Ja se v zasade podepisuju pod to, co napsal Dalt v rijnu lonskeho roku (i reakce uzivatele Genesis patrila k tem zajimavejsim tady). BizonCZ uz asi zapomnel, ze na to tenkrat sam reagoval. Za to abych sem psal nejake propracovane navrhy reseni teto problematiky me kazdopadne nikdo neplati a coby dobrovolnik se venuji jinym oblastem (jak uz jsem tu uvedl).
Kazdopadne - v jedne z tech "svych" oblasti pokladam za velmi dulezite bojovat proti xenofobni pausalizaci, proti "izolaci" pristehovalcu (vlastni komunity, zadne snahy o integraci, zachovavani nekterych neprijatelnych zvyklosti) a proti radikalum/extremistum z rad pristehovalcu. To jsou asi hlavni tri body (na ktere se nabaluje spousta dalsich veci), neco z toho by se mozna dalo vztahnout i na problematiku ciganu.
Ja osobne vidim velkym problem v pristupu minuleho rezimu, ktery napred cigany sestehoval do vetsich celku (vcelku bezohledne) a nasledne (kdyz se "experiment" vymkl z rukou) prisel s uplacenim davkami. Marcelinho spravne napsal, ze na socialni davky je "nekdo" naucil, soucasny stav ma tedy nejake sve koreny. Ze cigani si na to zvykli, tomu se nelze moc divit - libilo by se to asi vetsine lidi. Rozhodne vsak nesouhlasim s tim, ze integrace ciganu je utopie - podle me neni (viz napr.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1 ... rvilliers/ ), jen se musi prestat cpat penize do nesmyslu a "reseni", ktera v podstate nic neresi.
Pokud nekdo jednou pobira velmi slusne socialni davky, bylo by od nej asi pomerne iracionalni jit do prace (za plus/minus podobne castky). Cili pokud stat dlouhodobe nejakou skupinu obyvatel vede k tomu, ze pracovat je nevyhodne (nevyplati se to), tezko se pak muze divit nasledkum. Stejne tak jsem proti pozitivni diskriminaci, jako napr. ten nesmysl s prijimanim deti do skolek. Secteno a podrtrzeno mam takovy pocit, ze stat dela spoustu veci uplne jinak, nez by je delat mel. To ovsem jen tezko muzeme nejak "vyresit". Prosel jsem si v mezicase letmo par programu integrace, abych se do toho trochu vic "dostal" a tedy, zadna velka slava. A tech penez co do toho jde...

Dalt by k tomu asi mohl napsat vic, ale nemuzu se zbavit dojmu, ze kdyby jen zlomek z tech penez meli k dispozici lide, kteri vedi co delaji, tak by to brzy mohlo vypadat o hodne lip... Viz treba toto:
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/mo ... rme-208568