šerm & šermování

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod patrik » čtv 10. čer, 2004 6:09

Jendis píše:Tak tady bych byl taky opatrnější.Co se týče japonských BU,tak máš možná pravdu,nicméně p.Koza je velmi uznávaným mistrem evropského šermu.Spousta lidí se k němu jezdí učit,např. oživil ©panělskou školu.Fakt je,že se učil z manuálů a knih....skládal ze střípků,ale dal to celkem pěkně do kupy.Ne každému zrovna sedí,to je fakt,ale má dost výborných žáků,kteří naučené dokážou předat dál a hlavně-převést do praxe(např.takový Borek Belfín-ten snad údajně měl i konfrontaci s V.Hotovcem - konfrontace evropského a japonského šermu.Hotovec prý byl docela překvapen :wink: :lol: .Osobně jsem u toho ale nebyl,takže jak to bylo..... :?: :?: )Ale je fakt,že p.Koza je uznávanou kapacitou umění meče.
Více info na www.Magisterium.cz

Jendis, ale ten pán tu byl zmíněný kvůli nesmyslné teorii o držení japonského meče... takže to, co napsal marvin docela sedí...

...lidí, co potkali Vl. Hotovce je víc než dost, ale nemyslím, že by to kohokoliv nějak opravňovalo tvrdit, nějakou takovou "pitomost"...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:11

patrik píše:
Jendis píše:Já nemyslel techniku.....katana tvarově není meč,jde spíše o šavli(jednostranné ostří,mírně zahnutá čepel).Technicky bych to k evropské 1,5 ručce nepřirovnal,tímhle mečem "sekořez" jen tak neuděláš. :wink:

Osobně mi nejde ani tak o tvar, jako o to držení... jak už napsal Picard, když držím železo oběma rukama, ještě to není stejné, jako když držím železo oběma rukama...

Myslím, že je to popsaný i v "Knize 5 o" a nás to učej v kendó, kendžucu i iaidó... (tenouči) - malíčky a prsteníky tlačí do dlaně a ruka je (taknějak) vytvarovaná do správného úhlu... podpaždí zavřené... lokty jsou dole, ale ruce nejsou natažené... podle školy se liší výška v níž držíš meč před tělem, úhel a nasměrování čepele... ale jinak bych řekl, že je to držení nesrovnatelný...

Mno a potom je tu ta mechanika sekání/řezání, která by měla fungovat právě při tomhle držení a ne při jiném... viz filmové postoje...

Patrik

V tom souhlasím,kendo nedělám,neznám.Jen,co jsem tak viděl,některé techniky se shodují se šermem šavlí,ale to vychází právě z tvaru.....v podstatě to vyplyne tak nějak samo(ale jsem laik,klidně mne opravte).
Jinak,Koza dělá i IaiDo,viděl jsem ho něco předvádět......Myslím,že je to i na netu.....mrknu se po tom :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:14

patrik píše:
Jendis píše:Tak tady bych byl taky opatrnější.Co se týče japonských BU,tak máš možná pravdu,nicméně p.Koza je velmi uznávaným mistrem evropského šermu.Spousta lidí se k němu jezdí učit,např. oživil ©panělskou školu.Fakt je,že se učil z manuálů a knih....skládal ze střípků,ale dal to celkem pěkně do kupy.Ne každému zrovna sedí,to je fakt,ale má dost výborných žáků,kteří naučené dokážou předat dál a hlavně-převést do praxe(např.takový Borek Belfín-ten snad údajně měl i konfrontaci s V.Hotovcem - konfrontace evropského a japonského šermu.Hotovec prý byl docela překvapen :wink: :lol: .Osobně jsem u toho ale nebyl,takže jak to bylo..... :?: :?: )Ale je fakt,že p.Koza je uznávanou kapacitou umění meče.
Více info na www.Magisterium.cz

Jendis, ale ten pán tu byl zmíněný kvůli nesmyslné teorii o držení japonského meče... takže to, co napsal marvin docela sedí...

...lidí, co potkali Vl. Hotovce je víc než dost, ale nemyslím, že by to kohokoliv nějak opravňovalo tvrdit, nějakou takovou "pitomost"...

Patrik

Možná by bylo dobrý,kdyby Hak řekl,v jaké souvislosti a o čem povídal.Takhle mi to přijde vytržené z kontextu.A jakou "pitomost" myslíš?
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:16

Už jsem to našel :lol: :lol: Můžete posoudit sami....mrkni do videogalerie na stránkách www.tostabur.sk - tam je i IaiDo.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 10. čer, 2004 6:20

Jendis píše:V tom souhlasím,kendo nedělám,neznám.Jen,co jsem tak viděl,některé techniky se shodují se šermem šavlí,ale to vychází právě z tvaru.....v podstatě to vyplyne tak nějak samo(ale jsem laik,klidně mne opravte).

Já nevím, tady všichni považují kendó za nějakej standard... kendó je střípek japonského meče... a iaidó jiný střípek... A fór je v tom, že není (řekl bych) žádný obecně platný popis techniky jap. meče...

Jak už jsem napsal, držení bude pravděpodobně stejné, ale postoje, nápřahy, seky... to je škola od školy něco jiného...

Často si někdo vezme bokken nebo ňákou amrickou katanu :lol: a začne vysvětlovat... tohle je kendžucu...

Ale kendžucu není jedna škola, nebo jedno bojové umění, stejně jako džúdžucu není jedno bojové umění, ani kobudó... i když to tu většina lidí takhle vidí... (to se dokonce i rýmuje)

Jendis píše:Jinak,Koza dělá i IaiDo,viděl jsem ho něco předvádět......Myslím,že je to i na netu.....mrknu se po tom :wink:

Jsem zvědavý, v iaidó jsem taky úplná nicka, ale "koza dělá iaidó" zní strašně legračně... teda nikoho se nechci dotknout, myslím to jako legraci (těžím z toho, že mám tak nicneříkající jméno)... ale přijde mi to jako definice mnoha Mistrů čehokoliv kolem bu... víte co

KOZEL ZAHRADNÍKEM

Patrik

P.S.
Doufám, že má pan Koza smyl pro humor...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 10. čer, 2004 6:23

Jendis píše:Možná by bylo dobrý,kdyby Hak řekl,v jaké souvislosti a o čem povídal.Takhle mi to přijde vytržené z kontextu.A jakou "pitomost" myslíš?

Hak píše:pokud mám vyjít z toho co jsem vyděl na vlastní oči a slyšel na přednášce mistra Kozy, tak japonská katana je spíš stejná jako jedenapůlruční meč v evropě. Stejně se drží, spousta technik je totožných, jen to stou japonskou katanou degenerovalo ještě do větších sra..k :?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 10. čer, 2004 6:25

Jendis píše:Už jsem to našel :lol: :lol: Můžete posoudit sami....mrkni do videogalerie na stránkách www.tostabur.sk - tam je i IaiDo.

můžu to zkusit, ale nejde mi přehrávat wmr formát... něco v PC mi dělá rotyku...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:30

Jo,já se nepřu.....ale já ty školy japonského meče neznám(jen Nitten ryu :wink: :lol: mi něco říká),takže mluvím v obecné rovině.Stejně tak nedokážu posoudit,jak je p.Koza dobrý v IaiDo(koneckonců ho neučí,jen praktikuje).......jen jsem konstatoval.Co se týče evropského šermu,je to machr.....alespoň nikdo lepší u nás není(ať si kdokoli tvrdí,co chce-jeho jméno se bere jako záruka kvality)

Add Hak - to už řekl Hak vlastními slovy......bůh ví,jestli to p.Koza řekl takhle.

Víš jak,on nikomu nic nevnucuje.....pokud projevíš zájem,tak Ti naznačí.A víš co,kdyby se každý učitel choval alespoň ze třetiny jako on..... :idea:
Naposledy upravil Jendis dne čtv 10. čer, 2004 6:35, celkově upraveno 1
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:34

Jinak celé Magisterium (organizačně) mi moc nesedí(jak už jsem psal výše,trošku mi to stylem připomíná jinde propírané EWTO).....ale bavím se o praktické stránce věci.K tomu výhrady nemám.V šermu jsou opravdu dobří.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 10. čer, 2004 6:44

Jendis píše:Jo,já se nepřu.....ale já ty školy japonského meče neznám(jen Nitten ryu :wink: :lol: mi něco říká),takže mluvím v obecné rovině.

To by si měl uvědomit každý, kdo řekne slovo kendžucu :wink: já viděl v reálu jenom (Katori ©intó rjú, Kašima ©intó rjú, Tamija rjú, Hóki rjú, ©intó rjú... víc si nepamatuju) a cvičili to lidi, kteří se zabývají právě těmito školami... každá z nich je kendžucu a každá vypadá úpně jinak...

Jenže japonský meč je pravděpodobně dobrý byznys, když se to dobře podá... (tím nemyslím pana Kozu), obzvlášť po uvedení nějakého nového filmu :wink:

Jendis píše:Add Hak - to už řekl Hak vlastními slovy......bůh ví,jestli to p.Koza řekl takhle.

Taky jsem u toho nebyl, ale sem to přišlo v téhle verzi

Jendis píše:Víš jak,on nikomu nic nevnucuje.....pokud projevíš zájem,tak Ti naznačí.A víš co,kdyby se každý učitel choval alespoň ze třetiny jako on..... :idea:

Nevnucuje, každý z nás, kdo trochu něco učí svým způsobem nikomu nic nevnucuje a zároveň říká, jestli se Ti to nelíbí, nemusíš tu být... Myslím, že z tohoto pohledu se aspoň třetinově podobáme jeden druhému...

:lol:

Patrik

P.S.
Ten klip jsem právě viděl, ale iaidó jsem tam nenašel... a jestli to někdo prezentuje jako iaidó, je to přesně ten zahradnický problém... :cry:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:50

Já Ti rozumím......vím co myslíš.

IaiDo neznám,tohle je klip z nějaké show....možná je to kravina(já to nepoznám).Kdyžtak se koukni i na ostatní videa,je to celkem zajímavé.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 10. čer, 2004 6:54

prosím pěkně... iaidó/iaidžucu

nové formy
http://www.kendo-world.com/downloads/vi ... 1front.mov
http://www.kendo-world.com/downloads/vi ... 11side.mov
http://www.kendo-world.com/downloads/vi ... 12side.mov

starší
http://iai.whaleeaters.org/

nejstarší
http://www.furyu.com/onlinearticles/TSKSR01.html

Není to sice tak "akční"... ale takhle nějak to cvičí v JPN

Patrik

(ty techniky jsou aplikovatelné ve dvojici a v případě těch starých a starších se tak příležitostně nacvičují)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 6:59

Já ho uvádím proto,protože je mistrem evropského šermu.....možná nám to sklouzává někam jinam. :? Jinak odkazy dobrý..... 8) 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 10. čer, 2004 7:05

2DMC - sorry, že tak neskoro...ohľadom čínskeho šermu - tak, ako si spomínal, existujú asi tieto kategórie práce s mečom: taolu - formy (kata...) a duilian - teda súboje (kontrolované, pripravené...), kde proti meču môže vystupovať iná zbraň, napr.meč, palica, šabľa (dao), oštep, atď. ...videl som aj voľné súboje, odohrávali sa s tréninogvými mečmi a v ľahkom tempe...
ad japonská katana - nechcem tu nijako zhadzovať úroveň katany ako takej (najmä tá dlhšia verzia, viac zahnutá - iaitó?...odborníci prepáčia, neviem to presne...)...pôvod týchto mečov je možné opäť nájsť v Číne, základom bolo dao 刀, z obdobia pred naším letopočtom, kde tvar tejto šable bol veľmi podobný katane, teda tenší a dlhší ako dnes bežne používané dao...
k tomuto tvaru možno nájsť podobnosť v tureckých šabliach a šabliach napr.pruskej armády počas 1.sv.vojny...
ak by niekto mal záujem o túto tému, môžem na to urobiť nejaký research a uverejniť...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. čer, 2004 7:07

ad japonská katana - nechcem tu nijako zhadzovať úroveň katany ako takej (najmä tá dlhšia verzia, viac zahnutá - iaitó?...odborníci prepáčia, neviem to presne...)...pôvod týchto mečov je možné opäť nájsť v Číne, základom bolo dao 刀, z obdobia pred naším letopočtom, kde tvar tejto šable bol veľmi podobný katane, teda tenší a dlhší ako dnes bežne používané dao...
k tomuto tvaru možno nájsť podobnosť v tureckých šabliach a šabliach napr.pruskej armády počas 1.sv.vojny...
ak by niekto mal záujem o túto tému, môžem na to urobiť nejaký research a uverejniť

Tak nějak jsem to myslel.....(delší katana - dai katana :?: ).A určitě něco napiš,milerád si rozšířím obzory!!!!!! :wink: :wink: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 10. čer, 2004 7:20

jendis - dík za pripomenutie, je to dai katana (sorry, občas mi tie názvy vyfučia z hlavy...)...niečo skúsim poskúmať a hodím to sem... :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 10. čer, 2004 7:28

...skúste zatiaľ mrknúť na toto: http://anime.jyu.fi/~saren/Docs/Sword.html
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 10. čer, 2004 7:53

...inak, asi v období okolo 8.st.n.l. v japonsku prevažovali rovné meče tzv. kazari tachi, neskôr sa u vyšších dôstojníkov používal efu tachi, a ten je práve riadne zahnutý (nie úplne ako turecká šabľa, ale šabľový tvar má....http://www.geocities.com/alchemyst/glossary.htm
odborníci na jap.BU, aký máte na tieto page názor?
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 10. čer, 2004 7:59

...doporučujem zaujímavé stránky http://swordforum.com/, je tam toho celkom hodne o viacerých druhoch mečov, od európskych cez čínske po japonské....
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 10. čer, 2004 8:11

...mrknite na toto dao http://www.sevenstarstrading.com/01swrdf.htm, nepripomína vám to japonské meče?
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...