migli píše: až potkáte psa který nejde po končetině, co ji nastavíte
No to nesmíš tu končetinu jen nastavovat jak banán! Musíš s ní na toho psa zaútočit (či naznačit útok)
a pak máš dost velkou šanci, že se do ní zakousne (ale samozřejmě v životě je stopro jen jedna věc).
Nikdo neříká, že boj se psem je něco jednoduchýho anebo že mu máš hned cpát předloktí do tlamy,
ale je to jedna (z posledních) možností a pořád lepší než se schoulit do klubíčka a doufat,
že mě jen kousne do zadku a půjde dál...
Pokud jsem si všimnul, tak se tu neřeší jak předcházet útoku psem (což by bylo možná praktičtější),
ale jak řešit, když už na nás pes zaútočil (ev. s použitím nějakého BU).
A on jakmile se pes rozhodne zaútočit, tak už to neukecáte...
(a pokud se mu "podřídíte" a schoulíte se třeba do klubíčka, tak vás možná jen kousne do zadku,
ale taky vás možná roztrhá napadrť)
Nicméně chytit ho za tlapu a zkroutit mu ji za záda asi moc dobře nepůjde...
Takže jak se bránit nějakým BU proti psovi nevím, ale pokud už útočí, tak se braňte "
zuby nehty"
a to takřka doslovně. Kopání a rány na citlivá místa či i škrcení je to jediné, co vám může pomoci.
No a v nouzi i ten předstíraný útok méně zručnou rukou s nastavením předloktí a když budete mít "štěstí"
a zakousne se do ní, tak jednat bez zaváhání - mírným odtlačením odhalit spodní část těla a nožem mezi žebra.
Kdo nemá nůž, jeho chyba.

Pak jedině mlátit vší silou do čumáku, uší, očí, škrtit, ...
Zalehnout ho taky můžete zkusit, ale bude to dost problém - spíš ho jen zkusit převalit na záda
(což bude taky těžký), šlápnout mu nohou pod žebra a volnou rukou ho škrtit jak jen to jde -
adrenalin vám dodá zajímavou sílu v stisku.
Jinak platí to, co i v jakémkoliv jiném boji - jednat co nejrychleji (tudíž strach a hlubokomyslné úvahy
si nechte na později) a využít všeho co se naskýtá k obraně.
Ten cvičák je pak velmi dobrej nápad (bohužel si nejsem jistej, že vás tam členové hned pustí dělat
figuranta - za mě dělali figuranty jen ti zkušení matadoři) a to hlavně proto, aby jste si ověřili
jakou sílu psi ve skutečnosti mají a že i 40kg pes dokáže masivně cloumat dvakrát těžším chlapem,
tak aby vás to pak nezaskočilo - jakýkoliv zaváhání vás akorát znevýhodňuje.
Ale samozřejmě tohle všechno jsou až naprosto poslední možnosti. Se psama přicházím do kontaktu poměrně
často a to už od mládí a ještě na mě žádnej vysloveně nezaútočil (vyjma dvou malých podvraťáků

).
Já to říkám tak, že psovi musíte projevovat respekt (tudíž ho nijak nedráždit - a to ani když si myslíte,
že jste "v bezpečí" za plotem), ale zároveň nesmíte projevit strach.
I tak vás samozřejmě může pes napadnout a pak jednejte rozhodně a rázně (samozřejmě "přiměřeně útoku"
- vysvětlím tu přiměřenost: nejblíž k souboji se psem jsem se dostal asi minulou zimu, kdy jsem dělal jednu
zakázku na statku a pobíhali tam dva vlčáci a jeden byl dost vzteklej, druhej mu jen přizvukoval, ale jinak
jsem mu byl vcelku fuk. Majitel byl někde na druhý straně (a já jsem na psy zvyklej, takže jsem ho nenutil je
zavírat) a pak ten jeden přišel až ke mně a začal provokovat - kousnul mě "střední silou" do předloktí -
naštěstí přes rukáv zimní bundy - a zatahal. Kdybych ho v tu chvíli začal kopat a mlátit, tak bych byl v průseru,
takhle jsem si jen připravil pro jistotu nůž a jinak jsem si ho dál nevšímal - jen jsem mírně podrážděně
zamručel "dej pokoj" a počkal až sám tu ruku pustí. No a odnesl to "jen" roztrženej rukáv a pár zubů vytlačenejch
do předloktí, pes odběhl pryč, přestal štěkat a dál už neotravoval... A když jsem tam byl letos zase něco
montovat, tak už jsi ke mě jen čuchnul a šel si po svejch...)
Hlavně - a to říkám vždycky - když se k vám nějakej pes přitočí a chce si vás očuchat, tak ho nechte -
pro něj je to dost důležitý a vám to neublíží. Jakmile začnete řvát anebo se proti němu ohánět,
tak si jen koledujete a zbytečně...
(btw: tím řvaním nemyslím strohé vyslovení příkazového povelu - to na některý kousky taky dobře zabere,
pokud se vám u toho tedy neklepe hlas

)