jeikobe, v prvni rade klid, tu je muj prispevek mimo tema:
vetsinu uz napsal Honza, zkratkou: to co si napsal me urazi, ale budiz, kousnu se do jazyka. "konkurence" je mi suma fuk, ucim tak jsem se naucil, ucim tak jak cvicim, nemam "klienty", ale zaky a kamarady. v x desitkach jinych autentickych skol (c).b.u., ktere jsem navstivil se to dela stejne, mam s cim srovnavat - a Ty? vzdyt si se clovece nebyl ani u nas, ani u Honzy Novaka podivat, gf skolu si videl akorat ve filmu, cece.
ja mam taky rad caje, vonny tycinky, legendy etc., "vicerozmernost" gf je jasna vec, proto mame v mottu skoly "sebeobrana, zdravi, filosofie", ale! gf je prakticka, ne teoreticka zalezitost. na legendy je tu folkloristika, na cinstinu sinologie, na easterny filmova veda, na dychani joga, na duchovno nedelni kostel, na zmatek v hlave psychoterapie, ne gf skola. gf skola je o cviceni, ne teoretizovani a sneni. s Honzou pokecame nad cajem, ale pak se jdeme tahat (odhalil si nas, jsme kamosi

- asi i prave proto, ze mame stejny pohled na vec - c.b.u. a b.u./b.s.).
prave proto, ze neoblbuju lidi recickama, k nam chodi zklamani zaci z jinych "gf" skol, kde je tycinek, oblecku bla bla bla habakuk, ale skutek utek, gf zadne. romanticky sen se po letech treninku s prvni inkasovanou fackou rozplyne jako dym. drete zaklady? super. lapy, pytle? super. drily ve dvou? super. full sparring? super. slysim kazdy tyden, zrovna tento tyden bylo ve skole nekolik kluku z jinych skol, jeden cvicil gf dva roky, jeden pet let.
jinak - selmu muzes zkrotit, rvace umravnit a zklidnit (to je ta "kultivace"), ale ze sraba selmu nevychovas, mys v tygra nevyroste. jeden znamy cinsky ucitel taijiquan v CR si kdysi povzdechl - kez by mi na taiji lekce chodili takovy kluci, co chodi na Muay Thai. mezi boxerama, thajboxerama, kickboxerama a x dalsima stylama mam spoustu kamosu, s nekterejma i obcas cvicim (=zkusenost!), mozna nekteri rikaj za kazdym druhy slovem vole, ale vetsinou jsou x krat vic v pohode nez odusevnely (= zakomplexovany) snilci.
all the best, bez urazky, ju? pro me si bojovnik, ktery vyhral bitvu nejvetsi, o tom se nam ostatnim ani nezda, ale zivot jde dal, seber se, dej se do kupy, a zacni nekde cvicit!