Kult osvícení

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod mao » pát 20. kvě, 2005 12:02

ryunin píše:
mao píše:
ryunin píše:Obávám se, že ty i Miro ulpíváte na slovech. Který výrok zůstává v tvé mysli jako konečný? Co je definitivní pravda? Zkus se nad tím zamyslet. Dokud nepoznáš definitivní pravdu, jaký smysl má radit druhým co mají číst nebo psát?

definitivni pravda je, ze zen je zalozen na praxi - na zazenu a ne na logickych uvahach posledni definitivni pravdy. Jestli hodinu denne sedis v zazenu 12 let a jeste ti to nedoslo, tak si promysli jestli nechces zmenit ucitele, pripadne si PORADNE precist suzukiho (zrovna o tomhle tam pise). :wink:

to byla narazka na nesmyslnost posledni definitivni pravdy

:) aha musim to napsat explicitne. to moje byla narazka na vsechno cos tu zatim napsal.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod WT_Martin » pát 20. kvě, 2005 12:05

ryunin píše:tyhle blaboly zpusobily ze jeden jediny clovek prestal plakat a na zahrade rozkvetl kastan

:-)))))))

ryunin píše:mozna to je jenom jeden clovek a jeden kastan, ale mozna zijeme jen v jednom vesmiru a nikoliv ve dvou

Proc si furt chudaci snazi hrat na duchovni mastery? Proc se ze zenu stala moda? Proc si kazdy, kdo se prokouse jednou knizkou o buddhismu (navic s nazvem "Hardcore zen" :-)) a videl jeden dil "Kung-fu: legenda pokracuje" hraje na spasitele? Asi pujdu meditovat, snad mi to pak dojde...
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 20. kvě, 2005 12:15

Obávám se, že ty i Miro ulpíváte na slovech. Který výrok zůstává v tvé mysli jako konečný? Co je definitivní pravda? Zkus se nad tím zamyslet. Dokud nepoznáš definitivní pravdu, jaký smysl má radit druhým co mají číst nebo psát?

Nie je mojou chybou, ze Ta to nikdy nenapadlo, preco Ti vlastne radim a preco som Ti pisal tych 10 ci 15 odpovedi a preco som dokonca skusil precitat Tvoj blog, hoci som nic z toho vobec nemusel. No ano, aky by to malo zmysel?

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » pát 20. kvě, 2005 15:37

WT_Martin píše:
ryunin píše:tyhle blaboly zpusobily ze jeden jediny clovek prestal plakat a na zahrade rozkvetl kastan

ryunin píše:mozna to je jenom jeden clovek a jeden kastan, ale mozna zijeme jen v jednom vesmiru a nikoliv ve dvou

Proc si furt chudaci snazi hrat na duchovni mastery? Proc se ze zenu stala moda? Proc si kazdy, kdo se prokouse jednou knizkou o buddhismu (navic s nazvem "Hardcore zen" :-)) a videl jeden dil "Kung-fu: legenda pokracuje" hraje na spasitele? Asi pujdu meditovat, snad mi to pak dojde...

proc z toho delat drama? ja znam nekolik velkych zenovych mistru, kteri maji mnoho oponentu nebo kritiku, pak znam mnoho podvodniku, kteri maji mnoho obdivovatelu a pak jsou obycejni zaci jako ja, kteri o buddhismu pisou knizky a cvici zazen - samozrejme, ze se mi bude spousta lidi posklebovat a par lidi me bude chvalit, tak to uz chodi, je na tobe, abys vycitil, kdo je nafuka a uvnitr ma prazdno a kdo neco poznal a muze druhym v nejakym smyslu pomoct - protoze me nekolik lidi pozadalo, abych psal, tak to delam, asi bych se s tim jinak nikam necpal -
tady na bojoveumeni bylo par lidi, mozna jeden nebo dva, ktere zajimaly moje eseje nebo je zajima Dogenuv styl nebo nejake knihy nebo je zajima, kde je dojo, kde by mohli cvicit - to je cele, neni potreba z toho delat ani velike spaseni, ani se posklebovat obycejne praci nebo obycejne praxi nekoho
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » pát 20. kvě, 2005 15:42

Miro píše:Obávám se, že ty i Miro ulpíváte na slovech. Který výrok zůstává v tvé mysli jako konečný? Co je definitivní pravda? Zkus se nad tím zamyslet. Dokud nepoznáš definitivní pravdu, jaký smysl má radit druhým co mají číst nebo psát?

Nie je mojou chybou, ze Ta to nikdy nenapadlo, preco Ti vlastne radim a preco som Ti pisal tych 10 ci 15 odpovedi a preco som dokonca skusil precitat Tvoj blog, hoci som nic z toho vobec nemusel. No ano, aky by to malo zmysel?

Miro

neni moji chybou, ze te nepovazuju za duveryhodny zdroj buddha-dharmy
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 20. kvě, 2005 15:47

pak jsou obycejni zaci jako ja, kteri o buddhismu pisou knizky

:roll:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 20. kvě, 2005 17:18

neni moji chybou, ze te nepovazuju za duveryhodny zdroj buddha-dharmy

To je samozrejme v poriadku, ale preco mi potom tolko vypisujes, aby som Ti povedal svoj nazor a komentoval to, co robis? Takto to vyzera, ze moja nedoveryhodnost je napokon vysledkom iba toho, ze Ta nechvalim, ale tvrdo kritizujem, pretoze som Ti vycital spustu bludov, ktore si tu a na svojom blogu popisal.
Ano, ja nie som ten typ, ktory bude sediet, milo sa na kazdeho usmievat a kazdeho chvalit, aky je nepochopeny genius. Ale na druhej strane som ochotny uznat kazdeho, kto nieco vie. Urob jeden pohyb, napis jednu vetu, ktore budu dobre a Tvoje vlastne, a budes mat moj plny respekt a uctu.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » pát 20. kvě, 2005 17:47

Miro píše:neni moji chybou, ze te nepovazuju za duveryhodny zdroj buddha-dharmy

To je samozrejme v poriadku, ale preco mi potom tolko vypisujes, aby som Ti povedal svoj nazor a komentoval to, co robis? Takto to vyzera, ze moja nedoveryhodnost je napokon vysledkom iba toho, ze Ta nechvalim, ale tvrdo kritizujem, pretoze som Ti vycital spustu bludov, ktore si tu a na svojom blogu popisal.
Ano, ja nie som ten typ, ktory bude sediet, milo sa na kazdeho usmievat a kazdeho chvalit, aky je nepochopeny genius. Ale na druhej strane som ochotny uznat kazdeho, kto nieco vie. Urob jeden pohyb, napis jednu vetu, ktore budu dobre a Tvoje vlastne, a budes mat moj plny respekt a uctu.

Miro

ja jsem ti psal, protoze jsi se prezentoval nebo nekdo te prezentoval jako zenoveho mnicha, tak me zajimal tvuj nazor - ale soucasne jsem cekal take, ze s nejakou myslenkou o co v buddhismu jde, taky prijdes, toho jsem se ale dosud nedockal, tak proto jsem ti prestal duverovat - dokud jsem ti psal, tak jsem jeste nechal tuto otazku otevrenou, proste tve odpovedi me nepresvedcily

nicmene samozrejme ses o kritiku poctive pokusil a jak vidis, spousta lidi ti tady duveruje, takze jim to asi nejaky smysl dava, mne ne

ono to vypada, ze se tady hadaji buddhiste o buddhismu a ze je to nesmysl, ale kdyz nikdo nikoho nebude kritizovat, tak cela Cesta zhnije - buddhismus opravdu neznamena na vsechny se porad usmivat a vsem davat za pravdu, v tom s Mirem souhlasim

Miro me nepresvedcil o sve moudrosti a soucitu, ja jsem nepresvedcil jeho. Zivot jde dal a kastan odkveta, uz se na nem objevuji prvni plody
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » pát 20. kvě, 2005 18:57

ja jsem ti psal, protoze jsi se prezentoval nebo nekdo te prezentoval jako zenoveho mnicha, tak me zajimal tvuj nazor - ale soucasne jsem cekal take, ze s nejakou myslenkou o co v buddhismu jde, taky prijdes, toho jsem se ale dosud nedockal, tak proto jsem ti prestal duverovat - dokud jsem ti psal, tak jsem jeste nechal tuto otazku otevrenou, proste tve odpovedi me nepresvedcily

Aha, naozaj som tuto Tvoju otazku nebral vazne, naozaj som si nemyslel, ze cloveku, ktory o tom zene tolko hovori a chce dokonca o nom pisat knihy, nie je jasna ani taka zakladna vec, o co v buddhizme vlastne ide. Ale budiz, nech je tak - takze som tradicionalista a plne akceptujem Buddhov nazor, ze to najlepsie, co mozes urobit (a to je aj zmysel buddhizmu), je okamzite vsetko zanechat (pokial mozes) a bezat do nirvany.
A este, Ty sa zvyknes pytat ucitelov otazky na to, aby si potom posudzoval, ci sa Ti ich odpoved paci alebo nie? A to Ta vobec nejaky ucitel s takymto pristupom akceptoval za ziaka? Taky ucitel potom konci tak, ze uci studenta to, co student sam chce, a taky ucitel je bezcenny.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » sob 21. kvě, 2005 11:12

Miro píše:ja jsem ti psal, protoze jsi se prezentoval nebo nekdo te prezentoval jako zenoveho mnicha, tak me zajimal tvuj nazor - ale soucasne jsem cekal take, ze s nejakou myslenkou o co v buddhismu jde, taky prijdes, toho jsem se ale dosud nedockal, tak proto jsem ti prestal duverovat - dokud jsem ti psal, tak jsem jeste nechal tuto otazku otevrenou, proste tve odpovedi me nepresvedcily

Aha, naozaj som tuto Tvoju otazku nebral vazne, naozaj som si nemyslel, ze cloveku, ktory o tom zene tolko hovori a chce dokonca o nom pisat knihy, nie je jasna ani taka zakladna vec, o co v buddhizme vlastne ide. Ale budiz, nech je tak - takze som tradicionalista a plne akceptujem Buddhov nazor, ze to najlepsie, co mozes urobit (a to je aj zmysel buddhizmu), je okamzite vsetko zanechat (pokial mozes) a bezat do nirvany.
A este, Ty sa zvyknes pytat ucitelov otazky na to, aby si potom posudzoval, ci sa Ti ich odpoved paci alebo nie? A to Ta vobec nejaky ucitel s takymto pristupom akceptoval za ziaka? Taky ucitel potom konci tak, ze uci studenta to, co student sam chce, a taky ucitel je bezcenny.

Miro

neptal jsem se te proto, ze bych nevedel, o co v buddhismu jde, ale proto, ze me zajimalo, jaky mas nahled na tuto vec ty, protoze zjevne cvicis nejaky jiny styl

co se tyka toho, ze jsem se te ptal a pak tvoje odpovedi posuzoval, opravdu jsem se te neptal jako sveho ucitele nebo potencialniho ucitele, ale jako kolegy, bratra, cloveka
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Ahoj

Příspěvekod Anonymní » sob 21. kvě, 2005 11:19

Ahoj Miro,
jak se říká "odříkaného největší krajíc". Za boha jsi nechtěl učit buddhizmus a už je to tady :lol:
Mnoho pozdravů na "blízký východ" a těším se zas na viděnou v Plzni.
Roman Timpl

Mimochodem s tím hokejem jsi to předpověděl bezchybně, se ©védama i s Kanadou - škoda, že jsem si nevsadil v Tipsportu :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » sob 21. kvě, 2005 13:07

mumonkan: to jsem nevěděl, že můžou bejt kaštany tak srandovní:)

Když je tu tolik expertů tak bych si dovolil odbočit k jedné materiální věci. Zajímalo by mě jak to vidí klouby když se někdo pokouší zaujmout lotos, nebo aspoň poloviční? Tenhle ten sed je docela dobrej strečink, ale pro amatéra zároveň páka na všecky klouby od beder dolů, je to ok?
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » sob 21. kvě, 2005 17:18

Harutomo_Yasumizu píše:mumonkan: to jsem nevěděl, že můžou bejt kaštany tak srandovní:)

Když je tu tolik expertů tak bych si dovolil odbočit k jedné materiální věci. Zajímalo by mě jak to vidí klouby když se někdo pokouší zaujmout lotos, nebo aspoň poloviční? Tenhle ten sed je docela dobrej strečink, ale pro amatéra zároveň páka na všecky klouby od beder dolů, je to ok?

ja osobne jsem mel stesti, ze jsem zacinal ve skole Kwan Um, kde jsou k pozicim maximalne tolerantni - zacanial jsem stridave v barmskem sedu nebo v seiza, cili s koleny mirne od sebe, na patach

teprve po dvou mesicich kazdodenniho sezeni po dvou hodinach jsem zkusil prvnich patnact minut polovicni lotos , pak pul hodiny... ve skole soto se tradicne toleruje jen polovicni nebo plny lotos, ale zalezi na tom, kdo je ucitelem

co se tyka zdravi - ja jsem byl typicky neohebn pripad - proto jsem musel postupne zvykat klouby na pro ne nezvykle pozice - kdyz to clovek nedela nasilim a postupne pridava delku sezeni v mirne neprijemne pozici, kolena se postupne stavaji flexibilnejsi, totez se tyka chodidel, ktera v mem pripade trpi prakticky stejne

takze asi po roce postupneho privykani, kdy jsem cvicil kazdy den prumerne hodinu nejdrive spis seiza a potom i patnact, nebo pul hodiny v polovicnim lotosu, jsem mohl kazdy den sedet v polovicnim lotosu, od te doby tak sedim uz dvanact let - plny lotos zvladnu, ale zatim ho nepouzivam

co se tyka rizik a zdravi, jeste jednou - zazil jsem mnohokrat stavy nesnesitelne bolesti, kdy sem se v duchu modlil, abych omdlel - bylo to pri odosnobnenich, kde bylo zakazano sedet jinak nez v polo nebo plnem lotosu a kde se sedi i 6 nebo 8 hodin denne- prestoze to vypadalo, ze si musim kolena znicit, pokazde bolest po skonceni meditace asi do pul hodiny ustala a nikdy jsem nemel zadne nasledky - jeden kolega ale sedel tak usilovne, ze skoncil na operaci menisku - bude to zrejme tim, kdyz si do pozice sedate ve stavu, kdyz na to jeste koleno neni pripraveno, proste chce to nejaky zdravy usudek a cit - kdyz uz ale na zacatku v pozici sedite a je to jen mirne bolestive, pak po 15 minutach by bolest mela odejit, to je znak toho, ze pozice vase kolena neznici, pak se po dalsich 15 minutach opet prihlasi bolest - to uz ale je v pohode, i kdyz tato bolest s pribyvajicimim munitami zacina byt nesnesitelna, fakt, ze k ni dochazi postupne by mel znamenat, ze se vasim kolenum nemuze nic stat- i kdyz omdlite bolesti - je to zvlastni jev, kdy tato nesnesitelna bolest opravdu pro telo nema zadne nasledky, jinak o zadnem jinem priadu, kdy bolest nevede k vaznemu zraneni, ani nevim

pak je zrejme individualni u kazdeho jedince prah bolesti, kterou uz dal nesnese a omdli, ja bohuzel neomdlel, vlastne jednou ano, ale to bylo spis vedrem a byl jsem mlady

postupne pridavat davky a nebat se trochu bolesti

ja uz dnes bolest citim jen na tydennim nebo tritydennim odosobneni, protoze tam proste kolena nemaji cas se zotavit, tam se jede nonstop skoro a ani pres noc se kolena nezotavi tak, abych druhy den cvicil s cerstvymi klouby

hodne stesti v lotosu
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » sob 21. kvě, 2005 17:42

Ahoj Roman,

tie tipy vychadzaju dost casto, ked o nic nejde - akonahle vsak si chcem vsadit, aby som vyhral par milionov a mal tak klud a pokoj, za buddhu to nevyjde... Cim to asi len tak bude? :wink:
Tesim sa na Plzen a vdaka.

Harumoto,

Vzdy to zalezi od toho, ci vies, co robis a teda ako to robis. Ak to vies robit, tak to nie je paka.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » sob 21. kvě, 2005 18:48

Prepac, Ryunin, velmi sa Ti ospravedlnujem, ze budem zasa do Teba vrtat, je to posledny raz, ale to co si tu postol medzitym, kym som napisal svoje odpovede, ukazuje uplne presne Tvoj stav voci buddhizmu: propagujes tu ciste nezmysly. Kym buddhizmus je cely o tom, ako utrpenie odstranit, Ty si ho naopak privolavas a este ho aj blahovolne a s usmevom na tvari ponukas inym ludom...
Princip padmasany alebo lotosu je naucit sa pracovat s kua (triesla) a s energiami (nie nadarmo sa to vola lotos). Nie je to o poskladani noh a uz vobec nie o bolesti ci o omdlievani z bolesti. Ty vsak radsej trpis, namiesto toho, aby si sa dobral k poznaniu, ze treba otvorit kua ako motyl a vykrutit ich (to vykrutenie kua je sice velmi tazke, kedze dnesni ludia kua prakticky nepouzivaju, ale nie nemozne), plus patricna praca s kostrcou a brusnou oblastou, takze vysledkom je, ze kolena a chodidla nesu minimalnu az nulovu zataz.
Vysledok je, ze po celych tych 12. rokoch praxe (ci ako dlho ju robis) Tvojho zazenu si sa nedopracoval (a nenaucili Ta to ani Tvoji ucitelia) ani len k tomu, ako sediet. Co mozes vediet viac, ak nevies ani len toto? Prepac mi, ze som neprijemny, ale tak to naozaj je.
Nuz ak silou-mocou chces trpiet, tak si trp, je to Tvoj zivot, co ja uz mam s nim, ale aspon nemotaj hlavu inym ludom, prosim. Zelam Ti vsetko dobre a hodne uspechov v praxi.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Kult osvícení

Příspěvekod Anonymní » sob 21. kvě, 2005 22:10

Dobře, a co je tedy vlastně Buddhova cesta? Už samotné toto označení neuniká diskriminující mysli. Jestliže nepotřebujeme osvícení, nepotřebujeme Buddhovu cestu ani žádné jiné náboženství...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » ned 22. kvě, 2005 0:27

Miro píše:Prepac, Ryunin, velmi sa Ti ospravedlnujem, ze budem zasa do Teba vrtat, je to posledny raz, ale to co si tu postol medzitym, kym som napisal svoje odpovede, ukazuje uplne presne Tvoj stav voci buddhizmu: propagujes tu ciste nezmysly. Kym buddhizmus je cely o tom, ako utrpenie odstranit, Ty si ho naopak privolavas a este ho aj blahovolne a s usmevom na tvari ponukas inym ludom...
Princip padmasany alebo lotosu je naucit sa pracovat s kua (triesla) a s energiami (nie nadarmo sa to vola lotos). Nie je to o poskladani noh a uz vobec nie o bolesti ci o omdlievani z bolesti. Ty vsak radsej trpis, namiesto toho, aby si sa dobral k poznaniu, ze treba otvorit kua ako motyl a vykrutit ich (to vykrutenie kua je sice velmi tazke, kedze dnesni ludia kua prakticky nepouzivaju, ale nie nemozne), plus patricna praca s kostrcou a brusnou oblastou, takze vysledkom je, ze kolena a chodidla nesu minimalnu az nulovu zataz.
Vysledok je, ze po celych tych 12. rokoch praxe (ci ako dlho ju robis) Tvojho zazenu si sa nedopracoval (a nenaucili Ta to ani Tvoji ucitelia) ani len k tomu, ako sediet. Co mozes vediet viac, ak nevies ani len toto? Prepac mi, ze som neprijemny, ale tak to naozaj je.
Nuz ak silou-mocou chces trpiet, tak si trp, je to Tvoj zivot, co ja uz mam s nim, ale aspon nemotaj hlavu inym ludom, prosim. Zelam Ti vsetko dobre a hodne uspechov v praxi.

Miro

Je to porad to same -mame jinou buddhistickou skolu. Ve skole Soto se vsichni velci mistri a patriarchove museli prosedet bolesti, neznam nikoho, kdo by netravil nekolik tydnu v klasterech jako je Eiheiji, kde se musi sedet mmoho hodin denne bez hnuti, neni to tudiz muj vymysl, prisel s tim uz Bodhidharma. Roshi Suzuki nezminil ani slovo o tom, ze bychom se meli naucit sedet bez bolesti, taktez muj mistr roshi Kwong si je vedom bolesti svych zaku, ale to neznamena, ze bolest je cilem, je to proste doprovodny jev. Neucime se sedet, my jen sedime. Krome toho jsem stravil dva nebo tri roky praxi v Kwan Um, pod vedenim zenovych mistru a ti nas taky neucili zadne techniky, jak se vyhnout bolesti. Kdekoliv jsem byl, v jakemkoliv klastere, v USA, ve Francii, v Polsku, vsude se sedelo, bolest nebolest. Ucastnil jsem se odosobneni v klasterech Diamond Hill ve state Rhode Island, v klastere La Gendroniere ve Francii, v klastere ve Falenici Ve Varsave, dale se kazdy rok ucastnim odosobneni v improvizovanych klasterech v Polsku. Nikde se bolest neresila tim zpusobem, jak to podavas ty. Uz se smir, ze ja cvicim Soto a mame proste duraz na necem jinem nez mate vy.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Kult osvícení

Příspěvekod ryunin » ned 22. kvě, 2005 0:41

Empty_Bell píše:Dobře, a co je tedy vlastně Buddhova cesta? Už samotné toto označení neuniká diskriminující mysli. Jestliže nepotřebujeme osvícení, nepotřebujeme Buddhovu cestu ani žádné jiné náboženství...

To jsi narazil na velky paradox, ktery dlouho resil samotny Dogen - kdyz jsme vsichni od zacatku buddhove, jaky ma smysl cvicit?

Od zacatku jsme sice buddhove, ale proc jsou nase mysli preplnene nesmyslnymi myslenkami, ktere nakonec nedavaji smysl? Proc se lide k sobe chovaji tak, jak se chovaji, proc je ve svete tolik bolesti, nenavisti a touhy po materialnich statcich? Je to tim, ze si nevazime onoho buddhovstvi v nas a v druhych. Slapeme po nem. Cesta neobjevuje nejake zazraky mimo nasi zakladni zkusenost, pouze nas vraci k teto zakladni zkusenosti. Je to navrat k sobe, a nikoliv vylet k nadpozemskym zazitkum, jak to lici mnoho pomatencu.

Bylo by hezke, kdybychom si mohli jednoduse zduvodnit, ze jsme buddhove a ze jsme v podstate stastni. Jenze nase mysl neco takoveho nemuze prijmout jinak nez jako pouhou technickou poznamku, ktera nema sanci proniknout do naseho srdce. Proto je tu praxe jako zazen, ktery otvira mysl a ocenuje puvodni funkci tela.

Takze kdyz casto zduraznuju, ze neni ceho dosahnout, neznamena to, ze se nemuzeme vratit k podstate sebe sama. Je to jako vynulovat stopky. Takze nejde o to ubehnout 10 km nebo 1000 km a dosahnout nirvany. Jde o to vratit se na start, protoze jsme si nidky nevsimli, ze tu nejaky vychozi bod je. Vsichni nekam utikaji, ale odkud vysli, na to zapomneli.

Spousta lidi me tady kritizuje, ale kritizujou moje myslenky, nikoliv ciny.
Nevedi, co delam pres den, jak se chovam k rodicum, k pritelkyni, jak pracuju, jak jim, jak ridim auto, nikdo tady o me nic nevi. takze muzou posuzovat jenom moje slova. Ale to je ciste akademicka debata, kdo lepe rozumi buddhismu, kdo ma lepsi ucitele, kdo dele cvici zazen apod. Jsou to vsechno prazdna slova. Co je dulezite, je jak opravdu nakladame se svym zivotem a s zivoty ostatnich bytosti.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » ned 22. kvě, 2005 0:42

Uz se smir, ze ja cvicim Soto a mame proste duraz na necem jinem nez mate vy.

Taktiez patrim do Soto (aj tam). To vsak nie je zalezitostou skoly, ale osobnej praxe a osobneho poznania. Pochop uz konecne, ze vsetci ti ucitelia, ktori Ta ucili sa pretrpiet bolestou, boli a su spatni ucitelia a ak to praktikujes takto, je to spatna prax, pretoze je to neznalost upaya. To plati pre kohokolvek a z akejkolvek linie buddhizmu, the end.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » ned 22. kvě, 2005 0:58

Miro píše:Uz se smir, ze ja cvicim Soto a mame proste duraz na necem jinem nez mate vy.

Taktiez patrim do Soto (aj tam). To vsak nie je zalezitostou skoly, ale osobnej praxe a osobneho poznania. Pochop uz konecne, ze vsetci ti ucitelia, ktori Ta ucili sa pretrpiet bolestou, boli a su spatni ucitelia a ak to praktikujes takto, je to spatna prax, pretoze je to neznalost upaya. To plati pre kohokolvek a z akejkolvek linie buddhizmu, the end.

Miro

Proc mi porad neco vnucujes? Dae Soen Sa Nim byl spatny ucitel? Roshi Suzuki byl spatny ucitel? V tom pripade Vaclav Klaus je prezidentem Dominikanske republiky a McDonald's je luxusni francouzska restaurace.

Je snad v Shobogenzo nejaka kapitola, ktera by resila, jak se zbavit bolesti? Je tam Fukanzazengi, kde se pise, ze je treba ticha mistnost, tlusta podlozka, zafu, zaujmout pozici v polovicnim nebo plnem lososu, drzet pater vzprima, nechat myslenky plynout.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj