Anonymní píše:Cau Real,
mna to celkom zaujalo co si napisal o retazovych uderoch a prisposobeni sa situacii v boji,ale to chce dlhe roky praxe.Bol si uz v sparingu s niekym kto robi thai box alebo ine bu?Ked ano,tak ako to dopadlo?
Ja osobne si myslim ze porovnavat rozne styly v priatelskom zapase sa neda.Suhlasim s tym ze ak ist do springu,tak s chranicmi,ale povolene by malo byt vsetko,v opacnom pripade to nema zmysel.A preto nechapem preco sa navazate do Reala.To ci je tak dobry v tom co robi,to sa asi nedozvieme,ale jeho myslenie svedci o tom ze nie je len teoretik a asi dobre vie preco by do takeho zapasu nesiel.A z toho dovodu svojmu ucitelovi urcite nerobi hanbu ale prave naopak.
Zamyslite sa nad tym trosku ake je tazke udrzat sparing ked idete tym istym stylom.A co sa stane ked idu dva styly proti sebe?kazdy z vas by chcel predsa ukazat ze ten jeho je lepsi.A da sa vtedy verit druhemu,ze aj ked vy si uvedomite ze by po urcitom udere skoncil ci ten druhy vam nezasadi ranu pod pas?
Ahoj Anonym!
V prvom rade sa Ti musím poďakovať za to, že si sa ma tu zastal a, že si schopný sa na celú vec pozrieť aj z inej strany (čo o druhých tuto nemožem povedať,sú ako svorka vlkov,ktorí chcú roztrhať každého votrelca).Pôvodne som mal v pláne, že si tu na úrovni pokecám s ostatnými,no čoskoro som zistil, že oni sa nad mojimi príspevkami vôbec nezamýšajú a po akejkoľvek analýze ho hneď odsúdia, že som idiot a, že ničomu nerozumiem.Proste, že som hlapák zo Slovenska.Pre mňa bolo veľmi ťažké zhltnúť takéto subjektívne a mylné príspevky a preto som reagoval tak ako som reagoval.Videl som, že moje argumenty tu nie sú nič platné.S tým čo si napísal súhlasím.Sparing nie je o tom, aby sa porovnávala účinnosť dvoch štýlov medzi sebou, pretože je to hlúposť.Sparing je cvičenie, pri ktorom sa rozvíja timing,foot work,odhad vzdialenosti a skúšanie aplikácie naučených techník pri nedohodnutom útoku, čiže free.Tam sa uvidí kto má akú zručnosť.Mnoho akcií je pri sparingu kontrolovaných a preto ani nemajú požadovaný efekt.Je to proste „iba“cvičenie.Pýtaš sa ma či som už bol v sparingu s niekým kto robí thai-box.Musím povedať, že áno a nie raz.Moj vlastný brat je totiž thai-boxerom a neprehral ešte žiadny zápas.Pri ňom som sa naučil pár dôležitých zásad,ktroré sa snažim dodržiavať.Bolo to veľmi poučné.Aby som to zhrunul tak dopadlo to tak, že ak som mal ešte energiu (do 2 minút) tak som bol v pohode a ubránil som sa mu s prehladom,proste som s ním rdžal krok a nedal mi žiadny vážny zásah.No veľký zlom nastal,ak mi začala dochádzať energia (to bolo asi tak po 3. minúte).Ruky a nohy ma akosi prestali poslúchať.Moje reakcie sa spomalili a ja som sa už nezmohol skoro na žiadnu akciu.Už som si pripadal ako boxovací mech

) Z toho som došiel k záveru, že wingčun nie je určený na zápasenie, kde človek musí vydržať 3 (5) kôl, ale čisto na sebaobranu na „ulici“,kde také konfliktíky končia veľmi rýchlo.Nie je tam potrebná žiadna extrémna kondícia.Ja nie som zápasník.Ja nepotrebujem ustáť tie kolá.Cvičím z iného dôvodu.Na thaiboxerov platí to ak sa Ti podarí im zachytiť ruky,prípadne im chytíš hlavu do nejakého zámku a nejakým spôsobom ich zložíš na zem.Oni to necvičia,a ani nevedia čo majú robiť.Wingčun je všestranný systém a vďaka nemu viem fungovať aj na zemy.Inak samozrejme, že mám zdravý rešpekt pred akýmkoľvek človekom, ktorý robí nejaký iný systém (thaibox,judo,karate,....)Vždy záleží na tom,kto s akým nasadením trénuje a čo do neho vloží.Aj wingčun môže niekto cvičiť len tak zo zábavy,no výsledok tak bude aj vypadať.Preto ani nemám rád, ak niekto chce porovnávať svoj štýl s nejakým iným štýlom.Je to hlúposť a robia to ľudia, čo sa nerozumejú problematike.Ešte raz Ti ďakujem za podporu.