Genesis píše:TongPo píše:Genesis píše:...nebo přístupem za totáče, kdy cikán šel automaticky do zvláštní školy...
Můžu se zeptat, jak seš starej? Chodil jsi "za totáče" do školy?
Nechodil, 23...
Aha. Tak tady příště nemel hov*a, že za totáče posílali cikány (jak se jim tehdy oficiálně říkalo) automaticky do zvláštní školy, když o tom nic nevíš

Stejně jako dneska i tehdy chodily všechny děti k tzv. zápisu do 1. třídy, kde si s nima několik pedagogů popovídalo a zábavnou formou otestovalo jejich schopnosti. Pokud bylo dítě pozadu za svými vrstevníky, dostalo rok odklad, aby mělo čas trochu dospět. Jinak normálně nastoupilo do první třídy. Do zvláštní školy se pak posílalo, když žák ani na druhej pokus nedokázal dokončit ročník (2x propadnul ve stejným ročníku) a bylo úplně jedno, jestli je bílej, černej, žlutej nebo třeba fialovej

V mým ročníku, stejně jako v manželčino, nastoupilo na základní školu několik cikánů. Naprostá většina z nich skončila ve zvláštní škole ještě během prvního stupně základní školy, protože na rozdíl od ostatních na školu úplně sra*i a nezvládali učivo. Když byla moje žena v 5. třídě, jeden jejich spolužák - cikán, z tý 5. třídy vycházel, protože každej ročník udělal přesně na dvakrát, takže ho do zvláštní školy neposlali a v tý 5. třídě měl splněnou povinnou desetiletou školní docházku...

Samozřejmě mezi cikány byly i výjimky, znal jsem jedny cikánský sourozence (ségru a bráchu, věkem asi 2 roky od sebe), co normálně dokončili ZŠ, aniž by někdy propadli, on se normálně vyučil a ona si udělala maturitu na střední škole. Celá jejich rodina byla úplně v pohodě, normální sousedský vztahy a jak mladý tak staří měli kamarády mezi bílou populací. Bohužel, mezi cikány je takových normálních slušných lidí velice málo a mají to zatraceně těžký, zejména díky tý "reklamě", co jim dělají ostatní...
Co se týče mý osoby, rozhodně nejsem rasista, nácek a tak podobně... Lidi posuzuju podle toho, jací jsou, ne podle barvy pleti

Jinak největšíma "bojovníkama" za práva a privilegia rozličnýho odpadu lidský společnosti jsou většinou ti, kterých se soužití s nějakou problémovou skupinou (narkomani, bezdomovci, kriminálně závadné osoby...) netýká 24 hod. denně / 365 dní ročně. Jsou to většinou různí humanofilní teoretici (jako např. Dalt ), nebo lidi, pro který práce s něčím takovým znamená obživu = plat (jako v budoucnu např. Dalt

). Já osobně nemám problém v takovým prostředí ztrávit celou pracovní dobu (a že tomu tak nezřídka je), ale pokud bych se měl do stejnýho prostředí vrátit i po práci ve svým volným čase relaxovat - z toho by mi asi hráblo...

Osobní zkušenost je prostě nenahraditelná.
Pro Jian: Možná by sis tady měl míň "plácat játra", aby ti zbyly síly i na to, začít konečně používat citace, jako to dělaj ostatní...

Tvý příspěvky tak budou značně přehlednější...