jox píše:Luene, mluvíme tu o meditaci.
Pozice je pro meditaci (nebo co) užitečná, pokud slouží mysli ke správnému použití. Tedy nerozptyluje jí (třeba přehnanou bolestí majkxi, pokud náhodou nechci právě trénovat přemáhání a vůli), nesměřuje k usnutí, případně pomocí vztahu mysli a těla pomáhá udržet cíl. Tak nějak udržuje mysl pohromadě stejně jako tělo. V tom jsou následující tři pozice dost stejné.
Poloha nenarozeného dítěte (pro kterou milovníci cizích slov klidně můžou používat slovo embryonální) pomáhá mysli soustředit se jen na vnitřek a ignorovat vše vnější. Pozice ála barokní lavice je trochu otevřenější, a to vpřed, což se někomu třeba může hodit. Třeba když je předmět meditace před tebou, nebo když chceš udrže stav "pokračovat, pokračovat na cestě". Mabu je univerzálnější, hodí se i pro rovnováhu vnímání vnitřního a vnějšího. Seiza nebo prosednutá seiza (nebo aspoň ta klekací stolička) může být užitečná pro svou nízkost. Snáz se tak nechají problémy přelétávat bez povšimnutí "nad hlavou".
Třeba ti to k něčemu bude, Ardno.
O pozicich uz jsem tady neco psal, tak si to projdi jeste jednou a pozorneji

Pozice ti pred usnutim resp. pred unavou nepomuze o tom je holenku vule ... pokud meditujes tak bys to mohl vedet a pokud ne tak se nedohaduj o pitomostech ... hele me meditace vlastne nezajima a jeden z duvodu jsou chytrolini ... jestli u meditace usinas a myslis, ze to za tebe udela zmena pozice, tak se seredne pletes, ale na to prijdes az zacnes meditovat ne se o to pokouset

Jak jsem rekl MEDITACE JE STAV MYSLI A NE POLOHA TELA
Mimochodem embryonalni poloha neni pro milovniky cizich slov, ale standardni biologickej a medicinskej vyraz zrovna tak jako prenatalni ... ze ty jeste nechodis do 7.tridy na zakl. skole?
Jinak to co tady opisujes z nejake lacine knihy je typickej blabol nejakeho polskeho autora ...
Tak jinak ... ty meditujes, ZE? Hloubka koncentrace je castecne dana schopnosti se nerusene koncentrovat ... Nic tezkeho ... neco pro uplne novacky ... jak dlouho se vydrzis divat na jeden bod (misto) bez preruseni ... jde mi jen o ten ocni kontakt ... pro zacatek vubec nebudeme resit koncentraci mysli ... Takze?
A hele 1/2 hodky v mabu neni problem ... to mas zase z druhe knihy od toho sameho autora, vid? Jinak z utokama si starosti nedelej ... az ti ji nekdo opravdu flakne tak usne driv, nez si uvedomis, ze se mas bat a ze to boli