Harutomo_Yasumizu píše:RBR: Z pohledu leváka ti můžu říct že na rukách nezáleží. Já píšu levou rukou už tak dlouho tak proč to měnit, ingoust sem si nemazal ani s ingoustovkou. Když vemu do ruky zbraň jako bouchačku nebo samopal držím ho na pravé straně, zvykneš si na to hned, jen je to takový noví a neznámího se člověk bojí. Otvírák na konzervy taky používám pravou rukou:)

Jistě naučíš se držet otvírák, srp atd. v pravé ruce, ale je to z nouze cnost.
Vždy, když půjde do tuhýho upřednostníš silnou ruku, silnou stranu. Můžeš mít druhou stranu jak chceš vycvičenou, ale tělo rozhodne samo. Mám to vyzkoušené. Mám za sebou už dost let cvičení karate, takže mám i pravou stranu slušně procvičenou, ale za ta léta jsem si všiml jedné věci. Pokud se učím novou věc, tak vždy začínám silnější (v mém případě levou) stranou, protože se to naučím rychleji, lépe s s menším počtem chyb, než když začnu u slabší strany.
Problém se střehem nemám. Je pro mě přirozené, že když chytím bo, nebo boken do pravé ploutve, tak mám pravou nohu vpředu a naopak.
Spíš jsem sondoval situaci, zda to nebude problém. Přeučovat na praváka se nechci.
Zajímavé: já pistoli držím v levé, samopal taktéž (i s tím, že jsem při nabíjení musel přehazovat úchop), pouze RPG s nasazeným puškolhledem jsem měl na pravé straně (na levou to nešlo, konstrukce to neumožňovala). Pokud mrkneš na současné trendy ve vývoji zbraní tak vidíš, že výrobci i zbraně pro vojáky dělají oboustranné (ono u uspořádání bullpup to ani jinak nejde-házel by ti horké nábojice do obličeje).
TO Jendis: Zbraň pro leváka. Nemám s tím praktické zkušenosti, ale myslím, že u složitějších košů bych problém měl (např. skotský horalský meč).
RBR