Kult osvícení

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod patrik » stř 25. kvě, 2005 6:09

ryunin píše:Taky jsem si všiml, že tu je jeden dlouhatánskej thread na téma jistýho mistra, kterej dělá něco, co lidem podřízenýco typu moc nevoní, (...)

podlidi???

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: ještě dotaz

Příspěvekod mao » stř 25. kvě, 2005 7:34

roman_t píše:Ještě bych se zeptal, zda považujete fyzická cvičení jako padmasana za NEZBYTNÁ k hlubokému vhledu, vnoru či jak to nazvat?

Zdá se mi, že lidé jsou toho schopni i bez jógy, či jiných hlubokých fyzických příprav. Namátkou třeba Tomášovi, Krišnamurti a jistě i další o fyzickém cvičení, pozicích, fyziologických procesech vůbec nehovoří. Neznám jejich dílo úplně dopodrobna, ale na nic takového si nevzpomínám.

Za sebe věřím, že práce s tělem může napomoci prohloubit tyto stavy, ale je to spíš osobní záliba než nutnost. A taky akcentuju zdravotní stránku fyz. cvičení.

Roman

1) aquahead ma pravdu nema cenu s nim diskutovat

2) romane_t, samozrejme ze nejsou nezbytna. Pokud dokazes bez cviceni pohodlne strnout tak aby te to nerusilo v dlouhe meditaci, tak to nepotrebujes. Nekdo to ma od prirody zadarmo, jinej na tom musi pracovat. Vetsina smrtelniku ma ale nedokonale telo a proto je pro ne vyhodnejsi podporit telesnym cvicenim a zaujmout jednu z meditacnich (rozumej vyzkousenych) pozic. Ale osobne si myslim ze kdo neovladne sve telo neni schopen ovladnout ani mysl. A tim ovladnout telo myslim ovladnout se vsemi omeznimi co zrovna ma - takze to neni stejne jako byt dokonaly. Jak by mel clovek oddelit ja-pozorovatele od tela kdyz nevi co je co?
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Senior » stř 25. kvě, 2005 8:31

Já nevím pánové,

jak tak tady čtu tu vaši osvícenou diskusi na tak vysoké duchovní úrovni že obyčejný smrtelník místy nemá páru o čem je řeč, tak mám zcela nezávislý dojem že vás to vaše učení moc nenaučilo. Aspoň některé z vás.
To že se tady v jiných fórech navzájem hlava nehlava melou vyznavači různých BU přičítám jejich nezralosti a nevyspělosti a budiž tomu tak. Ale vy, kteří byste měli být duševně trochu jinde a předpokládá se že výš, tady předvádíte skroro to samé. Je to tady samé "osvícení" a "meditace" a "ponoření se" "zen a zazen" a kdovíco ještě a přitom se mi zdá že kdyby vás zavřeli do jedné cimry a zamkli tak se tam ve jménu svých nejvyšších pravd snad pozabíjíte.
Ale třeba je to součástí vaší "cesty"...v tom případě půjdu radši jinudy :)

Zdraví Vás Senior.
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 25. kvě, 2005 20:42

Senior píše:Já nevím pánové,

jak tak tady čtu tu vaši osvícenou diskusi na tak vysoké duchovní úrovni že obyčejný smrtelník místy nemá páru o čem je řeč, tak mám zcela nezávislý dojem že vás to vaše učení moc nenaučilo. Aspoň některé z vás.
To že se tady v jiných fórech navzájem hlava nehlava melou vyznavači různých BU přičítám jejich nezralosti a nevyspělosti a budiž tomu tak. Ale vy, kteří byste měli být duševně trochu jinde a předpokládá se že výš, tady předvádíte skroro to samé. Je to tady samé "osvícení" a "meditace" a "ponoření se" "zen a zazen" a kdovíco ještě a přitom se mi zdá že kdyby vás zavřeli do jedné cimry a zamkli tak se tam ve jménu svých nejvyšších pravd snad pozabíjíte.

Zdraví Vás Senior.

Díky seniore, dal jsi tomu korunu.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mao » čtv 26. kvě, 2005 9:43

Senior píše:Já nevím pánové,

Zdraví Vás Senior.

promin ale komentujes neco cemu nerozumis a sam to jeste priznavas. Pokud alespon ja mluvim o osviceni nema to co delat s mravnosti, nebo etikou. To je soucast logiky, citu apod. ale osviceni mimo uroven logiky. Prirovnal bych to k vedomi a nevedomi. Ve vedomi si muzes neco vypocitat, neco si promyslet. V nevedomi si nic nepromyslis ani logicky nezduvodnis pokud se ti to nepodari presunout do oblasti vedomi.

Takze tvoje uvaha kdyz nekdo premysli o osviceni by mel byt eticky, mravne vys tak to je nespravna predstava. Duchovni skoly doplnuji moralni apely, ale to neni podstata osviceni. Podstata osviceni lezi v preruseni spoje mezi purušou - Divakem a videnym svetem.

Navic co se povazuje za mravne je v kazde kulture jine.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » čtv 26. kvě, 2005 10:36

Tak jsem badal, badal, radil se o tom s Empty Bellem a skoro jsme na to prisli, ale nakonec jsem se zeptal sve kamaradky z USA, kterou jsem poznal na jednom buddhistickym foru v anglictine. Popsal jsem ji situaci s mym clankem a reakce lidi tady a zeptal se ji na nazor, jak to, ze na tom foru e-sangha si to takhle nemydli a lidi si tam v klidu rikaj svoje stanoviska a nikdo nikoho neurazi. Nebudu dlouze citovat, co mi napsala, jen svuj zaver z toho:

Spletl jsem si diskuzni forum s vlastnim webem nebo blogem, kde je prirozeny zverejnovat svoje clanky, uvahy, eseje. Kdo chce, tak si to precte, kdo chce, komentuje. Tady jsem otiskl kratkou uvahu do diskuzniho fora a pusobilo to asi jako: Tak ted budte zticha, ja vam reknu, jak to je, vy pitomci.

Sice jsem to tak opravdu nemyslel, ale muselo to tak vyznit. Vy me neznate, neznate moje zkusenosti, jaky jsem clovek, ja tady neco prsknu tak neni divu, ze to vzbudi reakce typu Potrebujes palici do hlavy. Je totiz rozdil, kdyz takovou prednasku ma clovek v roli ucitele, prijde na prednasku 20 nebo 200 lidi a chtej prednasku o osviceni. To pak muze rikat, co chce, lidi vidi, jak vypada, znaj trochu nebo vic jeho minulost, udelaj si celkovej dojem. Otisknout takovou lekci tady na diskuZnim foru jako v podstate anonymni autor , je nesmysl.

Takze to byl planej poplach.

Asi ty svoje prispevky smazu, protoze je povazuju za bezpredmetny.

Slapl jsem vedle.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 11:37

ryunine, prestan cist knizky, poslouchat, co rikaj ostatni a hledej sam
pouze tvoje vlastni zkusenost ti umozni porozumet
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » čtv 26. kvě, 2005 12:03

practice píše:ryunine, prestan cist knizky, poslouchat, co rikaj ostatni a hledej sam
pouze tvoje vlastni zkusenost ti umozni porozumet

dobre, v tom pripade mi rekni, cemu jsi porozumel, aniz bys cetl, poslouchal ostatni

co to znamenat hledat sam?

ja jsem si behem dnesni meditace uvedomil, ze jsou ruzne zpusoby jak komunikovat "moudrost" - jeden z nich je zkratka - ale ten tady nefunguje

takze pojdme to resit neprimo -

pokud rikas, practice, ze mam prestat poslouchat, co rikaj ostatni, pak bych nemel ani poslouchat tebe, je to tak? takze tvoje rada vyjde naprazdno

je to teda prazdna fraze?
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod WT_Martin » čtv 26. kvě, 2005 12:24

ryunin píše:dobre, v tom pripade mi rekni, cemu jsi porozumel, aniz bys cetl, poslouchal ostatni

co to znamenat hledat sam?

ja jsem si behem dnesni meditace uvedomil, ze jsou ruzne zpusoby jak komunikovat "moudrost" - jeden z nich je zkratka - ale ten tady nefunguje

takze pojdme to resit neprimo -

pokud rikas, practice, ze mam prestat poslouchat, co rikaj ostatni, pak bych nemel ani poslouchat tebe, je to tak? takze tvoje rada vyjde naprazdno

je to teda prazdna fraze?

Napsal jsi:

-----
Asi ty svoje prispevky smazu, protoze je povazuju za bezpredmetny.

Slapl jsem vedle.
-----

Tak proc sem prihazujes dalsi zcestne blaboly? Proc dal pokracujes v zahlcovani tohoto fora? :-)
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Senior » čtv 26. kvě, 2005 13:18

mao,
máš pravdu že o tom moc nevím.
Snad i proto jsem se snažil pozorně číst to co mi píšeš.
Vyplynulo mi z toho to že osvícení může dosáhnout i člověk který je jinak celkem hovado.
Pochopil jsem to správně?
Nesrandičkuju, ptám se vážně.
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mao » čtv 26. kvě, 2005 13:34

ja myslim ze ano, neni to vec ani socialni ani "matematicke" inteligence. osvobodit se muze kazdy, zalezi jak s tim nalozi. Konec koncu kdyz se clovek koukne na tu odkazy co tu dal centreman v ZEN-Osviceni kult??? tak vidi, ze neznalost matematiky (napr. ty uvahy o nule a nekonecnu) nejsou prekazkou aby se clovek dobral osviceni.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Senior » čtv 26. kvě, 2005 13:40

takže když to doženu do absurdna - dá se říct že třeba Hitler byl taky svým způsobem osvícenec?
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mao » čtv 26. kvě, 2005 14:11

Senior píše:takže když to doženu do absurdna - dá se říct že třeba Hitler byl taky svým způsobem osvícenec?

no prave ze pletses dohromady evropske osvicence a osviceni o kterych se mluvi ve vychodnich filosofiich. To jsou 2 odlisne veci. Evropske osvicenectvi je vlada rozumu a inteligence! Hitler nebyl rozhodne osvicenec, naopak jsou znamy jeho okultni sklony. To nejde s osvicenectvim dohromady.

Ale osviceny (probuzeny) klidne mohl byt to bychom se mu museli podivat do hlavy a to asi nikdo nedokaze. Stejne jako to ze je nekdo vegetarian neznamena ze je mravne vys. Hitler byl vegetarian.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 16:25

Osviceni je pojem z krestansvi, osviceni duchem svatym,clovek ziska neco co v sobe nema....tohle nema nic spolecnyho s probuzenim v buddhismu, ktere jde zevnitr, clovek ma vsechno v sobe staci se probudit a uvedomit si to....a vy uz si to taky uvedomte!!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod WT_Martin » čtv 26. kvě, 2005 16:28

Achjo píše:Osviceni je pojem z krestansvi, osviceni duchem svatym,clovek ziska neco co v sobe nema....tohle nema nic spolecnyho s probuzenim v buddhismu, ktere jde zevnitr, clovek ma vsechno v sobe staci se probudit a uvedomit si to....a vy uz si to taky uvedomte!!

to je ovsem typicky nebuddhisticka poznamka :-)

a sorry, ale je to uplne jedno - jestli tomu nekdo rika probuzeni, nekdo osviceni etc. je *uplne* fuk
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mao » čtv 26. kvě, 2005 16:36

Achjo píše:Osviceni je pojem z krestansvi, osviceni duchem svatym,clovek ziska neco co v sobe nema....tohle nema nic spolecnyho s probuzenim v buddhismu, ktere jde zevnitr, clovek ma vsechno v sobe staci se probudit a uvedomit si to....a vy uz si to taky uvedomte!!

to jsou jen terminy. osviceni se bezne v budhismu pouziva v tom neni zadny problem. nevystihuje to podstatu jevu jako jakekoliv jine slovo. V literature se to pouziva bezne. pouzijte google a uvidite ze nemate pravdu.
viz napr:

http://www.dharmagaia.cz/ascii/index.php?pg=knihy&kt=tungsan

Ale osvicenectvi si naopak na slovech zaklada, takze tam to jedno neni.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 17:24

Tyjo, tak tady to teda chytlo peknej smer... 8O 8O 8O

V CR musi bejt asi strasna nuda a blahobyt, ze se lidi na internetu zabyvaj takovejhlema p_covinama...

Vsem zucastnenym a Ryuninovi obzvlast:
Zkus udelat neco konkretniho. Popsat nulama a jednickama kilometry stop nekde na nejakym serveru a jinejma nulama a jednickama ty prvni nuly a jednicky zase vyvracet - mi prijde trosku virtualni realita 8O 8O :? a mozna trosku zbytecny... ALe treba se pletu, skoly nemam :oops: :oops: :oops:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 18:03

WT Martin, Mao>..prave, ze to jedno neni....nevim proc michat jabka s hruskama jenom proto,ze to nekdo blbe prelozil a ostatni to papouskuj
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 18:13

porozumnel jsem sve mysli, objevil jsem Heart sutru, rozumim Hsin Hsin mingu, Tao Te Ting a ja nevim cemu jeste, pac ty veci fakt nectu :)

dobrou knihu poznas podle toho, ze ji nemusis cist: pr: Tao te ting: kdyz to ctes a nerozumis tomu, nema smysl to cist
a kdyz to ctes a rozumis tomu, nema to smysl, pac uz to vsechno vis
takze opravdu nema cenu neco cist, to same je s poslouchanim druhych
navic kdyz neco ctes a prijmes to (ze to treba napsal Dogen a ten to musi vedet), nerozumis tomu, jen tomu veris, veris, ze to tak je; k cemu je vira v neco? a kdyz to vis (na zaklade sve zkusenosti), nemusis tomu verit
pr: Dogen by ti rekl, ze kdyz skocis z 55. patra dolu na beton, tak se ti nic nestane
budes tomu verit? asi tezko, protoze uz jsi v zivote spadnul z mnohem mensi vysky a zranil se (=mas svou zkusenost)

muj oblibeny priklad je laska: dokud ji neprozijes (asi budes muset vickrat :) ), nerozumis tomu
az tomu budes rozumnet a uslysis 5 letyho kluka, jak prednasi o lasce, zasmejes se a reknes mu, ze si tu lasku bude muset prozit

co znamena hledat sam? :)
ber to vsechno jako hadanku, kterou chces vyresit

jasne, neposlouchej me, jen proboha neposlouchej ani ostatni
(ale pokud se nebudes ridit moji radou => nebudes me poslouchat
a pokud me poslechnes, prestanes me poslouchat taky :D )
never mi, to co rikam, nemusi byt pravda, jdi a zkus jestli kecam
zivot je neco jako D&D hra :) (tenhle typ her je delanej podle skutecnyho zivota)
cim vic zkusenosti mas, tim jsi na vyssim levelu, tim jsi nabusenejsi :)
jdi a vyzkousej vse, co muzes
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 18:24

Practise>ten tvuj priklad s knizkama...a co varianta, ze porozumis teprve az po precteni nebo behem cetby??...kdybys tu knihu neprecetl,tak bys vubec netusil cemu vlastne rozumis...

jasne, ze je vlastni zkusenost zaklad...ale diky zkusenostem jinych lidi a snaze jim i porozumet se lidstvo jakz takz pohybuje od praveku dopredu...ale to je snad taky jasny
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj