Moderátor: Makoto
Dalt píše:http://www.youtube.com/watch?v=mjT4JepA-Vc&feature=player_embedded
pekny nacviky, neni liz pravda? tak takhle podobne se trenovalo u nas, jen s tim rozdilem ze mece vostry (rozumej - ztupeny ale normalne tezky) a tudiz i pomalejsi nacvik... :)
jediny co se mi tam nelibi jsou ty vychozi strehy s mecem na rameni - myslim ze klasicky strehy s vysunutou bodnici jsou bezpecnejsi (pro sermire) , ale je to nacvik ze jo...
Hark píše:Dalt píše:http://www.youtube.com/watch?v=mjT4JepA-Vc&feature=player_embedded
pekny nacviky, neni liz pravda? tak takhle podobne se trenovalo u nas, jen s tim rozdilem ze mece vostry (rozumej - ztupeny ale normalne tezky) a tudiz i pomalejsi nacvik...![]()
jediny co se mi tam nelibi jsou ty vychozi strehy s mecem na rameni - myslim ze klasicky strehy s vysunutou bodnici jsou bezpecnejsi (pro sermire) , ale je to nacvik ze jo...
Moc pekny.
Podle toho co vykladaji pod videem maji mece zelezne, ztupene, s tvrdou cepeli od Pavla Moce, vaha normalni(1.7-2kg).
Co se tyce tech strehu na rameni, v dobovych manuskriptech jsou strehy nejen na rameni, ale i s mecem dole za nohou, nebo schovanym za stitem (v pripade jednorucniho mece). Osobne by se mi drobet vic libilo kdyby meli mec v naprahu nad ramenem/vedle hlavy; kdyz maji mec polozeny na rameni, prekazi jim hlava ve vymene smeru.
Vyzkousel jsem si jak renesancni drzeni ve vbodnici tak ranejsi drzeni v naprahu a pro secne mece se hodi oboje, do bitvy a tesnejsi skrumaze s tycovkami a stity je naprahove drzeni dokonce lepsi, vbodnicove jde snadno srazit a kontrolovat.
U renesancnich a pozdejsich zbrani(tj. ovladatelnych dobre ze zapesti), proti lehce odenym protivnikum a v rovnem souboji, nebo kdyz mam jen jednu zbran a nemam stit, je bezpochyby bezpecnejsi vbodnicove drzeni.
Dalt píše:jinak k tem mecum - moc se mi nezda, ze by to byli normalni dlouhy mece (normaln=kovany, vaha 1,5 - 2 kg), preci jen se prohejbaj jak sermirsky kordy na zavodech (nejvic je to videt ve zpomalenych zaberech - 0:23 - ohejbani se mece pri narazu do masky)...tim samozrejme nechci kritizovat, ponevadz jejich uroven se mi zda velmi velmi dobra - spis by me zajimalo, co jsou ty mece zac. Pro treninkovy ucely se zdaji byt perfektnim pomocnikem :)
Hark píše:Dalt píše:
Na druhou stranu dlouhe mece od Rysaveho Gura maji cepel tvrdou na sek, ale ohnou se pri bodu, a taky plapolaji podobne jako u Trencinskych. Gur delaval kulatou spicku a da se s tim pracovat docela bezpecne (po lehkem bodu na telo se ohne). Skoda ze Gur s kovarinou skoncil. Mam par kousku od Gura doma, muzu vzit na trenink ukazat, jestli se chces podivat.
Picard píše:Tohle posledni video se docela probralo na Hofylandu a komentoval to tam i autor a psal neco o tom, jak trenuji, docela zajimave pocteni.
Dalt píše:to bych rad - budes na setkani bucz ted v unoru? Tusim ze by tam meli byt i lide co fechtej...ja teda nesermuju uz hodne dlouho (cca 5 let), ale mec bych vzal, abych se pochlubil alespon tim zelezem :D
Ten klub se jmenuje něco jako Historický šerm jako téma na posledním místě, nebo nějak podobně vtipněDalt píše:Picard píše:Tohle posledni video se docela probralo na Hofylandu a komentoval to tam i autor a psal neco o tom, jak trenuji, docela zajimave pocteni.
¨
taky to mam z hoface, jenze asi z jinyho klubu - nemas link?
martinYT píše:Zdravím
pokud bych neměl službu tak bych rád toho 10.4.2010 přijel taky, je to možno?
Hark píše:martinYT píše:Zdravím
neni problem, prihlas se prosim do diskuze Pratelsky sparring se zbranemi V.
martinYT píše:Hark píše:martinYT píše:Zdravím
neni problem, prihlas se prosim do diskuze Pratelsky sparring se zbranemi V.
Myslíš, že bys mě na tu diskuzi hodil odkaz,nějak se ho nemůžu najít, děkuji...
Hark píše:vtipna vec na kterou jsem narazil na Ceskem Sermu:
http://www.youtube.com/watch?v=5Hy_A9vjp_s
Zpět na západní bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků