Evropský šerm

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Jendis » pon 01. čer, 2009 18:28

defendu píše:Tohle je samozřejmě sport....v Austrálii u C.Gemeinera se snaží Vignyho la canne trénovat co možná nejrealističtěji - rozdíl s předchozím videem je vcelku jasný...

http://www.youtube.com/watch?v=lqYeDCAO ... re=related

tady se mi trochu nelíbí ten sparring.....chlapci jdou spíše po zbrani,než po chlapovi...ale,samozřejmě,nevím,co je to za lidi(jak dlouho cvičej atd.).....
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fireballl » pon 01. čer, 2009 18:43

Jendis píše:
defendu píše:Tohle je samozřejmě sport....v Austrálii u C.Gemeinera se snaží Vignyho la canne trénovat co možná nejrealističtěji - rozdíl s předchozím videem je vcelku jasný...

tady se mi trochu nelíbí ten sparring.....chlapci jdou spíše po zbrani,než po chlapovi...ale,samozřejmě,nevím,co je to za lidi(jak dlouho cvičej atd.).....

Ako to myslíš, že ide po zbrani? V prvom rade treba predsa pdstrániť zbraň, či????
Pat
fireballl
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » pon 01. čer, 2009 18:50

Jendis píše:když se podíváš na jiná videa La Canne,tak potom porovnej...rozhodně nejsem expert, o La Canne toho tolik nevím,ale takhle ty zápasy vypadají...La Canne vychází z Francouzské školy šermu,kde "hraní si" bylo kořenem.......nešlo až tak o vyřazení protivníka,ale o kulturu pohybu a o techniku.

Tak to ma byt a je to na nich videt :wink: pekny, moc pekny ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 01. čer, 2009 19:15

fireballl píše:
Jendis píše:

Ako to myslíš, že ide po zbrani? V prvom rade treba predsa pdstrániť zbraň, či????
Pat

jedna věc je odstranit zbraň během útoku a druhá je jít jen po té zbrani......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » pon 01. čer, 2009 19:37

Jendis: Tak, tak... Zažil jsem jenom jeden "souboj" při kterým mě dotyčný chtěl opravdu praštit naplno klackem do hlavy a to je uplně někde jinde než ty "bodové" sparringy sportovního šermu a to ,co ti zde v koších předvádějí.(tím nechci schazovat sportovní šermíře a vím, že by mě většina propíchla jedna radost :wink: )

Měl jsem tehda setsakra kliku, ale...ta razance, ty živelné údery z blízka, ne taktizování a pleskání soupeře přes ruce...krása, hezky se na to vzpomíná 8) , nicméně opáčko už bych nemusel :lol:
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 01. čer, 2009 19:53

Mno..ono to "pleskání" přes ruce a taktizování...vem to tak,že je to ostrá čepel. A to plesknutí Tě minimálně hluboko řízne(s krví odchází síla),v horším případě zmrzačí......říká se tomu střih,to jen tak naokraj.

Mluvím o něčem jiném.....ale beru v potaz,že je to jen "srandasparring".....

Celkový dojem je ale pozitivní......a byl bych rád,kdybych to mohl vidět na vlastní voko...... :!:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » úte 02. čer, 2009 9:08

co jsem se učím v TSKSR, levá ruka má v japonském šermu zásadní funkci, a proto leváci mají spíš výhodu. Stačí se oprostit od představy že ta "hlavní" ruka musí nutně být blíže cuba. Sám jsem levák ale takového přechodného typu, je mi hrozně nepřirozené držet měč levou u cuba :)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » úte 02. čer, 2009 16:09

Jendis píše:Mno..ono to "pleskání" přes ruce a taktizování...vem to tak,že je to ostrá čepel. A to plesknutí Tě minimálně hluboko řízne(s krví odchází síla),v horším případě zmrzačí......říká se tomu střih,to jen tak naokraj.

No ano, v aikidu je taky řezaní přes zápěstí a podobně, ale přijde mi že taktizovat bude spíše nějaký chladně uvažující bijec(cvičený šermíř), ne tedy hovado, které se na tebe bezhlavě vrhne(tim spíš vyzbrojené klackem/holí ...viz má příhoda) :wink:

ale jo, taky se mi to líbí, vycházkovou hůl u sebe nosím pořád(musím :? ), docela rád bych se s tím seznámil blíž.
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 04. čer, 2009 16:40

pokud se na Tebe bezhlavě vrhne nějaký hovado,potom to není soupeř......v šermu(jakémkoliv) bezhlavost znamená smrt(případně,ve sportovním,či přátelském utkání, prohru).
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » čtv 04. čer, 2009 17:39

Tvoje reakce mi připomínají tenhle vtip:
Sedí žirafa na stromě a plete igelit. Letí kolem slon a povídá: "Čau hrochu, kolik je hodin?" Načež žirafa vytáhne z pusy teploměr a povídá: "Ne já startky nekouřim." :wink:

Klídek. Ale nerozumíme si. Ten den kdy jsem zažil svůj jediný "pravý souboj" jsme v tělocvičně cvičili základní vstupy s bokkenem. No, jeden cvičenec mi úmyslně silově bránil v provedení techniky s odůvodněním, že mi to nefunguje. Když došla řada na něj a já mu stejným blokem předvedl, že v takovémto případě to jemu nebude fungovat také, normálně po mně skočil. Nevím už moc, jak ta série úderů a krytů z extrémní blízkosti proběhla. Bylo to nečekané, impulzivní a moje krytí pouze instinktivní. V tu chvíli nemůžeš přemýšlet :D ani taktizovat. Uděláš jen to, co máš v krvi. On si odnesl pohmožděná žebra, já zkušenost, že aikidisté často bývají zakomplexovaní prevíti :roll: :(

Ale děkuji, o jeho jasné prohře(jakožto "agresivního hovada"), bych se opravdu nebavil, kdybych tu první ránu mířenou plnou silou na šišku nevykryl, a k tomu nebylo daleko, šel bych do ahóóóóój :twisted:

Nutno ještě dodat, že se považuji za šermířský odpad( takže samozřejmě dobrý šermíř by asi měl šancí více, ale z té blízkosti a přepadení takřka ze zálohy, ta bezhlavá agrese může paradoxně smést techniku a vytříbenost stylu do věčných lovišť).
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 04. čer, 2009 17:50

Promiň,já se Tě nechtěl dotknout....ale pravděpodobně(určitě) jsem trochu jinde,než Ty. To,co popisuješ...to jsem se kolikráte cíleně snažil v lidech vzbudit na tréninku,když jsem z nich chtěl dostat aspoň "něco".
Pokud to přerostlo určitou mez,prostě jsem vstoupil do tempa a dotyčného trochu umravnil.....

Bral jsem to,že se tomu věnuješ více...ne jen okrajově.....moje chyba.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » čtv 04. čer, 2009 18:01

No néé v pohodě, já to zas tolik nežeru, to bych v naší skupině už dávno nevydržel :D

Ale jestli se snažíš nováčky cvičící 2 měsíce vyprovokovat k tomu aby se nekrytí mlátili po hlavách, tak bůh s nimi :lol: (pro rýpaly, tohle je joke, vím jak to myslel :wink: )
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 04. čer, 2009 19:09

To je dobře,že chápeš......nováčky ne.....ty jsem drtil "na nohy"......nějakou dobu,než jsem jim vůbec dal do ruky zbraň.
Ale spousta lidí má psychický blok,na někoho zaůtočit......zbraní......byť cvičnou(v SH© je to trochu jinak.....tam se,obvykle,volný boj necvičí).

Když je "vybejkuješ"....ztratěj zábrany...... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » čtv 04. čer, 2009 19:44

No někdy bych byl vyloženě rád, kdyby měli nějaký ten "blok".. ale když se drill nezkušených, zvrhne v boj nezkušených jsme spokojeni, že jsou u všech zuby na místě.

Jak spárujete a jaký u toho používáte chrániče?
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 04. čer, 2009 20:06

Já už přes rok necvičím.....ale jinak jsme šermovali cvičnými,duralovými kordy bez chráničů(bez útoků na hlavu)-full kontakt.........modřiny,škrábance a jiné,provozní,záležitosti..... Na BU.cz se zbraněma jsem měl půjčenou kuklu.....s útoky na hlavu je to....ehm...rozmanitější :)
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » čtv 04. čer, 2009 20:48

A já už jsem myslel že jste se řezali naplno gotikou :D
Ta kukla by se občas docela hodila...
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SeaRanger » ned 07. čer, 2009 21:47

RBR píše:
NAIA píše:No to jo, ale ja jsem se spis chtel dozvedet jestli mame nejake sermirske legendy take z nasich zemi....

Pokud myslíš legendární šermíře tak máme. Kdesi jsem četl story o jednom našem šlechtici (bohužel si nepamatuji jeho jméno), který se utkal se slavným frantíkem. Ta story měla zhruba tento průběh:
Ten frantík byl pověstný šermíř a vyhrál kolem 10 až 15 soubojů (možná přeháním, přesné číslo si nepamatuji). Bylo o něm známo, že ovládá nějaký obzvlášť šikovný tajný výpad, kterým své soupeře posílá do věčných lovišť. Frantík byl slušný případ pro psychiatry, neboť těla svých poražených nepřátel si nechal nabalzamovat a ukládal je do rodinné kaple.
Náš šlechtic jej vyzval na souboj a měl jednu podmínku, že noc před soubojem stráví v rodinné kapli frantíka. Ten mu to velkoryse dovolil, neboť ten souboj považoval za jasnou věc a myslel si, že náš borec chce urovnat věci pozemské než zakalí.
Druhý den proběhl souboj, který měl pro frantíka nezvyklí průběh. Poté co se chlapci vyzkoušeli, tak frantík použil svůj tajný smrtelný výpad. K jeho překvapení je náš borec vykryl a vzápětí tím stejným výpadem kontroval frantíka (k jeho velkému překvapení), který jej nevykryl. Frantík putoval do rodinné hrobky za kámoši.
Později vyšlo najevo, že náš borec nebyl žádné jelito a noc v kapli netrávil modlitbou, ale prohlížením těl mrtvých soupeřů. Zjistil, že všichni měli stejné smrtelné zranění. Náš čípek dokázal na základě svých zkušeností odvodit frantíkovu tajnou techniku. Prý zasunul do rány klacek a z toho odvodil pod jakým úhlem a z jakého směru byla tato technika vedena. Pokud je tento příběh pravdou tak ten náš šlechtic byl opravdu těžký machr a hlava otevřená.

RBR

Jednalo se o hraběte ©těpána Kinského *1670 +1749, byl také velvyslancem českého císaře na francouzském dvoře Ludvíka XV.
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Emiel » pát 09. říj, 2009 8:22

Jendis píše:To je dobře,že chápeš......nováčky ne.....ty jsem drtil "na nohy"......nějakou dobu,než jsem jim vůbec dal do ruky zbraň.
Ale spousta lidí má psychický blok,na někoho zaůtočit......zbraní......byť cvičnou(v SH© je to trochu jinak.....tam se,obvykle,volný boj necvičí).

Když je "vybejkuješ"....ztratěj zábrany...... :wink:

Zdary.. Ať to tu trocha žije, mám dotaz pls...
Jak si to myslel, že se u SH© necvičí volný boj?
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 09. říj, 2009 10:38

Píšu "obvykle necvičí".......ve spoustě skupin se prostě mezi sebou "nemelou"......drilujou techniku(teda,opět, jak kde),+nacvičují souboje. Ale sparring málokdy,málokde.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 09. říj, 2009 14:32

Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...