NOKT píše:pm píše:NOKT - zapasnicke systemy byly vzdy extra trida v metodice posilovani, samozrejme nejen.
Tož proč ne, ale nějak si nejsem jistý s těma váhama okolo 150+ kilo co tu padly.
Chtělo by to nějakýho echt zápasníka. Svým názorem z Juda nemůžu sloužit, když tam mám malý smrkáče

k metodice:
- ja si myslim, ze je to pravdepodobnejsi nez u strikerskych stylu. Zapas ma zastoupeni snad ve vsech starovekejch kulturach (v ruznejch formach) ... konecne, jeden mozna nejstarsi zapis o duelech na mezinarodni urovni v Asii, mame prave ze zapasu mezi Mongolama (z vnitrniho Mongolska, Tuvijcema a Cinanama. Nemluve o Recku, Mezopotamii, Turecku, Indii, Africe ... atd
- je treba brat v potaz to, ze drivejc byla potiz s chranicema. Strikeri tenkrate udelali tolik vymen za zivot, co dnes "beznej" striker (treba boxer) za jeden rok. On si to muze dovolit v plnem kontaktu a s plnym nasazenim. Takovej trenal pred napr. 1500 lety asi nebyl dost dobre moznej. Navic, prerazit nekomu celist v te dobe byla hola poprava. Kdezto zapasit s plnym nasazenim, pod permanentnim tlakem, nebyl na nacechranem piskovisti zadnej velkej problem.
k posilovani:
- napr. zamky (predchudce kb), kruhy, hrazda, velka cinka ...atd, jsou staroveke (a mozna starsi) nastroje na posilovani a ta metodika je vlastne (nebo dalo by se rici) nejdele praktikovana, overena a rozvijena.
- treba muj deda delal leta letouci zapas (otec take) a ja zacinal judem. Pro zapasnika je strasne dulezita vec - silnej uchop - a obecne velka hybnost zapesti a bla, bla, bla. Pokud napr. posilujete s necim, co ma k uchopu vychylene teziste a nebo se o rovnovahu cinky (kterou drzite "uchem" nahoru) musite strasne snazit,... Verte nebo ne, takovej uchop si na aparatu, kde vam jezdi vaha jen v prednastavenem smeru, proste nenacvicite. Pro nacvik se zbranema je to vlastne obdobne...
Vsechno chce svoje a je dobre vedet na kterej hrnec vam pasuje ta vase prdel