kamiwaza píše:Nedávno jsem se dočetl na netu, že škola sebeobrany MS 1 z určitých důvodů nepřijímá ženy a dívky. Je to podivné, když se mnozí této problematice věnují s mimořádnými výsledky. Máte někdo s tímto klubem nějakou zkušenost?
http://www.skola-sebeobrany.cz/vycvik_praha.html
Jo, já nějaké osobní zkušenosti mám. Jak jen to nějak stručně a srozumitelně popsat? Sebeobrana MS-1, takzvaná BRANA, se vyvinula z Karate (přesněji toho, co se u nás v ČSSR začalo v 70. letech pod názvem Karate cvičit

), doplněného o několik pák a nějaký ten poraz. K tomu se klade velký důraz na sebeobrannou taktiku a v "boji" samotném hlavně na timing. Na svou dobu vzniku docela dobrý, v porovnáním s tím, co jsem cvičil jako "Shotokan", je BRANA k sebeobraně výrazně použitelnější, zejména díky kompletnímu záběru ohledně všech aspektů sebeobranných situací, což většině škol / oddílů BU dodnes chybí

Jenže

V dnešní době na mě BRANA působí, jako bych někde v džungli nalezl zapomenutý kmen válečníků, kteří si tam žijí v naprosté izolaci od zbytku světa stále postaru...

MS-1 píše:Technika a taktika sebeobrany MS-1 je pro řešení sebeobranných situací nesrovnatelně účinnější než prostředky vycházející z bojových umění nebo sportů (jako je např. karate, judo, aikido, jiu-jitsu, kendo, krav maga, kick box, taekwon-do, kung fu, apod.). Mistr sebeobrany MS-1 musí ovládat všechno podstatné, co k multisignální sebeobraně patří, a to jak v oblasti technické a taktické, tak v oblasti psychické přípravy (tato část výcviku je nejobtížnější). Na rozdíl od mistrů běžně rozšířených bojových umění nebo úpolových sportů mistři sebeobrany MS-1 problematice sebeobrany skutečně rozumějí, a svými praktickými schopnostmi tudíž ony bojové "umělce" a sportovce v oblasti sebeobrany vysoce převyšují.

A to ještě netušíte, že od určité úrovně tréninku MS-1, dosáhnete tzv. stupně neporazitelnosti

Vážně, nedělám si prd*l

Co se týče techniky boje samotné, obsahuje nemálo nešvarů a naivních představ sportovního Karate 70. let, např. nulová pasivní obrana (chybí brada dole, preventivní kryty...), při úderu stahování druhé ruky k pasu, spoléhání na "vítězství jedním zdrcujícím úderem" a podobně... U všech úderů samozřejmě nesmí chybět pořádné
Kiai

Jak to tedy shrnout? Asi tak, že idea a taktika celkem OK, ale používají zastaralé zbraně. Něco jako když pilně trénujete propracovanou formu boje s opakovací puškou v době, kdy vás kdejakej primitiv rozseká dlouhou dávkou z "Kalacha" a je mu úplně jedno, že se do vás z toho třicetirannýho zásobníku trefil "jen" třináctkrát

Současný oddíl BRANY je v podstatě takovou partou hodných, slušných a vzdělaných lidí se zájmem o praktickou sebeobranu, kteří se mezi sebou i na trénincích oslovují "pane inženýre", "pane doktore" (vážně, nekecám

), jenže trénují podle zastaralé, na dnešní poměry "neupgradované" metodiky. Sice mají vše teoreticky "rozpitvané" do posledního detailu, jenže jim naprosto chybí opravdová konfrontace s dneškem. Průměrný MMA zápasník by je sežral i s botama, ale já na to bohužel neměl to srdce

, protože to byli fajn lidi a navíc by to ve své nezlomné víře v BRANU stejně vyhodnotili jako své osobní selhání a ne "chybu systému"...

Takže závěrem - BRANU bych doporučil hlavně zájemcům o historickou karate sebeobranu (obdoba historického šermu

). Pro mě osobně by to byl krok (spíše několik kroků) zpět, který jako pragmatik prostě neudělám. Každopádně z hlediska použitelnosti k sebeobraně je BRANA pořád o 1000% lepší, než různý kroužky dejchačů a energetiků

Škoda, že její tvůrci nevycházeli místo z pseudokarate z thaiboxu, to by bylo jiný kafe!
Co se týče ženské sebeobrany, tak z praxe vím, že na tom jsou z hlediska vloh k boji vůči nám chlapům opravdu mizerně...

Ale to neznamená, že nemá smysl se tím zabývat. Realistickým tréninkem se i ženský, pokud opravdu chtějí a dají do toho všechno, dokážou výrazně posunout, o tom žádná