sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Panda » úte 22. srp, 2006 23:05

je to docela jednoduché, než abych psal sáhodlouhé traktáty: k tomu abys mohl na něhoho využít že jsi těžší a silnější ho musíš: a)trefit ránou b)popadnout a složit chvatem
Slečna se nenechá trefit ani popadnout a praští tě první tam kde nedorůstáš (třeba do očí že:).
Málem bych zapomněl že trenuje par let nam oběma blízký stil gf s tím že kluky co s ní trenují povzbuzuje slovy :"teď to zkus plnou silou a plnou rychlostí ať vidím jestli mi ta technika funguje" :) byl jsem u toho jednou a proto chodím radši dál na svoje karate abych náhodou nezpůsobil ochranitelským instinktem trapas.
A btw na pohled je to krásná, křehká a skromná dívčina co stejně jako low tvrdí že holka se chlapovi prostě neubrání :lol:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 22. srp, 2006 23:20

Je mi jedno na koho z vas tyhle pripominky pujdou...

Ad oci - kluci, ja uz tu nekolikrat psal, ze ano, souper se prirozene hybe a snazi se uniknout... neni tohle taky to oc nam jde? Kdyz ma souper dost starosti s tim, jak se sam ubranit, tak ma o to mene casu premyslet nad tim, co vam udela. To same plati o rtech... ja teda nevim jak vy, ale me se na zemi tohle proste stane casto, skoro pri kazdem sparingu bud ja, nebo muj partner onu moznost mame... jde o to, kdo driv a jestli to vubec stihnem.

Ale ted jednu specialne pro Makota. Podivej, chlape, ja vam vase zasluhy neberu, ale to, ze se nekde ochomejtas a pomahas ucit ti jeste nedava patent na pravdu. Nikomu. Ani severinovi, co tu psal, jak se snazi pomoci, ani me, co jsem mu daval za pravdu a uvadel me zkusenosti. Zkus si to precist znovu a mozna narazis na takovou slovni formulaci, ktere se rika vlastni nazor, vlastni zkusenost. Je to to, co tu posledni dobou pouzivam hodne casto prave proto, aby me nikdo nemohl osocit. Proto ten MUJ nazor, MOJE zkusenost, MUJ nahled. Nikdo ti ten TVUJ nebere. A uz vubec tu nerikame, ze je spatnej... vyhrady by k vam mel kazdej jinej ucitel sebeobrany, stejne jako vy byste meli nejake k jeho metodice a pristupu. Tisic lidi, tisic chuti.
Jinak je jedine dobre, ze tu pises, protoze my, co kazeme vodu, ale pijeme vino, bychom byli bez tvych vysvetlivek uplne na dne. Vzpamatuj se.

A uz si kolikrat prijdu fakt jak nekde ve skolce, s prominutim. A opet: cest vyjimkam. Mam za to, ze uznani si zaslouzi kazdej trochu soudnej clovek, co se druhejm snazi pomahat. Proboha.

Omlouvam se za trochu ostrejsi pristup, ale tohle si beru dost osobne a taky je to tak trochu pro me "srdcovka". Rad a kurzu sebeobrany jsem si prosel... a na budku jsem dostaval porad. Az do doby, kdyz jsem narazil nanekoho, kdo mi vstipil to, co jsem tu jen lehce nastinil. Proto, prosim vas, pisu snad zcela jasne, ze je to ten MUJ nazor. Nikomu ho nenutim a rozhodne nikomu nerikam, ze jedine takhle to je spravne a nijak jinak. Jako nekdo... vid, pane Makoto, s horou zkusenosti. (fakt se ti omlouvam, ale nemohl jsem si to odpustit. Lidsky proti tobe absolutne nic nemam, je i videt, ze mas prehled a v leccem jsi nohama vic na zemi, nez mnozi jini, ale nekdy se proste totalne rozchazime v pojeti - ale i to nas trochu obohacuje, ne?).

Preju dobrou noc, vsem bez vyjimky.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » stř 23. srp, 2006 7:46

Panda ti třeba domluví "rande" se svojí slečnou :lol:
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » stř 23. srp, 2006 7:56

re: Ondro myslíš Ricksona,Roylera,Ryana, Rogriga,Royce, Roriona, Rollse (toho asi ne), Rogera, Renza, Ralpha, Ralana

myslel jsem Royce Grace, na jiném tématu diskuze jsem o něm psal.

jak se píše o ženské sebeobranně.. taky jsem měl možnost změřit síly (ale jen) v rámci boxerské sparingové přípravy jedné závodnice: Nejdřív jsem se jí vyhybal, přeci jen jsem holku nikdy nemlátil, myslel jsem že budu hlavně uhybat, ale po dvou slušných obdržených ranách do krytu jsme se tam slušně řezali. Asi nemám tak dobrou techniku jako samotní boxeři a spíš jsme s ní spoléhal na sílu úderu, ale i když jsme nakonec vyhrál, naložila mi slušně :-) určitě bych v rámci KickBoxu, nebo ThaiBoxu,BJJ zvolil uplně jinou taktiku, v taktice samotného boxu se moc nevyznám a pořát jsem chtěl používat nohy, kolena,lokty,strhy na zem...ale ta holka uměla box dobře. Ale jak už někdo určitě podotkne jen v rámci pravidel.
Je pravda že učit kohokoliv je uplně něco jiného než cvičít sám, nebo trénovat sám sebe, schopnost předat zkušenosti nemá rozhodně každý stejně jako trpělivost. Každý se jinak rychle učí, má jiné dispozice a pod. Já osobně bych si netroufl někomu něco vysvětlovat, nevím jak na to. Měl jsem nějaké informace že se dřív konaly kurzy sebeobrany pro znásilněné ženy pořádané MV PČR, ale nebyl jsme se podívat ani na jednom, tak bohužel o jejich úrovni nic nevím. Jak tu psala manikin najít tu pravou sebeobranu, respektive instruktora který předá svoje vědomosti a znalosti na vámi potřebné a žádané úrovni je těžké, někdo může hledat celý život a někdo ho ani za celý život nenajde. Stylů které se věnují sebeobraně (nemluvím o profesní) je hodně jejich nabídku DVD nebo Video si můžete prohlédnout v magazínech o BU, nebo na internetu. Ale najít pro sebe to pravé není jednoduché. proto přeji všem studentům sebeobrany a jejich instruktorům hodně štěstí. :idea:
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » stř 23. srp, 2006 8:38

trochu mám pocit, že se stále opakuju, ale když slyším stále stejné narážky, tak mi to nedá.
moje první reakce, která zde byla, že jsem si stěžovala, že kurz je dobrý, jenže zde chybí pokračování
kurzu, který jsem navštěvovala byl postaven na tom, že nejvíce napadení je od osob blízkých, které vás chtějí...no řekněme zneužít...tedy zaměřený na to ubránit se znásilnění....
pokud by nás chtěli zabít, tak věřím, že holce, která nemá s BU žádné zkušenosti jednu natáhnou a je konec...proto volám po pokračování....a myslím, že pro "lidstvo" by to bylo stejně záslužné jako dělat pořád kurzy pro začátečníky...jenže by to vyžadovalo od instruktorů více práce a více nadšení a vytrvalosti od holek
ano útoky z videa, které zřejmě někteří z vás viděli, vyvolávají pocit, že nás kluci učí ubránit se proti někomu, kdo nás chce zabít...jenže kdyby se to odehrávalo jako v poklidu...tak ty holky nevyburcují k takové agresivitě a nenaučí je ze sebe dostat maximum a pořádně udeřit

bez chráničů...no to nemyslíš vážně...jak dloho si myslíš, že bys to vydržel...to že zde makoto vystihuje, to že se nechá mlátit...je hodně kurzů, kde se instruktoři mlátit nenechají...obě strany údery jen naznačují...
ano...kurz není zadarmo a samozřejmě z něj Mistr má peníze...jenže ono taky ochrané obleky, lapy atd. něco stojí

k tomu odkazu, který mi kdosi poslal....určitě je více výcviků (třeba vojenský, pro speciální jednotky atd.), který se nedá s tím, čím jsem prošla srovnávat, ale já jsem normální holka...k tomu všemu bez nadání na bojové sporty...takže...taky bych nemusela přežít ani ten výcvik :D
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Panda » stř 23. srp, 2006 8:44

ukropcany píše:Už som kedysi písal, ešte som nevidel babu, po ktorej keď sa zaženie chlap, tak aby sa neposeríčkala... nie je sa čo diviť, keď má od nej často o 40 kíl viac... nemyslím samozrejme Rúžičkovú apod., ktorej by sa neubránil ani chlap... :twisted: ... a že na sile nezáleží... :roll: :twisted:

P.S. Tým samozrejme nechcem povedať, že také nie sú, len ja som ich nejako počas svojej praxe nestretol... :oops:

No jo, pravda je takových holek je málo, ale když si vazmeš jak málo je i takových chlapů a jak málo holek trenuje tak se není co divit.
Možná je to prostředím v kterém tréuješ.Mate tam dost bab co tvrdě dřou?
Já jsem za svou kratkou praxi potkal už dvě holky na ktere jsem byl kratky.Moji milou nepočítám to jsou vyrovnané zápasy :lol:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » stř 23. srp, 2006 8:54

Panda - nejsou zadny baby ,co tvrde drou 8)

Leda tak drou nase penezenky....

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 23. srp, 2006 11:00

kluci učí ubránit se proti někomu, kdo nás chce zabít

právě že vůbec ne jsou moc měkcí..

víš kolik bolesti si prožil třeba trenér boxu než začal boxovat? nechat do sebe mlátit holku(a ani jedna nebyl žádná růžičková) a mít na sobě ještě chrániče - to taky o něčem vypovídá.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: a

Příspěvekod Hanka_Pisek » stř 23. srp, 2006 11:36

roza píše:Panda - nejsou zadny baby ,co tvrde drou 8)

Roza

Pane Rozo, no tedy :wink: ! To nemůžete říkat takhle veřejně :wink: !
Ale k té sebeobraně , myslím si , a musí to vědět i většina z vás , že žena může jen zřídka dosáhnout v určitých specifických, většinou (a pak právě proto) vlastně už víceméně "mužských" disciplínách stejných výsledků. Dispozice a okolnosti. Co mě ale štve nejvíc, je to , že ačkoliv já nejsem tak dobrá v sebeobraně jako můj manžel, on stejně dobrou svíčkovou jako já udělá :cry: .

Spíš se tedy věnuji prevenci, nevyhledávám místa která mi připadají jako dobrá půda na "přesdržku" a pod. Je to jednoduší než se pak s někým tahat a zápasit. Když už k tomu dojde, v mezích únosnosti udělat co říká a až se krev chlapovi nahrne z hlavy do jeho "mozku", dámy, je náš :wink:. Propiska do ucha nebo do nosu a pod, víte co mám na mysli (vím že je hodně modelových situací kde to třeba nepůjde, ale jsem si jístá že víte co tím chci říct a prosím nechytat za slovíčka, nechci přijít o iluze že zde hovořím s normálně uvažujícími lidmi). Asi bych chlapa nezkoušela udeřit nebo nějak zápasit s ním, vím , že jsem na to prostě ne dost silná. Ale boj vedený rozumem (hele žádné smajlíky v komentáři k tomuhle slovu, jasné :-) ?) - pokud mám dostatečně chladnou mysl , na ten si troufám :wink:
Hanka
Hanka_Pisek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » stř 23. srp, 2006 11:45

Hanko z Pisku,
to se mi stane maximalne 1 za 10 let. :wink:

Doma bych si to ovsem nedovolil ani za 100 let :lol:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » stř 23. srp, 2006 12:49

Low píše:kluci učí ubránit se proti někomu, kdo nás chce zabít

právě že vůbec ne jsou moc měkcí..

víš kolik bolesti si prožil třeba trenér boxu než začal boxovat? nechat do sebe mlátit holku(a ani jedna nebyl žádná růžičková) a mít na sobě ještě chrániče - to taky o něčem vypovídá.

já tedy nevím, jestli si ten příspěvek přečetl celý...psala jsem, že to video může tak působit, ale že to tak není, že jim nejde o to nás zabít...přečti si i ty odstavce před tím...

opravdu ti nerozumím....ty kluci tam nejsou, aby se utužovali, něco se naučili...jsou takový živý "boxovací" pytel...jsou většinou 2 a holek je tam kolem 20...nejsou ve sparingu, kde by měli vykrývat naše údery a používat techniky...tedy nepředstavují útočníka, který 5krát týdně trénuje BU...
i přes ty chrániče mají modřiny, vykloubené prsty, kousance...
nevím, které video si viděl...většinou jsou sestříhané a jsou spíše k pobavení...reálně je to hodina, hodina a půl, kdy do nich holky mlátí, kopou a to dost surově..., trhají trička...

když jdou na box nebo sparují při normálním tréninku s klukama, tak chrániče nemají...

kritizuješ něco o čem nemáš ani potuchu! :evil:

už vím, proč nedělám box...nebo snad děláš thaibox?
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: a

Příspěvekod Panda » stř 23. srp, 2006 13:06

roza píše:Panda - nejsou zadny baby ,co tvrde drou 8)

Roza

:roll: :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bison » stř 23. srp, 2006 13:11

manikin nekritizuj co neznas, na boxu se takovejma s prominutim picovinama jako tady nikdo netrapi. proste nekdy das a nekdy dostanes.

low
Pri sparringu samoze dostanu, ale taky mam moznost se branit a nejaky rany rozdam. To si kluci pri nacviku s holkama asi nemohli moc dovolit. A nechat do sebe jenom mlatit neni zadna slast ani pres chranice/lapy. Sam prece rikas, ze sparring je neco jinyho nez ulice, ne?
ad kop mezi nohy - nevim co resis. Byl jsem na seminari S. Gazdika a kop mezi nohy pouzival pomerne hodne casto. Jestli neveris, zkus se s nim dohodnout na cviceni a pokud mozno si neber suspenzor. mozna zmenis nazor a nebudes porad tvrdit, ze nefunguje :-)
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » stř 23. srp, 2006 14:16

Bison: s tim kopáním do rozkroku, (dloubáním do vočí a podobně) to je moc hezká teorie, ale v bojovym umění(aspoň čínskym, do ostatních nevidím) je 99,9 technik zaměřených na obranu proti útokům právě na tyhle místa. A druhá věc je, že holka bez tréningu(a to opravdové dřiny a´t už je to evropský box, Judo nebo kungfu) prostě nějakej kop do rozkroku neudělá ani náhodou, tohle místo si každej instinktivně chrání nejvíc. Na nějaký měsíční kurzy sebeobrny naprosto nevěřím, je to hloupost k ničemu. BU je sebeobrana a naopak, žádná zkratka neexistuje. Jediná cesta je opravdu tvrdá několikaletá dřina, ať už se trénuje kungfu, box, Judo a nebo rychlý útěk(což je asi pro holku to nejlepší).
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bison » stř 23. srp, 2006 14:40

Pavela: Netvrdim, ze nemas kus pravdy. Jenom jsem chtel rict, ze se to uci i jinde nez v sebeobrane pro zeny a nemam pocit ze by jim to nefungovalo. I kdyz pravda, taky ten styl nebyl zalozeny _jenom_ na kopani do kouli, spis to byla jedna z mnoha technik. Aspon takovej pocit jsem si z toho odnesl (ale byl jsem jenom na tom jednom seminari)
K mesicnimu kurzy (pro zacatecniky) jsem taky skeptickej, jeste si pomatuju jak dlouho mi trvalo nez jsem se naucil aspon trochu pohybovat.
Do ciny zase nevidim ja, ale z toho co umim rozhodne neni 99% krytu kryt genitalii :-)
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Gino » stř 23. srp, 2006 15:23

Ad kop mezi nohy...
ze sve zkusenosti (jujutsu) mohu rici, ze se hojne pouziva k takzvanemu navolneni.. co tim je mysleno tu urci vysvetlovat nemusim. Zkratka jde o to svihovym kopem cloveka prekvapit, nebo spis... odvest jeho pozornost, jelikoz hned v zapeti nasleduje technika (jakakoli).

Takze kop mezi nohy ano... ale kdyz na me nekdo jde s umyslem mi ublizit, tak je (nebo lepe receno mozna muze byt - a to uz je nejistota pro obrance) pripraven a vi presne co chce udelat, zatim co ja to nevim. V pripade, ze zvolim kop na genitalie za ucelem ho tim slozit a nepovede se mi to, tak tim toho "kamarada" akorat vyburcuju k vetsi agresi. IMHO jak uz se psalo.. dobre trefit neni zas az tak snadne.

Potom z te trochy zapasove praxe muzu navic potvrdit, ze jsem kolikrat takovy kop dostal, at uz chtene, nebo nahodou, nebo mi kolikrat nekdo primo mezi nohy spadl i kolenem, kdyz jsem onoho cloveka na sebe nestastne strhnul... a verte nebo ne, nebolelo to... nebo se to alespon dalo snest a umoznilo to dokoncit akci. Bolelo to potom, jako svina.. ale to je potom...

Ale coz, jsem rad, ze se tu objevilo opet nekolik dalsich lidi s nohama na zemi... at uz ukropcany, nebo pavela... mejte se pekne, jdu bit a byt bitej :))
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 23. srp, 2006 15:54

manikin:

vis co, rekni az pudes z nejakyho firemniho vecirku sama a kudy pudes a budes si moct tu sebeobranu vyzkouset ve skutecnosti :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » stř 23. srp, 2006 16:06

[quote="bison"]manikin nekritizuj co neznas, na boxu se takovejma s prominutim picovinama jako tady nikdo netrapi. proste nekdy das a nekdy dostanes.

mas pravdu, neznam...
ovsem vy zase nejste zensky a neprosly jste kurzem sebeobrany a pomerne dost kritizujete neco, co zase neznate vy....je to asi tak stejne erudovane
pokud mas pocit, ze to co se tady probira jsou picoviny...tak proc se zapojujes do diskuze?!
nemam pocit, ze nasili, ktere je bohuzel soucasti zivota je picovina

jinak, kdyz uz zminujete Standu Gazdika...zkuste se ho zeptat, co si mysli o zenske sebeobrane...z jeho pohledu to neni blbost
prosla jsem stejne jako vy jeho seminarem a docela dlouho jsem s nim mluvila
co se tyce kopu mezi nohy...mate pravdu...ne vzdy se to povede, ale jak zde nekdo zminil...neni to (tedy nemusi to byt) konecna technika a musi neco nasledovat...spolehat se na to, ze kop mezi nohy nekoho zachrani, nezachrani...ve chvili agrese se totiz posouva prah bolesti, ale to jak u utocnika tak u napadeneho
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Gino » stř 23. srp, 2006 16:39

manikin píše:ale jak zde nekdo zminil...neni to (tedy nemusi to byt) konecna technika a musi neco nasledovat...spolehat se na to, ze kop mezi nohy nekoho zachrani, nezachrani...ve chvili agrese se totiz posouva prah bolesti, ale to jak u utocnika tak u napadeneho

Dekuji, ze mi das za pravdu :) Ale u posledni vety bych jen doplnil - ano, prah bolesti se snizuje i u napadeneho.. pokud nema strach... strach je totiz jednim z faktoru, ktery vnimani bolesti naopak zvysuji.
Prosim, vime vsichni jaky strach myslim, tak me tu neikdo netahejte za slovo :)) Ale pro upresneni, myslim strach, jako vystrasenost. Ne ten strach (nebo spise obavu pramenici z nejistoty "nikdy nevis"), ktery ma o sebe kazdy i ten, kdo si v boji veri.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bison » stř 23. srp, 2006 16:41

manikin: mozna to vyznelo blbe, ale ja stojim v podstate na tvoji strane :-) ale za ten box jsem si proste rejpnout musel. spis jsem chtel dat lowovi dalsi namet k premysleni.
o zenske sebeobrane toho moc nevim (taky jsem se k tomu nevyjadroval, pokud vim!). Jediny s cim mam trosicku zkusenosti jsou sparringy s lidma o 20+ kg tezsima. to ovsem se sebeobranou (i kdyz se o ni zajimam) nema moc spolecnyho.
se zbytkem souhlasim, spolihat se na jednu techniku nemusi byt vzdycky to nej.

ps
tema "picovinama" jsem mysel reci jako tohle je dobry a tohle nefunguje a tamten styl je na nic a buhvico podobnyho. To jsem na treninku boxu fakt nezaslechl, tam si to kazdej muze vyzkouset v ringu.
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...