Janoj píše:luen píše:Vetsina lidi cvicici u v CR ve zdejsich krouzcich kunfu se radi foti v pozicich Jaam Jong Gung (站桩功) pod ... stejne uplne kaslou na to, ze se ma stat s rovnou (nemyslim "apolonsky" prohnutou) pateri ... na vzdory vsem gung fu pouckam, stoji v patach, panev vyspulena jak u pohlavniho loudila a v zaklonu, bez opory prstu u nohou, rukou ... proste hlavne dychat (coz spotrebuje 99% schopnosti koncentrace - na cokoli dalsiho), dulezitej je svalovej relax, ted je pravej okamzik pro "poveseni se do kostry" - to je to zdrave cviceni, ktere tak dobiji energii.
Klasickej obrazek je, ze se gung fu zapalenec ... bilej jak zed, s kruhama pod ocima ... s nohama jak dratama do betonu, ... s drzenim tela nejstarsi loutky na svete (Hurvinek) a nebo obdobneho zombieprototypu jako je znamej mistr kunfu - Charles Montgomery Burns
http://www.xtreme-simpsons.de/pics/whoiswho/burns.gifVrchol snahy v mistni sekte je, kdyz mezi levou a pravou rukou beha nejaka jemnehmotna nebo jeste lepe, nehmotna energie (o coz tam tedy vubec nejde) ... ale tohle hipika nemuze rozhazet a jede si dal svuj napad s relaxem do vypjate situace boje. Protoze jak znamo, tak na fight je treba se psychicky pripravit a stat se harmonickym jedincem, kteremu koluje qi i v lejnu a kdykoli je schopen vedome splynout s tokem vesmirne qi ...
Proto se trosku skodolibe smeju

Cili zdravotni cviceni ... vetsina lidi, kteri jjg praktikuji, jsou toho jasnym dukazem, ze?

Ahoj, Luene, rád bych nejdříve řekl, že si Tě jako bojovníka nesmírně vážím a to myslím opravdu upřímně

, bez ohledu na to, co jsem si od Tebe přečetl na tomto serveru

Rád se nechám poučit, jako taiji enthusiast, jaký je ten správný postoj,který bych měl používat
Jestli můžeš, tak mi např. na youtube doporuč, ten skutečně správný postoj, abych tomu rozumněl z toho pohledu, který obstojí i před běžným životem (třeba i mimo taiji a wing chun, protože ne celý svůj život s někým bojujeme, spíše než s oponentem máme v běžném a každodenním životě úplně ty nejbanálnější problémy sami se sebou), tak budu jen rád a rád se tím poučím:-) Věř mi, že je mi jedno, jaký styl mi někdo doporučí

Lidské tělo je jen jedno a je mi jedno jestli má barvu žlutou a nebo red a nebo white:-) A klidně mi můžeš věřit, že mi nejde v souvislosti s He Jinghanem jen o bagua, ve které je opravdový a tradiční mistr (absolvoval jsem s ním už celkem dost setkání, abych si ve svých 56 letech dokázal říci, že je opravdový mistr životního uměni, ať už to budu nazývat bagua nebo taiji a nebo něco jiného), ale o celkový přístup k obecné kultivaci člověka = použití v běžném lidském životě, protože vo,vo,vo tom to je

Jde mi o univerzální přístup.
Budu Ti držet palce
Janoj
Ahoj Janoj, rad bych nejdrive rekl, ze te neznam ani jako bojovnika, ani jako cloveka, ale pochopil jsem, ze je ve tvem prispevku "trocha" ironie ...
Nez z toho bude flame, chtel bych vysvetlit, ze muj prispevek miril nekam jinam, ne na tebe a chytil ses ho zbytecne, ale ...
Byl myslen v obecne rovine, videl jsem mnoho "vnitrnich" skol, vetsinou ducharinky (tech nekolik malo vzacnych vyjimek si vazim).
Nicmene jestli ses v mem prispevku nasel, omlouvam se.
Vysvetlovani si necham do nasi skoly, nehodlam delat internetoveho guru, konecne neni problem se sejit treba na trenalu a nebo na nejakem setkani bu.
Jsem ochotnej vymenit zkusennosti ohledne teorie/praxe ...
Rad si necham vysvetlit, k cemu je dobre neprocvicovat svaly nohou od kolen dolu, kdyz se stoji v pate ...
Rad si necham vysvetlit, na co je dobre si kurvit krizovou pater stanim v zaklonu, na co je dobre stat s bradou nahoru ...
Vydrzet stat asi 2min, pak se rozklepat jak ratlik a pri te neuveritelne bolesti soustredit svou mysl na cokoli (ruzne vizualizace, dech, jakopohyb, atd...), krome potlacovani bolesti rachitika ...
Ve svetle uvedeneho, nechapu k cemu takove cviceni slouzi???
Myslim, ze to ma na zdravi cloveka stejnej efekt, jako posilovani na mentalni urovni - predstavovat si, jak taham tezky naloze a ze zidle se zvedat s velkyma obtizema.
Konecne rad si necham vysvetlit prevadeni takoveho cviceni do ... vlastne do cehokoli, natoz treba bojove praxe ... jo a tesim se na tu ironii ve tvem hlase