zdravím. viem staršia téma ale určite nie zanedbatelná.
podla mojich skúseností (ako už kdesi tu v diskusiach odznelo) je treba jednať individualne. niekedy pomôže ked sa človek správa submisívne, prykyvuje ako hlupáčik. inokedy asi pomôže ked sa človek naštartuje s penou na papuli (obrazne povedané). zaujimavo o tom píše Vadim Schlachter avšak tá stránka sa nedá zobraziť. mnohé o čom tam píše znie logicky a uveritelne (niečo síce aj absurdne). neviem nakolko je to aplikovatelné v realite. ak viete o čo ide vyjadrite sa. každopádne píše vlastne niečo o tom že akúsi šialenú agresivitu (nie doslova, ale obrazne povedané) "s penou na papuli"

je možné si navodiť (v zmysle naštartovať psychiku, ten stav) namiesto paralyzujúceho strachu. a pritom je možné ju mať po kontrolou. je psycholog a vysvetluje to tam dosť podrobne. že viac ako nejaká 100 kilová korba je nebezpečnejší trebárs aj chudší a menší zato však šialene vytočený a nepríčetný vezeň schopný všetkého (vraj takých zažil).
neviem no ale ak si napríklad uvedomim respektíve vyhecujem sa tým že tak teda tento sviniar ma napadol len tak z pasie alebo si len tak zmyslel že mi vezme niečo čo mne patrí tak to vie riadne vytočiť. horšie by asi bolo ak by som konflikt nejak aj ked neumyselne vyvolal ja. potom by som citil vinu a už by som sa tak nevedel nasrať.
ale dosť teórie. za život som sa pobil len dva krát a to na strednej škole. som menšieho vzrastu a chudší. nevenujem sa žiadnym bojovim umeniam. prax teda veškerá žiadna. preto som bol vždy odkázaný myslieť hlavou a na to ako z konfliktu vyklučkovať bez zranení. v škole ma šikanovali a doma som odmalička mal fotra závislého od alkoholu ktorý bol velmi, ale ozaj velmi agresívny, aj sa viac krát vyhrážal zabitím. navyše bývam v oblasti bohatej na náslie (naštastie v poslednej dobe už menej).
takže napríklad čo sa mi osvedčilo je že pomáha ked protivníka niečim prekvapíte. niečim fakt nečakaným. pamatám sa ako sa raz foter vyhrážal mamke a už sa ju chystal zase zmlátiť. a ona urobila niečo čo aj mna prekvapilo. začala sa hystericky smiať, naozaj velmi afektovane a choromyslene smiať. inak normálna žena avšak bola zahnaná do kúta a jednala zrejme nejak inštinktívne. ale zabralo to lebo foter ostal zarazený, nechápal, nič nerobil a nakoniec mávol rukou, považoval ju za šibnutú a odšiel. čo sa týka mna tak aj pri fotrovi aj pri situacii kedy ma otravovali alkoholici a iní odpad, som jednal viac menej takým priatelským spôsobom. až submisívnym. napriek tomu že sa mi dotyčný hnusili. chce to trošku trpezlivosti s nimi a možno menšiu dávku herectva. ako napriklad jeden ma otravoval na autobusovej zastavke v noci a pytal meno, a adresu. a ja som mu aj povedal, ale všetko falošné. ked prišiel autobus priatelsky sme si podali ruky a rozlúčili sa

. inak toto sa mi fakt osvedčilo. aj u nevypočitatelných narkomanov a iných indivíduí ked som pracoval v nemocnici na pohotovosti. občas som tak zabranil aj bitke ktorú by som schytal v škole. ale tam to šlo ztuha

. bohužial. ale tiež som tam použil moment prekvapenia kedže agresor očakával tiché, trpitelské správanie, alebo fyzický odpor a ja som namiesto toho reagoval veselým, žoviálnym správaním.
len raz v živote sa mi ešte osvedčila dalšia vec. a síce v tej nemocnici voči nejakemu zlodejíčkovi. proste tváril som sa ako nevypočitatelný. síce som sa chvel asi od adrenalínu a aj strachu díval som sa mu priamo do očí, nespustil som z neho pohlad a navyše som sa šklebil na neho. potom som začal zhlboka dýchať tak by to zretelne videl. búlil som na neho oči. ostal v pomykove. asi sa to nevypláca a za inych okolností bych dostal cez držku ale tu to zabralo. potom som ledva udržal pohár vody v ruke
ak by ma však niekto fyzicky napadol bol by som v riti. vtedy pre ludí ako ja je asi najlepšie jednať ako v ohrození života. trebárs aj kúsať, jednať ako v stave nepríčetnosti a nedbať na vlastné škrabance a modriny. to podla mna môže byť problém ak človek privelmi dbá na to aby neutržil žiadnu ranu. ja by som povedal že ked už nie je východisko treba do toho ísť s tým že poriadne dostanem ovšem aj oni. viem o chalanovi ktorý mal v istom období suicidálne sklony a niekto na neho robil bu bu bu. protivníka odradil tým že ho predsvedčil že je schopný všetkého pretože mu na vlastnom živote nezáleží a kludne umrie ale že ho vezme zo sebou. hm. ale to človek asi musí byť v takom určitom stave.
každopádne mne pomáha aj prevencia. nevyzerám a nepatrím ako člen nejakej skupiny napr. skinheadov, či antifašistov, ale neviem čo. z toho som vyrástol a nikdy som to nepotreboval. som velmi nenápadný a tichý. ale ja som introvert od detstva. pracovalsom aj na zmeny a chodil som v noci domov. v okolí máme hned dve krčmy a plno nevybúrených tutkov. ked som šiel po ulici domov bol som takmer v stave paranoidnom. keby bol den a ludia by ma videli mysleli by si že som paranoik. ale pomohlo to pretože akonáhle som už z dialky počul nejake hlasy obišiel som aj cez dve, tri ulice. síce unavený po práci a prešiel som sa ale vyhol som sa im a oni ani netušili že nejaka potencionalna obeť niekde pomedzi domi prechádza. zastavil som sa pri každom šuchnutí, našlapoval som po tichu, klúče som držal vo vrecku, nerobil som nápadné a prudké pohyby.