Kodokan Judo vs Jiu Jitsu

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod pucmaz » ned 06. pro, 2009 22:47

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 17:35, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RastOne » ned 06. pro, 2009 23:46

Judo: Ju- jemnost ,do -cesta (jemná cesta) dříve Ju-jutsu (umění jemnosti) tak bych topřeložil já a znaená to že judo zřejmě vychází z Jujutsu ,stejně jako Aikido(cesta rovnováhy životní energie) z aijutsu (umění rovnováhy)
RastOne
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod zm » pon 07. pro, 2009 10:44

kamiwaza píše:®e nechtěli respektovat nejudisty, je jejich chyba a pitomost. Možná to bylo tím, že jste si neprošli sportovním judem, což tě v mnoha věcech posune dál (minimálně z hlediska kondice, použití technik porazů a boje nazemi tzn. použití „v praxi“ atd. Fakt nevím. Měli jste se jich zeptat.

Ano je to pitomost. Ale že by po revoluci najednou začali dělat pitomosti taky? 8) . Opravdu si myslíš, že sportovní judo někoho někam posune? Možná ve sportovním judo, ale všechny ty aspekty, které jsi popsal, jsou v moderním jujutsu taky, tak proč dělat sportovní judo? A to "v praxi" si nech od cesty, praxe v jujutsu je přece úplně odlišná od praxe v judo.
A myslíš, že jsme se jich neptali, co to má jako znamenat? A myslíš, že se s náma z titulu pořadatelů toho kurzu o tom vůbec bavili? Pro ně, jako pro judoka (judisty) bylo jiu jitsu něco jako, jestli Elvis zemřel, teda úplnej nesmysl. Naštěstí jsme ukázali, zejména svým přístupem, že není (Elvis se přece jen vrátil na svoji planetu). A najednou v tom samým mají vysoký technický stupně, ale učí to samý jako v době, kdy to byl ještě nesmysl. To je prostě jenom blamáž.
kamiwaza píše:Domnívám se, že Kodokan byl původně regulerní školou jujutsu. Název Kano z určitých důvodů změnil, ale jinak si myslím, že v původní podobě to bylo stejné koryú jako to vaše hakko ryu. To že tréninková složka randori překonala Kanovy původní myšlenky, a že se z toho stal postupem času olympijský sport v dnešní podobě, je věc druhá (osobně si myslím, že by Kano ani to dnešní judo nepoznal). Jinak v Kodokanu se podle něktrých zdrojů pracovalo ki (ve smyslu BU), tak jak je tomu u vás v hakko (nejde zvednou, oddlačit …), ale protože to nikoho z Evropanů a Emeričanů moc nezajímalo, tak se valilo randori a soutěže. Ale na druhou stranu, proč ne. Pro potřeby úpolového sportu dobry.

Prosím tě nech si ty svoje domněnky, jen se tím shazuješ. KODOKAN NIKDY NEBYL REGULÉRNÍ ©KOLOU JUJUTSU ANI KORYU. Stejně jako Hakkoryu nikdy nebylo koryu, to jsem nikdy netvrdil, ani to nikde nenajdeš, to jsou kecy. Vaříš z vody kamaráde. Hakkoryu oficiálně vzniklo až v roce 1941. Mimochodem, každé bojové umění pracuje s vnitřní sílou ki, jen někde záměrně (klade se na to důraz, resp. na základní principy), a někde nevědomky automaticky (neklade se na to takový důraz). "Ale judo není bojové umění, je to bojový sport" (tato myšlenka není ode mě, ale mám to přímo od jednoho judoka s 5. danem). A tréninková složka nikdy nepřekonala Kanovy původní myšlenky. Proč by měla? Je to geniální a vždycky bylo (pro judo). A randori je přece normální tréninkovou složkou judo od počátku. Kano od počátku usiloval o to, aby se judo stalo olympijským sportem, což se stalo.
Prosím tě nejdřív si něco o judo a jujutsu zjisti, než začneš chrlit moudra. Doporučuju právě to Kodokan judo od Kano Jigoro, o kterým jsem tady už psal.
kamiwaza píše:A ještě z jiného soudku. V nějakém americkém dokumentu o WW2 učil instruktor jiu-jitsu. (nějaký kryt, ogoši, doražení na zemi). Bylo to jiu-jitsu nebo judo?

Ty jsi opravdu tragéd. Jak to máme vědět? Ale z logiky uvedené věci vyplývá, že asi když to byl instruktor jiu-jitsu, jak sám píšeš, tak šlo na 100% o jiu-jitsu. Pokud by šlo o judo, resp. o sebeobranu judo, učil by to instruktor judo a ne jiu-jitsu. Na hloupou otázku hloupá odpověď :D .
RastOne píše:Judo: Ju- jemnost ,do -cesta (jemná cesta) dříve Ju-jutsu (umění jemnosti) tak bych topřeložil já a znaená to že judo zřejmě vychází z Jujutsu ,stejně jako Aikido(cesta rovnováhy životní energie) z aijutsu (umění rovnováhy)

Ty brďo, fakt? 8)
Ale "aijutsu" mě totálně dorazilo. :lol: Stejně jako pan Vasilenko s jeho Wa te jitsu do.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mysmys » pon 07. pro, 2009 11:12

zm píše:Opravdu si myslíš, že sportovní judo někoho někam posune? Možná ve sportovním judo, ale všechny ty aspekty, které jsi popsal, jsou v moderním jujutsu taky, tak proč dělat sportovní judo?

Tak tady si dovolim nesouhlasit ... sportovni judo, kdyz se mu venujes s vetsim usilim, tak te posune na nekolik veci ...
1, technicky zvladnes porazy a boj na zemi na vysoke urovni
2, fyzicky vyspejes nad prumer populace (sila i vytvalost)
3, psychicky ti to tez pomuze
4, budes trochu vic odolnej proti bolesti

Aspon, to jsou me postrehy z toho, co mne to osobne 18 let treninku juda dalo. Nevim jestli je to malo nebo hodne... Mne to stacilo.

Dodatek: Prave proto, ze sportovni judo je hodne zamerene na vykon, tak myslim, ze body 1 a 2 pomoci sportovniho juda rozvines opravdu efektivne.
Naposledy upravil mysmys dne pon 07. pro, 2009 11:18, celkově upraveno 1
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 07. pro, 2009 11:15

mysmys - myslenka byla "kam te posune judo, kam te posunout jujutsu nemuze"... body, ktere jsi vyjmenoval, jsou jistojiste pravdive pro obe odvetvi - proto zm psal "proc tedy cvicit sportovni odnoz". Jen jsi to, zrejme, spatne pochopil.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mysmys » pon 07. pro, 2009 11:19

ja jsem to pochopil ...

doeditoval jsem tam dodatek a v tom si myslim, ze ta uroven se v tohle bude zasadne lisit....
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 07. pro, 2009 12:04

mysmys píše:
zm píše:Opravdu si myslíš, že sportovní judo někoho někam posune? Možná ve sportovním judo, ale všechny ty aspekty, které jsi popsal, jsou v moderním jujutsu taky, tak proč dělat sportovní judo?

Tak tady si dovolim nesouhlasit ... sportovni judo, kdyz se mu venujes s vetsim usilim, tak te posune na nekolik veci ...

Aspon, to jsou me postrehy z toho, co mne to osobne 18 let treninku juda dalo. Nevim jestli je to malo nebo hodne... Mne to stacilo.

Dodatek: Prave proto, ze sportovni judo je hodne zamerene na vykon, tak myslim, ze body 1 a 2 pomoci sportovniho juda rozvines opravdu efektivne.

Ja su dusi judista, protoze jsem se pres judo k bojovkam dostal a proto mi dovolte vyse uvedene komentovat ;-)
RE: 1 - 100% souhlas. Umoznilo mi to vcelku hladky prechod na BJJ a jujutsu. A navic jsem se chytal i pri Keysi. Nicmene jakmile jsme do toho daly udery, lokty, kopy, kolena, byl jsem v pytli. Mam diky judu v genech chytnout a zmuchlat a ne MOZNA chytnout a UMLATIT....tohle mi dalo judo.
RE: 2 a 3 - to se dobre cte, takze souhlas :-)
RE: 4 - Ne-e. Byl jsem omlacenej dostatecne, v klidu jsem sebou svihnul na betonu, ale nebyl jsem zvykly na tecky do hlavy ani je rozdavat. Stacilo malo a ja si kecnul na zadek, takze mi chvili trvalo, nez jsem si pri sparringu s kamaradem kickboxerem zacal boj uzivat. Na to me judo rozhodne nepripravilo.

Shrnu-li to - judo te pripravi na sportovni utkani a mozna na "grapplingovou cast" sebeobrany. Nicmene sebeobrana neni jen o grapplingu a proto bylo pro me obcas tezke pustit soupere a uteci (v sebeobranne situaci) a dal se s nim netahat jak ve stoje tak na zemi. Doted mam mentalni problem toho parchanta pustit ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 07. pro, 2009 12:07

mysmys píše:Tak tady si dovolim nesouhlasit ... sportovni judo, kdyz se mu venujes s vetsim usilim, tak te posune na nekolik veci ...

A kde je psáno, že jujutsu neumožní totéž? Záleží přece jen na instruktorovi, na metodice tréninku atd. atd. V moderním jujutsu v tom nevidím nejmenší problém. Kdysi jsme právě trénovali s judoka (i randori) a rozhodně jsme nedopadali špatně. Mívali jsme i společná soustředění. A to jsme se judo systematicky nevěnovali, jen jujutsu. Horší pro judoka bylo, když jsme do zmiňovaného randori začali přidávat "naše" techniky". Oni hráli na to - "to můžeš, to nemůžeš", my ne.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mysmys » pon 07. pro, 2009 12:56

No nevim, zajdi se poprat nekdy na Folimanku v Praze nebo nekam, kde se perou Extraligu nebo treba i 1.ligu. Pak pochopis, co jsem myslel sportovni judo....
Mas pravdu samozrejme, ze je to o tom kdo to cvici, jak to cvici.
Nemluvim o sebeobrane na udery a kopy te moc nepripravi ve sportovnim judo - ale zase to neznamena ze se nemusis proti nekomu kopajicimu ubranit, to je jiz mockrat probirane :D

at 1, Diskuze o tom co se da lepe naucit v judo nez v jj
- ohledne tech porazu, zpusob nacvicovani chvatu v extremnich poctech opakovani (ucikomi geiko) a randori te a dalsi geiko, te pripravi umet pouzit techniky juda ... nerikam, ze clovek zvladne jich moc, ale dve az tri na vysoke urovni ano, ty pak jsi schopen pouzit z mnoha situaci. Uz jenom proto, ze venujes vetsinu casu prave temhle technikam, nicemu jinemu a randori tam to pak proveri

at4, co se tyka te bolesti, tak jsem spis myslel odolnost proti bolesti pri boji na zemi. Randori na zemi - zadnej med nebo rozhovor gay intelektualu to neni :-)
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 07. pro, 2009 14:25

mysmys píše:No nevim, zajdi se poprat nekdy na Folimanku v Praze nebo nekam, kde se perou Extraligu nebo treba i 1.ligu. Pak pochopis, co jsem myslel sportovni judo....

Tak kamaráde, to už mám jednak za sebou (prával jsem se občas na trénincích na Královopolské anebo na Morendě v Brně, ale to byla ještě ne/blahá totalita) a druhak s důchodcem už by se asi už dnes nikdo prát nechtěl. A stejně do Prahy bych kvůli takové blbině nejel, nepotřebuju si cokoli dokazovat. Jde totiž taky o to, za jakým účelem kdo cvičí. Zamyslel jsem se taky trochu (jaj to bolelo) nad tím, jaký smysl má ten tvůj návrh a zjistil jsem, že pro praxi bojového umění v podstatě žádný.
mysmys píše:at 1, Diskuze o tom co se da lepe naucit v judo nez v jj
- ohledne tech porazu, zpusob nacvicovani chvatu v extremnich poctech opakovani (ucikomi geiko) a randori te a dalsi geiko, te pripravi umet pouzit techniky juda ... nerikam, ze clovek zvladne jich moc, ale dve az tri na vysoke urovni ano, ty pak jsi schopen pouzit z mnoha situaci. Uz jenom proto, ze venujes vetsinu casu prave temhle technikam, nicemu jinemu a randori tam to pak proveri

Učikomi geiko, randori a jiná keiko jsou i v moderním jujutsu a cvičí se tam a nejen těmito metodami i jiné techniky než v judo. Pořád ještě jsi nenapsal nic, co není taky v moderním jujutsu. Možná asi znáš jiné jujutsu než já.
mysmys píše:at4, co se tyka te bolesti, tak jsem spis myslel odolnost proti bolesti pri boji na zemi. Randori na zemi - zadnej med nebo rozhovor gay intelektualu to neni :-)

Odolnost proti bolesti? Kromě jujutsu neznám nic, co by naučilo odolnosti proti bolesti víc, jak při úderech, páčení, škrcení a tlacích na citlivá místa.
Kdy už konečně napíšeš něco novýho podnětnýho, co v jujutsu není?
Jo, zapomněl jsem v jujutsu nejsou pravidla 8) .
P.S. Hmm a se žádným gay intelektuálem jsem nikdy žádný rozhovor neměl. Asi máš ale jinou zkušenost :lol: .
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mysmys » pon 07. pro, 2009 14:53

"Kdy už konečně napíšeš něco novýho podnětnýho, co v jujutsu není? "

Dril a intenzivni trenink porazu a boje na zemi - protoze sportovni judo je zamerene na vykon. To asi u vas asi nebude, zas tak intenzivni, kdyz mate zpoustu dalsich technik a a kdyz tak ne do takove miry...

Sportovni judo a jujutsu maji jine cile... Jinak mi prijde, ze mi asi nechces porozumet. Ja na tebe neutocim a nerikam, ze to ci ono je nebo neni lepsi, jenom pisu, ze to jak je sportovni judo zamerene, dava za vysledek, ze zpusob a technika provedeni porazu (nice jineho) te v tehle kapitole pripravi hodne dobre a myslim, ze lip nez v jujutsu - jelikoz se venujes jenom tehle uzke casti boje a porad jsi konfrontovanej s tim, jak to funguje v randori....

Cvicite treba pul hodiny ucikomi, kde opakovane cvicis par svych osobnich technik a 1,5 hodiny pak v praxi v randori? Asi ne. V tom je rozdil....
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 07. pro, 2009 15:08

mysmys píše:Dril a intenzivni trenink porazu a boje na zemi - protoze sportovni judo je zamerene na vykon. To asi u vas asi nebude, zas tak intenzivni, kdyz mate zpoustu dalsich technik a a kdyz tak ne do takove miry...

Sportovni judo a jujutsu maji jine cile... Jinak mi prijde, ze mi asi nechces porozumet. Ja na tebe neutocim a nerikam, ze to ci ono je nebo neni lepsi, jenom pisu, ze to jak je sportovni judo zamerene, dava za vysledek, ze zpusob a technika provedeni porazu (nice jineho) te v tehle kapitole pripravi hodne dobre a myslim, ze lip nez v jujutsu - jelikoz se venujes jenom tehle uzke casti boje a porad jsi konfrontovanej s tim, jak to funguje v randori....

Cvicite treba pul hodiny ucikomi, kde opakovane cvicis par svych osobnich technik a 1,5 hodiny pak v praxi v randori? Asi ne. V tom je rozdil....

Jak jsi přišel na to, že dril v moderním jujutsu není? Pokud chceme techniku zažít, musí zde být i dril. Máš pravdu v tom, že judo je zaměřené na výkon, jen bych toto vyjádření poopravil v tom,. že je zaměřené na SPORTOVNÍ výkon. Moderní jujutsu je také zaměřené na výkon, ale úplně jiného druhu. Jujutsuka musí podat úplně jiný výkon než sportovní, tedy pokud nedělá sportovní jujutsu, to by bylo zase něco poněkud jiného.
Obviňuješ mě z toho, že ti nechci porozumět. Není tomu tak. Já ti rozumím velice dobře, jen chci ukázat, že každý píšeme o něčem jiném, co nelze srovnávat. Teď mám na mysli bojové umění a bojový sport.
S půlhodinou učikomi a jedenapůlhodinou randori jsi to asi poněkud přehnal. Jsou to pouhé tréninkové metody a připravují na sportovní zápas, na nic jiného.
Jaké máš prosím konkrétně ty praktické zkušenosti s judo a jujutsu?
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mysmys » pon 07. pro, 2009 15:18

Ok, mas pravdu. Kazdy piseme o necem jinem.
Moje zkusenosti jsou ciste sportovni :-)
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 07. pro, 2009 15:21

mysmys píše:Ok, mas pravdu. Kazdy piseme o necem jinem.
Moje zkusenosti jsou ciste sportovni :-)

Už tě to nebaví?
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mysmys » pon 07. pro, 2009 15:35

Nebavi me to. Zajed se podivat nekdy treba na Folimanku, jen podivat - doporucuju a pak si poloz otazku - videl jsi nekde jinde mimo oddily juda lip zvladnutou techniku a uziti hodu a porazu? Mozna volnostylari....

Myslim, ze ne a aby ne, kdyz cvici jenom tohle v takovem objemu. Tot vse. To jsem myslel...
O tom, jak by to vypadalo, kdyby nekdo nekoho prepadl, jsem nerekl ani slovo. Je pravdepodobne, ze na tom nekdo, kdo cvici jujutsu bude lepe.

HOWGH.
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » pon 07. pro, 2009 17:52

ZM-chcem sa opytat kedze tu pises o boji bez pravidiel v Jujitsu,ako sa pripravujete na boj bez pravidiel ako metodou,postupmi atd..

Dalej by som sa chcel opytat ako rozvijate uderovu zlozku rukami,nohami atd.. ako budujete vybusnost,silu,vytrvalost a presnost a nacasovanie svojich Atemi..

Ake drily pouzivate na nastartovanie "killer instinctu" kedze cvicite Jujitsu na boj bez pravidiel na ulici..

Si pisal co vsetko v Jujutsu je zakomponovane,preto by ma zaujimalo zrozumitelnou recou pre mna ,ake zaujimave drily tam mate...Dik
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

.-)

Příspěvekod kumori » pon 07. pro, 2009 19:04

kluci kluci :D myslím,že by kano sensei byl velmi překvapen, kam se dostalo jeho kodokan judo, určitě netušil, že se to zvrhne v silovo-gymnastickou pohybovou platfórmu.

4 mysmys - nerozumím proč pořád zveš zm na folimanku,máš tam nějakou vilku... :oops: ?je sympatický, ano, to jistě je, ale nemyslím, že zde je vhodné místo na pozvánky do užšího kruhu...

smiřme se s faktem, že judo je především sportovní bojový zápas s jasně vymezenými poravidly a JJ systém ( či způsob, styl ) sebeobrany, kde jediné pravidlo je eliminovat útok ( útočníka?).Teď neberu v potaz Zdeňkem san jmenované sportovní jujutsu a podobné kokotiny.

Ale pozor, něco ( někdo ) mi tu v diskuzi chybí ..že by to byl vichr z hané?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » pon 07. pro, 2009 19:33

marcelo píše:ZM-chcem sa opytat kedze tu pises o boji bez pravidiel v Jujitsu,ako sa pripravujete na boj bez pravidiel ako metodou,postupmi atd..

Dalej by som sa chcel opytat ako rozvijate uderovu zlozku rukami,nohami atd.. ako budujete vybusnost,silu,vytrvalost a presnost a nacasovanie svojich Atemi..

Ake drily pouzivate na nastartovanie "killer instinctu" kedze cvicite Jujitsu na boj bez pravidiel na ulici..

Si pisal co vsetko v Jujutsu je zakomponovane,preto by ma zaujimalo zrozumitelnou recou pre mna ,ake zaujimave drily tam mate...Dik

ZM, ve svých příspěvcích jistě shrnul obecnou charakteristiku výcviku v JJ, každopádně, teď asi budu za debila, bo tu furt vytahuju Polsko, ale ku..a o čem se tu v případě JJ bavíte?jak dlouho a na jaké úrovni se tu cvičí JJ ( jujutsu, ju-jitsu, jujitsu, jiujitsu, jiu-jitsu etc.)?každy tu mazal sportovní šotokan nebo džudo a o tom, že existuje nějaké aikido, jujutsu nebo nedej bože aikijutsu vědělo pár lidí co se dostali ven, buď jim někdo něco ukázal nebo sehnali literaturu a teď řekněme 20 let tu roste a vyvíjí něco o čem si spousta lidí možná naivně myslí, že by mohlo být JJ, ale šáhněme si do svědomí, spatnou cestou je roubovat na džudo karate ( byť v kodokan judo jsou techniky atemi, ale to asi na folimance neregistrují ) a naopak, jakkoliv si Funakoshi Sensei vážím, to co je k vidění na různých karate soutěžích je "vyhulený shit" , rozhodčími v hakama, na nohou nazouváky z tržnice, na ruce hodinky, pod keikogi tričko, přes hopsání nadržených bullshitdo nadšenců.A tihle pak po ukončení kariery ve svých sportovních budoshow se automaticky stávají experty v JJ, neboť jejich tepová frekvence po zatížení je stále skvělá a umí boj na zemi ( jen do té doby, než toto aplikují v reálu a pak jim po skvěle nasazeném kesa gatema někdo ze zálohy vyrobí skvělý otřes mozku - minimálně, ona takove zlomenina spodiny lebeční má také své kouzlo )taže jdeme do finále - shrnuji, není nikde napsáno, že kodokan judo lepší JJ a JJ lepší shorin ryu karate, jde jen o lidi, kteří praktikují, ovšem sport ( džudo, sportovní šotokan ) a sebeobranný systém ( JJ, kempo, kajukenbo ) je velký rozdíl - minimálně do řešení prvního bojového konfliktu ( situace )

P.S. pro ty, kdo věří v neporozitelnost džudo - Petr Jákl junior, myslím 5.dan džudo, chlap jak hora, pracky jak lopaty a když ho před cca 5-6 lety (?) napadli v baru turisté z Makedonie, myslíš, že se dránil jak na tatami?Podle jeho slov mlátit a kopal kolem sebe, takže žádně "nástup, zpět, nástup hod" nebo futari geiko...wakarimaska?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » pon 07. pro, 2009 19:33

v CZ se myslím cvičí jen shaolin kempo, což je nějaký "upgrade" shotokan ryu?a pak styl Soke Yamaue - nord shaolin kungfu ( shorinji kempo ).Jinak nic.
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » pon 07. pro, 2009 20:01

kumori- mohol by si postnut nejaky priklad jujitsu napr. na youtube ako ma vyzerat podla teba dobre jujitsu na sebaobranu..dik
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...