sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod S474N » čtv 12. led, 2006 9:51

Makoto píše:Podivej se na nase stranky - Sebeobrana pro zeny - Odkazy a tam je odkaz na knihu Neni to vase vina. Tu napsala zenska, ktera se problematikou zenske sebeobrany velice dlouho zabyva v takovych tech neziskovych organizacich, ktere poskytuji zenam pomoc "pote". Tam o tom pise jednak ona a jednak tam je predmluva od nejakeho ceskeho soudniho psychologa (jmeno nepamatuji). Hovoril jsem s operatorkami z BKB a jinych podobnych linek. Opravdu to je takove cislo, samotneho me to prekvapilo. Jo a dokonce jsem to nasel v nejake prezentaci FBI, ktera byla verejne pristupna (vztahovalo se to vsak pouze na uzemi USA, presto me prekvapilo me, ze to cvislo je podobne). Nekde doma ji snad jeste mam. Jak rikam, konzultujeme, hovorime s lidmi, kteri to zazili, ale i s temi, kteri se o takove lidi staraji. Bereme to skutecne vazne, protoze nechceme ucit neco, co v praxi nefunguje.

Ale ja netvrdim, ze je to spatne nebo dobre cislo, me jenom zajimal zdroj. Ono spousta lidi haze cisla od boku, tak proto jsem se ptal.
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TAPTAK » čtv 12. led, 2006 11:17

Myslel jsem to tak, jestli jsi opravdu, kdyz te koply do holene, padnul samovolne na hubu / nakolik jsi tomu sam napomohl? :wink:
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » čtv 12. led, 2006 12:10

Přehlídl jsem, že je to 2měsíční kurz. Za 2 měsíce toho tedy imho holky pochytily dost - buď jsou dobré nebo mají dobré učitele :D
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 12. led, 2006 12:11

Makoto: vyborne!

musim rict, ze se mi to moc libilo.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 12. led, 2006 12:40

TAPTAK píše:Myslel jsem to tak, jestli jsi opravdu, kdyz te koply do holene, padnul samovolne na hubu / nakolik jsi tomu sam napomohl? :wink:
V drtive vetsine jsem nemusel nic simulovat. Kopyta mi velice casto vyletly nahoru drive nez jsem si to stacil uvedomit. Zvlast, kdyz jsme ty zensky dostaly do takoveho stresu, ze nam treba nadavaly do veci, ktere jsem uz dlouho neslysel :wink: ...a nevedely o tom, kdyz jsme se jich na konci zeptali, co to melo znamenat :)
Skutecne mi verte, ze ty holciny, ackoliv se na zacatku usmivaly a myslely si, ze je jen tak strasime, "aby nestala rec", pak mely oci jak tenisaky..zvlast kdyz jsem na jedne roztrhal mikinu a dostal se na holou kuzi...to jen abych ji vysvetlil, ze jestli ji ten usmev nezmizi z tvare, pak ji svleknu i kalhotky...Jak to tu kdysi jiz nekdo rekl Train hard, fight easy...nebo tak nejak. Ale jinak jsem klidnej a neznej, pritelkyne muze potvrdit :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » čtv 12. led, 2006 14:04

To Rimmer: Leos Kotlar je dobrej WTckar... :D
To Makoto: videa hodne ok
To Andromeda: diky za obsahlou odpoved. :D
Naposledy upravil toddb dne čtv 12. led, 2006 18:41, celkově upraveno 1
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » čtv 12. led, 2006 15:39

k videím od Makoty :

Velmi dobrá ukázka téměř reálné obranné rvačky s chrániči na těle. Mám jen právní připomínku - máte k té použité hudbě souhlas vlastníka autorských práv k veřejnému užití? Je to známá zahraniční skladba. Protože toto je již komerční užití na veřejnosti a trestnost je evidentní. Když se to dozví OSA, soudní pokuta může jít do deseti až sta tisíců - radím v dobrém. Před rokem se mne pokusil jeden hudební skladatel okrást tím, že mi jako autorskou prodal hudbu od italského skladatele. Přišli jsme na to a dnes je pan Trojan stíhán kriminální policií. Ale kdybych to nezjistil a použil, asi bych se nedoplatil.

Trochu se divím, proč to někteří srovnávají s učebnicovými ukázkami kombinací NIN TSUN DO - tohle přeci není učebnice, ale záznam - dokument. Obojí je o něčem úplně jiném. A věřím, že kdyby Makota točil učebnici, postupoval by úplně jinak a tyto záběry by použil jen jako ilustrativní doplněk.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sumo » čtv 12. led, 2006 15:53

andromeda píše:k videím od Makoty :

Velmi dobrá ukázka téměř reálné obranné rvačky s chrániči na těle. Mám jen právní připomínku - máte k té použité hudbě souhlas vlastníka autorských práv k veřejnému užití? Je to známá zahraniční skladba. Protože toto je již komerční užití na veřejnosti a trestnost je evidentní. Když se to dozví OSA, soudní pokuta může jít do deseti až sta tisíců - radím v dobrém. Před rokem se mne pokusil jeden hudební skladatel okrást tím, že mi jako autorskou prodal hudbu od italského skladatele. Přišli jsme na to a dnes je pan Trojan stíhán kriminální policií. Ale kdybych to nezjistil a použil, asi bych se nedoplatil.

Trochu se divím, proč to někteří srovnávají s učebnicovými ukázkami kombinací NIN TSUN DO - tohle přeci není učebnice, ale záznam - dokument. Obojí je o něčem úplně jiném. A věřím, že kdyby Makota točil učebnici, postupoval by úplně jinak a tyto záběry by použil jen jako ilustrativní doplněk.

A co keby ste urobili video z treningu aj vy?
Sumo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » čtv 12. led, 2006 16:01

Jo jo, muziku mame pohlidanou, o to se starala firmu, u ktere jsme si nechavali sestrih delat. Presto dekuji za upozorneni, nastesti tohle mame pohlidane dobre (netusim jak, my jen zaplatili a prevzali :)
Co se tyka te ucebnice....hmmm, cim dal vice nad tim premyslim, tim mam pocit, ze znazornit techniku tak, aby zachytila vsechny vnejsi aspekty, je pekelne tezke...vzpomnel jsem si na to, kdyz jsme vybirali fotky na web, ktere se tam snad jiz brzo take ukazi, aby web nebyl pouze textovy :wink:
Presto si myslim, ze kdyz se technika ukaze pouze v uvolnene podobe, kdy se oba na sebe usmivaji a vse provadi relaxovane, ze pak je docela problem uverit, ze by to melo fungovat i v realu. Mozna by pomohlo, kdyby techniky byly pote provedeny v plnem nasazeni (s chranici samozrejme), to by asi presvedcilo hafo lidi zde na konferenci, ze to funguje. Takhle to budi dojem pouhe spartakiady. Je to vsak na vas, jak budete prezentovat, samozrejme vam do toho nebudu hovorit.

U nas byl napriklad velky problem naucit utocniky spravne utocit. Jak se nekdo oblece do chranicu, uz reaguje jinak. To se pak panecku machruje :) Jenze v realu budu daleko mene ochranen, coz znamena, ze po kopu do prirozeni se schoulim (v realu asi i spadnu), po uderu do hlavy zaklonim, pripadne i zvednu ruce (automaticka reakce), proste reaguji tak, jak bych reagoval v realu. Na toto tema pripravujeme i clanky (preklady vcetne vlastnich vytvoru), protoze zjistujeme vcelku zajimave veci. A samozrejme uvitame pripominky i nazory od borcu, kteri delaji kungfu, WT ci jinou skolu BU. Asi vsichni vite, jaka je kvalita vyuky sebeobrany v Cechach....vetsina ucitelu si mysli, ze staci jen pouzit ty same techniky, co v judu ci karate a ono to bude fungovat i na ulici....pak to moooc boli :(
My se snazime metodou pokus-omyl a diky zkusenostem nasich kolegu a kamaradu zde i v zahranici zjistit jak na to, aby se lidi, kteri u nas studuji jujutsu nemuseli bat na ulici. Proto jezdime na seminare do zahranici a vlastne proto jsem zacal prispivat i do teto konference. Pomahate nam odhalit chybky v metodice, za coz vam patri muj dik. Jsem rad, ze se konference nezvrhava v urazky a ponizovani, ale v konstruktivni kritiku, diky ktere ma tato konference skutecne hodnotu. Myslim to vazne. ...ufff...malem jsem napsal: "Myslim to uprimne :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » čtv 12. led, 2006 16:41

Makoto: Ahoj, kouk sem na ty vaše stránky a taky se mi líbily :) . Jen vám dám k úvaze toto: Viděl sem na videjkách, že dámy co zmasily "útočníka" pak odkráčely vysílenym kolonádním krokem. Myslim že by stálo za trochu toho votravování je přinutit nakonec vždycky "utýct" aspoň pár kroků - zakotvit jim to jako zvyk - obrana proti překvápku zezadu.

Ale podle toho že jedna dáma vodlezla po štyrech :D je zřejmě učíte přinejmenšim "vyklidit pole", žejo? To je fajn. :wink:

Přeju zdar! 8)
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 12. led, 2006 18:18

Makoto: taky se mi ta sebeobrana pro ženy líbí, asi už nejde udělat nic víc, ale nevim jestli je to subjektivní pocit ale zdá se mi že reakce toho figuranta jsou trošku přehnáný. když mi 50kg odstrčí prstama do obličeje tak se nezačnu svíjet,když mě na zemi kopne do žeber tak nebudu válet sudy :o) možná je zbytečný mít na sobě ty chrániče krom helmy.. myslim že je dobrý jí dát pocejtit koloik toho skutečnej chlap vydrží a že s nějakejma kopama stejně šanci nemá.. myslim to tak že ten figurant neni absolutně agresivní a nepoužívá sílu z ní vyplývající takže holkám možná pak zbytečně roste sebevědomí, spíš to chce posílit tu sekci prevence protože fyzicky se holka prostě ubránit nedokáže..

Ale chápu že by vám tam pak žádný holky nechodily :o)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » čtv 12. led, 2006 20:37

[quote="Makoto"]
Presto si myslim, ze kdyz se technika ukaze pouze v uvolnene podobe, kdy se oba na sebe usmivaji a vse provadi relaxovane, ze pak je docela problem uverit, ze by to melo fungovat i v realu. Mozna by pomohlo, kdyby techniky byly pote provedeny v plnem nasazeni (s chranici samozrejme), to by asi presvedcilo hafo lidi zde na konferenci, ze to funguje. Takhle to budi dojem pouhe spartakiady. Je to vsak na vas, jak budete prezentovat, samozrejme vam do toho nebudu hovorit.

Jenže to je ta rozdílnost světů. Stejně jako vy víte, pro koho to děláte a proč pro to děláte právě to, co děláte, tak se chovám a prezentuji i já. A mé www stránky nejsou určeny ani výkonnostním sportovcům, ani lidem, kteří jdou do plnokontaktních bojů Jsou určeny učitelkám a učitelům na základních a středních školách, aby se mohli rozhodnout, zda mne pozvou na ukázky, nebo zda domluvíme základní kurz sebeobrany pro žáky v hodinách tělocviku a pod.... Pokud bych trénoval třeba vojáky, vypadalo by to úplně jinak.

To, co prezentujete ve videu vy a co je pro vás na vašich trénincích naprosto přirozené - toho by se 99% učitelek na školách leklo a nikdy by mne nepozvaly, abych tohle prováděl s jejich studentkama - už jenom proto, že za to, co se stane ve škole, nesou odpovědnost ony a váš přístup by prostě ze začátku neriskovaly. Možná po delším čase, až bych měl jejich důvěru. A já potřebuji právě ty učitelky na školách, a to jsou úplně normální ženské - ne to "hafo lidí tady na konferenci", jak jste je sám nazval. Jde mi o práci.

Diskutéři těchto stránek mne neživí a proto (neberte to prosím nijak ve špatném) ani a priori nezajímají. Odpovídám tu v podstatě jen proto, že to, co tu je, čte občas i laická veřejnost, když sem ze zvědavosti zabloudí a když sem nedám svůj názor a své vysvětlení, tak tu budou jen nesmyslné útoky "rádobyexpertů", kteří si myslí, že po pár měsících na karate už všemu rozumějí a do všeho vidí.

Jaroslav Polák
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sasena » čtv 12. led, 2006 21:05

omylom odoslany prispevok
sasena
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: uzas

Příspěvekod andromeda » čtv 12. led, 2006 21:13

a vy nechate 15 rocne dievciny po roku cvicenia vyucovat?!

ukažte mi jediný text, citujte mou jedinou větu, kde stoj, že nechávám učit patnáctileté dívky.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » čtv 12. led, 2006 21:16

Předešlým příspěvkem jsem reagoval na dotaz saseny, jenže ten ho mezitím stáhnul.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

sorry

Příspěvekod sasena » čtv 12. led, 2006 21:58

andromeda, ospravedlnujem sa a prispevok som stiahla pretoze som prehliadla jednu dolezitu informaciu, a tym vlastne stratil hodnotu.
dojem ze dievciny vyucuju som nadobudla z ich titulu "instruktorka" ale potom mi do oci udrel aj text o tom ze su v podstate iba figurantky predvadzajuce techniky a teda nevyucuju.
naozaj sa ospravedlnujem, bola to neopravnena reakcia.
sasena
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ly » čtv 12. led, 2006 22:51

Makoto,

klobuk dolu, zda sa, ze dobru robotu robite. Pacili sa mi aj tie Myty a fakty na vasej stranke, tie by sa podla mna mali ucit v ramci povinneho vzdelania :cry: . Co sa videi tyka, v tej prvej ukazke mi chybala obrana proti skrteniu a vobec vacsina veci sa riesila hlavne kopmi, ta druha cast bola o dost realnejsia, aj co sa reakcii napadnutych tyka.

Otazka (aj do plena) ake techniky sa daju pouzit v uzkych priestoroch, ako napriklad vytah, chodba etc. Pripadne, v poslednom case sa rozsirilo (na zapade Slovenska ) zatiahnutie do auta, co v takom pripade?

majte sa fajnovo
ly
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: sorry

Příspěvekod andromeda » čtv 12. led, 2006 23:30

sasena píše:andromeda, ospravedlnujem sa a prispevok som stiahla pretoze som prehliadla jednu dolezitu informaciu, a tym vlastne stratil hodnotu.
dojem ze dievciny vyucuju som nadobudla z ich titulu "instruktorka" ale potom mi do oci udrel aj text o tom ze su v podstate iba figurantky predvadzajuce techniky a teda nevyucuju.
naozaj sa ospravedlnujem, bola to neopravnena reakcia.

V pohodě.

Mám JEDNU patnáctiletou instruktorku - Terezu Tomanovou a ta je rozumnější, než spousta dospělých, co znám. Jistě, je to výjimka. Nikdy bych nesvěřil samostatný trénink nedospělé osobě. Do kurzu lektorů vezmu teoreticky i sedmnáctiletou, může se začít školit, ale licenci, když splní metodické požadavky, jí dám až v osmnácti. Ale mladé dívky (Tereza a dvě sedmnáctileté) mi pomáhají v ukázkách pro jejich vrstevnice. Od nich to berou stejně staré dívky na školách úplně jinak, než ode mne. Vše má své.

Jaroslav Polák
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

vyslechněte teorii doktora Freuda

Příspěvekod pavela » pát 13. led, 2006 5:42

Na andromedu jsou tady všichni nasraný hlavně kvůli tomu, že by taky chtěli mít takovej nádhernej harém, kterýmu by tloukli klíny do hlavy vo ňáký pitomý sebeobraně. Všichni mu to záviději a kdyby tenhle harém měli, tak by to taky dělali tak, :holčičko, kdyš ti takhle frajer šáhne na kozičky, musíš dát ručičku semhla a táááákhle, rozumíš tomu? ne, tak strejda ti to ještě jednou ukáže :lol: KA®DEJ, přiznejte(me) si to pokrytci, by to takhle dělal, kdyby se k tomu masíčku dostal, kdo by ostatně chtěl vyučovat nějaký hnusný chlapy, žejo(teda kromě učitelů bukvic :? ) Je to závist :!: a já taky závidim :cry: a taky chci vyučovat krásný mladý baby sebeobranu. Slintam
PS:
Pokud tady ale někdo je, kdo má doopravdy kungfu a bránit se umí, neučte to proboha ženský, už tak nás maj na háku a ještě aby nás mlátily...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 13. led, 2006 7:06

4Andromeda:
"To, co prezentujete ve videu vy ... toho by se 99% učitelek na školách leklo a nikdy by mne nepozvaly,... - už jenom proto, že za to, co se stane ve škole, nesou odpovědnost ony"
To je právě to, co vám tu asi někteří vyčítají. Vy neprodáváte aspoň relativně funkční techniky, vy dost dramaticky přizpůsobujete techniky trhu. Nejde o to naučit někoho něco funkčního i za tu cenu, že cesta bude poněkud vizuálně nepopulární. Vy to tedy chodíte dělat do škol, odpovědnost tam (snad i smluvně?) dle vlastních slov přenášíte na učitelky a podle toho ty techniky prostě musí vypadat. Nic ve zlém - i to je byznys a i ten může mít nějaký smysl. Ty diskuse tady ale byly téměř výhradně o (ne)reálnosti vašich technik - to je to, co vám někteří zazlívají a pokud to správně chápu, tak jste to uznal a vysvětlil.

"Diskutéři těchto stránek mne neživí"
Never say never :)
"ani a priori nezajímají"
Ale ano, zajímají...
"nesmyslné útoky "rádobyexpertů", kteří si myslí, že po pár měsících na karate už všemu rozumějí"
Mám-li mluvit za sebe, tak jsem nikdy na nikoho neútočil - pouze sděluji svůj názor a na ten mám nárok i "po pár měsících karate", jak vy píšete. A nechci se zde pouštět do polemiky o srovnání sebeobranných schopností absolventky vašeho kurzu a třeba karatistky, která to dělá sice pár měsíců, ale naplno, ne pro potěchu oka učitelky.

"citujte mou jedinou větu, kde stoj, že nechávám učit patnáctileté dívky"
Z vašich stránek: "Věk min. 15 let (pro asistentku lektora/lektorky pro předvádění technik)": OK, když pomáhá lektorovi demonstrovat techniky, tak vlastně ona sama neučí. Je to jen o vhodné formulaci...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...