Harutomo_Yasumizu píše:mumonkan: to jsem nevěděl, že můžou bejt kaštany tak srandovní:)
Když je tu tolik expertů tak bych si dovolil odbočit k jedné materiální věci. Zajímalo by mě jak to vidí klouby když se někdo pokouší zaujmout lotos, nebo aspoň poloviční? Tenhle ten sed je docela dobrej strečink, ale pro amatéra zároveň páka na všecky klouby od beder dolů, je to ok?
ja osobne jsem mel stesti, ze jsem zacinal ve skole Kwan Um, kde jsou k pozicim maximalne tolerantni - zacanial jsem stridave v barmskem sedu nebo v seiza, cili s koleny mirne od sebe, na patach
teprve po dvou mesicich kazdodenniho sezeni po dvou hodinach jsem zkusil prvnich patnact minut polovicni lotos , pak pul hodiny... ve skole soto se tradicne toleruje jen polovicni nebo plny lotos, ale zalezi na tom, kdo je ucitelem
co se tyka zdravi - ja jsem byl typicky neohebn pripad - proto jsem musel postupne zvykat klouby na pro ne nezvykle pozice - kdyz to clovek nedela nasilim a postupne pridava delku sezeni v mirne neprijemne pozici, kolena se postupne stavaji flexibilnejsi, totez se tyka chodidel, ktera v mem pripade trpi prakticky stejne
takze asi po roce postupneho privykani, kdy jsem cvicil kazdy den prumerne hodinu nejdrive spis seiza a potom i patnact, nebo pul hodiny v polovicnim lotosu, jsem mohl kazdy den sedet v polovicnim lotosu, od te doby tak sedim uz dvanact let - plny lotos zvladnu, ale zatim ho nepouzivam
co se tyka rizik a zdravi, jeste jednou - zazil jsem mnohokrat stavy nesnesitelne bolesti, kdy sem se v duchu modlil, abych omdlel - bylo to pri odosnobnenich, kde bylo zakazano sedet jinak nez v polo nebo plnem lotosu a kde se sedi i 6 nebo 8 hodin denne- prestoze to vypadalo, ze si musim kolena znicit, pokazde bolest po skonceni meditace asi do pul hodiny ustala a nikdy jsem nemel zadne nasledky - jeden kolega ale sedel tak usilovne, ze skoncil na operaci menisku - bude to zrejme tim, kdyz si do pozice sedate ve stavu, kdyz na to jeste koleno neni pripraveno, proste chce to nejaky zdravy usudek a cit - kdyz uz ale na zacatku v pozici sedite a je to jen mirne bolestive, pak po 15 minutach by bolest mela odejit, to je znak toho, ze pozice vase kolena neznici, pak se po dalsich 15 minutach opet prihlasi bolest - to uz ale je v pohode, i kdyz tato bolest s pribyvajicimim munitami zacina byt nesnesitelna, fakt, ze k ni dochazi postupne by mel znamenat, ze se vasim kolenum nemuze nic stat- i kdyz omdlite bolesti - je to zvlastni jev, kdy tato nesnesitelna bolest opravdu pro telo nema zadne nasledky, jinak o zadnem jinem priadu, kdy bolest nevede k vaznemu zraneni, ani nevim
pak je zrejme individualni u kazdeho jedince prah bolesti, kterou uz dal nesnese a omdli, ja bohuzel neomdlel, vlastne jednou ano, ale to bylo spis vedrem a byl jsem mlady
postupne pridavat davky a nebat se trochu bolesti
ja uz dnes bolest citim jen na tydennim nebo tritydennim odosobneni, protoze tam proste kolena nemaji cas se zotavit, tam se jede nonstop skoro a ani pres noc se kolena nezotavi tak, abych druhy den cvicil s cerstvymi klouby
hodne stesti v lotosu