Torn píše:Zdravím,
potřeboval bych poradit, podle čeho si vybrat BU popřípadě i školu na kterou chodit?? Nikdy jsem žádný bojový sport nedělal a nevím podle čeho vybírat. Chtěl bych něco zaměřené především na sebeobranu, přemýšlel sem nad JKD nebo WCH, co si o tom myslíte?
Díky!!
Torn píše:No trenovat bych chtel v Praze (nejlepe Pha 4,11 -ale na tom zas tak nezalezi), pochybuju ze bych ze zacatku zvladal vic nez 2 treninky tydne, ale pozdeji bych chtel klidne 3x az 4x. Na co bych se mel zamerit pri vyberu?
Torn píše:pochybuju ze bych ze zacatku zvladal vic nez 2 treninky tydne, ale pozdeji bych chtel klidne 3x az 4x. Na co bych se mel zamerit pri vyberu?
Torn píše:Nikdy jsem žádný bojový sport nedělal a nevím podle čeho vybírat. Chtěl bych něco zaměřené především na sebeobranu, ...
madmax píše:Zajimalo me, co je MS-1 za styl. Dozvedel jsem se z onech stranek, ze jde o nejlepsi a nejucinnejsi system, extremne tvrdy, ktery zadna zena nemuze zvladnout. A ze zeny se maji sebeobranym situacim predevsim vyhybat, protoze je nemohou zvladnout.
WTF
madmax píše:Zajimalo me, co je MS-1 za styl. Dozvedel jsem se z onech stranek, ze jde o nejlepsi a nejucinnejsi system, extremne tvrdy, ktery zadna zena nemuze zvladnout. A ze zeny se maji sebeobranym situacim predevsim vyhybat, protoze je nemohou zvladnout.
WTF
Shylock píše:aj ja uvažujem nad tym. výdrž a kondiciu mam celkom v pohode, vlastne sa mi za posledne roky celkom zlepšila a stále pokračujem v cvičení. žial neovplyvam velkou výškou a ťažkou váhou. meriam 170cm a vážim cca 65kg. odjakživa som mrštný, obratný, som skôr ako tí malí akrobati-kaskadéri z hong kong filmov alá Jackie Chan![]()
a tak sa aj cítim, lahký ako srna, keby som bol mladší (mám 25r) dám sa na Le Parkour
koordináciu pohybov, priestorovu orientaciu, to všetko mám od malička na dobrej úrovni.
ale nechcem žiadne bocianie postoje, mačacie chmaty, alebo akrobatické otočky alá starí čínsky megamajstri.
Shylock píše:aj ja uvažujem nad tym. výdrž a kondiciu mam celkom v pohode, vlastne sa mi za posledne roky celkom zlepšila a stále pokračujem v cvičení. žial neovplyvam velkou výškou a ťažkou váhou. meriam 170cm a vážim cca 65kg. odjakživa som mrštný, obratný, som skôr ako tí malí akrobati-kaskadéri z hong kong filmov alá Jackie Chan![]()
a tak sa aj cítim, lahký ako srna, keby som bol mladší (mám 25r) dám sa na Le Parkour
koordináciu pohybov, priestorovu orientaciu, to všetko mám od malička na dobrej úrovni.
ale nechcem žiadne bocianie postoje, mačacie chmaty, alebo akrobatické otočky alá starí čínsky megamajstri. nechcem ani žiadne športové bojove umenie. keby som si mal vybrať tak zrejme bojove umenie ktore ma nauči ubraniť sa na ulici voči rôznym pochybnym živlom, ktoré by ma chceli okradnúť, alebo si len tak z pasie udrieť, apod. street fight. a i ked mi je jasné že sa to treba učiť niekolko rokov, nechcem sa to učiť nejakych 40 rokov a vnímať to ako životnú cestu, filozofiu, alebo podobne. beriem to skôr z toho praktického hladiska.
viem, moje slová znejú podpichovačne a niekto kto sa učí nejake staré ázijské BU ma asi preklína. no prídu mi všetky také zdllllhavé a tažkopádne a v konečnom dôsledku možno neefektívne (možno okrem aikida ?). ved už Bruce Lee (nech už ho vníma kto chce ako chce) poukazoval na tie zastaralé zbytočné techniky (alá rôzne akrobatické otočky s kopom apod). ALE ! ALE ak sa mýlim, vyvrátte mi to a rád si prečítam iný názor a skúsenosti.
takže nemám prehlad o všetkych tých systema, krav maga a neviem čo ešte. čo by ste mi poradili z mojimi nevelkými parametrami. niečo ako sebaobrana pre ženu hahaha !
okrem toho nechcem natrafiť na podvodnikov ktorí len budú ťahať peniaze a nič nenaučia. viete o nejakych serioznych, konkrétne v bratislave ?