TAPTAK píše:
luen - ukradl ve smyslu, ze se nehlasi k lidem, co ho ucili a tvrdi, ze ho ucil nekdo jiny? Nebo ve smyslu okoukal, okopiroval, nepochopil?
Z debat mi zatim vyplyvalo jen, ze se radu veci ucil jinde, nez u Yip Mana. Jestli se ucil tyden nebo nekolik let, mi nejak uniklo.
Zdar a silu Taptaku,
Ty nevis co znamena
"ukrast" ??? Reknu Ti takovou historku. Zacatkem tohohle roku jsem se konecne po letech rozhoupal a rozhodl se, ze nafilmuju ve Foshanu a okoli me kamarady, stare kung fu mistry, proste ty ostrilene stare vlky. Muj velky kolega Pavel Macek (hung ga) byl se mnou. Vsichni stari mistri (jmenovite Kwok Fu, Gwok Gaai, Lun Kai - a vim ze to same provedl Sum Nungovi a Pang Namovi) kdyz jsme se ptali po starych knihach, pripadnych filmech a fotografiich, nam trochu nas.ane sdelili , ze bohuzel uz nic nemaji, protoze je navstivil Leung Ting a veci jim
ukradl (pred lety "vypujcil" a uz nevratil). Kwok Fu mu nemohl prijit na jmeno, protoze jak tvrdil, nedavno videl jeho jednu knihu (Roots of Wing Chun) a s udivem zjistil, ze veci ktere ma LT od nej a to jak teorie o wing chun , tak i obrazovy material vydava za myslenky a material svuj...
Mimochodem, vse je v interwiev s nimi, ktere vyjde na DVD...
Co se tyce uceni u Yip Mana - precti si prosim "Roots of wing chun", sam tam priznava, ze se jeho lekce daji pocitat jen na desitky hodin, takze NIC.
A jeho "uceni" u jinych ??? Krasna historka je o tom, jak prisel v devadesatych do Guangzhou za Sum Nungem, ze by si od nej rad
koupil noze, proste si ho u toho nafilmoval. Sum Nung se ho zeptal proc, -odpoved : "chci se je naucit". To budes muset ale u me tvrde cvicit, panacku... "To nechci, nafilmuju si te a pak se to naucim z videa...". Nemusim asi rikat jak to dopadlo. Sum Nung ho vyrazil takovym zpusobem, ze LT vzapeti napsal tak pomlouvacny clanek do HK novin o Guangzhou Wing Chun, ze odpoved "Asociace Guangzhou Wing Chun" v tech samych novinach byla - "jeste jednou se ty smejde objevis v Guangzhou, a oddelame te.".

Tipnete si jak casto od te doby LT jezdi do GZH

...
Podobnou historku (od primych ucastniku) o "cviceni" u jinych mistru mam od Yiu Kai rodiny, Fung family z Gulao a od dalsich...
Tolik ke
"kradeni" a
"ucil jinde".