Moderátor: PC
Miro píše:Proc mi porad neco vnucujes? Dae Soen Sa Nim byl spatny ucitel? Roshi Suzuki byl spatny ucitel? V tom pripade Vaclav Klaus je prezidentem Dominikanske republiky a McDonald's je luxusni francouzska restaurace.
Ale ja Ti predsa nic nevnucujem. Avsak nehovori zen o tom, robit veci na 100%? Som iba dosledny, iba dotahujem do detailov Tvoju povrchnost a Tvoje hrube chyby. Mna nezaujima Soen Sa Nim ani Suzuki, zaoberame sa tu Tebou a nanajvys Tvojimi ucitelmi, ktori Ti kompletne vymyli mozog a urobili z Teba zenoveho Jehovistu, ktory placa dokolecka a dobludu absolutne nezmysly, znovu a zas a nikdy sa nezastavi a uz vobec ho nenapadne, ze by uz konecne aj mal zacat rozmyslat. Skutocny kult.
Je snad v Shobogenzo nejaka kapitola, ktera by resila, jak se zbavit bolesti? Je tam Fukanzazengi, kde se pise, ze je treba ticha mistnost, tlusta podlozka, zafu, zaujmout pozici v polovicnim nebo plnem lososu, drzet pater vzprima, nechat myslenky plynout.
A co nie je v Shobogenzo ci vo Fukanzazengi, tak to nejestvuje, ze?
Uz sa konecne rozbehni priamo proti stene a vraz do nej hlavou z plnej sily.
Miro
Empty_Bell píše:Ahoj Ryunine,
nejprve bych napsal, že nejsem buddhista a tedy buddhismu moc nerozumím. Jsem člověk, lidská bytost, nepatřící formálně k žádné škole, systému či nauce, takže se pokusím o nestrannost.
Nečetl jsem všechny Tvé komentáře a odpovědi, tudíž mi možná něco uniklo, ale zaujala mne jedna věc: Píšeš, že o nesprávném používání slova "osvícení", o formalismu a předsudcích a zmiňuješ se o praxi, která toto vše nějakým způsobem překračuje. Vytknul bych Ti z mého pohledu několik nedostatků, které Tvé hledisko obsahuje.
1) Píšeš o této problematice akademicky. Když by sis však dal práci pozorovat, jak to v životě "chodí", zjistil bys, že neexistuje žádné obecné, či akademické hledisko, které by šlo aplikovat na konkrétní jedinečnou osobnost. Nikdo není stejný a nikdo nechápe ani jedno slovo úplně stejně. Pokud není tomuto porozuměno, velmi často se diskutující zaplétají do obecných frází a každý hovoří o něčem zcela jiném, ani by si povšimli, že se vlastně naprosto míjí.
2) Neznám Tě, tudíž jen píši poznámku, že mám dojem, že jsi velmi vztahovačný. Není to má kritika, pouze to tak na mne působí. Nevšimnul jsem si, že by Tě někdo kritizoval, ale spíš každý ve svých odpovědích vyjadřuje míru svého porozumění. Stejně tak vyjadřuješ míru svého porozumění ke stanovisku těch druhých, když o nich píšeš jako např. o pomatencích a podobně, v čem se vlastně lišíte? Tím, že někoho označuji jako "osvíceného" nebo "pomateného", stávám se tím lepším, nebo poukazuji na větší míru porozumění? V tom je dle mého paradoxně největší slabina Tvých komentářů. Proti čemu horuješ, to sám děláš, pouze vyměňuješ termíny a označení, tvoříš buddhy a pomatené. A čeho docílíš svým despektem ke druhým?. Pouze promarníš možnost s nimi v pohodě komunikovat.
3) Nabyl jsem možná povrchního dojmu, že rozvíjíš podobné diskuze, jako jsou tyto, jen kvůli zisku. A zase musím předeslat, že jde jenom o dojem, který mám ze Tvého projevu, neboť Tě osobně neznám. Připadá mi, že jde jen o intelektuální cvičení, ve kterých si brousíš schopnost odpovídat, a že o to Ti jde vlastně víc než o SETKÁNÍ. Neboť nenacházím dost prostoru, který ponecháváš těm druhým. Může to být tím, že jsi skutečně někdy poznal jakýsi vnitřní klid a že tvoje cesta Ti někdy pomohla a pomáhá, ale jaké právo Ti to dává psát hluboce o nějaké jednotlivé výseči lidského poznání a to ostatní házet zjednodušení do jednoho pytle? S tím jsem se setkal nejčastěji tehdy, když někdo sám sebe a svou zkušenost začal brát příliš vážně a ztratil kontakt s humornými kvalitami svého snažení, nebo nenabyl dosud schopnost vidět sám sebe trochu z odstupem a "zlehka".
4) Zde navazuji na předchozí: Ač o mě nic nevíš, píšeš tady něco o zdůvodnění, že jsme buddhové, atd. ale: Nikdy jsem nic podobného neřekl a s tímto konceptem nepracuji. Pokud chceš opravdu vést dialog s neznámým člověkem, neměl bys nejprve zastavit rozjetý vlak, obrazně řečeno "uklonit se", případně se představit, podat ruku a co nejvíc naslouchat nepředpojatě? Zatím nejsem přesvědčen, jestli jsi vůbec připraven k rozhovoru, nebo o co ti vlastně jde. Možná hledáš jen potvrzení pro sebe, ale nechávám tuto věc otevřenou...
ryunin píše:Nakousl jsi hodne temat. Kdyz clovek rekne :tohle je nejlepsi, to ostatni je blbost. Muze to znamenat dve veci - ten clovek je nafoukany - nebo to znamena, ze naprosto veri svemu zpusobu. V zivote cloveka jsou veci, kterym musime 100procent verit. Predstav si, ze bych prisel na hodinu anglictiny a svym zakum na uvod rekl> budu vas ucit tak a tak, ale vlasten si nejsem jisty, jestli to je dobra metoda, mozna je to spatna metoda. Urcite jsou na svete lepsi ucitele anglictiny, nejsem nafoukany, jsem skromny a o svych schopnostech ucit anglictinu mam velke pochybnosti. Tak bych mohl pokracovat cerlou hodinu. Behem nekolika dnu bych prisel o vsechny sve zaky. Nikdo nepotrebuje profesionala, ktery neveri sve praci, svemu zpusobu. A rozumni lide vedi, ze toto sebevedomi je nutne.
Klidne lidem reknu, ktere ucebnice jsou spatne, ktere metody jsou k nicemu. Clovek ktery by 12 let cvicil zazen a porad jen preslapoval na miste a nebyl schopen rozlisit co je co... Ja nemam pochybnosti o zazenu, coz vypada jako zabednenost. Ale kdyz budes sam studovat tuto metodu , jokoukoliv metodu, zacnes ji rozumet a verit ji. Reknes, ze je nejlepsi na svete. Obcas pouzijes termin jako pomatenci a podobne - to je stejne jako kdyz odhanis mouchy. Nejde o tvuj vztah k nekomu, nejde o to, ze opravdu, opravdu povazujes nekoho za menecenneho. Jde o to , ze tvym ukolem je odhanet mouchy, cili soustredit , zamerit , zacilit, jako kdyz mas v ruce pusku a miris na cil. To je velky rozdil proti nasilnym, diktatorskym snaham, kdy clovek, ktery je proti mne, je muj nepritel a ja se ho snazim zlikvidovat. Nenavidim ho, pronasleduju ho, chci ho znicit. Velky rozdil, nemyslis? Ja muzu, kdybych byl drsnejsi, mluvit s mnohem vetsim despetkem o nekterych lidech nebo smerech - ale v zivote je nebudu pronasledovat a taky nemam duvod nekoho nenavidet. Vypada to, ze mi leze na nervy Miro. Miro od zacatku tvrdi, ze pisu nesmysly. Ja si proste nemyslim, ze ten clovek je uprimny. Nevidim do neho, nevim, o co mu jde a neverim mu. Ale to neznamena, ze si myslim, ze jsem lepsi clovek a uz vubec to neznamena, ze bych ho nenavidel. Beru naprosto vazne kritiku lidi, kterym duveruju. Kterych si vazim jako predstavitelu autenticke Cesty. Nemohu se ridit nazory kazdeho, kdo neco napise na netu. To bych skoncil v blazinci.
A posledni poznamka. Nejsem zdaleka svaty clovek, delam kazdy den spoustu chyb. Ale mam naprostou duveru v to, co delam. Take it or leave it.
Empty_Bell píše:Nebyl jsem přihlášen, předchozí odpověď Ryuninovi zaslal anonym E.B.
Miro píše:Mao,
meditovat v padmasane a na zidli je takovy rozdil, ze by to mel delat pouze nekdo kdo se ani po par letech nedokaze padmasanu zvladnout.
Kolko takych ludi poznas, ktori zvladnu padmasanu bezchybne? Nez sa s nou trapit niekolko rokov, myslim si, ze je lepsie vyuzit ten cas na samotnu meditaciu (a naucit sa padmasanu spatne=nazpatek, ak dotycny po nej tak tuzi). Ak chces ist v meditacii skutocne na koren, stejne sa skor ci neskor budes musiet naucit meditovat i mimo sedu. A casom prides i na to, ze ten rozdiel medzi padmasanou a sedom na stolicke nie je az taky velky, resp. ze to zavisi od Teba a nie od konkretneho sedu. Vtip je iba v tom, naucit sa sediet na stolicke spravne.
Miro píše:Je spusta ludi, ktori sedia v padmasane a nemedituju, ale spia ci cokolvek (uhm, vlastna skusenost), takze v takomto pripade je to vonkajsia forma.
Miro
Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník