šerm & šermování

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Picard » čtv 14. říj, 2004 11:56

kusa píše:
Picard píše:No tos mu to teda Jendisi vysvetlil :D :) Ted uz to nechapu ani ja :) :)

Proste kvartparada je jako kdyz v tenise hrajes forhend akorat to je pred telem. Predstav si, ze to delas s mecem nebo s kordem a vykryvas tim seknuti nebo bodnuti. No a to odseknuti pohyb v opacnem smeru se seknutim. No ale nejlepsi je to asi ukazat :)

cepel pri tom kryte smeruje hore, alebo k zemi?

hrot miri nahoru a trochu dopredu a pri tom odseku v protipohybu je cepel tak nejak horizontalne.

Nicmene pokud by to bylo proti seknuti nebo bodnuti na dolni cas tela, tak by se to delalo s cepeli smerujici dolu, pokud by to byl pro pravaka pohyb zprava doleva (jako u kvartparady), tak by se tomu myslim rikalo septimparada (kryt do septimy)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Serm?

Příspěvekod Picard » čtv 14. říj, 2004 12:01

kurt78 píše::( serm je v dnesnej dobe nieco ako rucne vysivanie --hezke,
ale zbytecne :!:
------------------------------------------
skor sa daju aplikovat jeho modifikacie pri boji s palicou, alebo samotny
boj palicou a to najma podla mojho nazuru escrima, kali a pod.
------------------

Ano zcela zbytecne a uplne k nicemu - celych tech dvanact let ztracim cas.

Diky, jeste zes mi to rekl :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 14. říj, 2004 13:16

jj... máš recht, já si dokonce myslím, že je šermování škodlivé a taky se po něm blbne

8)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Serm?

Příspěvekod Jendis » čtv 14. říj, 2004 17:49

kurt78 píše::( serm je v dnesnej dobe nieco ako rucne vysivanie --hezke,
ale zbytecne :!:
------------------------------------------
skor sa daju aplikovat jeho modifikacie pri boji s palicou, alebo samotny
boj palicou a to najma podla mojho nazuru escrima, kali a pod.
------------------

A co jako????? 8O 8O 8O Nutí Tě někdo šermovat????Každý ať si cvičí,co ho baví.....nebo ne? :wink: 8) 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 14. říj, 2004 17:52

Picard píše:
kusa píše:
Picard píše:No tos mu to teda Jendisi vysvetlil :D :) Ted uz to nechapu ani ja :) :)

Proste kvartparada je jako kdyz v tenise hrajes forhend akorat to je pred telem. Predstav si, ze to delas s mecem nebo s kordem a vykryvas tim seknuti nebo bodnuti. No a to odseknuti pohyb v opacnem smeru se seknutim. No ale nejlepsi je to asi ukazat :)

cepel pri tom kryte smeruje hore, alebo k zemi?

hrot miri nahoru a trochu dopredu a pri tom odseku v protipohybu je cepel tak nejak horizontalne.

Nicmene pokud by to bylo proti seknuti nebo bodnuti na dolni cas tela, tak by se to delalo s cepeli smerujici dolu, pokud by to byl pro pravaka pohyb zprava doleva (jako u kvartparady), tak by se tomu myslim rikalo septimparada (kryt do septimy)

Septima ne,to je kryt horní části těla s úkrokem do strany.To,co popisuješ je buďto PRIMA,nebo SERKL(liší se pouze vytočením ruky-buďto dlaň ven,nebo dovnitř).
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 15. říj, 2004 9:53

Tak to je asi jina septima, nez jsme se ucili my :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 11:43

Picard píše:Tak to je asi jina septima, nez jsme se ucili my :)

Nevím,jestli se názvosloví nebo provedení ve sportovním šermu nějak liší...každopádně já se učil septimu takhle....ale každopádně mluvíme oba o tom samém :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 15. říj, 2004 11:57

No nevim - me to pan trener (btw tenhle http://www.vse.cz/zpravodaj/2002_3/22.htm ) naucil takto :

Obrázek

co jsem obcas nahlidnul do starych matrosu, tak tam se nazvy pozic a jejich vybrazeni nekdy docela zasadne lisi, neni tedy spravne predpokladat, ze kazda skola ma alespon castecne jine pojmenovani (nemecka vs italska vs francouzska)? Myslim ze pojmenovani pozic ve sportovnim sermu vychazi z francouzske skoly...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 13:30

Aha.....no,tak Tvoje sixta je pro mne TERCA,septima je pro mne PRIMA(nebo SERKL-podle vytočení zápěstí). a oktáva je pro mne SECONDA.Sixta,Septima a Oktáva jsou pro mne úplně jiné kryty.
Já vycházím z Italky....ale ono se názvosloví liší i mezi hist.šermíři....někdo třeba používá počeštěné - viz. třeba "býk","střecha" apod.
Ale myslím,že máš pravdu,sportovka vychází z Francouzské školy.Ale o té moc nevím.

Takže se omlouvám,že jsem Tě opravoval,podle toho,co ses učil,to bylo správně.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 15. říj, 2004 15:06

Nam trener rikal ze terca a sixta je v podstate totez a ze to nemame resit :)

A taky nam rikal nejaky nesmyslny a vesely Tyrsovo nazvoslovi, ktere se neujalo, byo to fakt hodne smasny :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 15:22

No,to je ono....pro mě je SIXTA něco úplně jiného.Pro mne je to kryt proti seku na hlavu shora......gulááááááššššššššššššššššš :wink: 8O :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pát 15. říj, 2004 15:59

Jendis píše:Kombinovat....tady bych to neodsuzoval tak kategoricky.Myslím si,že při šermu získáš velmi dobrou koordinaci,reflexy,dynamiku.Naučíš společně fungovat ruku a oko....POSTŘEH.Takže já bych to i doporučil.

Onoto sice posřej jistě zvýší, ale tak nějak jiný. Ta reakce je jiná než člověk v reálném boji bezezbarně potřebuje. Alejistě se to kombinovat může.
Přináší to boj. umění holýma rukama jiné aspekty. Já například rénuji Ving Tsun a Escrimu a nemyslím, že bych escrimu se zbarní jen tak využil na ulici, protože sebou fakt tyč nebo ani teleskop nenosím. Ale zase escrima vylepšuje viděnívzdlenosti, posiluje nohy a tím zefektivňuje pohyb... Jistě to něco přináší
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 16:09

Jojo....ono je to prostě složitější,ten názor nebyl myšlen jako nevyvratitelná pravda.A já se věnuji zároveň i boji beze zbraně,takže jsem to bral z vlastní zkušenosti.

Jen ještě maličkost....podle mne postřeh buď máš,nebo ne....nedělil bych to.Ty spíše mluvíš o timingu a odhadu vzdáleností......tam je to trošku problematičtější.Ale jinak myslím,že se shodneme.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 15. říj, 2004 16:38

Jendis píše:No,to je ono....pro mě je SIXTA něco úplně jiného.Pro mne je to kryt proti seku na hlavu shora......gulááááááššššššššššššššššš :wink: 8O :lol: :lol:

Jako ze cepel horizontalne nad hlavou? Tomu se zase u nas rika kvinta :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 16:51

Ano....u nás taky. :wink: Pokud ale držíš jílec v pravé ruce vpravo nad hlavou,je to Sixta.Když ho držíš křížem vlevo nad hlavou,je to kvinta.....je to složitý a já se trošku motám ve vysvětlování poloh rukou(pokud je to k nepochopení-omluva :wink: ).

Teď zase pár obrázků-
http://www.kazi.webz.cz/serm/k/fabris.cs.htm
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 17:00

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 15. říj, 2004 17:01

...a takhle to dopadá

Obrázek

Patrik

P.S.
sorry, jsem si nemohl pomoct :oops:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 15. říj, 2004 17:09

Muhehe nebo takhle

Obrázek
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 15. říj, 2004 17:10

Jendis píše:Jůha....takové zajímavé povídání :wink:
http://interkom.scifi.cz/2001/20010354.htm

nas trener k te evoluci mel taky teorii :-)

Když lidoop poprvé vzal do ruky klacek aby si srazil se stromu potravu, s údivem zjistil, že se s ním velmi dobře tluče neposlušná družka i dotěrný sok v lásce. A protože i ten měl v sobě po svých předcích zakódované opičení, chopil se dalšího klacku, začal se bránit a vznikl šerm. Jak se tak mydlili přes záda, začal se lidoop napřimovat a stával se z něj homo erectus. Klacků bylo sice kolem nespočet, ale lámaly se, což nutilo k přemýšlení a z homo erecta se stal homo sapiens.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 17:12

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...