dodám později.....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 15. srp, 2004 19:54

,,Ten někdo" se moc omlouvá všem, které jsem urazil v rubrice ,,box". To opravdu nebyl můj úmysl (ačkoli se to asi stalo) :( . Jendis má pravdu, já si nemyslím, že východní šerm je k ničemu, nebo tak podobně. Pouze jsem chtěl všem říci, že ten náš je alespoń na stejné úrovni a není primitivní, či tak nějak. Mě takováto tvrzení jako E. šermýře docela vadí (slabá slova).

A Pokuď jde o můj první příspěvek: Tak ten, ačkoli byl napsán velice emotivně (už to ze mě muselo ven). Tak za ním si plně stojím
(to ale zase neznamená, že jsem ho psal za účelem abych někoho urazil) (a už rozhodně nejsem rasista, nebo nacionalista!! :!: !!, pouze Evropský vlastenec :) ).

Přijměte tímto prosím moji omluvu :!: :idea: , zdraví Gnaag.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...