posilovat?

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod narusitelpohody » úte 14. zář, 2010 9:49

DrGlock píše:Lidem, kteří tvrdí že běhání není zdravé pro jakéhokoliv člověka, bych nevěřil ani nos mezi očima.

Zase bych se neunáhloval. Pro lidi, kteří nemají tělo bez těchletěch všech nohou do X,Y a Z, páteří křivejch na všechny světový strany, kyčle jak králíci po rachitidě a podobnejch radostí, je běh dost špatná věc, která na sebe jistě nabalí další a další průsery.
narusitelpohody
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » úte 14. zář, 2010 9:51

narusitelpohody píše:Některé z těch cviků co pm vyjmenoval ani neznám, ale vrtá mi hlavou ten běh, páč se mi zdá nepřirozený zatracovat nejpřirozenější pohyb lidskýho těla - běh.....??? Co je víc přirozený? Chůze rozhodně ne.
Předpokládejme zdravou ženu samozřejmě bez jakýchkoliv dysbalancí a pokřivení. I pro ni není běh dobrý?

samozrejme ze beh patri spolu s chuzi mezi primarni pohybove vzorce a je dulezity, ale jak rikam - kdo beha, v cem beha, na cem beha, jakou technikou beha, v jakem prostredi beha, jak casto beha, jake trate beha, proc beha a x dalsich promennych. podivej se na to jinak - stoj primy je taky prirozeny, a jak naprosta vetsina populace stoji, jake ma ve stoje drzeni tela

jinak jak signifikantni, ze nektere z tech cviku neznas (a tim nemyslim jen tebe, bude to opet naprosta vetsina populace), btw. opet vsechny vychazi z tzv. primarnich pohybovych vzorcu, oklo kterych by se mel kazdy dobry trenink tocit
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 14. zář, 2010 9:52

narusitelpohody píše:
DrGlock píše:Lidem, kteří tvrdí že běhání není zdravé pro jakéhokoliv člověka, bych nevěřil ani nos mezi očima.

Zase bych se neunáhloval. Pro lidi, kteří nemají tělo bez těchletěch všech nohou do X,Y a Z, páteří křivejch na všechny světový strany, kyčle jak králíci po rachitidě a podobnejch radostí, je běh dost špatná věc, která na sebe jistě nabalí další a další průsery.

a tech kraliku po rachitide je naprosta, naprosta vetsina; stavte se u nas ve skole, Justys s vama projde par jednoduchejch pohybovejch testu, a mozna se hodne budete divit, jak "fit" clovek je co do pohybu
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kubus » úte 14. zář, 2010 10:04

NOKT píše:Zaujala mě myšlenka vyhýbání se bazénu. Mě to připadá třeba jako dobrý nápad na celkové zpevnění postavy. Teda jaký jsou výhrady?

Právě, jestli nechceš aby z ní byl Rambo, tak bych nedoporučoval. Zkus se zajít podívat na nějaký plavecký závody a uvidíš, jak bude tvoje přítelkině vypadat, většina holek tam má větší ramena, než poměrně velké procento pánské populace.

narusitelpohody píše: Že se v bazénu nehubne souvisí nějak s tím že je tam relativně studená voda, na což tělo reaguje...nějak, jako že si samo vytváří tukovou tkáň?? jako obranu proti chladu. Nevím přesně, kecal bych.

O tomhle nám taky říkali, když jsem ještě závodil, takže na tom asi něco bude.
Kubus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod narusitelpohody » úte 14. zář, 2010 10:21

pm píše:podivej se na to jinak - stoj primy je taky prirozeny, a jak naprosta vetsina populace stoji, jake ma ve stoje drzeni tela

jinak jak signifikantni, ze nektere z tech cviku neznas (a tim nemyslim jen tebe, bude to opet naprosta vetsina populace), btw. opet vsechny vychazi z tzv. primarnich pohybovych vzorcu, oklo kterych by se mel kazdy dobry trenink tocit

Přitom by stačilo párkrát za den postavit se ke zdi.

Cviky s kettlebels neznám.

Někde jsem slyšel, že pohyby správně provedený dělaj malý děcka. Když jim upadne lopatička dřepnou si pro ní s rovnejma zádama atd.
narusitelpohody
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » úte 14. zář, 2010 10:22

bohuzel se obavam, ze jen postavit se parkrat za den ke zdi by nestacilo...

ad decka a drep - viz http://www.bojovaumeni.cz/modules.php?n ... =0&thold=0
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 14. zář, 2010 10:26

pm: Jsou v čr nějaké zajímavé kurzy pravě na trenink funkční síly? Nebo jinak jakými kurzy jsi prošel ty a jestli by jsi je doporučil. Dík
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 14. zář, 2010 10:47

kurzy funkcni v CR sily - nevim, asi spise ne vim ze se tu rozjizdi CrossFit coz je fajn, kamarad Petr uz ma za sebou i nejake levely certifikace, urcite bych ho doporucil, kontakt kdyztak zaslu.

moje kurzy funkcni sily kterymi jsem prosel = tcbu :-) (z hlediska toho co ted studuju - hlavne diky tomu ,ze se tim zabyva moje slecna - se jen nestacim divit, jak jsou tcbu co do pohybu a funkcni sily vymakany, uvidel jsem souvislosti co jsem nikdy nevidel) plus desitky konzultaci a cviceni s X lidmi z ruznych bu/bs a jinych sportovnich odvetvi (z CR, Ciny, Malajsie, USA etc.), videi, podcastu, diskuzi na elitnich serverech a uzavrenych komunitach a jinych vymozenosti moderni doby, Z knih, studii, a last but not least BZ hodin vlastniho treninku a uceni mojich obeti, nejen u me ve skole, ale posledni 2 roky i na Univerzite Karlove, probacni-mediacni sluzby etc. etc. (se nebudu vytahovat); diky tomu ze se ucenim zivim, mam hodne, hodne casu na to se neustale rozhlizet kolem.

jinak jsem dostal mj. i diky teto diskuzi spoustu mailu a SZ, a premyslim ze nez rozjdedeme kettlebells (konec roku nebo zacatek 2011), udelal bych v Praze jednodenni nebo dvoudenni seminar "zakladni koncepty funkcniho treninku" (pro zajemce i pochybovace :-D ), testy pohybu (= mobility, stability, disbalanci, stabilizatoru) a napravna cviceni, cviceni s vlastni vahou, zakladni pohybove vzorce, ruzne typy sily, zakladni modely periodizace etc., pul teorie, pul cviceni, nejen "program", ale system, pak muzete kluci rict, jestli to je k necemu a jestli to ma hlavu a patu, nebo je to jen "teorie". byl-li by zajem, dejte vedet (nejlepe mail nebo SZ), nebyl-li by, taky fajn, konecne volnej vikend :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josef2 » úte 14. zář, 2010 12:17

pm píše: imho ani meric tepove frekvenc nepomuze, napr. tzv. fat burning zone je dalsi (daaavno vyvraceny) mytus.

To mě zajímá. Přiznám se, že nejsem v tomhle směru nijak zběhlý a nemám moc nastudováno. Protože dávám rád kolo, tož jsem přišel na web MUDr. Vojtěchovského. tady z toho, pro mě jako laika pěkně zjednodušeného popisu organismu jako ponorky, jsem chápal, že důsledkem zaměření tréninku na ten diesel (metabolismus tuků) je i vedlejší efekt hubnutí (který samo není středobodem toho článku). Ale říkám, nezajímalo mě hubnutí, nejsem expert, jen mi to jen tak laicky vyšlo. Můžeš to nějak pro laiky srozumitelně rozvést?

Jinak myslím,že stojí za to si ten web projít, k tématu bych viděl zejména tyto články: tento, tento a tento.
josef2
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DrGlock » úte 14. zář, 2010 12:43

pm píše:
DrGlock píše:Vědecky se dá okecat cokoliv, ale podobní "vědci", kteří tvrdí že běhání není dobré pro ženy, si donedávna mysleli, že na běhání jsou vhodné boty s měkkou podrážkou. A jak se přitom sekli. Stačí se podívat kolem sebe, kolik lidí si nese následky tohoto omylu v podobě zničených nohou, kolen, atd.

ha ha ha, opet omyl, opet to neni ani tak ani tak, ale uplne jinak, a opet - vi se uz roky. pricina znicenych kolen je rozhodne nekde jinde. beh je samozrejme moc dulezity, ale prijde na KDO a JAK beha (a kdyz uz jsme u toho v cem a na cem), o tom je debata

Příčiny jsou to, že už nechodíme po relativně měkkém povrchu (tráva, hlína) a nepoužíváme ani boty, které nám to vynahradí. Ale většina lidí si ty kolena odvaří při běhu či jiném sportování, kde se obvykle používají ty nejméně vhodné boty, proto jsem to zmínil (a také proto že tématem byl běh). Ideální je samozřejmě běhat na boso po trávě či jiném měkkém povrchu, který se přizpůsobí chodidlu. Ale nebudeme to tu zbytečně rozebírat, internet je toho plný. Koho by zajímaly podrobnosti, proč je většina bot nezdravých, tak doporučuji pročíst si sekci zdravá chodidla na webu pana Hanáka.

pm píše:"nejvetsi evolucni vyhodu", "nejlepsi vytrvalostni bezce na planete" etc. nebudu komentovat, cirou nahodou se vice nez zajimam o evolucni psychologii a evolucni teorii obecne, a tohle je samozrejme taky blbost, ale to do tematu ani na tohle forum nepatri

sorry kluci, nedlam to proto, ze bych chtel za kazdou cenu nesouhlasit, i kdyz to tak muze vypadat ;-)

Já myslím že to sem patří. Působíš tu dojmem, že máš mnoho znalostí a zkušeností a spousta lidí by si tvé rady mohla vzít k srdci. Přitom některé tvé názory, jako například že běh není vhodný pro ženy, jsou do očí bijící hlouposti. A nedokážu zhodnotit, co jsi tu napsal o věcech, kterým dostatečně nerozumím.

Zajímalo by mě, co jsi kde četl, že pochybuješ o takových základních faktech antropologie, jako že člověk je nejlepší vytrvalostní běžec na planetě, že běh je naše evoluční výhoda, atp.? Mnohem dříve, než lidé začali ovládat první zbraně (oštěp atp.) lovili tím, že uhnali antilopu (či podobné zvíře) k smrti (tzv. Persistence hunting). Některé domorodé kmeny tak loví dodnes. Člověk se vyvinul k běhání, jako "lovec běžec". Dlouhé štíhlé nohy, vzpřímené tělo, také kůže bez srsti a perfektní ochlazování pocením, a spousta dalších faktorů z nás udělali nejlepší vytrvalostní běžce. Neexistuje jiné zvíře, které by bylo lépe přizpůsobeno pro běhání. V různých seriózních srovnávacích závodech "člověk vs kůň" apod. většinou vyhrává člověk. Ani třeba takový gepard na člověka nemá, protože se velmi rychle přehřeje a musí zpomalit či zastavit. Jestli se o to opravdu zajímáš, doporučuji mrknou na práce antropologů Daniela Liebermana a Louise Linderberga.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » úte 14. zář, 2010 12:51

DrGlock píše: Koho by zajímaly podrobnosti, proč je většina bot nezdravých, tak doporučuji pročíst si sekci zdravá chodidla na webu pana Hanáka

Super odkaz Dr.Glock,sam mam ploche plosky chodidiel a tie "stelky" vyzeraju byt super pre mna do topanok..objednamsi jedne na skusku a zreferujem :wink: Este raz dik za pre mna velmi hodnotny odkaz 8)
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod narusitelpohody » úte 14. zář, 2010 13:07

Dr.Glock - supr odkaz, nejspíš pořídím. Ty je máš? Že bys je zrecenzoval
narusitelpohody
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » úte 14. zář, 2010 13:19

o evoluci muzeme podebatovat jinde a jindy (oprasim sve ctyri nebo sest semestru kulturni a socialni antropologie :-D ), treba o tom kdo lovil a kdo sbiral a tedy kdo je evolucne vice prizpusoben na beh ;-) a co byly skutecne evolucni vyhody cloveka, tady bych se drzel tematu, jinak clovek vs. kun, mno, nevim, to jsem nikdy nestudoval, ale pochyboval bych o tom, zavodni maratonec vs. zavodni kun...

jinak:

a) "do oci bijici hloupost" o behu a zenach jsem vyse korektne ocitoval, i se zdrojem a paginaci, precti si to a pak s Byolem polemizuj

b) pricin je x jinych (spatne boty jsou jen jednou z nich, kdyz uz jsme u nich, zkus si dohledat funkcni anatomii nejen chodidla, ale i kotniku; anatomicke rozdily mezi zenami/muzi v souvislosti s behem viz vyse, evolucne nam to sedi ;-) ) - a dalsi a dalsi info viz vyse, proc se opakovat; jinak diky za moc zajimavy link na stranky p. Hanaka, super, opet zajimaci cteni!

c) nikdy jsem netrdil, ze behat se vubec nema, diskuse je o prinosu dlouhych anaerobnich behu pro bu/bs, a o tom kdo behat musi, muze a kdo ne a z jakych duvodu, ju? o tom opet vyse

zdravi a za linky dekuje
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 14. zář, 2010 13:38

"You can't run to get fit, you need to get fit to run"

dalsi k tematu - behani, zeny a behani etc.

http://www.t-nation.com/free_online_art ... _disasters
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » úte 14. zář, 2010 13:40

narusitelpohody píše:Dr.Glock - supr odkaz, nejspíš pořídím. Ty je máš? Že bys je zrecenzoval

Nevím jestli tady můžu dělat reklamu ;-) Já sám v tom chodím tak měsíc, ale spíš preventivně, nemám zdravotní problémy, podle kterých bych mohl posoudit. Subjektivně se v tom chodí příjemně. Moje teta měla jít na operaci s propadlou klenbou. Moc se jí nechtělo, místo toho na něčí radu začala chodit v těch botách od Hanáka a zlepšilo se jí to tak, že na operaci už nemusí (nosí je něco přes rok). Babička, trpící nadváhou, cukrovkou, atp., měla nějaký úrazy (nejdřív spadla na jedno koleno, pak si zrušila i druhý), chodí v zásadě jen s oporou (chodítko). Mívala problémy s bolestí páteře a kolen, po několika týdnech nošení těch bot se jí ty bolesti zásadně zlepšily, záda už ji nebolí. Asi tak :-)
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » úte 14. zář, 2010 15:52

pm: Já s těmi články v zásadě souhlasím. Určitě je pravda, že průměrná žena má anatomicky horší dispozice pro běhání, než průměrný muž (protože muži obvykle běhali lovit...). Ale to neznamená, že ženy nemají běhat. Špatné běhání (na špatném povrchu a ve špatných botech) škodí všem, ale když se běhá správně, prospívá to také všem, i ženám.

Když čtete takové články či knihy, myslete na to, čím se živí lidi, kteří je píšou. Rozhodně nelžou, když napíšou, že špatný běh škodí zdraví. A věřím tomu, že to jsou odborníci, kteří znají tréninkové metody a cviky, kterými to běhání nahradí u sebe ve fitku. Ale taky by v těch článcích mohli napsat celou pravdu - co konkrétně ty ženy, co si koupí tenisky a vyběhnou do parku, dělají špatně, a jak mají běhat, aby jim to neškodilo. To ale pochopitelně není v jejich zájmu, protože by měli prázdná fitka a neměli co jíst.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gowery » úte 14. zář, 2010 15:57

pm: dík za články, je to zajímavé. Každopádně nevím jestli se z toho dá vyvozovat, že by ženy neměly běhat. Možná spíš, že by měly být opatrnější a neočekávat zázraky. Ale to se asi týká dneska, kdy je jakémukoliv pohybu odvyklá naprostá většina populace, úplně všech co s něčím začínají. Navíc já docela taky žiju v tom, že běh je jedním ze základních pohybů člověka a přijde mi zvláštní že by pro něj jedna polovina druhu byla uzpůsobena a druhá ne.
Jinak mě tak napadlo, nemyslíš, že některé rozdíly v názorech můžou být způsobeny různými cíli? Např trenérům jakýchkoliv sportovců půjde pravděpodobně o co nejrychleší a největší nárůst poměrně specializovaných schopností. Kdežto např mi jde o to, abych se v sedmdesáti zvládl hýbat aspoň tak jak můj děda. Pak by se dalo uvažovat o tom, že to co ti trenéři nedoporučují není přímo škodlivé, ale jenom nedostatečně účinné v daném sportu.
Gowery
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Vrozkrokkop » úte 14. zář, 2010 16:35

Díval jsem se na stránky onoho Hanáka, zdá se, že nové objednávky teď nepřijímá. Krom polobotek atd.
Co se běhu týče, nezbývá mi teď nic jiného než pobíhat po asfaltu a o nějaké boty z jeho produkce bych asi zájem měl, akorát jsem na stránkách nenašel ceny. Neznáte je někdo?
Nejprve pokácím strom, zapálím dům a zabiju ženu
Vrozkrokkop
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 14. zář, 2010 18:24

No z cele teto debaty mam pocit ze je potreba mit aspon doktorat na FTK (a nejlepe jeste antropologie :D ) na to, aby si clovek mohl jit zabehat nebo nedejboze udelat nejaky nezdravy, osove soumerny benchpress....

Podle me jsou to vsechno pripady hnane do krajnosti... ze zenske nemaji behat? A co kdyz dobiha na tramvaj??? Skutecne to ze si nekdo 2x tydne pujde zabehat je takovy problem? Ja treba i kdyz mam kettlebely v plne vybave tak stejne cvicim s velkou cinkou a lavici protoze me to proste bavi.

pm: ty mas tyto postupy vyzkousene ve tve skole hadam... pripravujes nejakeho aktivniho zavodnika v nejakem stylu nebo sportovni discipline? Me totiz napada jestli ti co doporucuji jen intervalovy trenink namaji v telocvicne lidi co uz maji hromadu nabehano a maji na cem stavet takze je to jen jakesi ladeni fyzicky. Nebo proste o tom ti borci nemluvi protoze je to pro ne samozrejme ze behaji...
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 15. zář, 2010 7:26

DrGlock:

DrGlock píše:pm: Já s těmi články v zásadě souhlasím. Určitě je pravda, že průměrná žena má anatomicky horší dispozice pro běhání, než průměrný muž (protože muži obvykle běhali lovit...). Ale to neznamená, že ženy nemají běhat. Špatné běhání (na špatném povrchu a ve špatných botech) škodí všem, ale když se běhá správně, prospívá to také všem, i ženám.

nemenis ve srovnani se svojim prvnim prispevkem vice nez znacne nazor? puvodne si psal o vhodnosti behani pro "jakehokoliv cloveka", o tom jak jsou vedci co pisou o nevhodnosti behani pro zeny hloupy, oznacil si beh jako nejprirozenejsi pohyb pro vsechny etc.; v druhem prispevku si pro zmenu oznacil muj prispevek o nevhodnosti behu pro zeny za "do oci bijici hloupost". dodavam

- ujasnit si PROC behat (o tom je zde diskuze)

- ani s "prumernym" muzem a zenou a jejich zpusobilosti k behani nesouhlasim, "prumer" je diky kazdodenni sedave praci a otresnemu zivotnimu stylu v katastrofalnim stavu, "prumer" neni fit behal

DrGlock píše:Když čtete takové články či knihy, myslete na to, čím se živí lidi, kteří je píšou. Rozhodně nelžou, když napíšou, že špatný běh škodí zdraví. A věřím tomu, že to jsou odborníci, kteří znají tréninkové metody a cviky, kterými to běhání nahradí u sebe ve fitku. Ale taky by v těch článcích mohli napsat celou pravdu - co konkrétně ty ženy, co si koupí tenisky a vyběhnou do parku, dělají špatně, a jak mají běhat, aby jim to neškodilo. To ale pochopitelně není v jejich zájmu, protože by měli prázdná fitka a neměli co jíst.

- pane, to je zase argument :roll: lidi jako Boyle, Cook a spol. jsou vyhledavani treneri, trenujou v NFL, NBA, maji penez jako zelez, bezny "klient" je vubec nezivi.

- nejsou to ti, kteri provadeji vyse uvedene studie, ale ti, kteri ze studii, ktere provadeji jini vychazeji; zkusenost techto panu treneru (dvacet, tricet let v oboru, za jmeny x titulu a certifikaci) se vyzkumem shoduje

- jestli sis nevsimnul, zrovna v clanku vyse je odkaz na clanek, jak behat dobre

- a nakonec, pokud maji efektivnejsi metodu, proc pouzivat tu mene efektivni?

Gowery: ja si myslim ze je treba z toho vyvozovat, ze rada zen by nemela behat, dukazy z fukcni anatmie jsou jasne, stejne tak bezna zkusenost - az pujdes priste parkem, koukni se jak tam holky behaj, zeptej se jich jestli je nahodou neboli kolena nebo zada.

jinak - jedna polovina druhu je prizpusobena k tisici cinnostem lepe nez druha, a vice versa, co je na tom divneho? v dnesnim podivne politicky korektnim svete se snazime predstirat, ze muzi a zeny jsou stejni. muzi a zeny jsou si rovni, ale rozhodne nejsou stejni

stejne tak si nemylsim, ze se jedna o ruzne cile - ve vyse uvedenych citacich se ani tak neresil prinos pro atletickou dovednost (ktery tu resime my, pro bu/bs), ale predevsim "prinos" pro pravidelne huntovani tela

NAIA: ja mel to stesti, ze jak v bu, tak v mavani zelezem jsme se ucil vzdy od lidi, kteri dbaly a) na dokonale zvladnuti zakladu b) na detail. drit a makat nestaci, je treba cvicit dobre cviky, a cvicit je co nejlepsim moznym zpusobem. nechapu kratkozrakost vetsiny "sportovcu" - pracuji na tom, aby byli fit, ve skutecnosti je boli tady a picha tady, nechci ani videt jak budou vypadat za deset dvacet let. na cokoliv co cvicim se divam ptikou ne zitrka, ne pristiho mesice, ale pristich padesati let. to se tyka jak benche, tak behani.

ne vsechno je pro vsechny - vezmi si, ze ti prijde do skoly clovek, ktery je totalne kvadricepsne dominantni, zkracene pritahovace, neexistujicici ci povisly zadek, slabe hamstringy (= velkacast populace) - a ty ho nechas drepovat, protoze drep je fajn cviceni, nebo proto ze drep ho bude "bavit". dtto bench, behani, cokoliv jineho. argument zabavy do jiste miry beru, ale bavit cloveka muze z veci, ktere mu nemusi prospivat, aneb radeji cvicit to co cloveka a) nenici b) diky cemu poroste spise nez to co ho bude "bavit".

se zavodnikama uvidime, ti co by meli ambice na to nemusi nutne mit, ti co na to maji zase nutne nemaji ambice, rozumne lze pracovat jen s temi, co chodi a cvici pravidelne, ne v utery a v breznu; mam i nejake nabidky na priprau borcu z jinych bu/jinych sportu, uvidime. vyuku ve vlastni skole jsem v rade veci vice nez znacne zmenil, a vysledky se jednoznacne ukazuji jiz ted, v kratkodobem horizontu - fyzicka jde nahoru, stejne tak max sila, vybusna sila, vytrvalostni sila, a to bez zraneni a negativnich vlivu na zdravi obecne
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj