šerm & šermování

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 17:13

Picard píše:
Jendis píše:Jůha....takové zajímavé povídání :wink:
http://interkom.scifi.cz/2001/20010354.htm

nas trener k te evoluci mel taky teorii :-)

Když lidoop poprvé vzal do ruky klacek aby si srazil se stromu potravu, s údivem zjistil, že se s ním velmi dobře tluče neposlušná družka i dotěrný sok v lásce. A protože i ten měl v sobě po svých předcích zakódované opičení, chopil se dalšího klacku, začal se bránit a vznikl šerm. Jak se tak mydlili přes záda, začal se lidoop napřimovat a stával se z něj homo erectus. Klacků bylo sice kolem nespočet, ale lámaly se, což nutilo k přemýšlení a z homo erecta se stal homo sapiens.

BUHEHEHE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 15. říj, 2004 17:15

:? hme a nebo takhle

Obrázek

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 17:52

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 15. říj, 2004 21:10

Téééda,Picarde,opožděně jsem se podíval,kdože Tě to vlastně učil.....musím,uznat,žes měl opravdu velmi dobrého MISTRA :!: :!: 8O 8O 8O (bez ironie)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 15. říj, 2004 22:51

JJ Radko Trohar. To je pan mistr (ironie opravdu neni na miste). Stara skola kazdym coulem. Zadny moderni zabaky hrotem do zapesti, nebo zbesile poskakovani po plansi, co vidis treba na MCR.

Pekne poradny streh, rychly nohy, paradni dlouhy vypady, obratny zapesti, taktika. Zaroven uzasnej a vtipnej pohodar a vynikajici pedagog, stale ve vyborne kondici. Krome toho taky byvaly mistr republiky a reprezentant.

A taky se u nej na treninku docela hodne makalo, nohy me bolej este ted, kdyz si na to vzpomenu :-)

BTW zacatkem sedmdesatych let mu vysla uplne vyborna kniha "Základy šermu pro trenéry začátečníků i samouky " jsou tam dokonaly ilustrace. Napr strehova sixta je tam vysvetlena, ze to je jak kdyz neses pivo (palec nahore) a vypad do bodove sixty, je jako kdyz to pivo lejes doprava (dlan se vytoci o 90 stupnu, tak ze je palec vpravo) - a skutecne je tam i nakresleny sermir, jak ma misto kordu pivo a ve vypadu ho leje do strany :) Blbouni sermiri to pak pry i obcas zkouseli po hospodach :)

Knihu doporucuju, dost casto to bejva ve verejnych knihovnach.

Nebo mel vybornou metodiku nacviku vypadu - pod pravou patu ti dal padesatnik a tys ho pri vypadu musel jakoby vykopnout dopredu - cimz docilil toho, ze se vypad delal hlavne nohama a telem a ne jen natazenim ruky.

No proste borec :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 16. říj, 2004 6:18

No,něco jsem taky slyšel..... :wink: Sportovní šerm jsem sice nikdy nedělal,ale o těhle lidech si šermíři řeknou....vždyť jsme jedna rodina :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mamushi » čtv 21. říj, 2004 13:16

patrik píše::? hme a nebo takhle

Obrázek

Patrik

Teda, tohle je dost strasny...

I kdyz tohle je evidentne uplne jinej pribeh, tak kdyz to vydim, vybavim si povidku Mori Oogaie "Incident v Sakai". Na uplnem konci Tokugawu nekolik samuraju odkrouhlo jistyho zapadniho diplomata. Podle tehdy jeste platnych norem to bylo z jejich strany O.K., podle zapadnich norem vsak jiz nikoliv. Zeme (mozna to byla Anglie, ale uz si presne nevzpominam) za svyho velvyslance pozadovala neuveritelne reparace a oni samurajove se dostali do situace, kterou se rozhodli resit stylem, ktery je i zde na foto. Jelikoz to ale bylo uz na konci sogunatu, udajne jeden mladsi kaishakunin nejak psychicky nezvladl situaci - a tak seppuku konajici jedinec mu jeste po tretim zasahu katanou do zad rikal: "No tak, seber se a tref krk..."

Jestli to bylo az takhle dopodrobna nevim, ale jinak ta povidka ma realnej zaklad - tak proto me trochu mrazi...
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 22. říj, 2004 14:25

mamushi píše: Jelikoz to ale bylo uz na konci sogunatu, udajne jeden mladsi kaishakunin nejak psychicky nezvladl situaci - a tak seppuku konajici jedinec mu jeste po tretim zasahu katanou do zad rikal: "No tak, seber se a tref krk..."

Mno někdo taky už popisoval podobnou historku ještě z pozdější doby... sedmdesátý léta 20. století, ale tam to spíš byla neschopnost, nebo neznalost sekání...

Teď opakovali v ČT film s Davidem Bowiem (Veselé Vánoce, pane Lawrenci) ze zajateckýho tábora a tam podobný osekávání zad při seppuku natočili dost realisticky... (mimochodem to byl první film, kde hrál Takeši Kitano).

Patrik

P.S.
kaišakunin = sekundant (pro ty, kdo neví :wink: - jednou tu proběhla prosba, abychom tyhle termíny vysvětlovali)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 23. říj, 2004 12:04

Jendis píše:A tohleto je taky libový.... :wink:
http://www.classicalfencing.com/articles/marozzo.shtml

tento clanok sme s fireballom cely prekladali
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 23. říj, 2004 17:00

Já vím...já taky :wink: Jenže jsem o to přišel(chytil jsem vira) a neměl zálohu..... :( :oops: :cry:

-teda,sám jsem na ten překlad nestačil,pomáhala mi kamarádka.Moje anglina není tak dobrá :oops:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 31. říj, 2004 17:53

Mno,tak jsem se včera koukal na "©tvanici".....hrozná blbost,ale to Kendó v úvodu....to bylo moc pěkný :wink: 8) 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 31. říj, 2004 18:09

Jendis píše:Mno,tak jsem se včera koukal na "©tvanici".....hrozná blbost,ale to Kendó v úvodu....to bylo moc pěkný :wink: 8) 8)

Muhehe nastesti jsem to nevidel, ale stacil mi dneska moonraker :lol: :D 8O :lol:

(predadnout nekoho se sinajem (cvicnou zbrani, ktera je vymyslena aby lidem neublizila ) je jako kdyby v honicce padouch prchal na veslarskem simulatoru :) Uplne postaveny na hlavu :) Ale jinak jsem skalni bondofil :!: )
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 31. říj, 2004 19:21

Hmmm....a jak pěkně ten pán útočil,že? :lol: :lol: :lol: Rychle,přesně a s jasným úmyslem Bondíka zlikvidovat :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale fakt,to kendó bylo moc pěkné(v té ©tvanici)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 05. lis, 2004 12:00

Nevim jak vy, ale tomuhle ja rikam BODNUTI

Obrázek
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 05. lis, 2004 12:05

...a já tomuhle říkám důvěra :wink:

Obrázek

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 05. lis, 2004 14:23

No a tohle je roztomiloucky :)

Obrázek
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 26. pro, 2004 12:01

Picard - Člověče,teď se mi do ruky dostala : Velká kniha o soubojích a duelantech od Vladimíra ©indeláře(napsal i ©ermíře,Rváče a Duelanty).Naprosto parádní knížka....historie,pravidla soubojů,popisy soubojů.....BOMBA :!:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 26. pro, 2004 21:46

jj nedavno jsem ji videl v knihkupectvi, vypadalo to dost zajimave :-) Sermiri rvaci a duelanti je ma oblibena tak i tohle by mohlo byt prima.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 26. pro, 2004 21:48

Tahle je MNOHEM LEP©Í!!!!!!!!!!!!!
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 26. pro, 2004 22:43

no jo, ale vypdala celkem draze :) Co stoji?
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...