RUNAR píše:Will:Nesouhlasim i dneska jsou lidi který se karate tak jak je učil Funakoshi přibližujou.
V mládí navštěvoval univerzitu Takushoku, tehdejší Karate klub mistra Funakoshiho, který v té době už vedl Masatoshi Nakayama. V roce 1956 dokončil univerzitu a byl mistrem Nakayamou jmenován instruktorem JKA.
Kanazawa is also one of the few remaining karateka privileged to have studied under Gichin Funakoshi, the famous Okinawin schoolteacher who brought karate to mainland Japan and founded the Shotokan style
will píše:for Runar
..... nebo na kumite a silně pochybuji, že těm kumiťákům ta kata chybí, samozřejmě pak zaostávají v kata. Ale je jasné, že pro samotný boj žádná kata nejsou potřeba.....
will píše:for Galiloo
Nechci ti brát iluze, ale garantuju ti, že dnes v ČR nikdo necvičí, tak jak v době, kdy sloužilo karate k boji proti samurajům. Nejdřív si o karate něco prostuduj pak pochopíš, že navodit stav, který oni prožívali není v dnešní době možné. Takový trénink by nikdo nevydržel, to by byli prázdné tělocvičny. Karate v té době se cvičilo úplně jinak, kata třeba vůbec neexistovala, cvičilo se celý den, tak aby to bylo očím samurajům skryto. Trénovaní technik bylo často až nezdravé a šlo do extrémů ruku v ruce se specielní medicínou, aby to vůbec vydrželi. Měli svaly jak divoké zvířata, atd.. Je pravda, že tento thread je zbytečný, ale chci, aby si každý mohl vybrat z různých názorů, aby potom nelitoval, že cvičí třeba něco od čeho očekával něco jiného. Jinak jsem o této problematice psal již dřívě, tak se nechci opakovat.
will píše:for Galiloo
Nechci ti brát iluze, ale garantuju ti, že dnes v ČR nikdo necvičí, tak jak v době, kdy sloužilo karate k boji proti samurajům. Nejdřív si o karate něco prostuduj pak pochopíš, že navodit stav, který oni prožívali není v dnešní době možné. Takový trénink by nikdo nevydržel, to by byli prázdné tělocvičny. Karate v té době se cvičilo úplně jinak, kata třeba vůbec neexistovala, cvičilo se celý den, tak aby to bylo očím samurajům skryto. Trénovaní technik bylo často až nezdravé a šlo do extrémů ruku v ruce se specielní medicínou, aby to vůbec vydrželi. Měli svaly jak divoké zvířata, atd.. Je pravda, že tento thread je zbytečný, ale chci, aby si každý mohl vybrat z různých názorů, aby potom nelitoval, že cvičí třeba něco od čeho očekával něco jiného. Jinak jsem o této problematice psal již dřívě, tak se nechci opakovat.
will píše:
RBR
..... Jenže je problém, že i tyto techniky byli změněny nebo ty nebezpečné vyňaty což znamená, že se dneska cvičí neco co není vůbec autentické a co vymyslel Funakoši pro děti na základních školách, atd.
will píše: Ale je jasné, že pro samotný boj žádná kata nejsou potřeba. A tak to bylo i v dávných dobách kata nebyla potřeba ta začala vznikat v dobách, kdy již karate nsloužilo toliko k boji proti samurajům, aby techniky nebyli zapomenuty.
will píše:for RBR
S tím Funakošim máš pravdu už se teď o tu historii moc nezajímám čerpám jenom z toho co si z dřívějška pamatuju nějak jsem si to dal dohromady a už se mi to plete, hold už nejsem nejmladší.
for Runar ano i já jsem dříve cvičil shotokan, ale jaksi jsem teď s časem naštíru, tak na něj nemám čas, ale když se dostanu na tréninik, tak už si cvičím to svoje. Jinak teď nějakým rokem boxuju, protože to mám za barákem a to se snažím dělat pořádně, jinak občas jedu valetudo,MT,sebeobrana. Přičichnul jsem i k goju-ryu, dokonce jsem uměl sančin, atd., ale rozhodl jsem se věnovat fulkontaktu, i když shotokan asi nikdy neopustím, tak už do něj vnáším prvky z boxu a MT,cvičím si to pro sebe, nikomu nic nevnucuju. Znalosti o karate jsem čerpal ze všeho možného jak ze seminářů,knížek, od lidí kteří se mu věnují, atd. Mohl bych tady psát celé statě o tom proč není karate, tak jak je cvičeno dnes efektivní, ale je to zbytečné, ať si tím každý projde. Jinak je shotokan opravdu krásné BU. Ano píšu BU, protože shotokan je opravdové bojové umění, ale i sport, záleží jak, kdo k tomu přistupuje, kdyby měl být cvičen podle tradice k tvrdé sebeobraně, tak by to bylo hodně tvrdé a móc by to bolelo.
for Galiloo
nikdy jsem nenapsal, že nějaká škola stojí za prd, jde o věc přístupu.Samozřejmě existují školy, které se snaží cvičit tradičně, ale pořád je to hodně daleko od skutečnosti. (dřívěška)
Jinak samozřejmě, že byla i v okinawském karate cvičena kata, ale to všechno prošlo vývojem, postupem času byly z číny přenášeny dokonce celé systémy. Když se vrátíme na začátek, tak okinawané měli vlastní bojové umění bylo jednoduché a protože to byla křižovatka námořních tras přebírali různé informace od lidí, kteří přes okninawu cestovali a když se jim to hodilo, tak to přijali do svého BU. Jinak, když vezmeme všechna ta kata se spoustou technik, tak to si okinawan v době, když mu šlo oživot nemohl dovolit cvičit vesměs se naučili jednu techniku pořádně, kterou pak zabíjeli byla to otázka života a smrti uměli třeba jednu jedinou techniku, ale pořádně. A ta jim musela fungovat to nebylo jenom jako samuraj byl zpravidla profesionální válčník ozbrojen přinejmenším dvěmi meči byl v brnění a měl ještě další zbraně, zde měl karatista opravdu jenom jednu šanci.
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník