Evropský šerm

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod RBR » úte 27. říj, 2009 19:46

ingwe píše:to je pro mně novinka, ta selekce. a že kopí patří mezi tajné, to taky. koukám že rozdíly v obou našich větvích se množí :) pan hatakeyama například říká(pokud si dobře pamatuju), že žádné kata nejsou tajemství. že tajemství je obsaženo už v omote kendžucu, a to konkrétně ve správném cvičení těch kata. tedy že je daleko větším přínosem pro člověka správně cvičit omote, než znát všechny kata školy povrchně. ale to dá asi selský rozum. na druhou stranu v pokročilejších kata jsou také zajímavé věci, které mě baví cvičit a bylo by IMHO škoda, kdyby se k nim někdo, kdo na to už má dostatečně odcvičeno, nedostal.

Já mám pocit, že takové to udržování tajemství je součástí všech tradičních rjuha. V časáku Bojová umění Oruto taky psal, že v rámci jejich školy se pár pokročilých kat předává jen uzavřené skupině nejbližších následovníků. Proto mě to nijak nepřekvapuje.
Občas mám pocit, že udržování zavoje tajemnosti je japonská národní zábava.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 27. říj, 2009 20:09

Jendis píše:add váha zbraně......je to diskutabilní,osobně mám kord,který má tři kila(takřka)......jde zde spíše o konstrukci zbraně a způsob držení. S některými meči dokážu to,co s kordem......až se někdy potkáme,ukážu a vysvětlím ......

S takovou vahou musíš mít těžište posunuté do rukojeti, aby se s tím dalo něco jemného dělat?
No už se na to potkání těším, doufám, že to nebude moc dlouho trvat.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » úte 27. říj, 2009 22:35

RBR:
Jestli myslíš setkání pouze se zbraněmi, tak datum už je známo :wink:
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 28. říj, 2009 10:04

Vrozkrokkop píše:RBR:
Jestli myslíš setkání pouze se zbraněmi, tak datum už je známo :wink:

Tohoto se nemohu zúčastnit. Očekávám přírůstek do rodiny, takže je potřeba být doma.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » stř 28. říj, 2009 10:42

Tak tam není čeho litovat, třeba to vyjde příští rok.
A i tak - my ostatní můžem onemocnět 8)
Jak Jendis mává svým kordem by mě taky zajímalo, páč 3kg už je váha pro obouručák, ale taky záleží na vyvážení atd.
Mě by to asi po roce po dvou odvařilo šlachy na zápěstí, kdybych nebyl opravdu technicky dobrý.
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. říj, 2009 11:38

RBR píše:(...)
Já mám pocit, že takové to udržování tajemství je součástí všech tradičních rjuha. V časáku Bojová umění Oruto taky psal, že v rámci jejich školy se pár pokročilých kat předává jen uzavřené skupině nejbližších následovníků. (...)

Na BU.cz používám nick patrik, ale asi myslíš mě ;)
Jojo, psal jsem o tom - v případě naší školy je to řada pěti technik hiden gokui, který se veřejně neučí, neukazují nepopisují. Je to jenom pro lidi na úrovní menkjo, před získáním licence úplného předání menkjo kaiden. Což obnáší víc než 30 let cvičení (na to není nějaká norma, je to spíš pro představu).

Minulý týden jsem o tom právě poslouchal jedno povídání vysvětlující jak se to děje. Je to (pro mě) docela zajímavé. Jednou za rok Tě učitel naučí jednu z těch pěti technik a to tím způsobem, že jí jen jednou ukáže. No a vzhledem k tomu, že jí nesmí nikdo ukázat nikomu na nižší úrovni, tak nemáš možnost jí ten rok s nikým cvičit. Osobně si myslím, že jde spíš o jistou symboliku a z letmých popisů těch technik plyne, že to není žádná věda. ®e se to nápadně podobá základům :) Na druhou stranu by mělo jít právě o původní techniky školy, vytvořené jejím tvůrcem.

Je jasný, že to někomu může připadat, jako nějaký "nablblý tajemno", ale jak píšu - jde o dokončení vzdělání, řekněme symbolické předání všech "tajemství" školy.

Nevím, jestli je to věc všech japonských korjú, ale nějaký oku (vnitřní) nebo hiden (skryté) techniky a nauky jsou i jinde. Jinak u nás (v ©MR) je okuden waza jako běžná součást osnov a ještě po ní hiden... Dlouho po ní. Myslím, že u spousty škol tohle "tajné" učení vedlo ke ztrátám. Prostě než to někdo předal, tak umřel, což je škoda. Na druhou stranu princip "síta", postupného předávání nauky je v JP korjú běžný a díky tomu tím korjú zůstávají tím, čím jsou.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 28. říj, 2009 12:20

patrik píše:
RBR píše:(...)
Já mám pocit, že takové to udržování tajemství je součástí všech tradičních rjuha. V časáku Bojová umění Oruto taky psal, že v rámci jejich školy se pár pokročilých kat předává jen uzavřené skupině nejbližších následovníků. (...)

Jojo, psal jsem o tom - v případě naší školy je to řada pěti technik hiden gokui, který se veřejně neučí, neukazují nepopisují. Je to jenom pro lidi na úrovní menkjo, před získáním licence úplného předání menkjo kaiden. Což obnáší víc než 30 let cvičení (na to není nějaká norma, je to spíš pro představu).

Minulý týden jsem o tom právě poslouchal jedno povídání vysvětlující jak se to děje. Je to (pro mě) docela zajímavé. Jednou za rok Tě učitel naučí jednu z těch pěti technik a to tím způsobem, že jí jen jednou ukáže. No a vzhledem k tomu, že jí nesmí nikdo ukázat nikomu na nižší úrovni, tak nemáš možnost jí ten rok s nikým cvičit. Osobně si myslím, že jde spíš o jistou symboliku a z letmých popisů těch technik plyne, že to není žádná věda. ®e se to nápadně podobá základům :) Na druhou stranu by mělo jít právě o původní techniky školy, vytvořené jejím tvůrcem.

Je jasný, že to někomu může připadat, jako nějaký "nablblý tajemno", ale jak píšu - jde o dokončení vzdělání, řekněme symbolické předání všech "tajemství" školy.

Nevím, jestli je to věc všech japonských korjú, ale nějaký oku (vnitřní) nebo hiden (skryté) techniky a nauky jsou i jinde. Jinak u nás (v ©MR) je okuden waza jako běžná součást osnov a ještě po ní hiden... Dlouho po ní. Myslím, že u spousty škol tohle "tajné" učení vedlo ke ztrátám. Prostě než to někdo předal, tak umřel, což je škoda. Na druhou stranu princip "síta", postupného předávání nauky je v JP korjú běžný a díky tomu tím korjú zůstávají tím, čím jsou.

Patrik

Ja myslimk, ze tohle je uplne normalni, preci kazdej ma tendenci nechavat si sve finty pro sebe. Drive tahle strategie asi mela i sve opodstatneni. Tajit v dnesni dobe (priklad) treba udery loktama, kolena, klincovaci a jine finty i se zbranema atd ... uz asi moc velkej vyznam nema, protoze kdejakej jouda, dik internetu, davno vsechno zna ...

My starsi pamatujeme, jak pred 20-ti lety nebylo bezne zname, ze se da uderit loktem, kolinko do rozkroku, zadriblovat s hlavou ... atd ...

Pruser je, pokud nekdo taji neco, co je obecne znamo, to je pak asi na pest, ale jinak je to vlastne sumak 8)
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » stř 28. říj, 2009 13:59

luen píše:
Ja myslimk, ze tohle je uplne normalni, preci kazdej ma tendenci nechavat si sve finty pro sebe. Drive tahle strategie asi mela i sve opodstatneni. Tajit v dnesni dobe (priklad) treba udery loktama, kolena, klincovaci a jine finty i se zbranema atd ... uz asi moc velkej vyznam nema, protoze kdejakej jouda, dik internetu, davno vsechno zna ...

Dlhe roky som si tiez toto myslel, v poslednej dobe uz o tom tak presvedceny nie som.
Podobne ako pisal patrik, aj v systeme, ktory cvicim ja (Yamanni Chinen ryu) je vela skrytych technik, pripadne na verejnosti sa neukazuje vsetko tak ako to naozaj ma byt. Napriklad na youtube najdes niektore kata z Yamanni, ale mozem to povedat, ze velakrat to nie je ta kata, ktora je tam napisana (niekedy je z nej len cast, inokedy zhluk viacerych sekvencii, pripadne pomenene casti). Taktiez velakrat narazis na nieco, co sice vyzera ako Yamanni, ale v skutocnosti je to len akasi (zla) napodobnenina, ktora pre ludi, ktori sa danemu systemu nevenuju bude pripadat mozno v poriadku, ale pre ludi, ktori dany system studuju, bude behom 3 sekund jasne, ze sa nejedna o Yamanni.
V sucasnej dobe je velka obluba napodobnenin (staci skocit napriklad na vietnamsky trh :) ), a toto je jeden zo sposobov, ako poukazat na tieto "fejky". Aj v sucasnosti ziju ludia, ktori tvrdia, ze sa povedzme dlhe roky venovali Yamanni ryu, ale ked ukazuju svoje cvicenie, tak zistis, ze to co predvadzaju maju napriklad z internetu (alebo z knih, atd).
Snad som to napisal zrozumitelne...
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 28. říj, 2009 15:04

Vrozkrokkop píše: Jak Jendis mává svým kordem by mě taky zajímalo, páč 3kg už je váha pro obouručák, ale taky záleží na vyvážení atd.
Mě by to asi po roce po dvou odvařilo šlachy na zápěstí, kdybych nebyl opravdu technicky dobrý.

To máš tak.....byl to jeden z prvních kordů,který ten kovář kdysi(v 90-tých) letech dělal. A páč to moc neuměl,vyšly z toho takovéhle "palice". A já si za ty roky tak nějak zvykl.....(on nemá přesně tři kila,ale takřka tři kila-asi 2 a 3/4kg). Na druhou stranu,když si vezmu do ruky nějaké "párátko",jde to samo..... :twisted:
Čepel je pěkně zubatá,ale nikdy,NIKDY nepraskla.......na novějších zbraních(třeba od Kalného) vždycky něco odešlo....tady ne.
Všude říkám,že to je moje "medvědobijka"....... :lol: :lol:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 28. říj, 2009 15:22

choze píše:Dlhe roky som si tiez toto myslel, v poslednej dobe uz o tom tak presvedceny nie som.
Podobne ako pisal patrik, aj v systeme, ktory cvicim ja (Yamanni Chinen ryu) je vela skrytych technik, pripadne na verejnosti sa neukazuje vsetko tak ako to naozaj ma byt. Napriklad na youtube najdes niektore kata z Yamanni, ale mozem to povedat, ze velakrat to nie je ta kata, ktora je tam napisana (niekedy je z nej len cast, inokedy zhluk viacerych sekvencii, pripadne pomenene casti). Taktiez velakrat narazis na nieco, co sice vyzera ako Yamanni, ale v skutocnosti je to len akasi (zla) napodobnenina, ktora pre ludi, ktori sa danemu systemu nevenuju bude pripadat mozno v poriadku, ale pre ludi, ktori dany system studuju, bude behom 3 sekund jasne, ze sa nejedna o Yamanni.
V sucasnej dobe je velka obluba napodobnenin (staci skocit napriklad na vietnamsky trh :) ), a toto je jeden zo sposobov, ako poukazat na tieto "fejky". Aj v sucasnosti ziju ludia, ktori tvrdia, ze sa povedzme dlhe roky venovali Yamanni ryu, ale ked ukazuju svoje cvicenie, tak zistis, ze to co predvadzaju maju napriklad z internetu (alebo z knih, atd).

Je evidentni, ze jeste porad resis, dobra forma vs spatna forma ... tohle je pro me uplne vedlejsi kolej. Forma se pri zachovani urcitych principu muze cvicit jakkoli a porad je to ok. Nicmene Celej svet zna take jen show verze forem ve wing chun a nikoho vlastne netrapi, ze neumi, nezna napady, nechape myslenky ... a pak se hadaji, ktera je ta originalni atd ... vcelku usmevne, co vse muze vzejit z naprosteho nepochopeni systemu a cim se jsou ochotni zabejvat nedoukove ...

Vubec neni nutne, abychom se zabejvali kazdym looserem, vubec neni nutne resit tyto odchylky ... proste je to neci nazor na vec, jeho videni sveta a s tim nic nenadelame :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » stř 28. říj, 2009 15:41

Jendis:
Opravdu medvědobijka :D
To si dovedu představit, jak děláš s takovym mackem, a pak dostaneš do rukou 0.5 kg kordík, to může být vcelku masakr 8)
©lachy tě z něj nikdy nebolely?
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » stř 28. říj, 2009 15:56

luen píše:
choze píše:Dlhe roky som si tiez toto myslel, v poslednej dobe uz o tom tak presvedceny nie som.

Je evidentni, ze jeste porad resis, dobra forma vs spatna forma ... tohle je pro me uplne vedlejsi kolej. Forma se pri zachovani urcitych principu muze cvicit jakkoli a porad je to ok. Nicmene Celej svet zna take jen show verze forem ve wing chun a nikoho vlastne netrapi, ze neumi, nezna napady, nechape myslenky ... a pak se hadaji, ktera je ta originalni atd ... vcelku usmevne, co vse muze vzejit z naprosteho nepochopeni systemu a cim se jsou ochotni zabejvat nedoukove ...

Vubec neni nutne, abychom se zabejvali kazdym looserem, vubec neni nutne resit tyto odchylky ... proste je to neci nazor na vec, jeho videni sveta a s tim nic nenadelame :wink:

- neriesim dobra forma vs zla forma
- pisem o yamanni vs nieco co vyzera ako yamanni (slovo yamanni dopln cim chces napriklad nike vs mike :) )
- kata (forma) je pre mna nieco, co poukazuje na originalitu daneho stylu
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 28. říj, 2009 16:51

Vrozkrokkop píše:Jendis:

©lachy tě z něj nikdy nebolely?

To víš,že jo,že ruka bolela.....ale člověk si časem zvykne. A nelze tím mávat půl dne. Měl jsem i jiný,ten byl sice lehčí,ale zase blbě vyváženej(to je ještě větší pakec).....tak jsem se zase vrátil k tomuhle a pohoda.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 28. říj, 2009 17:41

pro patrika a RBR: jo, tou formulací že mně to tajnůstkářství "překvapuje" jsem to přepálil, samozřejmě tak zhruba tuším jak to v jiných kórjů funguje. je vidět že pan hatakeyama mění mnohé, od konkrétních pohybů v kata až po systém předávání vědomostí. soudy jsou tu k ničemu, někomu to může být sympatické, někdo jiný zas může říct že už to není to staré KSR, když toho tolik změnil. i tak ale poslední série kata (myslím že se jedná hlavně o šičidžó kendžucu a kodači) jsou obklopeny jistým mystériem. o to větší bylo moje překvapení, když jsem se s nimi (letmo) seznámil - konkrétně šičidžó kendžucu mi přišlo hodně "jednoduché"(nenacházím správné slovo, opisem bych to vyjádřil jako "prostě žádná velká věda a tajemství"). možná je to tím, že jsem ty kata prostě nepochopil, možná něčím jiným. každopádně zajímavé...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » stř 28. říj, 2009 17:48

ingwe píše:
RBR píše:nebo u starších typů kbelcové přilby ji shodili dolů. Pod ní měli buď kapuci z kroužků nebo lehkou přilbu.

teď nevím jak to myslíš - shodili jako opravdu odhodili? to by bylo trochu drahé:) mám dojem že jsem četl cosi o řetězech, na kterých pak přilba držela, ale už si tím nejsem vůbec jist. ono zase mít ten železnej kbelík pověšenej na zádech aby si tam klimbal sem tam, to se mi taky nezdá praktické...?

Ano, na řetěze nebo dvou. pan Jiří z Holohlav to měl takhle provedené na letošním Hradeckém fullkontakt turnaji a mám pocit že i na červencovém turnaji na Curii Vítkov. Helm je po shození na zádech držen řetězem a drží dobře, nijak se nekinklá a nepřekáží. Dalo by se říct že ještě zesiluje ochranu zezadu. Ale primární je samozřejmě nepřijít o výbavu.
Vít Hrachový
ELYWCIMAA // http://www.kungfuwingchun.cz
Škola ozbrojené sebeobrany // http://sosb.cz
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 28. říj, 2009 18:37

patrik píše:[

Patrik

Diky Patriku za patřičný komentář. Samozřejmě jsem myslel tebe. Trochu odbočím. Tvůj článek o vašem letní celosvětovém setkání byl velmi zajímavý. Zvlášť ta pasáž, kde popisuješ rozdílnosti ve cvičení jednotlivých skupin.
Chtěl bych jen podoknout, že ten system předávaní informací nijak nekritizuji a to ze dvou důvodů. Především jej nemohu změnit a za druhé si myslím, že lidé, kteří se danému korju naprosto odevzdají si zaslouží dostat více než třeba já, který si nastavil priority jinak,( i když jsou BU hodně vysoko, rodina a práce mají přednost). Tím pádem vím, že nikdy neproniknu do tajů našeho kurjů dostatečně hluboko, abych si zasloužil cvičit některou ze skrytých technik.
Tak jako každá věc vymyslená člověkem má to své výhody a nevýhody. Výhodou je zachování jedinečnosti daného korjů. Dříve to také bylo zvýšení si šance na přežití. Nevýhodou je, se jak jsi psal, že se mohou některé dovednosti ztratit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vrozkrokkop » čtv 29. říj, 2009 9:02

Jendis>
Bolest rukou je OK, holt dukladny trenink, myslel jsem takovou tu zalezitost kdy pak najednou nemuzes ohnout ruku, dostanes zanet do slach a pomyslis na navstevu doktora.
Myslim, jak mivaj lidi co pracujou moc na pocitaci a maj to z mysi, lidi co delaj dlouhodobe s motorovou pilou, sbijeckou....
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 29. říj, 2009 9:30

Já vím,co jsi myslel....ne,se šlachama jsem problém nikdy neměl. Spíše s klouby,ale to je jiná záležitost,nemá to souvislost se šermem.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 29. říj, 2009 12:30

choze píše:- neriesim dobra forma vs zla forma
- pisem o yamanni vs nieco co vyzera ako yamanni (slovo yamanni dopln cim chces napriklad nike vs mike :) )
- kata (forma) je pre mna nieco, co poukazuje na originalitu daneho stylu

- jasne uz ti rozumim
- nicmene nike vs mike je o kvalite produktu a ne o napisu
- kdyby to s tema formama bylo, jak pises, tak by nikdo necvicil originalni wing cheun - coz je mozna dobre, protoze buh vi, jak to bylo a nebo treba skoda ... proste chci rici, ze nikdo z nas nevidi vice jak na generaci nasich dedu a co bylo pred tim, je jen nas dohad a nase spekulace :wink:

Proto nemam rad v tomto kontextu slovo tradice, protoze vetsinou je to malinko jinak a tradice slouzi vetsinou jen k jakemusi maskovani marketingovych triku ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SeaRanger » sob 14. lis, 2009 21:51

Nekdo, uz nevm kdo, si tu stezoval ze se mu stranky http://www.ars-dimicatoria.cz/ (skola sermu clenu skupny Gobaro) douho nacitaji. ¨Ted jsem na ne koukal a jsou zrejme zooptimalizovany, nacitaji se ted o hooodne mooc rychleji.
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...