cudles píše:Ja jsem sice pokrten,ale jsem neverici a mezi krestany se nepocitam.
To neřeš - jsi pokřtěn, tak jsi křesťan, i kdybys věřil v Nyarlathotepa nebo "se počítal" třeba k Óm ©inrikjó

cudles píše:Ja jsem sice pokrten,ale jsem neverici a mezi krestany se nepocitam.
graver píše:fakt píše:Pokud vim, tak krestan je jen a prave jen ten, kdo je pokrten
Tedy křesťanem je i ten, koho nechali např. jeho rodiče pokřtít (typicky ve věku, kdy se k tomu nemohl vyjádřit), ale kdo jinak třeba vůbec nevěří v žádného boha, nepraktikuje žádnou víru atd.
Touto technickou definicí se pojem "křesťan" stává nerelevantní a bude asi nutné zachovat jeho zvyklostní interpretaci, abychom vůbec věděli, o čem je řeč
Gowery píše:Celé to vychází z mé představy že desatero je jakýmsi zákoníkem daným samotným bohem.
Svého času mě to také dost zaujalo. Především, Bible není jen to židovské desatero, a často tam jeden princip je omezovaný/upřesňovaný jiným principem - stejně jako v životě. A tak neškodí si k desateru a nastavování druhé tváře přiřadit kromě starozákonní válečné statečnosti také Ježíšovu odpověď římskému okupačnímu(!) vojákovi, kterému na otázku cca "Mistře, co mám činit" (=jak se mám v životě zařídit, abych tě mohl mít za - hehehe - si-fu) patrně k velkýmu překvapení (a možná i nas*ání) okolostojících neřekl, že má okamžitě vystoupit z armády, ale že nikoho nemá svévolně utlačovat, ale má se spokojit se svým žoldem. Já v tom absolutní pacifismus nevidím.Gowery píše:1) bůh vydal nějaký dodatek v němž vysvětluje jak to vlastně myslel
luen píše:Vetsina tzv. kanonizovanych pribehu jsou samo preklady poplatne dobe a 100% jsou preklady tendencne upravovane tehdejsimu nazirani na svet, vesmir atd ...
Dinosauri jsou dilem dabla, protoze jak je mili krestane dle krestanske doktriny svet starej???![]()
![]()
Zeme je placata a bastaje stredem vesmiru ...
Vsechny tyto puvodne Sumerske eposy, nekdo "ukradl" a zacal je vydavat za sve ...
Viz. Epos o Gilgameshovi, Epos o Errovi, epos o Etanovi ... a 100 dalsich ze kterych se pozdeji zplacal tzv. stary zakon.
Mimochodem staci se podrobneji podivat na to jak probihala prvni vyprava krestanu do Cech (Cyril a Metoděj). Co takhle kradez sochy boha Radegasta v nadzivotni velikosti (udajne z toho zlata udelali svuj kriz - Slovaci ho maji na desetikorune) ... docela dobrej uvod![]()
![]()
krovak píše:jox píše:Vem do ruky dějepis, a dočteš se, že Cyril s metodějem tu našli západokřesťanské kněze, a první křesťané na našem území byli podle archeologů vojáci (!! - toto téma) římských legií.luen píše:Mimochodem staci se podrobneji podivat na to jak probihala prvni vyprava krestanu do Cech (Cyril a Metoděj). ...
hehehe no nas napriklad ucili, ze to kam prisli C&M bola Velka Morava
ale aby sme sa netahali za slovicka myslim, ze podstatny na tom odstavci bol ten fakt s krizom a nie to ci boli skutocne prvi...
graver píše:cudles píše:Ja jsem sice pokrten,ale jsem neverici a mezi krestany se nepocitam.
To neřeš - jsi pokřtěn, tak jsi křesťan, i kdybys věřil v Nyarlathotepa nebo "se počítal" třeba k Óm ©inrikjó![]()
cudles píše:pe25tr píše:wordsworth píše:... Zato desatero znám. Je tam nezabiješ... .Takže kdo válčí, zabíjí není křesťan.
Pokud vim, tak krestan je jen a prave jen ten, kdo je pokrten. ...
Tak s tim nesouhlasim. Ja jsem sice pokrten,ale jsem neverici a mezi krestany se nepocitam.
pe25tr píše:Ale zkus si, jen tak pro srandu, dojit na faru/farnost(nevim), kde te krtili. Zkus jim tam vysvetlit, ze uz nejsi (nechces byt) krestan a ze to chces zrusit. Uvidis...
Přesně tak - tedy co se týče katolíků. Řekli by ti, že když na církev rok kašleš, tak nejsi jejím platným členem (a to je možná to, o co ti jde), jen nějak "formáním" členem. Ale zrušit křest formálně nějakým podpisem - na to mechanismus nemají. Ne všechno, co se stane, se dá anulovat podpisem.graver píše:Tzn. akt pokřtění nelze procedurálně anulovat? Církev tedy technicky počítá všechny pokřtěné mezi křesťany bez ohledu na jejich skutečnou (ne)víru?
Tomu těžko může někdo zabránitgraver píše: A nevíte, jaké jsou u různých církví/náboženství podmínky konverze? Tzn. může se např. pokřtěný stát mohamedánem?
patrik píše:To je jako kdysi ve straně... tedy, varianta, že chceš vystoupit nebyla... Strana Tě musela vyloučit nebo exkomunikovat
Patrik
pe25tr píše:cudles píše:pe25tr píše:wordsworth píše:... Zato desatero znám. Je tam nezabiješ... .Takže kdo válčí, zabíjí není křesťan.
Pokud vim, tak krestan je jen a prave jen ten, kdo je pokrten. ...
Tak s tim nesouhlasim. Ja jsem sice pokrten,ale jsem neverici a mezi krestany se nepocitam.
Ja ti to cudles neberu. Do toho, kam sebe pocitas nebo nepocitas, ti nema kdo co mluvit.
Ale zkus si, jen tak pro srandu, dojit na faru/farnost(nevim), kde te krtili. Zkus jim tam vysvetlit, ze uz nejsi (nechces byt) krestan a ze to chces zrusit. Uvidis...
jox píše:bere se to jako odpadnutí od víry. Nemůžeš bejt současně křesťan a současně žít jiné náboženství.
graver píše:Ne, já jsem to myslel technicky - jestli třeba mohamedáni vezmou někoho, kdo byl pokřtěný nebo jestli na to mají taky nějaký pravidla.
graver píše:A jestli platí, že křesťan=pokřtěný, tak i jako křesťan můžu *žít* v jiné víře.
Určitě ne. Jen může říct, že to nestačí na to, aby ses mohl považovat např. za křesťana, nebo že žiješ jako křesťan úplně.graver píše:ale nemůže mi zabránit, abych v něco věřil, resp. žil podle nějakého kodexu.
jox píše:Jen může říct, že to nestačí na to, aby ses mohl považovat např. za křesťana, nebo že žiješ jako křesťan úplně.
Jenže nejde o nějaký formální atribut, ale takhle "to" prostě celé nežiješ. Křesťanství není postavené jako soukromé náboženství, od prvopočátku do toho patří společné modlení, společná "večeře Páně" atd. atd. Je to jako říkat, že jsi boxer, ale nikdy nespárovat.graver píše:Jo, to je právě ten průser. Můžeš žít jako světec, dodržovat ty nejčistší křesťanské zásady atd., ale když ti bude chybět nějaký atribut (třeba ten křest), tak ti nějaká pomazaná hlava řekne, že všechno to, co děláš, tě neopravňuje nazývat se křesťanem.
Proto říkám, že slova, náboženství, škatulky a nálepky jsou nic - počítá se to, co děláš a jak žiješ, ne jak se nazýváš nebo jak tě nazývají jiní.
Souhlas.graver píše:Ale už fakt hodně OT
Yahoma píše: To, že Ježíš zemřel bylo jasný, dokonce voják se o tom přesvědčil posledním vpichem kopím. Podezírat tehdejší vojáky, kteří měli bohatou zkušenost z násilnou smrtí, že nepoznají kdy člověk zemřel a kdy ne mi přijde trochu troufalý
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků