Já se rozcvičuju cca 15 minut = zahřátí, rozhýbání kloubů a protažení. Není od věci na to navázat ještě nějakým tím kolem stínového boxu. Když vidím některý mlaďasy, jak kašlou na pořádný rozcvičení (které je trenér samozřejmě naučil), tak jim říkám: "Jó, když vám je x - náct nebo dvacet - x, to mladý tělo hodně snese a rychle se regeneruje... Ale taky si všechno pamatuje! Až se překulíte přes 30 a bude se blížit 40, všechno vám to spočítá...

" Já osobně se před tréninkem pořádně nerozcvičit, tak je ze mě za pár měsíců invalida...
Jinak ty bolesti zad u některých x - boxerů podle mého názoru nesouvisí s rozcvičením, ale se špatným držením těla a svalovou disbalancí. Boxer stráví většinu tréninku nahrbený a pokud to nějak nekompenzuje, tak jsou výsledkem zkrácené prsní svaly a povolené trapézy a mezilopatkové svaly, případně vzpřimovače. Člověk pak je trvale nahrbenej s ramenama dopředu a má páteř v nepřirozené pozici = časem přijdou bolesti zad. Málokdy vidím, že by to někdo kompenzoval, přitom jen stačí na konci tréninku pořádně protáhnout prsní svaly a nějakým tím cvikem na záda se trochu narovnat... Další příčinou bolesti zad může být nesprávná technika posilování břišních svalů, například při leh - sedech se člověk musí pěkně balit do klubíčka, pokud se někdo zvedá s rovnýma zádama jako prkno, práci břišních svalů částečně suplují bederokyčelní svaly a výsledkem jsou bolesti "v kříži"...