Kabar - díky zo odp. napiš prosím, čím se zabýváš? Prodáváš, vyrábíš nože? Děláš s kovem jinak? Testuješ nože, děláš BU zaměřené na chladné zbraně?.........
Jaký nůž máš Ty jako volbu?
Jinak - k té tvrdosti, všimni si, že jsem termín v minulém přízpěvku upravil.... Troufnu si říci, že alespoň na laické úrovni vím o co jde a Ty asi taky, takže nebudeme chytat slovíčka........
Úhel je dost důležitý, pokud se budeme bavit o věcech jako "hrot" a "ostří", je to právě úhel, který vlastně definuje a je esenciální, abychom tyto dva termíny mohly použít - samozřejmě i pojem "tupý" atd. Myslíš že ne?
Měl jsem balisong od Herbertze tehdy za 500Kč, ten měl 4mm tlustou čepel, což bylo skvělé k houževnatosti nože, ale vzhledem k šířce čepele (právě proto, že to byl balisong) měl tak krátký sklon k ostří, že vznikl dost fatální úhel k tomu, aby ten nůž mohl být vůbec ostrý, i tak se s ním v podstatě nedalo nic užitečného řezat.
Kdyby úhel byl k ničemu, proč vznikaly různé typy pstří - rovné, vypouklé, vyduté..?
Pokud píšeš, že si můžu úhel sám změnit k obrazu svému (tedy lepším řezným vlastnostem) v podstatě podporuješ co sám vyvracíš
Co se týče uhlíku v oceli, Tvůj příměr není zrovna šikovný, protože běloši s pihama si snad všeobecně neříkají o zlámanou nohu o nic víc, než jiné rasy, zatímco oceli s vysokým obsahem uhlíku mají všeobecně vyšší lomivost, že ano? Samozřejmě že chemie oceli je výrazmě složitější než jen tohle, ale uvědom si, že jsou zde lidé, kteří jiný než kuchyňský nůž v životě nedrželi, tyto informace nemají a jsou jim i putna, nechci to rozebírat, ale dnes už si může každý najít složení dnes používaných ocelí např. ATS 34, AUS 8, VG 10 atd. vybírám ty lepší. Nejsem chemik, ale podle těchto ocelí a uváděné tvrdosti, navíc pokud vidím masivnost nože, si už troufnu celkem jistě odhadnout kvalitu resp. pevnost a šanci na udržení otří takového nože. A o to mi jde, ještě jsem nikomu neporadil špatný nůž, ale chybu udělt můžu to je jasné. Důležité je, že nejsem výrobce a proto detailům výroby nerozumím, navíc to beru i jako "tajemství šéfa kuchyně" hlavně u soukromých nožířů
Ten Kabar jsem měl před tím SOGem, tedy minimálně 10 let, asi více, mám doma ještě krabičku s certifikátem. Ale abych byl objektivní, zeptám se jiného kámoše, co měl Kabar, proč jej prodal...
Ještě k Tvému odkazu, je jasné, že na stránkách věnovaným nožům se sejdou lidé, kteří tomu rozumí více než BU a opačně, na druhou stranu, to že i já jsem jejich účastníkem, neznamená, že tomu více rozumím - viz Tvůj příklad běloši s pihami.
Dále chci dodat, že ne každý kdo má sbírku nožů musí být lepší uživatel, ale rozhodně musí mít spousty peněz.
ZNOVU opakuju, jen výrobce nožů či všeobecně kovář bude mít o tolik více znalostí a samozřejmě dovedností, aby nám tu mohl psát přednášku, z čeho, co a jak.
Jak používat nůž - to je věc jiná, ne každý bojovník s nožem jej umí využít např. při táboření, nebo i jako řezník, a opačně.
Nožům se jako koníčku věnuju dost dlouho, ale nepovažuju se za odborníka, u Tebe mám pocit, že, alespoň z toho jak umíš kritizovat, se za odborníka považuješ.
Všeho všudy jsi tu nepodal, Ty osobně, žádné informace, takže se Tě ještě jednou ptám, z čeho vycházíš?
Mantis