Vitr píše:Migli
Samozřejmě že když vytasíš rybičku za kačku a někoho v sebeobranné akci pořežeš tak jsi v pohodě ALE vytasíš bojový nuž a někoho pořežeš tak jsi v prdeli. Nevařím z vody ale z osobních zkušeností. (podmínka dva roky) a to jsem si myslel že jsem v právu, když mě napadnou dva frajeři. Celou dobu se všichni baví o bojovém noži s 20cm ostřím.
Vis, neznam ani tebe, ani ten pripad, ani jak to vzniklo. Nicmene tohle byva velice casto dusledek ruznych veci (nerikam ze i v tvem pripade) - 1) clovek zustava v konfliktni situaci, ackoli nemusi, 2) extenzivni/intenzivni exces v ramci par. 13, 3)vypovida do protokolu policie bez pravnika
Ale to, jestli se branis bojovym nozem nebo rybickou zakon nerozlisuje - co se resi jsou nasledky obrany. To by si opravdu lidi nemohli na vlastni obranu poridit strelnou zbran, protoze by po jejim pouziti automaticky sli do lochu

Vitr píše:Samozřejmě že druhů spreju je kupa alespoň si může člověk vybrat to je v poho. Ale která ženská bude chodit s kasrem za pasem Xena ta jo. Normální holka to strčí do kabelky a než to vytáhne je těhotná

.
U kluku je to pasé většinou se to řeší pěstmi a ne sprejem.
Tohle je spis zalezitost pro zenskou sebeobranu - jsou tam urcita specifika - napr. vetsina znasilneni je spachano clovekem ktereho obet dobre zna, takze znasilneni bych sem moc netahal

, dale je vhodne u baby vypestovat urcite navyky - jako treba chodit se sprejem v ruce v kabelce apod., ale to uz se dostavame OT. Nepovazuji sprej za vsespasitelne reseni, ale zvysuje sance na uspesnou sebeobranu, a to je to hlavni.
Vitr píše:Sleduješ jistě zprávy a zrovna minulý týden ochranka obchodního centra krotila výtržníka ten dostal pecku z el. paralyzéru a skončil na patologii.
Takže to není hloupost. Ta ochranka ho přece mohla zpacifikovat jinak a klučina mohl žít. Naše právní legislativa bere v potaz u těchto případů § 13 nebo §14 Nutná obrana a Krajní nouze. Dále § 221 Ublížení na zdraví.
Zpravy nesleduju

A tuhle zalezitost uz bude resit vysetrovatel, statni zastupce a pripadne soudce, jestli mohli pouzit neco jineho. A ochranka je vyrazne v jine situaci nez clovek co jde ve dve rano domu

. Ja neresim, co ma ochranka pouzivat za metody pacifikace nejakeho blba, ja resim to, ze paralyzer zrovna tak muze byt pouzit v sebeobrane, pravdepodobnost umrti utocnika je minimalni, a zase to zvysuje sance obrance na preziti.
Podivej se, ja jen reagoval na to, ze z tveho prispevku sel dojem - nic nepouzivejte, protoze vas bud zavrou nebo to nebude fungovat. A to neni pravda. Samozrejme, kdyz budu nosit ve meste za pasem bojovy rambo nuz, a nekoho tim porezu v ramci obrany, tak bude moje vychozi pozice tezka, protoze pro vysetrovatele budu magor, ktery vyhledava konflikty a pripravuje se na ne - a proto mi nutnou obranu nebudou chtit uznat. Ale od toho jsou pravnici.
No nic, myslim ze bychom se po delsi diskusi nakonec shodli asi na vsem, takze to neresme
Jeste k tem paragrafum - tady asi spis par. 13 - on te prave vyvinuje z trestnych cinu, ktere pri obrane spachas - jako vytrznictvi, ublizeni na zdravi, rvacka, utok se zbrani, omezovani osobni svobody, poskozovani cizi veci a vim ja co jeste... pokud je to adekvatni sebeobranne situaci, tak za tyto jinak trestne ciny nebudes stihan. Takze kdyz utocnik pri obrane zemre, tak se bude resit proc a jak k tomu doslo, zda to bylo adekvatni a je-li to nutna obrana. (Priklad - zenska odstrci magora, co se na ni sape, on zakopne, spadne hlavou na sutr a je na miste tuhej. Ackoli jde o ublizeni na zdravi s nasledkem smrti, tak jde uplne v pohode o NO. Ale pokud me nekdo drzi za ruku, ja s nim mrsknu na zem a poskakam mu po hlave, a jeste budu tak blbej a popisu to vsechno policii, tak si za nasledky muzu sam.) Ale to jen tak na okraj