Meditace

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod hellas » pon 28. kvě, 2007 14:15

neee, ja myslel vylepsovani osudu, o karme sem uz slysel (o obou karmach;-) muzes klidne SZ, kdyz se Ti bude chtit o tom psat, nerozumim tomu, jak to napsals;-)
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod krovak » pon 28. kvě, 2007 16:01

luen píše:Uplne v poho ... uz se kazdemu stalo, ze byl necim tak pohlcen, ze se vlastne na chvilku rozpustilo jeho vedomi ... hele pri spani ti take nikdo nezaruci probuzeni :wink: ale ne je to v pohode vsechny dulezite vegetativni procesy bezi na "pozadi" nebo dejme tomu v podvedomi :wink:

teda myslim, ze tuna trosku do toho musim rypnut - to ze sa niekto do niecoho tak "zavrta", ze sa rozpusti jeho "vedomie" je podla mna na uplne opacnom konci ako meditacia - to ako si to napisal mi totiz pripomina stav ked clovek bezi na autopilota, co je skor ten horsi pripad...
krovak
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod graver » pon 28. kvě, 2007 16:20

hellas píše:o karme sem uz slysel (o obou karmach;-)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Karma_%28p ... 8D_vody%29
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Meditace

Příspěvekod jox » pon 28. kvě, 2007 16:55

luen píše: hele me meditace vlastne nezajima

Asi to tak je. Proč teda ale tak útočně prosazuješ nějaká moudra (vyčtená? zaslechnutá?) o něčem co tě nezajímá? :roll:

V meditaci samozřejmě nejde o lámání rekordů v nepřirozené fixaci očí pevně na cokoli. Nemá smysl fixace, ale klidné opětovné vracení se - očí i mysli.

®e poloha těla má vliv na polohu mysli, a to včetně tendence k usínání, je myslím jasné každému, koho to zajímá a kdo to zkusil. Snažit se nahrazovat rušivou silou vůle všechno, čemu lze pomoci i bez ní, je chyba.

luen píše:tak se seredne pletes, ale na to prijdes az zacnes meditovat ne se o to pokouset

®e by ses o to přeci jen zajímal? Dokonce víc než jen pokoušel? :lol:
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pon 28. kvě, 2007 22:40

jox píše:Asi to tak je. Proč teda ale tak útočně prosazuješ nějaká moudra

Jsem takovej s tim se smir :wink: :D

Jox píše:V meditaci samozřejmě nejde o lámání rekordů v nepřirozené fixaci očí pevně na cokoli. Nemá smysl fixace, ale klidné opětovné vracení se - očí i mysli.

Ano ja ... nechtel soutezit ... jen me zajimalo na kolik varis z vody a na kolik z vlastni praxe ... takze nic moc, vid ... vyhnul ses odpovedi :D

Jox píše:®e poloha těla má vliv na polohu mysli, a to včetně tendence k usínání, je myslím jasné každému, koho to zajímá a kdo to zkusil. Snažit se nahrazovat rušivou silou vůle všechno, čemu lze pomoci i bez ní, je chyba.

Jasne proto uz x roku cekas na nejake vysledky, vid?

Jox píše:®e by ses o to přeci jen zajímal? Dokonce víc než jen pokoušel? :lol:

Jasne, ze ano ... musis umet cist i mezi radky, ale nijak si na tom nezakladam ... povazuji to castecne za sve intimni/soukrome veci! Je vlastne uplne jedno co si o tom my dva myslime ... jen jsem poukazal na to, ze je hloupe udilet rady na zaklade jednoho vikendoveho seminare a nebo precteni pochybne knihy ...

kez by stacilo tak malo ...

Nerekl jsi nic z vlastni zkusenosti jen citujes a jeste spatne ... nejsem zadnej vystavni kousek co se meditaci a podobnych zalezitosti tyka, ale nevymyslim si a to ani z priblbleho duvodu .... BYT ZAJIMAVEJ!!!

Hodne stesti pri vsech embryonalnich polohach a pripadny zbytek bych nechal treba na osobni setkani a nejakou tu praktickou ukazaku ... co ty na to???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Válčení s vlastními výmysly

Příspěvekod jox » úte 29. kvě, 2007 9:26

Luene, chápu o co ti jde, a je to dobré. Podle mě sis ale zvolil blbý způsob, kdy ze sebe (i mě) zbytečně děláš mnohem většího hlupáka, než jsi. Máš na víc, nicméně se s tím smiřuju. :twisted:
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Válčení s vlastními výmysly

Příspěvekod luen » úte 29. kvě, 2007 16:37

jox píše:Luene, chápu o co ti jde, a je to dobré. Podle mě sis ale zvolil blbý způsob, kdy ze sebe (i mě) zbytečně děláš mnohem většího hlupáka, než jsi. Máš na víc, nicméně se s tím smiřuju. :twisted:

Nezbejva nez to akceptovat ... byla to ma svobodna volba ... uz v prenatalnim veku jsem byl cynik (a je to tu zase :oops: ). Lidi co me znaji vi, ze je to jen zabavna hra a ti co me neznaji maji pravo na jakykoli pocit ... treba ze jsem nafoukanej, zlej a ze to myslim vazne ...
Jednu vec jsem se ale pri meditaci naucil ... NEBRAT SAM SEBE VAZNE ... umet si ze sebe udelat srandu a netvarit se po par meditacich jako poznani samo ... tohle je ta nudna a nepodstatna cast :wink:

At se dari :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xavier » úte 29. kvě, 2007 16:42

luen píše:
xavier píše:Tak ja nevim - cetl jsem, ze meditace je stav kdy pauzy mezi myslenkami, ktere se ti i v klidu honi hlavou, jsou tak velke, ze vnimas svou pravou podstatu...

Mimochodem cist muzes cokoli co kdejakej trouba napise a nebo kdejakej trouba vytrhne z kontextu a uplne vadne to zasadi do souvislosti s necim jinym ...

Docela souhlas, cetl jsem to v knizce od Dalaj Lamy... ale asi jsem to spatne interpretoval nebo nepochopil :-)
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » úte 29. kvě, 2007 17:43

Povodny prispevok bol kontroverzny a nesuvisel s temou, takze bol zmazany moderatorom.

Moderator - MIROSLAV BAKOS

OK. Miro chces diskutovat o Dalajlamovi??? Tak muzeme, ale nemaz cizi prispevky. S tematem to souviselo!!!

Jinak pro ostatni: uvedl jsem, ze Dalajlamu nepovazuji za zadneho duchovniho, ale za spatneho politika. Jestli se ti to Mirku nebude opet libit a smaznes to, tak zalozime klidne nove vlakno :wink: a ty tam budes moci svobodne obhajovat svuj osobni postoj k Dalajlamovi :wink:

Mimochodem napsal jsem ti SZ :wink: :lol:
Naposledy upravil luen dne stř 30. kvě, 2007 13:12, celkově upraveno 2
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pepah » úte 29. kvě, 2007 20:46

luen píše:... povazuji to castecne za sve intimni/soukrome veci! Je vlastne uplne jedno co si o tom my dva myslime ... jen jsem poukazal na to, ze je hloupe udilet rady na zaklade jednoho vikendoveho seminare a nebo .....?

Ach. S tim vikendovym seminarem, to jako myslis me ? :lol:
Promin ze jsem ve sve blahove egoicnosti vyjevil svou intimnost sve zkusenosti s meditaci a opovazil se doporucit aby se dotazovany obratil radsi na nekoho kdo ma opravdove zkusenosti s meditacemi :wink:
Ty tu neco podobneho u sebe naznacujes, na druhou stranu to oznacujes za intimni .. hmm .. hezke vyhejbani se .. 8)
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » úte 29. kvě, 2007 21:17

Pepah píše:
luen píše:... povazuji to castecne za sve intimni/soukrome veci! Je vlastne uplne jedno co si o tom my dva myslime ... jen jsem poukazal na to, ze je hloupe udilet rady na zaklade jednoho vikendoveho seminare a nebo .....?

Ach. S tim vikendovym seminarem, to jako myslis me ? :lol:
Promin ze jsem ve sve blahove egoicnosti vyjevil svou intimnost sve zkusenosti s meditaci a opovazil se doporucit aby se dotazovany obratil radsi na nekoho kdo ma opravdove zkusenosti s meditacemi :wink:
Ty tu neco podobneho u sebe naznacujes, na druhou stranu to oznacujes za intimni .. hmm .. hezke vyhejbani se .. 8)

Vyhybam se ... proto jsem tady vysvetlil par zakladnich pojmu (na rozdil od ostatnich, kteri citovali jen z knih) ... Jak jsem napsal ... je to jedno a nema cenu se dohadovat ... sam aktivne meditujes a vis jak to je, ne? Neni co resit :wink: Reseni je jen tvrda drina :!:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pepah » stř 30. kvě, 2007 17:09

luen píše: ... Neni co resit :wink: Reseni je jen tvrda drina :!:

Sice to kazdej popisujem trochu jinak, ale v zasade se shodnem .. :wink:
Rekl bych nejtvrdsi z nejmekcich drin :lol:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 31. kvě, 2007 7:20

luen píše:OK. Miro chces diskutovat o Dalajlamovi??? Tak muzeme, ale nemaz cizi prispevky. S tematem to souviselo!!!
Jinak pro ostatni: uvedl jsem, ze Dalajlamu nepovazuji za zadneho duchovniho, ale za spatneho politika. Jestli se ti to Mirku nebude opet libit a smaznes to, tak zalozime klidne nove vlakno :wink: a ty tam budes moci svobodne obhajovat svuj osobni postoj k Dalajlamovi :wink:
Mimochodem napsal jsem ti SZ :wink: :lol:

Povodna tema tohto threadu je ziadost o prakticke rady s meditaciou. To ani v najmensom nesuvisi s Tvojimi vyrokmi ohladne tibetskych otrokarov a ze duchovny odkaz dalajlamu nie je nic ekstra (napisal si doslovne "ekstra").

Preto som ako moderator povazoval za potrebne Tvoj prispevok zmazat, riadil som sa nazorom redakcie bojovaumeni.cz, vid vyjadrenie v threade Tibet vs. Cina:

Vážení,
politická diskuze nemá mnoho společného s tím o čem tento web je. Proto toto téma a další případná budoucí jemu podobná budou uzamčena či smazána.

Nastastie uz nie som viac moderatorom (zhodou okolnosti par hodin po mojom zmazani Tvojho prispevku sa redakcia rozhodla zrusit vsetkych moderatorov), takze sa nemusis obavat ziadneho dalsieho mazania Tvojich prispevkov z mojej strany.

Na temu dalajlamovho zivota ci duchovneho odkazu nemam potrebu debatovat, jeho zivot a skutky su dostatocne obhajitelne same sebou a ani v najmensom nepotrebuju moju obhajobu.
Okrem toho, uz sme toho nadebatovali tak vela, ze sa navzajom dost pozname a osobne si myslim, ze akakolvek debata s Tebou nikam nevedie. Preto nemam v plane si ani precitat Tvoju SZ. Maj sa fajn.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 31. kvě, 2007 7:35

Miro píše:Povodna tema tohto threadu je ziadost o prakticke rady s meditaciou. To ani v najmensom nesuvisi s Tvojimi vyrokmi ohladne tibetskych otrokarov a ze duchovny odkaz dalajlamu nie je nic ekstra (napisal si doslovne "ekstra").

Preto som ako moderator povazoval za potrebne Tvoj prispevok zmazat, riadil som sa nazorom redakcie bojovaumeni.cz, vid vyjadrenie v threade Tibet vs. Cina:

Vážení,
politická diskuze nemá mnoho společného s tím o čem tento web je. Proto toto téma a další případná budoucí jemu podobná budou uzamčena či smazána.

Nastastie uz nie som viac moderatorom (zhodou okolnosti par hodin po mojom zmazani Tvojho prispevku sa redakcia rozhodla zrusit vsetkych moderatorov), takze sa nemusis obavat ziadneho dalsieho mazania Tvojich prispevkov z mojej strany.

Na temu dalajlamovho zivota ci duchovneho odkazu nemam potrebu debatovat, jeho zivot a skutky su dostatocne obhajitelne same sebou a ani v najmensom nepotrebuju moju obhajobu.
Okrem toho, uz sme toho nadebatovali tak vela, ze sa navzajom dost pozname a osobne si myslim, ze akakolvek debata s Tebou nikam nevedie. Preto nemam v plane si ani precitat Tvoju SZ. Maj sa fajn.

Miro

Ja s Dalajlamou nezacal, ale OK nechme tedy politiku politikum ... Miro cekal bych od tebe (asi i ostatni), ze prave do tohoto vlakna necim prispejes a to nejen tim, ze budes mazat :wink: Myslim, ze k tomu mas co rici.

Ze jsi necetl mou SZ jsem zjistil :lol: nebylo v ni nic pred cim by bylo treba zavirat oci a bat se ji precist ... Vzhledem k tomu, ze ji ale cist asi nechces, tak bych se pripomenul s tim domluvenym zapasem :wink: Ocekaval bych tedy, ze das vedet, tak jak bylo dohodnuto :!: Doufam, ze se zase nic nezmenilo a ze tentokrat dodrzis sve slovo (jaro totiz prave dnes konci) :wink: :lol:
Nebo hodlas pokracovat dal ve svem jednani ... JA NIC, JA MUZIKANT A NEPAMATUJI SI, ZE BYCH NEKDY S NEKYM COKOLI DOMLOUVAL A RESIL :?: :?:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » čtv 31. kvě, 2007 8:00

luen píše: Vzhledem k tomu, ze ji ale cist asi nechces, tak bych se pripomenul s tim domluvenym zapasem :wink: Ocekaval bych tedy, ze das vedet, tak jak bylo dohodnuto :!: Doufam, ze se zase nic nezmenilo a ze tentokrat dodrzis sve slovo (jaro totiz prave dnes konci) :wink: :lol:
Nebo hodlas pokracovat dal ve svem jednani ... JA NIC, JA MUZIKANT A NEPAMATUJI SI, ZE BYCH NEKDY S NEKYM COKOLI DOMLOUVAL A RESIL :?: :?:

hm, Cest !!!
hele klid, poresime to v SZ aby se neza.ralo tohle tema. Neni spatny a tohle by to zabilo. Miro urcite neni bez kouli aby se neozval kdyz to slibil.
Takze MEDITACE a stop dalajlamum - mimochodem je jasny, ze to melo jit pryc i kdyz asi ne zcela smazat, ale to je fuk...
zdaaar
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 31. kvě, 2007 9:25

Na tento web uz takmer vobec nechodim a tak netreba nic riesit SZ, stale plati, ako sme sa dohodli: najprv zajdem do Prahy za Ivanom a potom Ta rad uvitam na Slovensku so zbranami.
Bohuzial som nuteny zostat na Taiwane az do marca buduceho roku, ale keby ste sa nevedeli dockat a boli by ste ochotni sa mi poskladat na letenku, mohol by som zaskocit domov nakratko v septembri. :wink:

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » čtv 31. kvě, 2007 10:37

offtopic

Miro - nemáš prosím nákres / scan podrobnějšího průběhu 12 šlachových drah, o který by ses mohl podělit? Já jsem nic takovýho nenašel a vypadá to, že se mi to bude hodně hodit ... Díky předem ...
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 01. čer, 2007 7:18

4 Jox, díky za rady. Asi jsem moc jako puboš četl, ale já to právě pochopil, že základem meditace je právě ta správná pozice-lotosový květ, seiza. Přišlo mi to logické, protože si osobně myslím, že fyzický stav(postoj těla, např. pnutí svalstva atd.) se projevují i na mentálním stavu a naopak.

4 luen, zajímalo by mě jestli se by se za meditaci od určitého levelu provedení, dalo považovat i stání v kung-fu pozicích např. ten postoj v pozici fotbalového brankáře atd.(sory ale čínský název si nepamatuju :oops: ).
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 01. čer, 2007 7:44

majkx píše:4 luen, zajímalo by mě jestli se by se za meditaci od určitého levelu provedení, dalo považovat i stání v kung-fu pozicích např. ten postoj v pozici fotbalového brankáře atd.(sory ale čínský název si nepamatuju :oops: ).

V zasade ano ... jak jsem jiz psal, meditace je stav mysli a pozice je jen berlicka do zacatku a je to pouze vnejsi viditelna forma. Meditovat se da v sede, leze, stoje, chuzi ... temer cokoli te napadne ... jde jen o to si to zbytecne nekomplikovat. A to jak ve smyslu pohodli (casto vede k usnuti), tak i ve smyslu zbytecne krkolomnych pozic (napr. bolest ci nepohodlnost vede k neustalemu narusovani schopnosti koncentrace) ... Je pravdou, ze urcite pozice maji vliv na fyziologicke pochody v tele a tim padem i neprimo na stav mysli (napr. lotosova pozice priskrti tepny v nohach a kardiovaskularni system ma vice krve pro distribuci organu a mozku ...), ale jinak je absolutni nesmysl predpokladat, ze nejaka pozice vam zaruci uspech v meditovani ... jeste jednou MEDITACE JE STAV MYSLI!!!
I clovek bez koncetin muze meditovat a ten nohy nezkrizi a ani se nepostavi do zadne "kuňfu" pozice :wink: Ke vsemu jsou ty postoje vetsinou fyzicky dost narocne a tezko si dovedu predstavit meditatora v mabu stat napr. 30min ...

Rozumime?
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 01. čer, 2007 7:55

Jo rozumím, dík za bližší vysvětlení :) .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj