Zdar, jeste se mi to pres vikend rozlezelo v hlave a napadla me jeste jedna vec...a pak uz to nechme byt
Nekdo tu rikal (a pravem), ze zenske mohou zazit utok nejen typu "otlapkavani" a ze je to caste....ok, zkuste se ted vzit do nasi situace. Chteli jsme nejakym zpusobem pomoci zenskym se branit. Videli jsme par kurzu a moc nas nepresvedcily.....domluvili jsme se tedy s mym mistrem a kamaradem Matejem Novakem, ze se na to nepodivame a zkusime to delat tak, abychom se nestydeli sami pred sebou....Vice jak pul roku jsme shaneli teoreticke informace o zpusobech vedeni utoku, castosti, kdo, kdy, jak, proc, atd. Diky tomu, ze se Matej pohybuje u Policie, mel moznost zjistit hafo veci, ktere me, jako civilovi by asi nebylo umozneno.... Ja jsem navazal kontakt s Bilym Kruhem Bezpeci, s jednou genderovou organizaci (jmeno mi ted vypadlo), kontaktoval jsem nekolik psychiatru, abych vedel, do ceho jdeme a jestli na to vubec mame. Ono je totiz rozdil ucit sebeobranu holku, ktera napadeni nikdy nezazila a tu, ktera si tim bohuzel prosla....Vysvetlili nam, na co si dat pozor, kdy uz netlacit, atd. atd. To byla priprava...ciste teoreticka.
Pak prislo na radu vymezeni obsahu kurzu. Jelikoz jsme zjistili, ze nejcastejsi utoky jsou skutecne od znamych osob (pokud neverite, zavolejte si na BKB) a ze v drtive vetsine se nejedna o zurive utoky typu "ty ku..o, zadupu te do zeme, pokud mi nedas....penize!"
Navic jsme to nechteli delat jako paralelni trenink k vyuce jujutsu, protoze na to zkratka nebyl a neni volny cas. Rekli jsme si, ze kazdemu kurzu venujeme dva a pul mesice jednou tydne (to nam nase pritelkyne ci zeny jeste tolerovaly

. Za tu dobu do nich musime narvat pravni minimum (co mohou delat a pouzit), co delat "po", a nekolik dalsich informaci, ktere jim mely osvetlit blize tuto problematiku (jsou i u nas na webu). Ale teziste kurzu nebude v povidani si u diskusniho stolu, ale prave o vysvetleni zakladnich technik a jejich naslednem drilovani. Na zaklade ziskanych informaci jsme vydefinovali cca 5-7 utoku, postavili vyuku tak, aby ji zvladnul absolutni laik (zadne pesti, vysoke kopy, hody,...) a s kazdym dalsim kurzem ji vylepsovali tak, aby vice reflektoval realitu. Vetsi pozornost se zacala klast neverbalni komunikaci, prevenci a hlavne jsme jim na zacatku kurzu jasne rekli, ze jim pomuzeme zvysit sance, ale ne vzdy se dokazou ubranit...stejne tak jako i chlap. Ze je naucime obranu proti nejcastejsim utokum, ktere jsou od osoby zname, ze je NEnaucime obranu proti pesti, facce, nozi, vice lidem, atd. Na to je potreba daleko vice casu a v tom pripade jsme jim navrhli (pokud se jim vyuka libila) chozeni na standardni trenink, kde se podobne veci uci v ramci celeho systemu. Takze ano, neucime obranu proti utocnikem v amoku z vyse uvedenych duvodu. A ano...v tomto pripade ma zena pramalo sanci se ubranit. Nekde jsem kdysi slysel hezke prirovnani k zenske sebeobrane: Zenska sebeobrana je jako pistole s jednim nabojem. Pokud vystreli a netrefi se....
A ja jsem presvedcen, ze my jsme v ramci omezeneho casu udelaly pro ty holky co bylo v nasich silach. No a vysledek jiz znate. Pokud ma nekdo pocit, ze to umi lepe, bezte a zorganizujte to, drzim palce...uprimne. Cim vice tu bude podobnych kurzu, tim mene bude "nedorozumeni", kdy si nejaky zamindrakovany kokot vysvetluje jasne "NE" jako "chvili musim delat Vlastu, ale pak ti dam". Nasim cilem nebylo nahrabat si nejake velke penize z kurzu..ostatne ja jsem vse vrazil opet do chranicu, obleceni, ktere mi ty "jemne divky" znicily, pripadne do kniznich i videomaterialu ze zahranici, abych videl, jak se to dela jinde....
Snad jsem to vysvetlil. Troufnu si tvrdit, ze drtiva vetsina vyse recenych informaci jiz byla mnou napsana v predchozim foru, ale co...mel jsem volno a co bych pro vas neudelal, ze?
Chlapi, ja vazne nestojim o to, aby nas tu nekdo placal po ramenou, jaci jsme borci...mozna jsme, mozna ne. Jen jsem chtel vysvetlit, jak to delame my a dodat kuraz tem, kteri se venuji bojovkam dele a mozna citi, ze by uz neco z toho mohli vratit....aby se malicko poupravil nazor laicke verejnosti na bojova umeni...a treba i z vdecnosti, co mu BU dala....Me kurz ani obcasna vyuka JJ nezivila a v dohledne dobe ani zivit nebude, proto je mi jedno, jestli tu bude dalsi oddil, ktery se vrhne do organizovnani vyuky. Budu vam vsem drzet palce, kteri se odhodlate delat neco se soucasnou situaci, misto sezeni zde na foru a remcani, jak by se to melo delat...