Kodokan Judo vs Jiu Jitsu

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod zm » čtv 03. pro, 2009 10:23

patrik píše:Ty různobarevné pásky ale zdaleka nepřevzala většina škol nebo BU. (Např.: aikidó - bílý, černý, kendó - žádný, iaidó, kjúdó - jaký chceš, korjú budó - jak kdy, ale většinou podobně jako třeba iai)... Přijde mi to, že ty pestré barvy jsou především pro děti.

Máš opět pravdu, ostatně jako vždy 8) . Měl jsem na mysli styly a školy jujutsu. S těmi dětmi máš taky pravdu, souvisí to se zavedením judo do škol a s masovou výukou, pro lepší přehled instruktora - při velkém počtu žáků zjevně už nemůže osobně dobře znát každého zvlášť. U dospělých rozhodně není na místě dlouho setrvávat u žákovských tříd. To jen u nás se z toho dělá hogofogo :lol: .
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. pro, 2009 10:27

patrik píše:2Makoto

Nezkouším.

Zajímá mě to. Napsal zm, že systém barevných pásků je od Kana, stejně jako systém kjú a dan. To víme. Ty různobarevné pásky ale zdaleka nepřevzala většina škol nebo BU. (Např.: aikidó - bílý a černý; kendó - žádný; iaidó nebo kjúdó - jaký chceš; korjú budó - jak kdy, ale většinou podobně jako třeba iai.) Přijde mi to, že ty pestré barvy jsou především pro děti. Proto mě zajímá, jak je to s těmi barvami třeba právě v džúdžucu, jaké děláš Ty... a vychází mi, že tady je jednoznačný vliv džúda. Popravdě ten článek od pana Csaby Kende (džúdista?) znám a nedává mi moc smysl. Zajímal by mě zdroj těch informací... už je to dávno, co jsem ho četl.

Právě v souvislosti s tím, cos napsal. ®e studenti musí vědět, proč mají pásek a to s těmi barvami. Jako by to bylo bůhvíjak důležité. ®lutý a zelený pásek a kdovíjaký ještě :) Pardon.

Jinak často se říká, že ten pásek ja, aby Ti drželi kalhoty - ale jak si správně napsal, je to spíš kvůli tomu gi. Tedy uwagi, které bez pásku (nebo hakamy) držet nebude... O to zajímavější jsou potom lidi, co nemaj uwagi, cvičí do půli těla, jen v kalhotech a pásku. Tam mi to už vůbec nedává smysl.

Patrik

Covece, to je presne to, o cem uz delsi dobu uvazujeme aj u nas - zrusime paskovani a bude student, instruktor, ucitel. Zatim spise ze setrvacnosti se drzime judo systemu (ani my jsme se jeste uplne nezbavili vlivu juda, uznavam), ale verim, ze je to otazka max dvou let a prejdeme k tradicnimu "pred-Kano" systemu.
Pokud se cvici v tricku a kalhotach, tak pasek jiz neplni svou puvodni funkci drzet Gi pohromade, ale svou druhotnou - znak pokroku. Napriklad Keysi to maji tak, ze misto pasku maji takovy gumovy naramek na ruku presne dle Kano barev ;-) Neptejte se me, co na to rikam ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 03. pro, 2009 10:38

2zm

Je to peklo s takovým darem žít ;) :D

i 2Makoto

Díky oběma za upřesnění i reakce.

Jinak znovu. Nevidím v těch barvách nic špatného, jen je třeba vědět, jak to vlastně je. IMHO ten článek o různých barvách už proběhl na tolika místech, že by člověk skoro věřil, že to takhle je. Jen ty zdroje informací by to chtělo.

A ještě k těm páskům v klasických školách, iai i korjú obecně. Tam ten pásek hlavně drží meč. Takže i z toho plyne různý "tvar" tedy šířka a délka.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 03. pro, 2009 10:39

Makoto píše:To je skvela historka, tu jsem jeste neslysel :-) Jsou o ni nejake historicky podlozitelne zaznamy? Ptam se vazne.

Jsou, vždyť jsem to napsal v tom příspěvku, na té výstavě ve Vídni byly prezentované.
Makoto píše:Co se tyka Nemcu a jejich Danu....no....zrovna vcera jsme se bavili s Matejem, ze Nemecko ma nejvetsi koncentraci extremne vysokych danu (8.-10.dan). Pro me osobne je to minimalne podezrele.....

Jsi snad nějaký arbitr? To je přece jejich věc a jejich odpovědnost vůči jejich studentům. Já bych si s tím žíly netrhal, kudrnáči 8) .
Makoto píše:Ted si malicko rypnu - chces rici, ze vase mae geri je diametralne odlisne od karatistickeho mae geri , apod.? ;-) Kurnik, neni to preci o tehcnikach, ale o principech.... Vzdyt na zadnou techniku nemate copyright....nebo ano? ;-) V pohode, jen jsem si rypnul, vse dobre, kudrnaci :-)
Jinak souhlas s tim, ze koncepci je urcite vice jak jedna - i my jsme toho dukazem.

Rýpej si jak libo, pokud to bude mít hlavu a patu. Jestli jsi nahlédl alespoň jedním očkem na odkaz, který jsem tam dal (pro jistotu ještě jednou http://www.otokodate.com/docs/rad5-1KYU.pdf a http://www.otokodate.com/docs/rad1-4DAN.pdf , tak zjistíš, že v našem systému maegeri rozhodně nenajdeš, ani ho v žádné podobě necvičíme. Rozhodně máš pravdu, že je to o principech a že na žádnou techniku nemáme copyright. Ale ještě jsem nenašel jiný bojový styl, kromě Daitoryu a odvozenin od Hakkoryu, kde by se používaly podobné techniky a s analogickými principy jako v Hakkoryu.
Makoto píše:
zm píše:Víra nebo nevíra v něco je soukromou věcí každého z nás, jestliže ji někdo nosí před sebou jako štít a argument pro cokoli, řekl bych, že se jedná spíše o jakousi formu demagogie, proti které se namítnout nedá zhola nic, nedá se o ní diskutovat a neexistuje na ni argument. Sorry.
Co s tim ma co spolecneho vira? Kdyz nekdo rika, ze jeho system ma vice jak 3.000 technik, mel by je take umet ukazat....Zvlast, kdyz je nositelem cerneho pasu.

Ale no tak, zase už si budeme poměřovat pindíky? Vždyť si sám napsal, že nevěříš. Promiň, ale toto v diskusích používáš poměrně často. Když po tom tak toužíš, domluv se s Reném Zupkou, zajdi na jejich seminář a uvidíš sám, vždyť víš, že bojová umění jsou zejména o vlastní zkušenosti, která je obzvláště přes diskusní fórum nepřenositelná.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. pro, 2009 10:48

zm píše:
Makoto píše:Proto se (dle meho nazoru) jujutsu da cvicit jako japonske bojove umeni i bez Gi. Je vsak potreba dodrzovat etiku, aby se z toho nestal tupy streetfight, hrnout do studentu filozofii japonskych bojovych umeni a treba i pouzivat japonske nazvy technik. Tim chci rici, ze se to cim dal vice posouva spise do vnitrnich aspektu nez tech vnejsich jako je noseni Gi. U nas musi studenti vedet, proc se uklani souperi, proc se zdravi na zacatku a na konci, proc maji pasek a co barva znamena, jake jsou principy pouzivane v jujutsu, atd. atd.

Hrnout do studentů filozofii japonských bojových umění? Proč hrnout? To mi přiopomíná školometský přístup, tu je nutno přijmout, ne nechat si nadiktovat. To by bylo vymývání mozků. Ta se musí praktikovat neustále a postupně vstřebat. Chci věřit, že jde jen o neobratné vyjádření.

Ano jde o neobratne vyjaderni. Detailisto :wink:

zm píše:
Makoto píše: Proto je asi zbytecne mermomoci odlisovat CBU od JBU, atd., ale spise BU od streetfight systemu, ktere aspon dle meho nazoru jsou jen tupou rvackou rozvijejici pouze malou cast bojovnika/rvace.

Domnívám se, že pokud streetfight obsahuje jakýkoli systém, už nejde o streetfight, ale o sebeobranu, a pojmenování "streetfight" je jen komerčním tahem pokoušejícím se odlišit od čehokoli.

Spatne jsem se vyjadril - jde o to, ze takove ty moderni skoly sebeobrany jen uci jak "utrhnout hlavu" protivnikovi, ale neni za tim nic hlubsiho, co by formovalo srdce a mozek. Proto se mermomoci branim, abychom delali "jen" streetfight, "jen" sebeobranu, "jen" self defense system, "jen"...atd. Je to lepsi? :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. pro, 2009 10:51

zm píše:
Makoto píše:
zm píše:Víra nebo nevíra v něco je soukromou věcí každého z nás, jestliže ji někdo nosí před sebou jako štít a argument pro cokoli, řekl bych, že se jedná spíše o jakousi formu demagogie, proti které se namítnout nedá zhola nic, nedá se o ní diskutovat a neexistuje na ni argument. Sorry.
Co s tim ma co spolecneho vira? Kdyz nekdo rika, ze jeho system ma vice jak 3.000 technik, mel by je take umet ukazat....Zvlast, kdyz je nositelem cerneho pasu.

Ale no tak, zase už si budeme poměřovat pindíky? Vždyť si sám napsal, že nevěříš. Promiň, ale toto v diskusích používáš poměrně často. Když po tom tak toužíš, domluv se s Reném Zupkou, zajdi na jejich seminář a uvidíš sám, vždyť víš, že bojová umění jsou zejména o vlastní zkušenosti, která je obzvláště přes diskusní fórum nepřenositelná.

Urcite zajdu, pokud mi prislibi, ze se mi dostane te cti videt vsech vice jak 3.000 technik (no dobre, klidne i polovinu). Covece nechytej me za kazde slovo, jsi jak moje zena ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 03. pro, 2009 10:53

patrik píše:2zm

Je to peklo s takovým darem žít ;) :D

Tak to nezávidím, ale taky jsem byl mladý a nerozvážný a mám to za sebou. :lol:
patrik píše:Jinak znovu. Nevidím v těch barvách nic špatného, jen je třeba vědět, jak to vlastně je. IMHO ten článek o různých barvách už proběhl na tolika místech, že by člověk skoro věřil, že to takhle je. Jen ty zdroje informací by to chtělo.

Zdroje - to je asi marnej boj. Taky na tom systému nevidím nic moc špatnýho, snad jen to, že se mu přikládá v našich končinách příliš velký význam. Tím se zprofanoval, až je z toho jednomu špatně.
patrik píše:A ještě k těm páskům v klasických školách, iai i korjú obecně. Tam ten pásek hlavně drží meč. Takže i z toho plyne různý "tvar" tedy šířka a délka.

Keikoobi (pokud se nosí navenek přes gi nebo přes hakama), na rozdíl od kakuobi, dá se říct, že není určen k tomu, aby držel meč. Nedržel by ten meč dobře, aspoň takovou mám zkušenost.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 03. pro, 2009 10:56

Makoto píše:Spatne jsem se vyjadril - jde o to, ze takove ty moderni skoly sebeobrany jen uci jak "utrhnout hlavu" protivnikovi, ale neni za tim nic hlubsiho, co by formovalo srdce a mozek. Proto se mermomoci branim, abychom delali "jen" streetfight, "jen" sebeobranu, "jen" self defense system, "jen"...atd. Je to lepsi? :-)

Cau Jardo, jak vy u vas formujete mozek a srdce?
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 03. pro, 2009 11:01

zm píše:
patrik píše:A ještě k těm páskům v klasických školách, iai i korjú obecně. Tam ten pásek hlavně drží meč. Takže i z toho plyne různý "tvar" tedy šířka a délka.

Keikoobi (pokud se nosí navenek přes gi nebo přes hakama), na rozdíl od kakuobi, dá se říct, že není určen k tomu, aby držel meč. Nedržel by ten meč dobře, aspoň takovou mám zkušenost.

Už jen k tomuto. Většina BU, o kterých jsem psal má jen jeden pásek, když už nějaký má. A vím, že ve Vašem systému máte dva... Tedy původní význam pásu byl držet uwagi, případně meč(e).

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 03. pro, 2009 11:04

Makoto píše:Ano jde o neobratne vyjaderni. Detailisto :wink:

Jsem si to myslel, ale raděj budu detailista, než aby někdo si myslel, že jde v jujutsu o vymývání mozků. Ale co, kdo si to bude chtít myslet, tomu nepomůže nic, že.
Makoto píše:Proto se mermomoci branim, abychom delali "jen" streetfight, "jen" sebeobranu, "jen" self defense system, "jen"...atd. Je to lepsi? :-)

Však je fajn, že děláte jujutsu. Bojové umění je podle mě rozhodně mnohem víc, než sebeobrana nebo streetfight. Jenže lidi dnes chtějí "instantní systémy" - zalít teplou vodou a konzumovat. Jsem rád že se od tohoto distancuješ a věřím, že toto není nutné z tvé strany vysvětlovat, že je to jasné, vždyť "dobrá práce se chválí sama". V tomto případě jsi se vyjádřil dobře, jen jsem si dovolil tvoji myšlenku rozšířít, ne napadnout.
Makoto píše:Covece nechytej me za kazde slovo, jsi jak moje zena ;-)

Ó, to mi samozřejmě lichotí, určitě sis vybral dobrou ženu :lol:
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. pro, 2009 11:06

NAIA píše:
Makoto píše:Spatne jsem se vyjadril - jde o to, ze takove ty moderni skoly sebeobrany jen uci jak "utrhnout hlavu" protivnikovi, ale neni za tim nic hlubsiho, co by formovalo srdce a mozek. Proto se mermomoci branim, abychom delali "jen" streetfight, "jen" sebeobranu, "jen" self defense system, "jen"...atd. Je to lepsi? :-)

Cau Jardo, jak vy u vas formujete mozek a srdce?

Nazdar Martine - prave tim, ze do lidi "hrneme" japonskou filozofii, seznamujeme je s historii jujutsu, chceme po nich dodrzovani etiky, atd. atd.Staci takto, rejpale c.2? ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 03. pro, 2009 11:12

A to delate na treninku? Jako ze si sednete a vykladate nebo jakou formou? Ja se ptam protoze me to zajima. Rypani neresim
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 03. pro, 2009 11:17

patrik píše:Už jen k tomuto. Většina BU, o kterých jsem psal má jen jeden pásek, když už nějaký má. A vím, že ve Vašem systému máte dva... Tedy původní význam pásu byl držet uwagi, případně meč(e).
Patrik

Zřejmě v Japonsku v užším slova smyslu. A co v buddhismu obecně od jehož pojetí se bojová umění v tomto smyslu odvozují? Něco k tomuto je tady http://www.volny.cz/karate-kobudo/31pas.html .
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 03. pro, 2009 11:22

zm píše:
patrik píše:Už jen k tomuto. Většina BU, o kterých jsem psal má jen jeden pásek, když už nějaký má. A vím, že ve Vašem systému máte dva... Tedy původní význam pásu byl držet uwagi, případně meč(e).
Patrik

Zřejmě v Japonsku v užším slova smyslu. A co v buddhismu obecně od jehož pojetí se bojová umění v tomto smyslu odvozují? Něco k tomuto je tady http://www.volny.cz/karate-kobudo/31pas.html .

Nevím, tohle už mi přijde nejen přitažený za vlasy, ale také hodně zavádějící. Tuhle část knížky Budo dharma poučení samuraje sice znám a jako adolescent jsem ji hltal, ale nikde jsem se od té doby s podobnou souvislostí nesetkal.

EDIT
Nemám sice tolik času, abych to projížděl celé, ale přímo v tom textu si autor trochu protiřečí... Tajemství pásu je 200 let ztraceno... a zároveň za starých času si lidé vážili někoho s černým pásem... Za kterých starých časů, v době kdy se černý pás neuděloval? Více než 200 let zpátky? Nerozumím tomu.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne čtv 03. pro, 2009 11:27, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. pro, 2009 11:23

NAIA píše:A to delate na treninku? Jako ze si sednete a vykladate nebo jakou formou? Ja se ptam protoze me to zajima. Rypani neresim

Na to neni cas pri standardnich trenincich. Bud se o tom keca pri vikendovych seminarich v Zinkovech, nebo posilam doporucenou literaturu, kterou by si meli precist, studenti sami se ptaji (hlavne na historii, a nejen jj), napriklad ja je zkousim z japonskych terminu pri rozvicce, aby vedeli, co je mae geri a co mae ukemi, atd. atd. Jde o to, aby az se pojede nekam na seminar, tak aby se dokazali "domluvit" na technikach s jinymi skolami. Rozhodne to neni nalejvarna, ale ti, ktere to zajima, maji sanci se doptat a zjistit...a tech je nastesti u nas vetsina.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 03. pro, 2009 11:32

Vidis, tak my ac "tupa sebeobrana" mame teorii po kazdem treninku na kofole. A zajem je veliky. Najdou se i taci co chodi jen na teorii..... takove mame studenty!!!
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. pro, 2009 11:41

NAIA píše:Vidis, tak my ac "tupa sebeobrana" mame teorii po kazdem treninku na kofole. A zajem je veliky. Najdou se i taci co chodi jen na teorii..... takove mame studenty!!!

Vsak ja jsem nemluvil o tvej skole :-) Slo obecne o takove ty super street systemy, ktere o sobe vykladaji, ze jsou nejlepsi na svete, apod. :-) Ja vim, ze vy mate vzorne studenty ;-)

Mimochodem, co u vas znamena teorie?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 03. pro, 2009 11:50

Makoto píše:
NAIA píše:Vidis, tak my ac "tupa sebeobrana" mame teorii po kazdem treninku na kofole. A zajem je veliky. Najdou se i taci co chodi jen na teorii..... takove mame studenty!!!

Vsak ja jsem nemluvil o tvej skole :-) Slo obecne o takove ty super street systemy, ktere o sobe vykladaji, ze jsou nejlepsi na svete, apod. :-) Ja vim, ze vy mate vzorne studenty ;-)

Mimochodem, co u vas znamena teorie?

Teorie.... no znamena to treba znat psychologii boje a podobnych situaci (co se deje v mozku, proc mame tendenci delat prave to i kdyz to nemusi byt to prave, jake jsou prirozene reakce, tunelove videni atd...).
Pred kazdym cvicenim nevysvetluju jen to co maji lidi delat ale take proc to delaji a co tim rozviji. Aby se treba prilis nesoustredili na neco co neni dulezite.
A potom treba co jaky (kvalitni) system nabizi a kde cerpat informce - treba Jim Wagner, Tony Blauer, Lee Morrison atd

No a celkove jina kapitola je kdyz pracuju konkretne s nejakym trenerem, ktery chce neco od nas pouzivat u sebe ve skole.
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 03. pro, 2009 12:15

Makoto... 3000 technik? No, to uz asi, pravda, zalezi na terminologii - co povazujes za jednotlive body do skladacky. Tohle cislo se ale traduje uz leta letouci a slychaval jsem ho i ja, kdyz jsem s Jujutsu zacinal.

A vis co ti povim? Nijak mi to zily netrha. Driv jsem, jako kluk, co zacinal, na to ziral s hubou otevrenou a asi na to byl hrdej (ac jsem sam znal jen par desitek)... a o to mozna jde. Mozna je to proste jenom marketing - najit neco, cim oslnis pripadne zajemce a pritahnes je do dojo, kde si zkusi zacvicit a treba je to chytne a zacnou na sobe cilene pracovat.

IMHO vsecho, co vytahne lidi z ulice a privede je ke cviceni, je fajn. Bez ohledu na to, co si o tom cisle myslim.

PS: porad mi prijde, ze veci strasne moc resis a vlastne ani sam nevis proc.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 03. pro, 2009 12:25

Gino píše:Makoto... 3000 technik? No, to uz asi, pravda, zalezi na terminologii - co povazujes za jednotlive body do skladacky. Tohle cislo se ale traduje uz leta letouci a slychaval jsem ho i ja, kdyz jsem s Jujutsu zacinal.

Hele a neslýchalsi to náhodou ve spojitosti s aikido? Tam jsem to slyšel i já. Možná se to rádo přebírá, protože je to docela velké a ohromující číslo.
Ale já mám za to, že v jujutsu je jich mnohem víc :wink: .
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...