4 Emanuele
Ted si nejsem presne jisty, co te zajima. Pokud vim, na zadnem cvicaku se psy te nebudou ucit, co mas delat pri napadeni psem. To ledaze bys dal nekteremu kynologovi lahev skotske a ukecal ho na nejakou formu predvadecky. Lepsi je mit znameho u policejnich nebo armadnich psovodu - tam se da naucit dost.
No a pokud by sis chtel vyzkouset roli figuranta na cvicaku, zkus se proste zeptat. Ale dej klukum tu lahev skotske, a vysvetli jim, ze chces vedet, co znamena utok psa na cloveka. Kdyz budes mit kliku a narazis na dobrou partu kynologu, mas sanci ze te to nechaji vyzkouset. Ono totiz figurant na cvicaku ma toho psa naucit, jak se na cloveka utoci, ne kazdy pes to ma v krvi a figurant musi mit zkusenosti, jak toho psa naucit neco, co mu treba neni po chuti. Takze spis nekam zajdi, zeptej se vedouciho cvicaku, vysvetli mu situaci, udelej smutny oci.... proste se to pokus ukecat.
Jen si prosim nemysli, ze je to nejaka sranda. S clovekem dokaze obycejny nemecky ovcak zamavat tak, ze si musi dat panaka a cigaro (ten figurant).
Taky nepredpokladej, ze te nekdo necha do psa prilis razantne kopat nebo neco obdobneho. On se ten pes totiz rozzuri a pak ho taky nikdo nemusi zastavit vcas.
Jo, a taky si uvedom jednu vec. Ozbrojene slozky po celem svete pouzivaji psy dlouhodobe a uspesne. Kdyby bylo jednoduche se proti psovi ubranit, byly by to vyhozene penize ne jejich vycvik.
Jinak utok psa proti figurantovi vypada napriklad tak, ze figurant ma bud rukav - to pokud pes je uceny na zakus na ruku a vi, ze jde o nacvik (necviceny pes rukav vyhodnoti jako nesmysl a prekusuje na lepsi cil - nohu, rozkrok, krk...), a v druhe ruce obusek, kterym psa bije, aby si pes zvykl na bolest pri utoku a neucukl v realu.
Druha varianta je ochranne obleceni na celou postavu, a pes ma za ukol cloveka dostat na zem a zpacifikovat. Vetsinou to jde velice rychle.
Pak se cvici veci jako pohlidani podezreleho, zadrzeni do prichodu pana, asistence pri prohledavani...
Hele, navrhnu ti jednu vec. Porid si psa. Je to super zabava. Donuti te to pravidelne chodit ven, potkas nove lidi, budes delat o vikendech vylety, kdyz ho vezmes na cvicak tak uvidis, co je to obranarsky vycvik, a k tomu vsemu budes mit super kamarada, ktery za tebe bude ochotny polozit zivot. Jenom k nemu musis pristupovat zodpovedne

, protoze je to odpovednost za nesamostatne zvire, ktere musis cvicit, krmit, nechat ockovat a ve stari platit za osetrovani jeho nemoci. A neni to na rok ci dva, ale i na dvanact roku.
Ale kdyz to dokazes, je to naprosto super.