http://www.modlitba.sk/htm/okultizmus/o ... otazky.htm
Po precitani som mal pocit, ze zijem v roku 1420 a zacina hon na carodejnice...

Kazdopadne, mam "mierne" zmiesane pocity.
severin píše:....Později mě nejvíc zajímali knihy od lidí,kteří sice byli Křesťané,ale měli zmáklý i Budhismus nebo Jógu.Zdálo se mi,že aspoň vědí o čem mluví a nestačí jim jen to "věřit".Znám také spoustu lidí,kteří nejsou tak fanatičtí /hlavně na vesnici/ a prostě jen následují určité duchovní a hlavně sociální hodnoty.
Abych to nasměroval k bojovým uměním,tak v pátečním díle o b.u.,mluvil o Křesťanství Roman Bittner z AVSE.Možná by sem přispěl,pokud neočekává,že se to tu zvrhne.
Shihtzu píše:bojová umění umění ani válka jako takové nejsou v rozporu s křesťanstvím
Shihtzu píše:nesuďte o křesťanství a křeťanech dle pochybných publikací, článků apod.
Jenže tohle křesťanství neříká. Nestačí si z celé bible vytáhnout nějaký jeden (ne)líbivý princip. To by bylo jako o boxu prohlašovat "to je to bú, kde máš furt levou pěst na čele."jd-man píše:Proč vlastně trénovat BU/BS? Je zbytečné spoléhat se na vlastní tělo a šikovnost, stačí přece důvěřovat Bohu, že tě ochrání, ne!! A co se to vlastně učíme za techniky? Vzdyť nějlepší obranou proti úderu do pravé líce je nastavit i tu druhou!![]()
wand píše:...Po precitani som mal pocit, ze zijem v roku 1420 a zacina hon na carodejnice...![]()
Kazdopadne, mam "mierne" zmiesane pocity.
Gowery píše:já teda nejsem křesťan. v postatě asi anižádného neznám - nebo to tedy nevím. Bibli jsem nikdy nečetl (i když se za to trochu stydím) a ani tím destaerem bych si nebyl moc jistý. Ale tím že tam je nezabiješ bych si jistý byl. Takže bych měl dotaz na zde přítomné křesťany. Pokud - jestli si dobře pamatuju - je destaero zákonem daným samotným bohem - tedy ne člověkem. A pokud boha beru jako nejvyšší autoritu nad všemi lidmi a nijak nechci jeho příkazy zpochybňovat. A pokud je v destaeru jednudychý příkaz: nezabiješ! Nijak neupřesněný, jako třeba nezabiješ ženu, katolíka, křesťana, dokonce ani nezabiješ člověka. Pak by mě zajímala argumentace jak může křesťanstvo vést války ve kterých se zabíjí?
Nechci tím nijak rýpat, ale tohle je podle mě natolik velký a do očí bijící problém, že se mi nechce věřit, že by to nebylo nějak "ošetřeno". Ikdyž si teda upřímně řečeno neumím představit jak. Protože jestli bůh nevydal nějaký "dodatek" tak nevím kdo ho teda opravoval.
Jestli někdo odpoví tak díky,docela by měto zajímalo
wordsworth píše:Bibli jsem četla jen jednou.Zato desatero znám.Je tam nezabiješ.Nic víc.To je myslím jasné,stručné a výstižné.Takže ospravedlnění,výmluvy jsou zbytečné.Je to totéž jako zkoumat za jakých okolností se dají porušit ostatní přikázání.Takže kdo válčí,zabíjí není křesťan.
wordsworth píše:Bibli jsem četla jen jednou.Zato desatero znám.Je tam nezabiješ.Nic víc.To je myslím jasné,stručné a výstižné.Takže ospravedlnění,výmluvy jsou zbytečné.Je to totéž jako zkoumat za jakých okolností se dají porušit ostatní přikázání.Takže kdo válčí,zabíjí není křesťan.
Panda píše:wordsworth píše:.Takže kdo válčí,zabíjí není křesťan.
řekl bych že poměrně výstižné
severin píše:Abych to nasměroval k bojovým uměním,tak v pátečním díle o b.u.,mluvil o Křesťanství Roman Bittner z AVSE.Možná by sem přispěl,pokud neočekává,že se to tu zvrhne.
jd-man píše:Vzdyť nějlepší obranou proti úderu do pravé líce je nastavit i tu druhou!.
graver píše:Shihtzu píše:bojová umění umění ani válka jako takové nejsou v rozporu s křesťanstvím
To zcela jistě nejsou - to křesťané v minulosti dokázali víc než jasně.
migli píše:Proto rikam - kdo chce verit v boha ci neco jineho, ten k tomu nepotrebuje cirkev
Riverman píše:Gowery píše:já teda nejsem křesťan. v postatě asi anižádného neznám - nebo to tedy nevím. Bibli jsem nikdy nečetl (i když se za to trochu stydím) a ani tím destaerem bych si nebyl moc jistý. Ale tím že tam je nezabiješ bych si jistý byl. Takže bych měl dotaz na zde přítomné křesťany. Pokud - jestli si dobře pamatuju - je destaero zákonem daným samotným bohem - tedy ne člověkem. A pokud boha beru jako nejvyšší autoritu nad všemi lidmi a nijak nechci jeho příkazy zpochybňovat. A pokud je v destaeru jednudychý příkaz: nezabiješ! Nijak neupřesněný, jako třeba nezabiješ ženu, katolíka, křesťana, dokonce ani nezabiješ člověka. Pak by mě zajímala argumentace jak může křesťanstvo vést války ve kterých se zabíjí?
Nechci tím nijak rýpat, ale tohle je podle mě natolik velký a do očí bijící problém, že se mi nechce věřit, že by to nebylo nějak "ošetřeno". Ikdyž si teda upřímně řečeno neumím představit jak. Protože jestli bůh nevydal nějaký "dodatek" tak nevím kdo ho teda opravoval.
Jestli někdo odpoví tak díky,docela by měto zajímalo
Křesťané válku nevedli, tohle byla věc politiků té doby, kteří jednoznačně zneužívali svého postavení a moci jim svěřené. Války, inkvize apod...za vším tímhle byla jen touha po majetku, moci, postaveni a ideální nástroj jak si podmanit tupé negramotné stádo bylo strašení bohem. Vždy ale existovaly (existují) nemalé skupiny věřících křesťanů, kteří proti tehdejší (nynější) církvy vystupovali a upozorňovali na její značné mocenské choutky o kterých není v bibli ani slovo a Ježíšovi by z toho běhal mráz po zádech...
Yahoma píše:Aby mi sem za chvíli ještě nezakázali vstupViď Pavle?
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník