"Sportovní" zápasy v FMA sice existujou, ale není to moc určující k porovnání. Každá "asociace" si totiž jede tak trochu podle vlastního hodnocení a pravidel - váhou tyčí počínaje, přes povoloné a zakázané techniky až po různé druhy chráničů. Takže to že někdo vyhrál někde nějakej turnaj většinou nic moc neříká. Turnajů je i docela dost (teda spíš na Filipínách) ale kvalita účastníků různá. Lidi od PTK cvičej pro funkčnost a jejich zápasy, i když jsou často "OPEN" nejsou určeny jako soutěžní, ale jako učební. V Evropě je to nejtvrdší co můžeš legálně vyzkoušet ,díky evropským zákonům, maximálně tzv. kategorie E - boje pouze s chráničem hlavy, na Filipínách si můžeš prubnout i plnej fullcontact bez chráničů.
Další "civilizované testy kvality" bojovníků jsou taky k vidění u lidí DogBrothers (což kdysi zakládali lidi z PTK). Dnes už je to sice taková fullcontactní sportovní soutěž otevřená všem bez rozdílu stylu, ale podle mě pořád dobrý. Není to sice o diplomech a medailích

ale dá se říct, že to je rozumné porovnání výkonosti. Píšu hlavně z pohledu PTK komunity, která se nebrání výzvám, ale soutěží se vlastně moc neúčastní z výše uvedených důvodů. Jiné styly naopak soutěže pořádají a pravidelně v nich maj svoje "žampiony"

Xiuwei zde uvedená soutěž EWTO je toho typickým příkladem. Nic proti, ale závodit s obalenými tyčema nemá s FMA moc společnýho. Pravidla jsou tvrdě podřízena stylu výuky a taktice vyučované v EWTO, takže proč se něcím takovým vlastně zabývat?

Např. lidi z PTK CZ si jezděj pro modřiny do zahraničí, protože kvalita borců venku je přece jen trochu jinde než tady. I když to občas bolí

je z toho víc zkušeností.
Ten pokus R.P. byl takovej typicky českej

hodně snahy, málo praxe. Bylo to prátelské setkání iniciované R.P., kluci z Brna tenkrát dopadli jak dopadli, ale v té době se v DPS s PTK terpve začínalo, takže Pekiti technik tam tehdy opravdu moc nebylo

je to už přece jen hodně dávno. A to samé platí i o soutežích v KV. Ono se podle mě v FMA (boje tyčí,nožem) nedá moc dobře soutěžit. Soutěže jsou sport a je to často víc o pravidlech, rozhodčích a penězích od sponzorů než o výkonech a kvalitách účastníků. Jakmile se v FMA rozmůžou ještě víc různé soutěže je to, podle mě, krok špatným směrem který kazí a otupuje kvality FMA. Nejrozumější je, podle mě, porovnání dovedností ve stylu DB - fullcontact stylem ukaž co umíš bez zbytečných omezení, ale i potom zůstat přáteli. Samozřejmě účast dobrovolná, nic povinného, jinak by FMA dělalo ještě míň lidí než dneska

Jinak tohle téma pro a proti soutěžím je diskutováno s různými názory po celém světě a i na filipínách. Takže my tady v Čechách asi nic nového nevymyslíme.
Ale díky vzrůstající popularitě FMA ve světě se stále víc objevujou i různé nápady jak vlastně vzájemně porovnat co kdo umí. A když se pak toho chytne televize tak filipínci nejsou nikdy proti

a občas to může bejt i docela
zajímavý