Kult osvícení

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod Empty_Bell » ned 05. čer, 2005 10:24

ryunin píše:
practice píše:ryunin: to je sice pravda, ale co je pricinou desire, anger, ignorance?
osvicenim (pro EB po nibbane :D ) se zbavis i lasky

empty belly: je hezky, ze jsi tak sectely :lol:

proč mi nechce nastartovat auto? protože došel v nádrži benzín
proč v nádrži došel benzín? protože ho motor všechen spotřeboval
proč ho motor všechen spotřeboval? protože jsem včas nenatankoval
proč jsem včas nenatankoval? protože jsem doufal, že ještě benzín zbude
proč jsem doufal, že benzín zbude? protože jindy zbyl
proč jindy zbyl? to fakt nevím...

buddhismus se neptá donekonečna na věci, které teď nejsou aktuální

lepší je dolít benzín a odjet

Je několik druhů pochybností.
Jedna z nich je: Jak se věci mají, jak je to doopravdy?
To jsou pochybnosti upřímné a od srdce,
které umožňuji učit se vnímat pravdivě
a nepředpojatě, umožňují poznávat vlastní omyly
a chyby a moudře se jich vyvarovat.

Pak jsou také nekonečné otázky těch,
kdo jsou již nad věcí, kdo se cítí být pokročilí
a moudří, plni intuitivního vhledu,
takže nepotřebují žádné znalosti, žádné vědění,
a to co dělají je ani nezajímá,
neboť jejich otázky nemají opravdovost a sílu,
zvuky nabubřelé mrtvoly plné plynů,
které z ní unikají všemy póry
a dělají psssssss.... ssssss....,
to nejsou otázky, jimiž je třeba se zabývat.

A jsou zde i duchovní lidé, mníšci, co pletou si Nauku
s bojovým uměním, s tajnými vnitřními styly,
které je třeba studovat milióny let, tajná učení
pod vedením utajených učitelů, plni obdivu ke svým
úspěchům, praktickým znalostem a jemným vychytávkám,
pohrávají si s vnitřními energiemi jako žonglér s kuličkami,
považujíc tyto hračky za přímou cestu k probuzení,
nevědomi své slepoty vydávají sebe a svoje zkušenosti za pupek světa,
podobni vůdcům sekt, nepřekonatelní ve svém seběvědomí,
vědí přesně co má být a co být by nemělo,
tak tomuto třepetání se směju jako dítě, blázen, vidící barevné rybky,
které se prohánějí v akváriu 50x30cm
:lol:
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

KYDY DŘISTY PRDY

Příspěvekod MROZEK » ned 05. čer, 2005 11:55

To Ryunin a Empty_Bell - Predtým, než začnete so samozvanou sériovou výrobou Boddhisatvov, skúste absolvovať aspoň elementárny kurz výrokovej logiky, aby (temer) každá vaša nasledujúca veta neprotirečila tej predošlej, o nesprávnom vyvodzovaní záverov z nesprávnych predpokladov atď. nehovoriac. ®iadne mazanie príspevkov to totiž nespraví. :roll:
"Mínění jest překážkou postupu".
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: KYDY DŘISTY PRDY

Příspěvekod Empty_Bell » ned 05. čer, 2005 12:12

MROZEK píše:To Ryunin a Empty_Bell - Predtým, než začnete so samozvanou sériovou výrobou Boddhisatvov, skúste absolvovať aspoň elementárny kurz výrokovej logiky, aby (temer) každá vaša nasledujúca veta neprotirečila tej predošlej, o nesprávnom vyvodzovaní záverov z nesprávnych predpokladov atď. nehovoriac. ®iadne mazanie príspevkov to totiž nespraví. :roll:

Mrozek, možná by stálo za to, zanechat obecných nicneříkajících frází a vyjádřit se trochu konkrétně, chtělo by to nějakou ukázku správného předpokladu...
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 05. čer, 2005 14:10

empty belly, hlavne ze ty davas konkretni priklady ... :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 05. čer, 2005 15:16

Empty Bell,

ano, smejes sa a robis presne to iste, co Slepy osel, ked sa s nim Dae Kwang nechcel hrat. Avsak jasnemu je jasne: Dae Kwang vie, Slepy osel nie. Tak sa smej i nadalej, pretoze to je to jedine, co Ti zostava, ked nerozumies a nemas ani trochu pokory.

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » ned 05. čer, 2005 16:44

Anonymní píše:Empty Bell,

ano, smejes sa a robis presne to iste, co Slepy osel, ked sa s nim Dae Kwang nechcel hrat. Avsak jasnemu je jasne: Dae Kwang vie, Slepy osel nie. Tak sa smej i nadalej, pretoze to je to jedine, co Ti zostava, ked nerozumies a nemas ani trochu pokory.

Miro

Rozumný rozumí, pokorný vnímá pokoru, pyšný pýchu.
Zůstává mi toho ještě spoustu, žádná chvíle se neopakuje.
Slepý Osel je jako můj bratr, ale nemám s ním nic společného.
Nevím, jestli DaeKwang vie. Miro vie?
E.B.
Naposledy upravil Empty_Bell dne ned 05. čer, 2005 17:13, celkově upraveno 1
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » ned 05. čer, 2005 17:08

practice píše:empty belly, hlavne ze ty davas konkretni priklady ... :)

je mi to ukradeny
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » ned 05. čer, 2005 17:24

ukropcany píše:Počujte, ja teda neviem o čo v tejto debate vlastne ide, ale mám pocit, že väčšiu kopu natrepaných blbostí o ničom som ešte nevidel... nič v zlom, ale 12 strán príspevkov v ktorých sa snaží jeden nachytať v slovnej hračke (či hnačke) toho druhého... viete čo, mám nápad... očistím túto debatu niečím zmysluplným? Je box lepší ako kung-fu? :idea: :idea: :idea: :idea: ...áno, je to presne taká istá chujovina ako to čo tu riešeite... ale kľudne pokračujte... nenechajte sa rušiť...

Neřekl bych, že tvá otázka je taká chujovina, když pochopíš princip. Měl by ses ale ptát přesně a konkrétně, např. E.B., je PRO TEBE lepší box ako kung fu?

Celý "spor" vznikl na jednom konkrétním případě. Kdosi, kdo sebe asi považuje za zkušeného, vyslovil OBECNÉ stanovisko. Povýšil Taiwanské "niečo" nad Európské "niečo". Prečo sa nezasmát? Veď aby mohlo nastat stanovisko "niečoho", musí zde být nejprve "niekto", kto jej vytvorí.

Buddha ale učí, že takový "niekto" je záležitost nepevná a fiktivní, tedy není od věci si hrát. A kdo si nechce hrát, má babu, a může z kola ven. Hej?
Naposledy upravil Empty_Bell dne pon 06. čer, 2005 7:16, celkově upraveno 1
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » ned 05. čer, 2005 17:39

Nekdo tady mel namitky proti nelogicnosti mych uvah.

Logika je pomerne omezeny nastroj poznani.

Jeden z nejvetsich japonskych filozofu vsech dob Dogen si protirecil nejen v ruznych kapitolach, ale dokonce i v jednotlivych odstavcich. Ale dokonci si protirecil i v samotnych vetach! Ted si jdu zdrimnout a pak mozna napisu neco vic k tomuto.

Ale maly priklad

Dneska chvili sviti slunce, chvili je zamraceno, chvili poprchava... a priroda si tak protireci!!! Mela by absolvovat nejaky kurs zakladu logiky... Jednou je den, pak je noc, pak zas den... jednou jsou osviceni, pak jsou zase neosviceni, jednou je to k nicemu, jindy je to to nejlepsi co mohou udelat, jednou se kritizujou, jindy se chvali, jednou tvrdi, ze vedi, jindy tvrdi ze nevedi a jindy ze netvrdi, ze nevedi...
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » ned 05. čer, 2005 19:06

ryunin píše:Nekdo tady mel namitky proti nelogicnosti mych uvah.

Logika je pomerne omezeny nastroj poznani.

Jeden z nejvetsich japonskych filozofu vsech dob Dogen si protirecil nejen v ruznych kapitolach, ale dokonce i v jednotlivych odstavcich. Ale dokonci si protirecil i v samotnych vetach! Ted si jdu zdrimnout a pak mozna napisu neco vic k tomuto.

Ale maly priklad

Dneska chvili sviti slunce, chvili je zamraceno, chvili poprchava... a priroda si tak protireci!!! Mela by absolvovat nejaky kurs zakladu logiky... Jednou je den, pak je noc, pak zas den... jednou jsou osviceni, pak jsou zase neosviceni, jednou je to k nicemu, jindy je to to nejlepsi co mohou udelat, jednou se kritizujou, jindy se chvali, jednou tvrdi, ze vedi, jindy tvrdi ze nevedi a jindy ze netvrdi, ze nevedi...

Ó děkuji Ti Přírodo, Matko spravedlnosti,
že povýšené ponižuješ,
měníc jejich maso a kosti na prach,
a jejich umění na hry dětinské,
že ponížené povyšuješ, měníc jejich smutek na radost
a slzy na briliantové krůpěje štěstí,
z rozumných že děláš blázny, šašky, pěvce a bardy potulné,
kteří se mohou smát světu moudrých a spravedlivých,
že z bláznivých tvoříš oko Dharmy nad veškeré chápání,
a že každý okamžik si protiřečíš ve svých náladách a hnutích,
čehož se obávají pouze ti, kdo lpí na vlastním významu
a sebedůležitosti.
Amen.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » ned 05. čer, 2005 20:57

Někdo tady napsal, že taku kopu somarin ničoho o ničom už dlho nevidel nebo neco v podobnym smyslu.

Občas někdo ma pochybnosti , co se tak da duchovniho pochytit v duchovnich debatach nebo pseudoduchovnich debatach na internetu.

Jelikož jsem si už zdříml, chtěl bych k tomu říct tohle:

Jednak chci říct, že je dobré si uvědomit, znovu a znovu , o čem je celá tahle debata - je o možnostech člověka dosáhnout nebo realizovat moudrost, je o smyslu buddhismu, o tom, proč Buddha cvičil zazen a proč učil a co učil. Nemyslím si, že to je debata o ničem. MOžná že z nás nikdo není moudrý, ale tím spíš je přírozené, že nás moudrost zajímá a nemyslím si, že je to něco marného, zajímat se o moudrost.

Dále si myslím, že když se tu někteří lidé navzájem kritizují nebo kritizují svůj přístup k věci ohledně buddhismu a souvisejících otázek, létají od toho křesání jistkry a ty jiskry mohou v někom zapálit upřímný zájem o tyto otázky, tedy napovědět, kam jít pro odpovědi, pokud je nenajde přímo tady.

Čili si myslím, že ačkoliv řešit takové otázky na internetu může někomu připadat pokleslé, ať chceme nebo ne, nežijeme v osmém století v Číně a naše možnosti, jak najít pravého učitele nebo zdroj moudrosti jsou poněkud moderní - to, co máme společného s Číńany osmého století, kteří hledali pravdu, je zadek, plíce, srdce, mozek a oči. Takže nakonec stejně musíme zacházet s tímto tělem a touto myslí. Dekadentní by bylo, kdybychom pro samé debaty na internetu neměli čas věnovat se každodenním povinnostem a cvičení.

Já sám jsem díky internetu našel přístup k mnoha nesmírně inspirativním informacím, díky internetu jsem se dozvěděl o Bradu Warnerovi a jeho knize Hardcore Zen, navázal jsem s ním spojení a pravděpodobně přeložím jeho knihu do češtiny. Díky internetu prošlo mé vlastní působení coby esejisty ohněm a mečem kritiky lidí online a v mnohém mě to inspirovalo a poučilo. Ale samozřejmě, dávám si pozor, abych netrávil na internetu příliš mnoho času.

Další paradox je ten, že díky internetu nacházím lidi, které zajímají stejné věci jako mě, a pokud takové lidi pak můžu opravdu potkat, což často dělám, jsou z toho opravdu zajímavá setkání. Naproti tomu, lidi, přátelé, které mám už léta, se většinou o nic z toho, co tady řešíme, nezajímají.
Když jdu do hospody na pivo, jsem tam většinou sám nebo v tomto svém životním období se málokdy přifařím k debatě, která by mě opravdu zajímala, když nepočítám debaty o hudbě se svou sestrou nebo samozřejmě komunikaci se svou přítelkyní, s kterou za tu dobu, co s ní jsem, jsme vytvořili mnoho témat , o kterých se můžeme bavit.

Zkrátka chci říct, že pro některé lidi může být takové debatění na internetu inspirací do jejich "skutečného" života offline.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 06. čer, 2005 8:53

Empty_Bell píše:
ukropcany píše:Počujte, ja teda neviem o čo v tejto debate vlastne ide, ale mám pocit, že väčšiu kopu natrepaných blbostí o ničom som ešte nevidel... nič v zlom, ale 12 strán príspevkov v ktorých sa snaží jeden nachytať v slovnej hračke (či hnačke) toho druhého... viete čo, mám nápad... očistím túto debatu niečím zmysluplným? Je box lepší ako kung-fu? :idea: :idea: :idea: :idea: ...áno, je to presne taká istá chujovina ako to čo tu riešeite... ale kľudne pokračujte... nenechajte sa rušiť...

Neřekl bych, že tvá otázka je taká chujovina, když pochopíš princip. Měl by ses ale ptát přesně a konkrétně, např. E.B., je PRO TEBE lepší box ako kung fu?

Celý "spor" vznikl na jednom konkrétním případě. Kdosi, kdo sebe asi považuje za zkušeného, vyslovil OBECNÉ stanovisko. Povýšil Taiwanské "niečo" nad Európské "niečo". Prečo sa nezasmát? Veď aby mohlo nastat stanovisko "niečoho", musí zde být nejprve "niekto", kto jej vytvorí.

Buddha ale učí, že takový "niekto" je záležitost nepevná a fiktivní, tedy není od věci si hrát. A kdo si nechce hrát, má babu, a může z kola ven. Hej?

EB mas nejaky osobni problem?????

V teto dskusi nic takoveho nebylo. Mozna jen u tebe v hlave.....

A nezapomen prosim odpovedet nejakou hezkou uhybnou basni nebo bonmotem......

Klickujes ve vlastni hlave.
ctes knihy ve vlastni hlave.
v zivote?

Nic. jsi jako my

hloupi.......
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 06. čer, 2005 9:17

h píše:
Empty_Bell píše:

EB mas nejaky osobni problem?????

V teto dskusi nic takoveho nebylo. Mozna jen u tebe v hlave.....

A nezapomen prosim odpovedet nejakou hezkou uhybnou basni nebo bonmotem......

Klickujes ve vlastni hlave.
ctes knihy ve vlastni hlave.
v zivote?

Nic. jsi jako my

hloupi.......

Děkuji, to je pro mne jen chvála, přisypeš mi ještě pár sladkostí?

Sundej už člověče slepecké brýle a koukni se do zrcadla.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 06. čer, 2005 10:53

KUK :arrow:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » pon 06. čer, 2005 10:57

Anonymní píše:KUK :arrow:

Kuky kuk :lol: :arrow:
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 06. čer, 2005 11:39

ad "kuky kuk" - aaaano, to si pamatam z detstva, tymto nas za komancoiv krmila stv - cka v nedelu doobeda, spolu s filmarikom a filmuskou ;O) a potom prisla revolucia a s nou gumkaci, stryko drzgros a mladi svisti :lol:
vratim sa k veci - dufam ze tymto sa skoncila cela diskusia, ktora ale naaaozaj nic nevyriesila - alebo mozno nieco ano - tak ja napriklad som sa obcas dooost dobre zasmial :D :D :D ale len na tom, comu som rozumel, samozrejme, to ostatne som nechal prebehnut okolo bez povsimnutia :wink:
...idem si asi pozriet nejake hladikove videa, potrebujem este jednu davku terapie smiechom :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » pon 06. čer, 2005 12:52

plasomrak píše:ad "kuky kuk" - aaaano, to si pamatam z detstva, tymto nas za komancoiv krmila stv - cka v nedelu doobeda, spolu s filmarikom a filmuskou ;O) a potom prisla revolucia a s nou gumkaci, stryko drzgros a mladi svisti :lol:
vratim sa k veci - dufam ze tymto sa skoncila cela diskusia, ktora ale naaaozaj nic nevyriesila - alebo mozno nieco ano - tak ja napriklad som sa obcas dooost dobre zasmial :D :D :D ale len na tom, comu som rozumel, samozrejme, to ostatne som nechal prebehnut okolo bez povsimnutia :wink:
...idem si asi pozriet nejake hladikove videa, potrebujem este jednu davku terapie smiechom :lol:

Diskuze nemá a ani nemůže nic řešit, každý si však může "ochutnat" svůj vklad, způsob jak to dělá a když bude chtít, může se o sobě něco naučit. Dík za názor.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

®VÁSTY

Příspěvekod MROZEK » pon 06. čer, 2005 18:07

ryunin píše: Dneska chvili sviti slunce, chvili je zamraceno, chvili poprchava... a priroda si tak protireci!!!

Áááno? Kde je v predošlej vete protirečenie? A v čom, konkrétne, si príroda protirečí? Eeech, ako som písal - najprv pochop, potom poučuj.

A že si protirečil Dogen, "jeden z největších japonských filosofů všech dob"? No a? Si snáď on? Quod licet Iovi, non licet bovi. :!:

Czecsi.
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: KYDY DŘISTY PRDY

Příspěvekod MROZEK » pon 06. čer, 2005 18:16

Empty_Bell píše:Mrozek, možná by stálo za to, zanechat obecných nicneříkajících frází a vyjádřit se trochu konkrétně

Tak to konečne urob.

Zatiaľ Tvoj výskyt na tomto fóru prebieha podľa vzorca "poviem blbosť - niekto sa vyjadrí - poviem "je mi to jedno" - poviem ďalšie štyri blbosti - niekto sa vyjadrí - poviem "nezaujíma ma to"" - atď.

Zdar.
Naposledy upravil MROZEK dne pon 06. čer, 2005 18:35, celkově upraveno 1
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

OVER AND DONE

Příspěvekod MROZEK » pon 06. čer, 2005 18:33

Empty_Bell píše:Diskuze nemá a ani nemůže nic řešit, každý si však může "ochutnat" svůj vklad

8O :roll: A hranice ľudskej imbecility boli redefinované. Noo, nič, nechám ťa v kľude ochutnávať Tvoj "vklad".
Pa.
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj