Kluby reálné sebeobrany

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod NAIA » stř 04. dub, 2007 14:22

Zdravím,
chtěl jsem to všechno řešit jen posláním pár SZ, ale už mě to nebaví tak to dám sem. Ten trénink (nebo seminář jestli chcete) s Laďou Matulou jsem domluvil. Bude to v neděli 20.kvetna. Kdo máte zájem tak mi napište SZ nebo email. Jen pro uplnost je tam omezený počet míst takže čm dříve tím lépe.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 11. dub, 2007 21:08

Několik videí:

Přímo z Kapapu (Trenér Laďa Matula - ten co pořád řve :D )
http://www.youtube.com/watch?v=3ycAyZdp7J8

Takhle vypadá reálný útok nožem. Poraďte techniky
http://www.youtube.com/watch?v=ibGyGG3X ... ed&search=

A tady je to nejlepší co se proti noži dá vymyslet (ale nejdříve je nutné se naučit dobře útočit!)
http://www.youtube.com/watch?v=CFY-rwqK ... ed&search=
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » stř 11. dub, 2007 21:49

NAIA píše:Takhle vypadá reálný útok nožem. Poraďte techniky

Hmm, na to se nic moc vymyslet nedá, prostě zablokovat ruku s nožem, ze všech sil jí držet a zároveň kopat, kopat a kopat kam to půjde, tedy na kolena, do koulí, pokud se v průběhu podaří uvolnit i jednu ruku, tak mlátit i s ní + eventuelně nějaký ten úder hlavou a když spadne na zem tak dupat dokud se hejbá a rychle pryč... :? Jinak bych ho ještě zkusil trochu přibrzdit hozením té bundy do ksichtu. Otázkou však zůstává, jak by takovou situaci v praxi vyhodnotil můj anální svěrač... :oops: :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » stř 11. dub, 2007 22:22

NAIA píše:.... Poraďte techniky
to myslíš vážně, že takhle po netu to chceš probírat a trochu o tom podiskutovat? To je fakt dobrej vtip :wink:
Můj pohled na věc jen velmi v heslovitě : útočník má v ruce nůž a obránce nevím co dělá, asi dumá kde má mobil a nůž docela, ignoruje :lol: = velmi špatná vzdálenost, nevyužití bundy, žádnej pokus o stranový úkrok, celkově žádná snaha o obranu = obránce dostal přesně to co si zasloužil. A teď jsem zvědavej jak to tady v diskuzi zdrbou a kam se to celý rozvine :lol: Jinak ještě poznamenám, že kontrola ruky není to samé co držení a že držet ruku s nožem neznamená, že mě útočník nemůže pobodat. Ale samozřejmě, když neznám nebo neumím nic lepšího, tak držení ruky je asi to jediné co pomůže člověku získat trochu času před následnou smrtí :wink:

NAIA píše:A tady je to nejlepší co se proti noži dá vymyslet (ale nejdříve je nutné se naučit dobře útočit!)
http://www.youtube.com/watch?v=CFY-rwqK ... ed&search=
jo tohle je klasika, bez dobrého útoku to prostě nejde :lol:
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » stř 11. dub, 2007 22:45

BuFF píše:...jinak ještě poznamenám, že kontrola ruky není to samé co držení a že držet ruku s nožem neznamená, že mě útočník nemůže pobodat...

Aby ses nezdržoval hrou se slovíčky - tím držením jsem myslel tu ruku s nožem za každou cenu udržet zablokovanou... :? Ještě mi prosím poraď, co lepšího bys udělal ty, než tu ruku s nožem blokoval... Utrhl mu jí v rameni a mlátil s ní do hlavy? Nebo použil některou elegantní páku z "tradicionalistického" JJ? :roll:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 11. dub, 2007 23:13

BuFF píše:Můj pohled na věc jen velmi v heslovitě : útočník má v ruce nůž a obránce nevím co dělá, asi dumá kde má mobil a nůž docela, ignoruje :lol: = velmi špatná vzdálenost, nevyužití bundy, žádnej pokus o stranový úkrok, celkově žádná snaha o obranu = obránce dostal přesně to co si zasloužil. A teď jsem zvědavej jak to tady v diskuzi zdrbou a kam se to celý rozvine :lol: Jinak ještě poznamenám, že kontrola ruky není to samé co držení a že držet ruku s nožem neznamená, že mě útočník nemůže pobodat. Ale samozřejmě, když neznám nebo neumím nic lepšího, tak držení ruky je asi to jediné co pomůže člověku získat trochu času před následnou smrtí :wink:

Koukni na to pořádně, obránce čeká útok, je na něj připraven a snaží se za každou cenu ubránit a využít tu bundu. Problém je v tom, že útok je tak rychlej a efektivní (s polovičním klinčem volnou rukou), že obránce má minimální šanci to zvládnout. "Zabil" jsem takhle při modelovkách pár desítek lidí a vsadil bych se, že bys skončil úplně stejně :wink:
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » stř 11. dub, 2007 23:13

mě ten obránce při reálném útoku nožem připadal jako kdyby byl toreador :? a zrovna přežít se vůbec nesnažil.....
teď když se na to dívám po kouskách tak on tu bundu nastavil aby do ní chytnul ten nůž? při tom se shrbil a šel vlivem útočníka dozadu a pod něj takže byl úplně vháji, ale to chvilkové zablokování bundou, přece nic neřeší jak bylo vidět, útočník bude útočít a píchat vší silou jako magor v afektu :? já bych tedy bundu takhle nepoužil v tomhle nevidím žádnou reálnou čanci přežít :(

jinak to video z toho nácviku je moc pěkný :wink:
Naposledy upravil Lada dne stř 11. dub, 2007 23:22, celkově upraveno 3
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » stř 11. dub, 2007 23:20

2TONGPA:
Nožem se dá velmi rozumně pohybovat i když soupeř má pocit že tu ruku pevně drží. Po netu to asi nevyřešíme, ale prostě hodně záleží jak a kde tu ruku držíš, proto tvrdím pevný úchop a kontrola-blokace není to samé. BJJ aktivně nedělám, to jsi si mě asi s někým spletl :wink:
Naposledy upravil BuFF dne čtv 12. dub, 2007 0:04, celkově upraveno 2
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » stř 11. dub, 2007 23:32

DrGlock píše: Koukni na to pořádně, obránce čeká útok, je na něj připraven a snaží se za každou cenu ubránit a využít tu bundu. Problém je v tom, že útok je tak rychlej a efektivní (s polovičním klinčem volnou rukou), že obránce má minimální šanci to zvládnout. "Zabil" jsem takhle při modelovkách pár desítek lidí a vsadil bych se, že bys skončil úplně stejně :wink:
Už to začíná :lol: řešení a rozebírání po netové diskuzi :lol: :lol:
Ale jestli takhle vypadá příprava na útok nožem tak to je fakticky smutný. Co jako chtěl na tuhle vzdálenost proti tasenýmu noži dělat? Když ten člověk nemá ani základní sebeochranné návyky tak je celá ta modelovka zbytečná, teda pro obránce. Pro útočníka je to jistě fajn pocit naporcovat ho na suši :lol:
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » čtv 12. dub, 2007 6:22

Já se domnívám , že tady je nejlepší trénovat otočku o 180° a sprinty na 100m.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 12. dub, 2007 6:44

Ja bych nerekl, ze je to realnej utok... spis bych to formuloval tak, ze je to brutalni a nejspis i nacvicenej utok, kterej se v realu muze odehrat.

Nedavno v Pze vyloupil nejakej shop kluk s nozem - bylo to ve zpravach - a takhle s nim neutocil... takze co je to vlastne ten realnej utok.

Do rozebirani se nejakych popisku obrany se poustet nebudu, chtel jsem jen poukazat zas na to zevseobecneni reality. Tenhle chlapek s tim nozem umel a vedel jak utocit... ten kluk v shopu ne a presto to byl realnej utok.

Tak... a ted se poperte :)
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 12. dub, 2007 7:46

BuFF píše:
NAIA píše:.... Poraďte techniky
to myslíš vážně, že takhle po netu to chceš probírat a trochu o tom podiskutovat? To je fakt dobrej vtip :wink:

S těma technikama to byl vtip :D Ale vidím, že nápadů je dost. Jen se mi to líbílo a ukazuje to podle mého názoru velice "kvalitní" práci útočníka. Tady je každná rada drahá.

2Gino: Vesměs s tebou souhlasím, nemusí to vypadat vždy takhle. Ale nemá cenu cvičit jen proti tem útočníkům co neumějí útočit ne? Znáš to těžko na cvičišti, lehko na bojišti :wink: Prinejmenším všichni co čtou tuto diskuzi už takhle útočit umí! :D
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 12. dub, 2007 7:57

Nechtěl jsem se do toho nechat vtáhnout, ale nedá mi to :D

Podle toho jak cvičíme u nás, bych radil lehnout na zem a kopat. Je to taková poslední linie záchrany. Jestli vás někdo překvapí a bodá do vás nožem, tak je strašně složité/nemožné se zorientovat. To samé platí když v těsném kontaktu ztratíte kontrolu nad rukou s nožem nebo zratíte nůž z dohledu. Než znovu získáte kontrolu tak vás to většinou stojí život.
Když sebou praštíte na záda, tak alespoň víte, že ten nůž je nad vámi v rukou toho chlapa. Bráníte se nohama takže než se útočník dostane na tělo a krk musí projít přes vaše kopy a to nemusí byý zase tak jednoduché - viz to video s šílencem v parku (jeden polda utíkal, spadl a začal kopat a přežil). Ten leh na zádech je velice výhodný pro ty co u sebe nosí střelnou zbraň - to je asi jasné.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 12. dub, 2007 8:55

NAIA: ja nuz videl v pracce utovnika jedinkrat - jen s nim na me miril a rikal, ze jestli mu nedam penize, tak me zabije a bla bla bla... muzu ti rict, ze mi takovejhle realnej utok stacil na to, aby se mi pak rozklepali kolena - byla to prvni ostra zkusenost a k nezaplaceni.

K tomu lehnuti na zada... tezko rikat co je dobre a co spatne, nakonec kazdy zareaguje jinak a kdo vi, jak to dopadne... kazdopadne u lehu na zadech bych videl problem v tom, ze pokud ten clovek vi jak utocit (vychazim z toho, ponevadz kdyby na me jen nozem miril, tak si nebudu hned lehat na zada :o)), tak i vi, jak se pres ty nohy dostat. kazdopadne poreze me tak ci onak vzdycky a tady bych se bal tech nohou, jsou tam precijen silnejsi tepny a zily, nez na rukou...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » čtv 12. dub, 2007 8:59

Přímo z Kapapu (Trenér Laďa Matula - ten co pořád řve :D )
http://www.youtube.com/watch?v=3ycAyZdp7J8---- toto video sa mi NAIA velmi paci,hlavne atmoska...klobuk dole :wink: ...dynamicke,agresivne,pod tlakom...velmi slusna metoda na ulicu..to proti nozu je nieco podobne ako robia manici zo SBGi /stab/ ??..takisto "newaza" sa mi pacila v poulicnom prevedeni,prechod do dominantnej pozicie,marovacka s rukami a zdrhacka prec..velmi realisticke,skoro ako vonku pred nejakou krcmou :lol: :lol: :wink:
Naposledy upravil diablik dne čtv 12. dub, 2007 9:01, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 12. dub, 2007 8:59

mno...video p.Matuly je moc fajn,moc se mi líbilo......a k tomu útoku nožem se vyjadřovat nebudu,to chce probrat na place....vyzkoušet několikero variant......tady se o tom můžeme bavit donekonečna..... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » čtv 12. dub, 2007 9:25

NAIA píše:...Ten leh na zádech je velice výhodný pro ty co u sebe nosí střelnou zbraň - to je asi jasné.

Ano, kdybych měl střelnou zbraň, zkusil bych to udělat stejně, vždyť občas tasení + ostrou střelbu po pádu na záda trénujeme... :wink:

Ale v případě neozbrojené obrany jsem tohle řešení ještě nezkoušel, obvykle jsme to trénovali, jak popisuju výše... No - určitě to někdy vyzkoušíme, člověk musí furt experimentovat... :D Jinak zorientovat se v takovém případě je opravdu velice těžké, mně osobně se víc než pokus o zachycení například zápěstí či předloktí bodající ruky osvědčilo začít blok až v oblasti lokte... Ale i tak je to maso... :?
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » čtv 12. dub, 2007 9:39

NAIA píše:podle toho jak cvičíme u nás, bych radil lehnout na zem a kopat. Je to taková poslední linie záchrany. Jestli vás někdo překvapí a bodá do vás nožem, tak je strašně složité/nemožné se zorientovat. To samé platí když v těsném kontaktu ztratíte kontrolu nad rukou s nožem nebo zratíte nůž z dohledu. Než znovu získáte kontrolu tak vás to většinou stojí život.
Když sebou praštíte na záda, tak alespoň víte, že ten nůž je nad vámi v rukou toho chlapa. Bráníte se nohama takže než se útočník dostane na tělo a krk musí projít přes vaše kopy a to nemusí byý zase tak jednoduché - viz to video s šílencem v parku (jeden polda utíkal, spadl a začal kopat a přežil). Ten leh na zádech je velice výhodný pro ty co u sebe nosí střelnou zbraň - to je asi jasné.
to je rozumný řešení, který má svoje výhody i nevýhody, jako všechny techniky. Ale chci jen podotknout, že ten magor s tím poldou ho neřezal dál taky proto, že tam bylo víc cílů který ho ohrožovali a taky už měl dost vypuštěnou "páru". Jinak se domnívám, že kdyby to byl jen ten jeden samotnej polda tak ho naporcuje taky, jen mu to bude trvat o 5 pohybů navíc :wink:
Ale v zásadě je to rozumný a logický řešení, u kterého funkčnost závisí hlavně na psychice a odhodlání nenechat se zabít.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » čtv 12. dub, 2007 9:45

Jen tak pro zajímavost - podívejte se na ten kontrast v realističnosti tréninku obrany proti noži... Je zděšující, kolik lidí z rozličných BU si myslí, že to probíhá nějak jako na následujícím videu... :roll: Bylo by zajímavé, půjčit jim toho sparringpartnera z toho prvního videa a pozorovat, jak to velký sensei zvládne... :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=E2iOy_AcI5o
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » čtv 12. dub, 2007 10:17

Mám z toho videa pocit, že jim šlo jen o ukázku jak nebezpečný je útok nožem a že ikdyž máš před sebou napřaženou bundu, tak tě bohužel neochrání, tedy pokud za tou bundou nemáš schovanou brokovnici s upilovanou hlavní :lol: :lol: :wink: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...