sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod TAPTAK » stř 11. led, 2006 12:51

Videa jsou v clenske sekci, pozaduje se heslo.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 11. led, 2006 14:08

Omlouvam se, technicka chybka zapricinena mou blbosti. Dnes vecer to spravim :-) Zitra uz to bude OK.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nemea » stř 11. led, 2006 14:41

uz som tu nebola davno pradavno, ani neviem kedy naposledy. vidim, ze sebaobrana zeny je stale aktualna. :D co uz, ked mame taky nebezpecny svet...tesim sa na tie ukazky, ako zeny mlatia chlapov, to som uz davno nezazila :D
specialne posielam ahoj ukropcanemu.
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jox » stř 11. led, 2006 17:24

nemea píše:tesim sa na tie ukazky, ako zeny mlatia chlapov, to som uz davno nezazila :D
specialne posielam ahoj ukropcanemu.
ukropcany píše:4nemea - kujéééém, kujééém... :D

:lol: Copák, kujéééém, kujééém je něco jako bojýýýýým, bojýýýýým ? :lol: :lol: :lol:
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: a

Příspěvekod andromeda » stř 11. led, 2006 17:30

roza píše:Clapci ,prestoze Androsovi nemuzu prijit na jmeno ,tady se ho musim malinko zastat - a fakt se mi moc nechce - ,abychom byli alespon trochu objektivni.
Ono tu totiz tech fooor o nem a s nim a proti nemu bylo povicero ,vetsinou velmi obsaznych.A on to tam skutecne psal.Tudiz se mu moc nedivim ,kdyz tu kazdy pulrok prijdou novi lidi s touhle otazkou ,ze uz na to kasle.
Zkusenosti s wingchunem cerpal pod tehdejsi skolou EWTO ,vedenou ze zacatku 90.let p.Rzounkem.

Pisu to v dobre vire ,Andromedo ,doufam ze jsem to nejak neprekroutil.

Roza

Ani ne, je to tak....., a pro ostatní - nikdy jsem se nevyhýbal ani otázce, ani odpovědi, ani setkání a proto také na rozdíl od vás podepisuji své příspěvky i pravým jménem, uvádím telefon i adresu, kde cvičím......

Jen nemám čas se na toto jedno fórum dívat každý den a ani tak svým časem mrhat nechci.

Také se mi nechce sem stále psát to stejné. Aktualizuji nyní své internetové stránky www.nagual.info, takže tam do týdne naleznete mé čtyřstránkové vyjádření k otázce "jak Polák k bojovým uměním přišel" (u mé fotky v sekci lektoři), dále nové texty, fotografie a skoro hodinu nového videa o NIN TSUN DO sebeobraně pro dívky (to aby jste se měli zase čemu zasmát, že?). A tak až se zase na to stejné zeptají další a další, nebudu to muset psát znova a znova.

A pro úplnost - to, co dělám, mne baví a těší a mám z toho dobrý pocit. Nikdy jsem netvrdil, že jsem v něčem mistr, protože mistrovství musí být naprosto bezchybné - a na to jsem ještě příliš mladý. Učím jen to, co umím a nikým se nezaštiťuji, jako to dělají téměř všichni ostatní. Nemávám svým žákům před užaslými obličeji fotkama asijských starých mistrů, nemám v tělocvičně na stěně honosné plakáty s čínskými znaky a nerozdávám jim legitimace s razítky cizích asociací (a nevybírám na ty cizí asociace příspěvky).

Učím obyčejné lidi a dívky základům sebeobrany. To je vše. Nic víc, nic méně. Tréninky u mne nyní stojí 200,- Kč na měsíc. Vydělávám na jiných věcech. Na školách dělám úvodní přednášky a ukázky zdarma.

A jestli někdo nemůže "Androšovi" přijít na jméno, je to jen jeho problém a jeho špatná energie. Z toho se musí dostat sám. (I já to píšu v dobré víře, že to zas někdo nepřekroutí).

Jaroslav Polák
737787390
Praha
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » stř 11. led, 2006 20:01

Jasná odpověď. Takže odpověď tu byla a já jsem ji nenašel - tedy ještě jednou sorry. A jinak - ať už dělá kdokoliv cokoliv jakkoliv, pokud ho to baví, je to přece jenom krok ke světlé straně síly...

May the force be with you :)
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » stř 11. led, 2006 20:07

graver píše:ať už dělá kdokoliv cokoliv jakkoliv, pokud ho to baví, je to přece jenom krok ke světlé straně síly...
8O:twisted: Dyž mě třeba baví vraždit tučňáky po stovkách...
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 11. led, 2006 22:12

Tak uz by mely chodit i videa na jujutsu.cz sekce Sebeobrana pro zeny. Takhle si ja predstavuji vyuku sebobrany pro zeny. K p.Polakovi jsem se jiz vyjadroval a jsme pripraven "jit na trh s vlastni kuzi" a obhajit to, co na techto strankach uvidite. Jsem presvedcen, ze to delame lepe....Tak do me borci :) Jo a podepisuji se jako Jarda Kolcun, takze propriste Makoto = Jarda Kolcun :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rimmer » stř 11. led, 2006 22:50

2Maroko: Tohle aspoň vypadá reálně! že si ty ženský bouchly!!! ®e maj tucha co to je když se na ně někdo valí:) učinnost samo nejsem schopen ohodnotit, ale jak řikam aspoň si bouchly:D
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Radekkokk » stř 11. led, 2006 22:55

Makoto píše:Tak uz by mely chodit i videa na jujutsu.cz sekce Sebeobrana pro zeny. Takhle si ja predstavuji vyuku sebobrany pro zeny. K p.Polakovi jsem se jiz vyjadroval a jsme pripraven "jit na trh s vlastni kuzi" a obhajit to, co na techto strankach uvidite. Jsem presvedcen, ze to delame lepe....Tak do me borci :) Jo a podepisuji se jako Jarda Kolcun, takze propriste Makoto = Jarda Kolcun :wink:

Zdravim,
predem upozornuji, ze nechci kritizovat, spis se chci jen zeptat :wink: :koukal jsem na cast prvniho videa-z meho amaterskeho pohledu soudim, ze asi umeji ty zeny uderit, ale zajimala by me jina vec-na videu, napriklad kdyz kopli partnera(zivou figurinu,nebo jak to popsat :) )mezi nohy, vice mene se vzdy schoulil stejne-jako by to asi udelala vetsina muzu-ale me by zajimalo, zda-li ty zeny umi byt natolik kretivni a jestli by je nevyvedlo z miry, kdyby se tak vubec nezachoval-skratka jestli je pripravujete i nejak psychicky apod...

Uf... :) doufam, ze to vyzni alespon z casti tak, jak jsem to myslel :)
Radekkokk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod graver » čtv 12. led, 2006 7:02

jox píše: 8O:twisted: Dyž mě třeba baví vraždit tučňáky po stovkách...

To snad každýho :D :D
No dobrá, Jacka Rozparovače to asi taky bavilo. Tak nic :cry:
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » čtv 12. led, 2006 7:33

OK, podíval jsem se na druhé video. Techniky posuzovat nebudu, protože na to nemám. Co udělat můžu, je srovnání s materiály p. Poláka a tam je imho jasné, kde to vypadá reálněji.
Jen si dovolím dvě poznámky:
1. Ten kurz se jmenuje Sebeobrana pro ženy, ne Sebeobrana proti znásilnění mužem. Centrem každé, ale opravdu každé modelové situaci je kingeri v nějaké podobě - nejsem si jistý, jestli je to samospasitelné. On tenhle kop (taky jsem si ho užil :( ) je vůbec tak trochu buď a nebo - záleží na tom, jak trefíte.
2. Všechny ty dámy na mě působí dojmem, že to neberou vážně. Každá z nich se zjevně dobře baví, samý úsměv, klídek, pohoda - o nic nejde.
Všechny ty techniky jsou výhradně o znásilnění - nikde ani náznak obrany proti obyčejné ráně pěstí, facce - nějaký kryt nebo něco.
Co se mi líbí:
1. Holky do toho jdou nohama, dokážou se zbavit i útočníka na zemi.
2. Jedna z nich byla zjevně proaktivní - sundala útočníka, ještě než se stačil zeptat, kolik je hodin :)
3. Soudě podle chráničů to neberete jako stínovou hru (ať ije Darth Vader :) )
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » čtv 12. led, 2006 8:33

to makoto:
tie videa fakt o milion tried lepsie ako andromeda, ale k dokonalosti im troska chyba par veci, napr. divky se brani najma udermi a kopmi ktore su stale moc holcici t.j. slaby, nepresny, bez potrebnej stability /az na par skoro vyjimek/,--a kdyz se teda brani udermi mali by je umnet, ne?
taktez/co je u holek v ich veku problem/ im zinsenovat realnejsi atmosku /myslim ten smich pred akci a ihned po ni+ nevzdaleni se od utocnika/ a par chyb v taktike na zemi ked uplne dovoluji utocnikovy aby se dostal do vyhodni pozice..
a najme jsem nevidel realny utok chlapa /nemyslim ve smyslu chlapske sily-co by tiez ,ale nebolo na skodu ,aby videli do coho jdou :twisted: /, ale myslim normalny utok a to je pri odporu divky by chlap logicky pouzil min. facky a jej pridrzeni napr. za vlasy./co by byl docela problem.../

ale vcelku oproti tomu co jsem koukal do ted, vivat :) 90bodu.
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 12. led, 2006 8:33

Zdar vsem, diky za ohlasy a ted mi dovolte odpoved, snad na nic nezapomenu :wink:
1. Fakt c.1 - vice jak 80% znasilneni probehne ze strany zname osoby (pritel, kamarad, nekdo z rodiny), tedy vetsina utoku se da ocekavat jako chytani za ruku, objimani, apod. Hovorim o zacatku konfliktu, ne o dobe, kdy uz je utocnik hodne nasr... Proto se tento kurz soustreduje na tento typ utoku.
2. Obrana proti facce ci pesti - viz vyse + naucit se branit proti tomuto typu utoku se neda stihnout za 2 mesice, tedy delku trvani tohoto kurzu. Kdo z vas dela bojovky, vi, jak je to tezke (timinig, nohy a blok a protiakce). Rozhodovali jsme se, zda-li toto zaradime do vyuky a pak bude kurz dvakrat az trikrat delsi anebo udelame zaklad (jak je tento kurz i myslen) a naucime je:
a) obranu proti ruznym zpusobum objimani a obtezovani (viz bod 1)
b) psychicky pripravime na konflikt
c) vyuziti improvizovanych prostredku (klice, bryle, kreditka,atd.)
atd, nebudu zde psat celou napln. Asi chapete proc :)
3. Jak jsem psal jiz drive, nejvetsi problem je presvedcit divky, ze to musi brat vazne, ze tohle neni spartakiada, legrace, ale jde tu o jejich zivoty. Toho docilujeme diky postupum, ktere jsme konzultovali s lidmi ze zahranici (kteri maji zkusenosti s vyukou sebeobrany) a i psychology, abychom je dostali do podobneho stresu. Na tech videich to neni moc videt, ale na konci kurzu to nektere divky musely hodne dlouho rozdychavat, protoze si skutecne sahli na dno....Ze zacatku z toho maji legraci, ale kdyz pak na ne rveme a nadavame jim zpusobem, ze to nektere z nich jeste neslysely, vetsinou jim usmev ztuhne na rtech...Obecne se vsak da rici, ze tohle je nejtezsi cast kurzu. Techniky se nauci, ale musi v sobe probudit zurivost, aby se branily a nevzdaly to, protoze se vsude pise, ze se zenska nedokaze ubranit. Kdysi jsem slysel hezky primer k sebeobrane zeny: Je to jako kdyby mela pistoli s jednim nabojem - bude se trefi a ma vyhrano, nebo mine a pak....Proto techniky musi byt jednoduche, ale zaroven ucinne (proto to kingeri :wink: )
4. Ano...kopali do nas a to hodne. Cilem kurzu je presvedcit je, ze se dokazi ubranit blbeckovi, ktery je na diskotece bude obtezovat nebo kolegovi na firemnim vecirku, ktery si jeji usmev vylozi jinak. Nejde tedy o utocnika, ktery by na ni hupnul odnekud z housti, protoze cetnost techto utoku je daleko mensi (potvrzeno z vice nezavislych zdroju)
5. Kazdy kurz je o neco lepsi nez ten predchozi, protoze s divkami probirame jejich zkusenosti ci prihody a tomu pripadne upravujeme i vyuku.
5. Vysvetlujeme jim take vztah ceske pravo a sebeobrana pro zeny, atd. atd. Za dva mesice vyuky toho musi vstrebat opravdu hodne.
6. Uz jsem to tu sice rikal, ale neda mi to znovu - hovori za nas vysledky...nektere z divek se jiz bohuzel dostaly do konfliktu a ubranily se...a to predtim nic nedelaly (myslim zadne bojovky).
Dalsi dotazy? :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod S474N » čtv 12. led, 2006 8:38

Makoto: ano, dotaz mam, kdes vzal tech 80% v bode cislo jedna ?
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 12. led, 2006 8:41

kurt78 píše:to makoto:
tie videa fakt o milion tried lepsie ako andromeda, ale k dokonalosti im troska chyba par veci, napr. divky se brani najma udermi a kopmi ktore su stale moc holcici t.j. slaby, nepresny, bez potrebnej stability /az na par skoro vyjimek/,--a kdyz se teda brani udermi mali by je umnet, ne?
taktez/co je u holek v ich veku problem/ im zinsenovat realnejsi atmosku /myslim ten smich pred akci a ihned po ni+ nevzdaleni se od utocnika/ a par chyb v taktike na zemi ked uplne dovoluji utocnikovy aby se dostal do vyhodni pozice..
a najme jsem nevidel realny utok chlapa /nemyslim ve smyslu chlapske sily-co by tiez ,ale nebolo na skodu ,aby videli do coho jdou :twisted: /, ale myslim normalny utok a to je pri odporu divky by chlap logicky pouzil min. facky a jej pridrzeni napr. za vlasy./co by byl docela problem.../

ale vcelku oproti tomu co jsem koukal do ted, vivat :) 90bodu.

I na to mam vcelku dobrou odpoved :wink:
Nezapomen, ze maji DVA mesice na to, abychomje presvedcili, ze se mohou ubranit. Udiraji otevrenou dlani, protoze pestickou by si spise ublizily samy. 80% vyuky je drilovani uderu a kopu. Kdo ucil uplne laiky, vi, jak na zacatku podobny uder vypada...
Jasne, ze tam je par taktickych chyb, nezapomen, ze jsme u nich vyvolaly stres a v teto situaci na ne utocili. Neverim, ze kdokoliv by pod stresem dokazal provest techniku bezvadne. Na druhou stranu musim rici, ze se jim parkrat povedl vynikajici zakrok (sam jsem to zazil, takze vim, jak to kur...y boli..i pres chranice :) Uz na zacatku kurzu jim rikame, ze z nich nevychovame Xeny bojovnice. Nasim primarnim cilem je presvedcit je, ze se DOKAZI ubranit. Vysvetlime jak a pak jen drilujeme a drilujeme s tim ze pridavame vice stresu, aby si holciny zvykaly.
Co se tyka realneho utoku, viz predchozi prispevek - 80 % je od zname osoby, ktera neda ze startu facku, ale bude se snazit objimat, osahavat a presvedcit zenu, ze to vlastne chce take....A na to je kurzu zameren. Je to ZAKLADNI kurz pro uplne zacatecnice, ktere bojovky videly maximalne v TV.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 12. led, 2006 8:50

S474N píše:Makoto: ano, dotaz mam, kdes vzal tech 80% v bode cislo jedna ?

Podivej se na nase stranky - Sebeobrana pro zeny - Odkazy a tam je odkaz na knihu Neni to vase vina. Tu napsala zenska, ktera se problematikou zenske sebeobrany velice dlouho zabyva v takovych tech neziskovych organizacich, ktere poskytuji zenam pomoc "pote". Tam o tom pise jednak ona a jednak tam je predmluva od nejakeho ceskeho soudniho psychologa (jmeno nepamatuji). Hovoril jsem s operatorkami z BKB a jinych podobnych linek. Opravdu to je takove cislo, samotneho me to prekvapilo. Jo a dokonce jsem to nasel v nejake prezentaci FBI, ktera byla verejne pristupna (vztahovalo se to vsak pouze na uzemi USA, presto me prekvapilo me, ze to cvislo je podobne). Nekde doma ji snad jeste mam. Jak rikam, konzultujeme, hovorime s lidmi, kteri to zazili, ale i s temi, kteri se o takove lidi staraji. Bereme to skutecne vazne, protoze nechceme ucit neco, co v praxi nefunguje.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 12. led, 2006 8:59

Radekkokk píše:... ale zajimala by me jina vec-na videu, napriklad kdyz kopli partnera(zivou figurinu,nebo jak to popsat :) )mezi nohy, vice mene se vzdy schoulil stejne-jako by to asi udelala vetsina muzu-ale me by zajimalo, zda-li ty zeny umi byt natolik kretivni a jestli by je nevyvedlo z miry, kdyby se tak vubec nezachoval-skratka jestli je pripravujete i nejak psychicky apod...

Kdyz nas kopali mezi nohy, i pres suspenzor jsem se schoulil, protoze i pres nej to boli jako svina (vyhodou vsak je, ze nedojde k fyzickemu poskozeni). Divky asi moc kreativni nebudou, ucili se to dva mesice, kdy musi zvladnout hafo veci, takze uznavam, ze to neni dokonale. Psychicky je pripravujeme uz od zacatku kurzu, ale zpusob bych si dovolil nechat pro sebe, neb jej povazujeme za nase know how, ktere jsme si dosti dlouho zjistovali, staveli a testovali. Vere mi vsak, ze to funguje, da se pouzit i pro normalni vyuku, kdy vetsina cernych pasu netusi, jak by se zachovala ve stresove situaci, kdy arenalin strika i usima. Presto bych rad upozornil na jednu vec - nedelame si patent na rozum respektive na sebeobranu. Tim vsim jen chci rici, ze to delame jinak a osobne myslim ze daleko lepe nez napriklad p.Polak. Urcite vsak existuji lepsi zpusoby vyuky, my ty nase konzultujeme s kolegy v Polsku, Dansku, Anglii a USA, kteri se podobnou problematikou take zabyvaji a snazime se ji vylepsovat s kazdym dalsim kurzem. Takze urcite nejsme nejlepsi...ale jsme dobri, urcite lepsi nez to, co jsem na ceskem netu zatim videl :wink: :D
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TAPTAK » čtv 12. led, 2006 9:25

Makoto - na dvoumesicni kurs se nektery holky branej pekne.
Co bych doporucil k uvaze je - kop mezi nohy a pichani do oci vetsina chlapu ceka. Takze to casto konci chycenim koncetiny.

Po kopu do holene jste bez vyjimky padali na zem. Pripada mi to hodne prehrane a trosku se obavam, ze bez chranicu budou mit vetsi ujmu holky, mozna az takovou, ze uz nedokazou utect.

Kazdopadne navliknout se do chranicu a nechat je vsechno projet naplno je vyborny napad.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 12. led, 2006 9:41

TAPTAK píše:Co bych doporucil k uvaze je - kop mezi nohy a pichani do oci vetsina chlapu ceka. Takze to casto konci chycenim koncetiny.

Po kopu do holene jste bez vyjimky padali na zem. Pripada mi to hodne prehrane a trosku se obavam, ze bez chranicu budou mit vetsi ujmu holky, mozna az takovou, ze uz nedokazou utect.

Co se tyka tech utoku - mezi nohy a do oci - castecne mas pravdu, jenze po nich nemuzeme chtit nejakou slozitou akci. Do oci nepichaly, to je o prsty, mely zautocit dlani na tvar (nos), aby zastavily protivnika a pripraily si pudu pro kop do mozkoveho centra pod pupkem :wink:
Pocitame s momentem prekvapeni, kdy doterny kolega neocekava podobnou reakci. Proti trenovanemu manikovi to je vsak problem, uznavam (na to vsak tento kurz neni). Pokud pak chteji trenovat dal, vetsinou je pretahneme do regulerniho oddilu jujutsu, kde se jiz uci casem i obranu proti primym uderum, hakum, zvedakum, ale i facce.

Co se tyka kopu do holeni: Tam jde o to rozkopnout mu kopyta a dostat ho na zem. Vzhledem k tomu, ze i v realu budou kopat v botech, museli jsme si vzit chranice a ver mi, ze po kurzu mame holene jednu velkou modrinu...Nektere fakt kopou jak kone :)

Diky vsem za hodnoceni a pripominky. Presvedcilo me to, ze jdeme spravnou cestou :)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...