Zakázané zbraně (například automatické střelné zbraně, odpalovací zařízení a výbušné vojenské střely, střelné, sečné a bodné zbraně maskované jako jiné předměty, přístroje vyvolávající elektrický šok, které nejsou schváleny příslušným úřadem).
U této kategorie zbraní je nabývání vlastnictví, držení a nošení zbraní zakázáno. Výjimky z tohoto zákazu bude pro konkrétní účel oprávněna, na základě odůvodněné žádosti držitele zbrojního průkazu nebo zbrojního oprávnění, udělovat policie.
Ostatní zbraně (střelné, chladné a jiné zbraně, které jsou uvedeny v předchozích kategoriích, například historické, mechanické, akustické a plynové zbraně).
Ostatní zbraně jsou volně dostupné osobám způsobilým k právním úkonům, které dosáhly věku 18 let.
Zbraně v prvních třech kategoriích jsou registrovány v evidencích policie a je na ně vydáván průkaz zbraně.
Lada píše:2Náhodou číslo zákona upravující nošení, držení a nabývání do vlastnicví nestřelných zbraní by nebyl![]()
Lada píše:...pokuď nic takového neexistuje tak je nemožné aby to bylo zakázáno ne? já našel jen zákon o střelných zbraních.....
Lada píše:1. chybí mi tam odkazy na zákony ktré tohle upravují, jsou tam pouze zmíněné paragrafy upravující sebeobrané situace, NO, KO atd...
2. zdá se mi že je tam více věcí podivně formulováno a smícháno dohromady a zejména zákon zabývající se výhraně střelnými zbraněmi, sřelivem a pyrotechnikou je zamotán mezi ostatní zbraně i nestřelné a posuzován podle něj.
Lada píše:...-Je z toho evidentní že tam jsou jako zákeřné zbraně sečné a bodné zbraně maskované jako jiné předměty, přístroje vyvolávající elektrický šok, neschválené ...ale není tu uveden ani jeden zákon. Z dalšího odstavce se člověk dozví že u této kategorie. Jaké kategorie? "zakázané zbraně" tedy nejspíše kategorie A?
Lada píše:...tak tedy na jakém základě získám třeba povolení na to abych nosil třeba nůž skrytý v holi.Opravdu to je tak že si musím udělat ZP a požádat na policii o vyjímku? by mě celkem zajímalo jak by se na mě tvárili kdybybch došel na příslušné oddělení a jaký průkaz zbraně by asi vydali(nezlehčuji debatu jen jsem si představil jak by se tvářili)
Lada píše:...když si tedy někdo třeba vyrobí napodobeninu pera v do ní skryje nějakou čepel dopustil se tedy výrobou nedovoleného ozbrojování a držení zbraně![]()
Lada píše:Dále o zařazení zbraní(tedy pouze střelných) atd.. do příslušných kategorií, jejich zkoušení, ověřování atd.. rozhoduje český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva jehož náplní je: Úřad je přímo podřízený Ministerstvu průmyslu a obchodu České republiky a provádí ověřování a odborné činnosti v oborech střelné zbraně, střelivo, pyrotechnické výrobky, výbušniny, střeliviny a ochranné prostředky odolné vůči střelám, střepinám a nožům.
----tedy o žádných jiných zbraních pokuď nejsou střlené nerozhodují, nezabývají se jimi a ani je nikam nezařazují. Tak tedy kdo? je nějaký jiná zkušebna zabývající se nestřelnými zbraněmi?
Lada píše:v posledním:
víše zmíněné Akustické zbraně co si pod tím mám představit? ten alarm jak o něm pak píší? na ten opravdu člověk potřebuje mít 18let? tedy i na ten na kolo takže jen plnoletí. Nebo se jedná o nějakou sřelnou zbrań na akustické bázi?
-----jen mě to zajímá nevím co si pod tím mám představit a tedy ktrý zákon tohle upravuje.
Lada píše:Zmíněné chladné zbraně - to jako že třeba nože jsou až od 18ti? nebo tím autor myslel ty zákeřné zbraně tedy zakázané zbraně v chladném provedení? no ale je tam napsáno chladné a jiné které už jsou zmíněny, tedy chladné + ty zmíněné tedy ty zakázané, střelné atd..?
Tohle je už trošku úplně chujovina ne?
Lada píše:Já bych prostě rád číslo zákona který upravuje chladné a zákeřné zbraně(ty nestřelné). Nějak nevěřím všemu co někdo napíše bez odkazů a čísel zákonů jestě když se ten článek podle mě hodně "hádá"
Lada píše:Ale je to furt mnohem lepší než se nebránit a to jakkoli a čímkoli než doufat že člověk to napadení přežije......
No i kdybych měl lítat pár let po soudech a v nejhorším zkončit za katrem tak to bude furt lepší než zkončit na krchově, vozejku, či na lůžku. A počítat s tím že to dopadně nějlíp jak může a ze zranění se člověk časem dostane bez trvalých následků nehodlám.
Je to vse zahrnuto v zakone o zbranich a strelivu (119/2002 Sb.).
Samozrejme, co neni zakazano je (v tomto pripade) povoleno
Ad 1: NO a KO jsou snad jedine veci, ktere v zakone o zbranich nenajdes a najdes je v trestnim pravu - par.13 nutna obrana a par.14 krajni nouze. Tyto dva paragrafy doporucuji ke studiu hlubsimu, nez cely zbrojni zakon. Maj dohromady jen dva odstavce, zato jsou kvuli nim plna fora diskusi o benevolentnich moznostech vykladu zakona a skutecne soudni praxi.
Ad 2: To proto, ze to neni zneni zakona, ale clanek z casopisu Policista, tedy jakysi vytah.
Viz "zbrojni zakon" - tam je popsane co je kat.A, co do ni patri, kdo to urcuje v pripade nejasnosti, co je vyssi instance apod.
Budu ted trochu varit z vody: Udelas si zbrojak na sberatelske ucely (zbrojak ma ruzne skupiny podobne jako ridicak), zazadas o nakupku, vyjimku na konkretni kus, kdyz bude schvalena, mas po problemu. Neni-li schvalena, mas peska. Nemyslim, ze by se tvarili nejak divne, takhle by to melo IMHO fungovat - ale priznavam, o nikom podobnem jsem zatim neslysel (neoplyvam prateli sberateli zakernych nestrelnych zbrani).
Ano! Je to z pohledu zakona stejne, jako by sis doma z veci z drogerie uvaril dynamit - eticky a zavaznosti je to pomerne velky rozdil, ale faktem je, ze oboje je trestne. Kdyz tak nad tim premyslim, zajimalo by me, jak to maji vyresene vyrobci peprovych spreju v peru. Nemyslim jizni Ameriku, ale zbozi podobne tomuto: http://obrana.cz/obrana.cz/sindex.php?i ... akc=detail
Kdyz to prezenu az absurdum, naostrene nehty jsou take zakerna zbran, protoze nikdo netusi, ze mohou byt naostrene a tak se ta nebezpecnost maskuje
Priznam se ze nevim, ze zakona o zbranich a strelivu si toto nepamatuju, mozna to tam neni Nevim napriklad, jake se udeluji schvalovaci znacky na paralyzery apod. ("...přístroje vyvolávající elektrický šok, které nejsou schváleny příslušným úřadem...") - to netusim, nejjednodussi by bylo obratit se na vyrobce nebo distributora podobneho zbozi.
To je napriklad poplasnak, startovaci pistole apod. Definice "akusticke zbrane" je v zakone o zbranich
Vsechen zmatek je zpusoben tim, ze policisti tohle vsechno musi uz davno vedet, aby dostali vubec zbrojak No a tohle je jen opacko pro ne, aby se jim to nevykourilo.
Rozumim, chapu, poskytuji ZOZ a pribuzne dokumenty
http://www.gunlex.cz/cti.php?cat=26&cl=27
v pripade vazneho zajmu doporucuji vyhledat na webu mvcr.cz testove otazky, zaskrtat dle klice spravne odpovedi, dvakrat precist a mas nauceno. Teda pokud z Tebe na treninkach nevymlatili mozek coz nepredpokladam
Lada píše:Ale z toho jsem já vycházel![]()
Zbraněmi kategorie A jsou
a) zbraně
1. vojenské, s výjimkou pušek, samonabíjecích a opakovacích pušek, pistolí a revolverů, ověřených pro civilní použití, pokud podléhají ověřování podle zvláštního právního předpisu,
2. samočinné,
3. vyrobené nebo upravené tak, že lze utajit jejich účel, nebo u kterých byly původní charakter a podoba změněny tak, aby se jejich použitím mohly způsobit těžší následky, anebo zbraně maskované jako jiné předměty (zákeřné zbraně),
4. palné nevyrobené z kovů, pokud nejsou identifikovatelné jako zbraně při kontrolách osob a zavazadel pomocí detekčních a rentgenových přístrojů,
5. plynové nebo expanzní, nejde-li o dovolené výrobní provedení,
6. střelná nástrahová zařízení a
7. s pevně vestavěnými tlumiči hluku výstřelu nebo s pevně vestavěnými laserovými zaměřovači;
Já poukazoval na to že je tohle rozdělení bráno pouze ze zákona o zbaních a střelivu na ktrý jsi mě odkázal ale ten UPRAVUJE POUZE STŘELNÉ ZBRANĚ proto nechápu spojení s chadnými zbraněmi třebaže skrytými. Zmiňuje se tam o zbraních zákeřných ale dle tamní definice se jedná o zbraně maskované jako jiné předměty = (zákeřné zbraně). vzhledem k tomu že se jedná pořád o zákon upravující střelné zbraně tak to je například střílející mobil. Ale nikoli kudla v berle.
Poznamak: Slovem zbraň zmiňovaným v zákonu se myslí střelná zbran viz uvod zakonu (1) Tento zákon upravuje kategorie střelných zbraní (dále jen "zbraně") a střeliva, podmínky pro nabývání vlastnictví, držení, nošení a používání zbraně nebo střeliva, práva a povinnosti držitelů zbraní nebo střeliva, podmínky pro vývoz, dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva a pro provozování střelnic, provozování informačních systémů v oblasti zbraní a střeliva, sankce a výkon státní správy v oblasti zbraní a střeliva.
Lada píše:
A s tímhle taky nemohu souhlasit
A se srovnáním rovnež ne, jelikož zákon o kterém se tu bavíme (o žádnem jiném nevím a ty jak vidno také ne) a ten upravuje i pyrotechnické předmety tj. ten dynamit vyrobený už je nedovolené ozbrojování.
...
Tak zas k věci:
Nedovolené ozbrojování
(1) Kdo bez povolení vyrobí nebo opatří sobě nebo jinému střelnou zbraň anebo ji přechovává, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci.
(2) Kdo bez povolení
a) sobě nebo jinému opatří nebo přechovává výbušninu, zbraň hromadně účinnou nebo součástky, jichž je k užití takové zbraně nezbytně třeba, nebo
b) hromadí, vyrábí nebo sobě nebo jinému opatřuje zbraně nebo střelivo,
bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.
Zbraněmi kategorie D jsou pak ostatní zbraně, zejména historické, perkusní nejvýše dvouranné, zbraně s nízkou energií střely, znehodnocené a další (srov. § 7 zákč. 119/2002 Sb.) Tyto zbraně může nabývat a držet fyzická osoba starší než osmnáct let. Nabytí takové zbraně mladistvým nebude zakládat jeho odpovědnost pro tretný čin,a le nejvýše pro přestupek v oblasti zbraní a střeliva. To jen k tomu co to znamená pro nezletilého.
http://trestni.juristic.cz/484748/clanek/trz
Lada píše:To je napriklad poplasnak, startovaci pistole apod. Definice "akusticke zbrane" je v zakone o zbranich
Hups to mě nedocvakloje fakz že to vlastně může být i plynovka atp. dle střeliva. Ale stejně jsem v zákoně definici akusticke zbraně nenašel asi me to špatně vyhledává
![]()
Lada píše:Já prostě v zákoně o zbraních a střelivu atd... nic o žádných chladných zbraních nevidím a nechápu proč bych tam měl něco takového najít když je stejně neupravuje a o žádném jiném zákonu taky nevím na to se celou dobu ptám![]()
![]()
Lada píše:Mě nejde o naučení nějakých otázek to není problém ale dobrát se správného konce. Mě tak došlo že mám známého u Brněnského soudu co dělá trestní právo ten by to mohl vědět lépe než to naše spekulování tu.
Abych to zkratil, myslim, ze jedine, co omezuje ZOZaS, tedy drive "zbrojni zakon" - neboli ZoZ - co do chladnych zbrani, jsou prave ty zakerne zbrane - tedy melo by byt jedno, zda mas kopi, mec (ostry/tupy), remdih nebo teleskop. Skutecne jsem na vazkach, co z toho patri do kategorie nad osmnact let
Myslim, ze vyrobit a drzet zakazanou zbran je taky TC (nebo prestupek pro nezletileho) - o to mi slo.
Plynovka je plynova zbran, akusticka je (tusim) expanzni? S velkym otaznikem, uz se nepamatuju.
Mam zato, ze prave jedine zakerne zbrane.
Sportovní luk nebo kuš od bojové příp. lovecké ?
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků