jox píše:Luen: Myslím, že v Bibli Boží slovo bude. Svým způsobem. Určitě ji nediktoval.
Ale řešit jestli je některý náboženství prasopes, to fakt nehodlám.
(Ani v diskusích "které BU je lepší a které stojí za ho..." si se mnou moc nepopovídáš. Je to stejně chytrá diskuze.)
Zkus odpovedet primo plz.
Je bible bozi slovo, nebo neni? Z odpovedi kterou jsi napsal mam pocit jak z poradu Otazky Vaclava Moravce
Kdyz vezmes hlavicku z prasatka, zadecek z jesterky, nozicky z pejska, pacicky z kocicky, telicko z ovecky ... tak mas takovou biblicku
Tim "prasopsem" jsem nechtel nikoho urazit

Jen jsem poukazal na fakt, ze bible neni zadny uceleny text, ale pomerne nesikovny slepenec velkeho mnozstvi nabozenskych, filozofickych nauk, ktere spolu nesouviseji a tim je dan jeji obsahovy rozpor. Ke vsemu je jeji preklad opravdu pokriven. Nemluvim o prekladu talmudu Benjaminovcu, krestanama do latiny, ale prave o mnohem davnejsim prekladani. Prectete si Sumerske texty, Akadske texty a pochopite, ze bible je prekroucena, umele slatana do jednoho celku a naopak v nim spousty dulezitych textu schazi. Nehadam se o to zda nekdo ma pravdu nebo nema pravdu ... nabozenska pravda v mejch ocich neexistuje, je pouze vetsi ci mensi nabozensky fanatismus. Konec koncu k cemu by byla nejaka pravda o Mese/Moshe/Mojzisovi ci jakemkoli jinem cloveku? Muj zivot zadna nabozenska kniha neobohati a jestli chci byt dobry clovek, tak podle toho musim zit - ne sprtat biblicky, sutry a jine "vymazlene" texty ...
KDYBY JEN PRECTENI NEJAKYCH SVATYCH KNIH UDELALO CLOVEKA LEPSIM, TAK UZ JE DAVNO PLNA PLANETA SVATOUSKU A GENIU.
Jak je vidno, stale tomu tak neni, takze teorii o nejakem jedinem a pravdivem pribehu, ktery vsem otvira oci je zatim pouhou teoretickou spekulaci. Jsou to hezke pribehy, ale nemaji tu vahu, kterou jim nekteri chteji davat. Vzdy mi prislo smesne, kdyz nekdo vyzaduje respekt pred necim/nekym jen kvuli tomu, ze jemu to respektuhodne prijde ... Nabozenske nauky ... tak jak dnes stoji .. na lzich, mocenskych choutkach, valkach atd... atd ... Potrebuji svou vlastni reformu, potrebuji ozdravit ... Rozhodne nemuzou nikomu kazat jak ma zit a podle jakych pravidel ma hrat.