Recepty

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Recepty

Příspěvekod PyrotechniX » čtv 08. říj, 2009 20:52

Zdravím. Tak vidím že jsem docela častým zakladatelem vláken v této sekci, ale nejde to jinak :). Zajímalo by mě, jestli se nebude obtěžovat někdo z Vás přidat sem nějaký zdravý a výživný Asijský recept třeba s rýží, kteří konzumovali ti největší majstři jako Wong Fei Hung, Ip Man, Huo Yuan Jia a podobně :D :D . Já sám žádné neznám a Asijská kuchyně mi hodně chutná. Nebojte se, vím že Asijské restaurace v ČR jsou hodně poevropštělé, pokud vím, tak se v Číně moc nesolí apod. Každopádně doufám že pokud někdo tenhle příspěvek čte, aspoň si dá tu "práci" a hodí sem nějaký kratičký recept, popřípadě odkaz na něj. Ale nedávejte mi tu prosím něco co jste nevyzkoušeli a zrovna vygooglili, to umím i sám :). Pokud už takové vlákno existuje, nasměrujte mě do něj prosím :).
PyrotechniX
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 96
Registrován: úte 02. čer, 2009 23:00

 

Příspěvekod practice » čtv 08. říj, 2009 22:01

"Ryze a la Musashi"
Uvar ryzi, naber si misku, uchop hulky a zacni jist.
Ale jen po JEDNOM zrnku!
Jednu misku pravou a druhou misku levou rukou.
Po par letech budes schopen chytit i mouchu v letu.
Feel the Force!
practice
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 130
Registrován: sob 02. črc, 2005 23:00

Příspěvekod practice » čtv 08. říj, 2009 22:06

"Ryze a la Musashi"
Uvar ryzi, naber si misku, uchop hulky a zacni jist.
Ale jen po JEDNOM zrnku!
Jednu misku pravou a druhou misku levou rukou.
Po par letech budes schopen chytit i mouchu v letu.
Feel the Force!
practice
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 130
Registrován: sob 02. črc, 2005 23:00

Příspěvekod Trian » pát 09. říj, 2009 19:07

Napíšem ti magický recept tvojich prianí. Je to základ pre všetky čínske jedlá ala európa.

Zoberieš mäso, nakrájaš ho na rezance a hodíš do misky. Dáš do toho jedno vajce, 2 pol. lyžice sójovej omáčky, 1 pol. lyžicu vínneho octu, 2 pol. lyžice vína, posypeš to solamylom a celé to poriadne zamiešaš. Necháš to pol hodinku postáť v izbovej teplote a máš základ pre hocijaké čínske jedlo.

Už to len hodiť na panvicu a pridať kvantá zeleniny, korení... a k tomu ryžu, alebo ala európa rohlíky :lol:
Trian
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 196
Registrován: pát 08. čer, 2007 23:00
Bydliště: ©amorín, Slovensko

Příspěvekod PyrotechniX » úte 13. říj, 2009 15:31

:P Díky ...
PyrotechniX
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 96
Registrován: úte 02. čer, 2009 23:00

Příspěvekod luen » úte 13. říj, 2009 15:52

Hlavne v zadnem cinskem jidle nesmi chybet zazvor :!: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod SeaRanger » úte 13. říj, 2009 20:05

Obavam se ze to ponekud zjednodusujete. Doporucuji precist tady kratke pojednani o Cinske kuchyni - http://dadala.hyperlinx.cz/narod/narodh.html - a nasledne pak tady o jednotlivych technikach vareni v Cine - http://dadala.hyperlinx.cz/narod/cinaondra/cina.htm
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 98
Registrován: sob 06. čer, 2009 23:00

Příspěvekod Trian » úte 13. říj, 2009 20:50

Najpoužívanejšie prísady (hlavne zelenina): zázvor, mrkva, zelená fazuľka, v podstate všetko väčšie ovocie (v tom prípade pridaj do základu trochu medu:), pór (veľmi obľúbený).

Vynikajúce sú ryžové koláčiky. Tie sa len hodia na panvicu na trochu oleja a je z toho vynikajúca príloha, alebo dietnejšie hlavné jedlo. Stačí pridať nejakú zeleninu a kečup a je to really good.

Ono, samozrejme, že tie recepty sú bohatšie, ale toto sa ľahko pamätá a po čase ti to aj tak začne všetko chutiť rovnako (preferovanie podobných ingeriencií... ale to sa zdá na našej strave aj inokrajcom, takže je to okej:).
Trian
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 196
Registrován: pát 08. čer, 2007 23:00
Bydliště: ©amorín, Slovensko

Příspěvekod graver » stř 14. říj, 2009 6:34

Snad mi někdo z odborníků poradí, jak dosáhnout takové té sulcovité konzistence asijských polévek. ©krob?
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Jian » stř 14. říj, 2009 13:49

PyrotechniX: vsechny restaurace na tom tak zdaleka nejsou, jen musis vedet kam zajit. Nejlepsi byvaji samozrejme male "komunitni" podniky, kde vari spis sami pro sebe a ani nepocitaji s tim, ze by tam nekdo jiny vubec prisel.

V Praze vrele doporucuji TTTM SAPA - dal jsem sem zkusmo odkaz na orientacni planek na kterem je presne vyznacene kde co najdete, nicmene natahnul stranku nechutne do sirky. Takze pokud ma nekdo zajem, poslu v PM.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

 

Příspěvekod Jian » stř 14. říj, 2009 14:01

Luen: zazvor hlavne doporucuji pouzivat cerstvy, tedy ne praskovany - da se napr. nastrouhat na nudlicky (tak to delaji hodne v Indii), nebo obycejne pomlit.

Rimsky kmin misto normalniho.

Asi dost, ono na tohle tema obecne vzato bych mohl psat hodne dlouho, jen k sojovym omackam zvladnu udelat mensi prednasku... a maximalne z toho pak dostanu hlad.... :)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod PC » stř 14. říj, 2009 14:07

graver píše:Snad mi někdo z odborníků poradí, jak dosáhnout takové té sulcovité konzistence asijských polévek. ©krob?


jaja vetsinou to je solamyl, aspon u nas ;-)
Pavel Codl
Chen Taijiquan - Chen Style Practical method
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 569
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00

Příspěvekod PC » stř 14. říj, 2009 14:16

Jian píše:Asi dost, ono na tohle tema obecne vzato bych mohl psat hodne dlouho, jen k sojovym omackam zvladnu udelat mensi prednasku... a maximalne z toho pak dostanu hlad.... :)

skoda, rad bych precetl :-(
ja si ji chodim kupovat so spesl shopu, japonsky natural :-) ale treba bych se dovedel neco noveho...
Pavel Codl
Chen Taijiquan - Chen Style Practical method
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 569
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00

Příspěvekod Trian » stř 14. říj, 2009 15:17

4Jian: od toho je tu ten topic, takže keď sem dáš príspevky dlhé ako článok, aspoň sa niečo nové naučíme. Také info sa dajú nájsť aj na nete, ale keď sa niekto vyzná a má s tým skúsenosti... Len píš :wink:
Trian
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 196
Registrován: pát 08. čer, 2007 23:00
Bydliště: ©amorín, Slovensko

Příspěvekod pucmaz » čtv 15. říj, 2009 20:16

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 17:42, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 838
Registrován: pon 12. dub, 2004 23:00

Příspěvekod luen » čtv 15. říj, 2009 22:09

pucmaz píše:Pokud by někdo chtěl poradit s japonskou kuchyní, jsem k dispozici. Mám dokonce dvouletou kuchařskou praxi v Tokiu :wink: Ale do SZ prosím, na tohle fórum uz ani řádek :?


Ahoj, porad nejakou dobrou fintu na sushi. :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Jabberwocky » pát 16. říj, 2009 10:23

Kdyby sem někdo hodil pár jednoduchých a ověřených receptů, budu velmi vděčný. Jinak zázvorem se dají slušně vylepšit i nouzovky typu co dům dal. Zrovna nedávno jsem díky němu úplně naslepo vyrobil docela slušnou studenou večeři na bázi zbytků zeleniny a plechovky sterilovaných fazolí :-)
Jabberwocky
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 218
Registrován: čtv 13. bře, 2008 0:00

Příspěvekod mao » pát 16. říj, 2009 11:44

Ahoj,

BU moc nedam, zato rad varim takze ti muzu rict,
ze vetsina cinskejch kucharek co jsem videl jsou naprd.

Bud jsou to recepty typu: vezmi koren Suej a pastu Po
a pak do toho vraz zraloci ploutve. proste neco co bys
tezko nekde sehnal.

Pak jsou to kucharky kde jsou recepty skvely, ale
hrozne narocny = tudiz nevhodny pro cloveka co se chce
rychle a dobre najist.

Ale objevil jsem cinsky kucharky co tu vysly za komunistu
a ty se mi zdaji skvely. Napsala je cinanka, ktera tu zila
a popsala tam co vari doma manzelovi. Protoze byla tady musela varit
z potravin co se tu daji sehnat. Nekdo muze namitnout ze to neni
cinsky jidlo, ale ja to beru tak ze to chces varit normalne
doma tj. neshanet pokazde speciality a nevyplaznout
napr. za cerstve ryby,sepie a pod. dovezene za nehorazny prachy.
Cinska kuchyne vari z toho co je a tim by ses mel podle
me ridit i tady, pokud jde o KAZDODENNI vareni.

Jmenovalo se to:
Obrazová kuchařka Panoramy - Domácí čínská kuchyně

jsou to 3 dily tady je obrazek jedne
http://knihy.sbazar.cz/obrazova-kuchark ... 64634.html

v jednom dile jsou prilohy, pecivo, zakusky v druchym salaty, ryby
a ve tretim maso, veprove, hovezi. teda tusim ze to tak nejak je.

koupil jsem si vsechny dily v antikvariatu. Varim z toho normalni jidla
a vsem zatim moc chutnalo. Jedno je dokonce moje oblibeny
ktery varim pri slavnostnich prilezitostech. Je tam videt ze cinanka
uvari skvely jidlo i z mala.

Recepty jsou jednoduche i par slozitych tam je. Oproti jinym
kucharkam co maji 500 stran a clovek z nich vari jedno jidlo
z teto jsem jich uz varil dost. Jidla jsou rychle a levne pripravena.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 165
Registrován: úte 08. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Jian » pát 16. říj, 2009 11:49

Pokud chcete zkusit v domacich podminkach nejaky opravdu narocny recept, tak me napada namatkou:

http://dadala.hyperlinx.cz/dru/drur0025.html
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod Jian » pát 16. říj, 2009 13:01

mao: tak to se zrovna neshodneme, protoze jestli ja neco nesnasim, tak amaterske "pocestovani" asijske kuchyne. Vubec pak nemluve o hruzach typu hranolky misto ryze... to bych nejedl proste uz z principu.
Mas pravdu, ze v Cine se vari z toho co je - ale z toho co je TAM. A pokud jde o vyslovene "domaci kuchyni" z toho co zrovna je, tak si myslim, ze nemalo lidi z CR by velmi casto presne takovy pokrm nechtelo na taliri ani videt (natoz pak jist). Takze se jeste radi orientuji na ponekud.. rekneme "pokrocilejsi" recepty, ktere ovsem uz i vyzaduji trochu vic, nez kostal z nejake zeleniny (coz se u nas bezne haze rovnou do odpadkoveho kose).

Cili pokud chci varit neco z jejich kuchyne, nebudu sice pripravovat kureci paraty, ale stejne tak nebudu systematicky nahrazovat jejich suroviny nasimi. To si tomu pak opravdu muzes rikat jak chces... napr. proste "cina"... ale s tou zemi to ma spolecny maximalne tak nazev.

IMHO si myslim, ze ty ceny kvalitnich surovin a "specialit" zase az tak extremne nejsou a koreny i pasty celkem bez problemu sezenes, kdyz uz to jednou delat chces.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Další

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků

cron